de mooiste heidewwandelingen van Nederland, schaap Ermelosche heide

Wandelen op de Ermelosche heide

Wat is de heide in Nederland toch mooi! Elk jaar probeer ik minstens één keer een mooi (nieuw) heidegebied te bezoeken. Dit jaar was ik op de Veluwe ging wandelen op de Ermelosche heide. Ik genoot van de paarse kleur, tientallen vlinders en had een ontmoeting met de schaapsherder en haar kudde. Echt een wandelgebied dat ik aan iedereen kan aanbevelen.

Ermelosche heide

De heide

De Ermelosche heide is een gebied van ruim 380 hectare groot en ligt aan de rand van het dorp Ermelo omgeven door de Ermelose bossen. Door het gebied lopen diverse brede zandpaden waarop je vrij kunt wandelen en een fietspad dat je door de mooiste delen brengt. Daarnaast zijn er ook uitgezette wandelroutes, waaronder een mooie rondwandeling die begint bij de schaapskooi. Het gebied wordt beheerd door middel van begrazing door schapen en tijdens het wandelen op de Ermelosche heide kun je de kudde tegenkomen. In het gebied vind je diverse vogels en in de zomermaanden, als de heide bloeit, stikt het er van de kleine vlinders als deze......

heidevlinder

Startpunt van de route

Mijn route start in het dorp Ermelo waar ik mijn auto parkeer. Het eerste deel van de route gaat door de gemeentebossen van Ermelo. Het zonnetje schijnt en om me heen fluiten de vogels. Ik ben niet de enige die geniet vandaag. Onderweg passeer ik diverse fietsers en een ruiter te paard.

Ermelosche bossen

Het mooiste deel

Na een half uurtje wandelen kom ik aan de rand van het heidegebied. Hier begint wat mij betreft het mooiste deel van de wandeling, zeker in de tijd dat de heide bloeit. Ik wandel dwars over de heide via diverse brede zandpaden en geniet van de paarse kleur die mij omringt. Op het fietspad is het druk, maar de wandelpaden zijn rustig. Zo kan ik lekker om mij heen kijken en in alle rust genieten van stilte, de prachtige paarse kleur en al die kleine vlindertjes en bijtjes die zich op de bloemen storten.

wandelen op de Ermelosche Heide

wandelen op de Ermelosche heide

Ermelosche heide

Romeins marskamp wandelroute

Wandelen op de Ermelosche heide
Precies op tijd!

Tijdens mijn dag wandelen op de Ermelosche heide zie ik in de verte de schaapskooi al liggen. Mijn timing is echt perfect want als ik die kant uit wandel komt precies op dat moment de schaapskudde terug van de dagelijkse tocht over de heide. Ik raak in gesprek met schaapsherder Marion Derks. Zij gaat elke doordeweekse dag met de kudde op pad, samen met één van haar twee honden en vandaag is Benji met haar mee. Terwijl wij praten houdt hij met gespitste oren de kudde in de gaten en indien nodig zorgt hij dat ze niet te ver meer afdwalen, aangevoerd door fluitsignalen van Marion. Het is prachtig om hen samen aan het werk te zien. Normaal gesproken zijn ze pas aan het eind van de middag terug, maar vanwege het hete weer is het nu wat eerder. Echt geluk hebben dus voor mij!

schaap Ermelosche heide

schaapherder Marion Derks en hond Benji

schaapskudde en herdershond Ermelosche heide

Brommende geluiden

Ik laat Marion en Benji hun werk doen en kruip nog even wat dichterbij de schapen. Het is heerlijk om ze te horen grazen en blaten. De schapen maken ook regelmatig  brommende geluiden, een teken van tevredenheid vertelde Marion me net. Na een tijd is het genoeg en gaat de kudde naar de stal. Een laatste signaal aan Benji die vakkundig de hele groep richting de ingang van de schaapskooi drijft.

schaapskudde Ermelosche heide

schaapskudde Ermelosche heide

schaapskudde Ermelosche heide

schaapskudde Ermelosche heide

schaapskudde Ermelosche heide

Bijzonder lunchplekje

Nadat Marion en haar kudde zijn verdwenen loop ik naar binnen bij het bezoekerscentrum in de schaapskooi. Hier loop ik mijn oude buurvrouw Geesje tegen het lijf die hier vrijwilligerswerk doet. Hoe grappig is dat! Tijd om lang bij te kletsen is er niet. Geesje heeft het druk en ik heb honger gekregen. Ik strijk neer op een bijzonder bankje om mijn lunch op te eten. Daarna verlaat ik al vrij snel de heide wandel ik het laatste deel van de route door het bos terug naar Ermelo.

wandelbankje Ermelosche heide

Handig om te weten over wandelen op de Ermelosche heide

 • Op de heide kun je vrij wandelen op wegen en paden.
 • Er zijn een aantal uitgezette wandelingen. Meer info vind je bij de VVV in Ermelo of de schaapskooi.
 • Wil je de schaapskudde treffen dan hangt het een beetje van het weer af. Normaal gesproken zijn ze rond 4 uur terug bij de stal. Op koude en extreem warme dagen is dat eerder.
 • In de weekenden wordt de kudde door vrijwilligers meegenomen. Op doordeweekse dagen door schaapherder Marion en één van haar honden.
 • De route die ik liep was 9 kilometer en voor mij uitgeschreven door Visit Veluwe. Wil je deze route zelf wandelen dan kan ik je hem opsturen. (mail naar ivonne@myfootprints.nl)
 • De Romeinse Marskamp route is ongeveer 6 kilometer lang en start bij de schaapskooi. Zij hebben eventueel ook een boekje, maar je kunt ook de paaltjes volgen.
 • Het adres van de shaapskooi; Postweg. Voor navigatie kies je Drieërweg 130 Ermelo. Daarna de bruine borden SCHAAPSKOOI volgen!
 • Bij de schaapskooi kun je ook wat eten en drinken. Klink hier voor meer info over het bezoekerscentrum.
 • De beste tijd om het gebied te bezoeken is als de heide bloeit, tussen begin augustus en half september. Dit is per jaar verschillend. Wandelen in de bossen is altijd fijn!
Geplaatst in Gelderland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

11 reacties

 1. Dat lijkt me echt een prachtig wandelgebied! Ik heb pas dit jaar de bloeiende heidevelden ontdekt in Drenthe maar wil volgend jaar echt naar zo’n gebied als dit. Zo met die schapen is het plaatje helemaal af!

  • De heide van Drenthe die ken ik wel. Als gezin brachten we er menig vakantie door en ik kom nog graag in het gebied. Als je nog een mooi gebied zoekt kan ik je ook de heide van de Posbank aanbevelen (Rheden). Door de hoogteverschillen is het een bijzonder gebied en ook mooi in de herfst.

 2. Hallo Ivonne, ik zag dat jij een 9km had gewandeld in Ermelo. Zou je deze route kunnen mailen? Ik vind hem via google niet en wil morgen graag deze route lopen. Alvast bedankt. Groeten Patricia

  • Hoi Patricia,

   O wat jammer. We waren zelf een paar dagen op de Veluwe en daardoor heb ik je mail gemist. Voor het geval je toch nog wat informatie nodig hebt stuur ik je deze mail.

   De route die ik wandelde kreeg ik van de VVV Veluwe, had ik alleen op papier en is inmiddels ook gewijzigd. Helaas heb ik hem niet getrackt dus ik kan je geen exacte route sturen.

   Vanuit de schaapskooi kun je perfect over de heide van Ermelo wandelen.Wie weet ontmoet je net als ik de schaapherder met de kudde. Je zou ook informatie kunnen vragen bij de VVV ( zit o.a. in Ermelo)

   Misschien heb je hier toch nog iets aan, anders wellicht een andere lezer.

   Groetjes,
   Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *