Wandelen in Soest oude beukenlaan

Wandelen in Soest; bos, bunkers en de Soesterduinen.

Tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie gingen we 2 dagen wandelen in Soest. Een mooie groene regio vol bossen, heide en stuifduinen maar ook met landgoederen en historische boerderijen. We maakten een bijzondere wandeling langs de oude munitiebunkers bij Soesterberg en wandelden door het bos en over het stuifzand van de Soesterduinen. Wat een heerlijk gebied om even lekker uit te waaien!

Wandelen in Soest in de herfst

Een stukje historie, het oude treinstation van Soest

Het regent als we richting Soest rijden maar volgens het weerbericht komt er aan het eind van de middag een droge periode. We checken daarom eerst vast in bij Stayokay Soest waar we een nachtje zullen slapen. het hotel ligt in het groen en is heel gezellig ingericht. Wij slapen in één van de familiekamers en hebben alle ruimte.

Onze wandelroute van vandaag kunnen we bij het hotel in Soest oppikken maar wij rijden eerst richting Soest. Ik heb gehoord dat er een leuk café is in het oude treinstation. Even een bakkie doen voor we het bos in duiken.

Wandelen in Soest Stayokay Soest

Wandelen in Soest lobby Stayokay Soest

Koffie met een beetje meer

En zo zitten we niet veel later aan een cappuccino en Latte Macchiato bij DLC Café.  In 1897 liet koningin Emma hier langs het spoor haar eigen wachtkamer bouwen. Na 90 jaar dienst als NS station voor de koninklijke familie kreeg het pand in 1996 een nieuwe bestemming en kun je er nu wat drinken of lekker lunchen. Wat een bijzondere plek om even te relaxen voor we op pad gaan!

Wandelen in Soest DLC Café

Wandelen in Soest DLC Café Soest

De Kerkebuurt.

We slenteren even door de oude dorpskern van Soest, bekijken de mooie oude panden rondom de Petrus en Pauluskerk en het Kerkepad en stoppen even bij de poort naar het kerkhof. Daarna is het tijd voor nog een andere route voor het te donker wordt en rijden we richting het Nationaal Militair Museum.
Wandelen in Soest toegangspoort kerkhof Soest

Tip: fijne wandelgids met nog meer mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug:

Langs oude munitiebunkers door het Soesterbos

Eén van de bijzondere plekken om te wandelen in Soest is in de buurt van het Nationaal Militair Museum. Hier zijn twee verschillende routes uitgezet waarvan wij de rode van 5 kilometer kiezen. Deze brengt ons door het gebied waar, verstopt onder heuvels en tussen de bomen, diverse oude munitiebunkers staan.

Na een korte blik op de oude vliegtuigen die aan de buitenkant van het museum opgesteld staan duiken we iets verderop het bos in. Langzaam aan neemt de natuur hier bezit van wat door mensenhanden is gemaakt. In het gebied leven dassen, vosjes en reetjes. Wij zien alleen een bonte specht, ook leuk natuurlijk. Tijd voor het museum zelf is er helaas niet meer, voor deze combi hebben we zeker een hele dag nodig. Een mooi begin van ons wandelweekend.

Wandelen in Soest Nationaal Militair Museum

Wandelen in Soest oude munitiebunkers in bos

Wandelen in Soest detail oude munitiebunkers
Een goede start

Dag twee van ons wandelweekend begint goed want als de wekker gaat schijnt de zon volop. Aan het ontbijt wordt ik gelijk al blij. In plaats van milieuvervuilende cupjes staan er potten en bakjes voor het zoete broodbeleg, de suiker en de koffiemelk. Dit is wat ze van mij overal mogen doen, top! De lange tafels zitten vol gezellig keuvelende gezinnen en stelletjes. Zo zoetjes aan verdwijnt iedereen om de natuur rond het hostel te gaan verkennen en gaan ook wij op pad.

Duurzaam ontbijt geen plastic bij Stayokay Soest

Een mooie route door de bossen en de Soesterduinen.

De route die we hebben gevonden gaat door de bossen en langs de beide stuifgebieden van de Soesterduinen. We kunnen hem bij de voordeur oppikken. Nadat we onze bagage in de auto hebben gedropt gaan we aan de wandel. Via een aantal brede, groene lanen wandelen we Soest uit en het bos in. De lucht is fris en de blaadjes knisperen onder onze voeten, maar het zonnetje warmt de lucht al aardig op.

Wandelen in Soest bossen bij Soest

Wandelen in Soest oude beukenlaan

Wandelen in Soest; grote ronde rondom de Soesterduinen

Het leuke van de route die we gekozen hebben is dat hij veel gebieden in Soest aan elkaar plakt. Zo komen we vanzelf op de mooiste plekjes zoals die Soesterduinen. Het eerste deel gaat over oude beukenlanen en door het bos waar we naar paddenstoelen speuren. Wat ben ik toch gek op die statische, maar grillige reuzen.

Wandelen in Soest oude beukenlanen

Wandelen in Soest prachtge beukenbomen

Wandelen in Soest paddenstoelen

Wandelen in Soest veel paddenstoelen

Lunchtime....

We passeren landgoed de Paltz en steken dan een grote weg over waar we even iets van de route afwijken en zelf een paar paadjes door het bos volgen. Even later gaat het over een breed fiets- en wandelpad. Via een spoorwegtunnel gaan we onder het spoor door en als we even later een bankje tegenkomen gaan zitten om ons brood op te eten. Het mysterie van de fietsen is al snel opgelost als niet veel later twee mensen op roller skies aan komen rijden.

Wandelen in Soest herfstkleuren bij de spoorlijn

Wandelen in Soest lunchtime

De Soesterduinen; Korte en Lange Duinen

We zijn in het gebied van de Soesterduinen aangeland en wandelen via het bos richting de stuifduinen. Eerst passeren we de Korte Duinen, een wat kleiner stuk duin, en daarna de Lange Duinen. De route gaat voornamelijk langs de duinen dus we wijken een paar keer af om een stuk door het zand te banjeren. Het is heerlijk warm met het zonnetje op ons lijf en de duinen zijn prachtig. De wandelroute gaat hier een groot deel over het fietspad maar als het lukt kiezen we af en toe een vervangend wandelpad dat op dezelfde plek uitkomt, veel leuker! De wolkenluchten zijn werkelijk fenomenaal, zo mooi zie je ze niet vaak.

Daarna besluiten we om het laatste stukje naar het station Soest af te snijden en direct door  te steken naar Stayokay. We stappen in de auto en drinken nog een koffie mét appeltaart bij Brasserie de Lange Duinen. waar het gezellig druk is. Wij zijn niet de enigen die genieten van het wandelen in Soest vandaag. Na nog een laatste blik op de duinen rijden we tevreden weer naar Eersel terug.

Liever een wat kortere route? Lees hier mijn beschrijving van de blauwe route (5 km)  door de Lange Duinen Soest.

stuifzand op de Soesterduinen

Wandelen in Soest Korte Duinen Soesterduinen

Soesterduinen Korte Duinen Soest

Wandelen in Soest Lange Duinen

Wandelen in Soest Soesterduinen

Wandelen in Soest bos bij Soesterduinen

Vliegenzwam in Soesterduinen

Wandelroute Lange Duinen Soest

Handig om te weten over wandelen in Soest en de Soesterduinen

 • Rondom Soest kun je eindeloos wandelen en alles ligt op korte afstand van elkaar waardoor je makkelijk dingen kunt combineren
 • Startpunt van de wandelroute langs de munitiebunkers is bij de ingang van het Nationaal Militair Museum aan de Verlengde Paltzerweg 1, Soest
 • De route die wij op dag 2 liepen start bij het treinstation in Soest, maar je kunt hem ook bij Stayokay Soest oppikken.
 • We vonden de route op Route You en volgden hem via de GPS track.
 • Wijk zeker even van de route af om een wandelpad (in plaats van het fietspad)  door het bos te kiezen of de duinen in te duiken.
 • Horeca; direct aan de route geen. Binnen een paar honderd meter vind je Brasserie de Lange Duinen (woe t/m zondag open). Halverwege kom je in de buurt van  restaurant 't Hoogt (iets verder van de route)
 • Zoek je meer leuke routes? Kijk dan even op de site van Uit in Soest voor meer inspiratie.
 • Ik bezocht de regio Soest op uitnodiging. De routes koos ik zelf uit.
 • Een privékamer voor 2, inclusief eigen badkamer en ontbijt bij Stayokay Soest is er al vanaf ongeveer €45. Dit hangt af van de datum en kan wisselen.
 • In de regio kun je ook geweldig  fietsen. Heb je geen eigen fiets of fietsendrager? Een fiets huren kan ook bij Stayokay.

Wandelen in Soest rode herfstkleur Amerikaanse Eik

 

Geplaatst in Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *