wandelen op de veluwe

Wandelen op de Veluwe: de mooiste wandelingen en wandelroutes.

De Veluwe is één van de mooiste regio's van Nederland voor het maken van een wandeling. Er zijn wandelroutes over de heide, door het bos of door het zand. Wandel over klompenpaden en Groene Wissels, NS-wandelingen en Trage Tochten. Van een klein rondje tot meerdaagse wandelroutes, de wandel mogelijkheden zijn eindeloos. In dit blog zet ik mijn wandelervaringen op een rijtje.

Wandelen op de Veluwe, mijn favoriete wandelroutes

De Veluwe is één van de populairste wandel en natuurgebieden van Nederland. Door de gevarieerde natuur met de eindeloze bossen, heidevelden en stuifzand is elke wandeling weer een nieuwe verrassing. Naast al die mooie natuur kun je op de Veluwe nog diverse soorten groter en kleiner wildlife tegenkomen. Van het edelhert tot een ree, spechten, uilen, ijsvogels, het wilde zwijn, de moeflon, de vos en voor wie er echt geluk heeft zelfs een wolf. Houd tijdens het wandelen de oren en ogen goed open en de camera binnen handbereik!

In dit blog vind je mijn favoriete wandelroutes en natuurgebieden voor een dagje wandelen op de Veluwe.

  1. De Trage Tocht Rheden
  2. De Ermelosche heide
  3. Het Leesten en de Bakenberg
  4. De Posbank
  5. De Wolfhezer heide en de Wodanseiken
  6. Landgoed Duno
  7. Het Renkums Beekdal
  8. Planken Wambuis

1- De Trage Tocht Rheden, herfst op de Veluwe

Nationaal Park de Veluwezoom ligt aan de zuidoostelijke rand van de Veluwe en is een heerlijk gebied om te wandelen.Een gebied dat in elk jaargetijde mooi is, maar persoonlijk vind ik de Veluwezoom het allermooist tijdens een herfstwandeling. De Trage Tocht Rheden is een uitdagende wandelroute van 12 kilometer door het bos en over de glooiende heuvels.

Onderweg heb je regelmatig een geweldig uitzicht en wie weet kom je tijdens het wandelen nog een edelhert, wild zwijn, ree of damhert tegen.

→Lees hier meer over de Trage Tocht Rheden.

Trage Tocht Rheden, wandelen op de Veluwe

2- Wandelen op de Ermelosche heide

De Ermelosche heide ligt midden in de Ermelosche bossen. Een uitgestrekte stuifzandgebied met een groot stuk heide waar je eindeloos kunt wandelen. Tegen het eind van de zomer, wanneer de heide in bloei staat, is het er een drukte van jewelste. Vlinders fladderen af en aan en de bijen zoemen van bloem tot bloem. Ik combineerde een mooie wandelroute door de bossen met de heide en ontmoette onderweg schaapsherder Marion met haar kudde.

→Lees hier alles over mijn route en de schaapskudde van Ermelo.

heidewandeling en schaap op de Veluwe, de Ermelosche heide
3- Het echte Veluwe gevoel: het Leesten en de Bakenberg

Vlakbij Ugchelen vind je alles wat de Veluwe zo bijzonder maakt. Een wandeling door het Leesten en de Bakenberg combineert stuifzand en glooiende heidevelden met wandelen door het bos. Bloeiende heide in de zomer en herfstkleuren in het najaar.

In het Salamandergat (ven) kun je op een mooie dag op zoek gaan naar kleine watersalamanders. Let dan ook goed op rimpelingen van het water die kunnen duiden op een zwemmende ringslang.  Tijdens mijn wandeling, die begint bij hotel de Cantharel, kom je o.a. door een mooi gebied vol sprengen waar je de ijsvogel kunt spotten.

→Lees hier alles over deze gevarieerde route van 6 kilometer.

Salamandergat Apeldoorn op de Veluwe

4- De Posbank, het mooiste heidegebied op de Veluwe

In de buurt van Arnhem vind je in Nationaal Park de Veluwezoom één van de mooiste heidegebieden van de Veluwe. Wat het wandelen op de Posbank voor mij zo bijzonder maakt zijn de hoogteverschillen in het landschap waardoor het uitzicht elke keer weer anders is. Dit is een echte zomerse wandeling. Nagenieten doe je op het terras bij het bezoekerscentrum van de Posbank of bij het Paviljoen de Posbank.

Kijk uit naar Schotse hooglanders en IJslandse paarden en de schaapskudde. Op stillere dagen kun je ook wilde zwijnen, edelherten en reeën tegenkomen. Voor wie er nog meer wil wandelen; de de Veluwezoom NS wandeling komt ook door dit prachtige gebied.

→Wandel met me me mee over de hoogste heuvels van de Posbank.

heidevelden rond de Posbank op de Veluwe

5- De Wolfhezer heide en de Wodanseiken

Aan de uiterste zuidkant van de Veluwe vind je het kleine dorp Wolfheze. Een plek waar ik jaren woonde en graag één van de wandelroutes op en rond de Wolfhezer heide liep. Naast heide met oude grafheuvels vind je er ook de eeuwenoude Wodanseiken. De grillige vormen van deze woudreuzen zijn indrukwekkend.

Op een zonnige dag moet je goed uitkijken dat je tijdens het wandelen niet op een hazelworm stapt. Deze lijkt op een slang maar is een onschuldige hagedissensoort.  Er is keus uit 2 uitgezette wandelroutes die je ook aan elkaar kunt plakken.

→Lees hier mijn blog over de blauwe wandelroute van een kleine 5 kilometer.

Wandelen bij Wolfheze route langs de Wodanseiken

6- Landgoed Duno, bosuilen spotten op de Veluwe

Vanaf het nabijgelegen Kasteel Doorwerth wandelde ik een mooie route over Landgoed Duno. Dit landgoed ligt op een oude stuwwal waardoor het veel hoogteverschillen kent en je onderweg kunt genieten van eindeloze vergezichten. Voor wie er graag een langere wandeling maakt; ook het Klompenpad Doorenweertsepad komt over het landgoed.

Het bos van Landgoed Duno is één van de plekken op de Veluwe om op zoek te gaan naar de kleine bosuil. In de oude beukenbomen in het centrale deel van het landgoed wonen meerdere bosuilen. Wanneer je in de winter op Landgoed Duno wandelt dan kun je met wat geluk een roestende bosuil zien die even naar buiten piept.

→Lees hier; wandelen en bosuilen spotten op Landgoed Duno.

rustende bosuil in de winter

 

7- Het Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal ligt in één van de meest zuidelijke delen van de Veluwe. De laatste jaren maakte industrie er plaats voor nieuwe natuur en ontstond een groter aaneengesloten natuurgebied waar je geweldig kunt wandelen. Zo kunnen diersoorten als edelherten en dassen maar ook insecten en reptielen van de droge zandgronden van de Veluwe naar de uiterwaarden trekken. Tijdens mijn wandeling spotte ik een bosuil en veel andere vogels maar geen groter wild.

→Lees hier over het Klompenpad Hartensepad (14 kilometer) door het Renkums Beekdal.

Renkums Beekdal mooiste wandelingen 2019

8- Planken Wambuis

De Planken Wambuis heeft alles wat de Veluwe te bieden heeft. Van rollende heidevelden tot stuifzand en oude bossen. Je kunt er geweldig fietsen en wandelen en er is keus uit diverse mooie routes. Voor wie er graag op zoek gaat naar wildlife is Planken Wambuis een walhalla. Naast diverse vogelsoorten kun je er ook dassen vinden, edelherten, een ree of het wilde zwijn. Zelf verkende ik het gebied al regelmatig met de fiets en wandelde de Trage Tocht Planken Wambuis met 100 % zandpadgarantie!

→Lees hier meer over de Trage Tocht Planken Wambuis.

op de Planken Wambuis Ede

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nog meer tips voor wandelen op de Veluwe

Waar ga jij graag wandelen op de Veluwe? Deel jouw favoriete wandeling of wandelroute met ons in de commentaren onder aan het blog en wie weet ga ik hem de volgende keer zelf uitproberen. Ik ben regelmatig in Gelderland en nog lang niet uitgewandeld op de Veluwe dus mooie wandelroutes zijn altijd welkom!

Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *