wandelen in de Kennemerduinen konikpaarden in de duinen

Wandelen in de Kennemerduinen; de Trage Tocht Santpoort-Zuid

De Kennemerduinen is een natuurgebied in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In dit voormalig drinkwatergebied combineer je wandelen door het uitgestrekte duinlandschap met een strandwandeling. Wij wandelden de Trage Tocht Santpoort-Zuid. Een heerlijke wandelroute van 16 kilometer door de Kennemerduinen tussen Santpoort-Zuid en Parnassia aan Zee. Wandel je met ons mee?

Wandelen in de Kennemerduinen

Wij zijn gek op de brede duingebieden aan de Nederlandse kust. Een aantal jaar geleden waren we een paar dagen in Zandvoort. We wandelden in de Amsterdamse Waterleidingduinen en in de Kennemerduinen Helaas waren de weergoden ons niet echt goed gezind. Op een druilerige dag fietsten we vanuit Zandvoort richting Haarlem, dwars door de Kennemerduinen. We gingen op zoek naar de wisenten in het Kraansvlak en namen ons voor zeker weer terug te komen en opnieuw te gaan wandelen in de Kennemerduinen.

Omdat ik fan ben van de Trage Tochten kiezen we voor onze tweede poging voor de Trage Tocht Santpoort-Zuid. Deze wandelroute gaat dwars door de mooiste duinen en langs diverse duinmeren en combineert die met een stukje strand. Precies waar we zin in hebben op deze mooie winterdag.

Liever een kortere route of op een andere plek? Dit zijn tips voor meer uitgezette wandelroutes in de Kennemerduinen.

Parkeren bij de Kennemerduinen

Wie er richting de Kennemerduinen gaat kan parkeren op één van de (betaalde) parkeerplaatsen. Onze wandelroute start bij het treinstation Santpoort Zuid waar een grote (gratis) parkeerplaats is. Nadat we geparkeerd hebben wandelen we via diverse kleine, groen paadjes tussen de huizen door. Zoals altijd fantaseren we over hoe het zou zijn om in één van die prachtige huizen te wonen. Lekker dicht bij de duinen en het strand! Na een minuut of 10 bereiken we de parkeerplaats aan de Bergweg en wandelen we het nationaal park in.

prachtige huizen in Bloemendaal

Genieten van de prachtige huizen in Bloemendaal

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Zon en wolken wisselen elkaar af vandaag maar al vrij snel wint het zonnetje steeds meer terrein. Wij hebben er voor gekozen om de Trage Tocht tegen de klok in te lopen en zo de zon lekker in ons gezicht te hebben. Onze wandeling gaat over brede zandpaden met grote boomwortels en door kleine stukjes bos. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland mag je wandelen op de paden of vrij struinen op één van de grote speelterreinen die we regelmatig tegenkomen tijdens het wandelen. Leuk voor wie er met de kinderen de Kennemerduinen bezoekt.

Nadat we een tijd door een heuvelachtig landschap hebben gewandeld komen we in een wat meer open stuk. Hier zoeken we een bankje op en eten we onze boterhammen. De mouwen opgestroopt en de jas een stukje open. In de verte zien we 2 andere wandelaars maar verder is het helemaal stil, wat een rust!

→Ook mooi: wandelroute door het Noordhollands Duinreservaat bij Castricum en Bergen aan Zee.

Trage Tocht Santpoort Zuid

wandelen in de Kennemerduinen

paddenstoelen in de Kennemerduinen

wandelen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Klunen en Stuifduinen

De afgelopen dagen heeft het af en toe geregend en dat merken we op het volgende deel van onze wandeling. Regelmatig verdwijnt het pad in een grote plas water en moeten we een nieuwe route zoeken. Beetje klunen door de modder, maar daar hebben we goede wandelschoenen voor. Ook wel weer leuk eigenlijk.

Terwijl de hoogste duinenrand steeds dichterbij komt wandelen we over prima wandelpaden door een open vlakte. In de verte zien we de duin met naaldbomen waar we eerder langsliepen boven het landschap uitsteken. Als we bij een duinmeer komen is het opnieuw een klein stukje klunen. Niet lang daarna laten we het wat meer open vlakte achter ons en beginnen we aan een laatste klim naar de hoogste duintop en het strand.

wateroverlast in Kennemerduinen

wandelpad in de Kennemerduinen

Wandelpad verdwijnt in grote waterplas 😉

duinenrij aan strand Parnassia Bloemendaal

open vlakte met naaldbomen in de Kennemerduinen

duinengordel Bloemendaal
Strand in zicht

Nadat we de brede duin zijn doorgestoken staan we ineens in een grote stuifzandvlakte. Hier stuift het zand zo hard dat het zelfs het betonnen fietspad heeft overwonnen. Mooi om te zien zo'n stukje natuurgeweld. Nog een laatste klim en daarna gaat het naar beneden en komen we op het strand. Dat zijn toch wel onze favoriete dingen van zo'n kustwandeling. Van de duinen naar het strand en weer terug door de duinen, het beste van 2 werelden.

Helaas is het stukje strand op deze Trage Tocht niet zo lang en zien we in de verte de industrie van IJmuiden maar toch is het heerlijk. Schelpjes zoeken, uitwaaien en een blauwe lucht. Kijken naar die snelle kleine vogeltjes die scharrelen op de rand van zee en strand.

stuifduinen bij Bloemendaal

strandpaal bij Bloemendaal

strandplevier

Altijd leuk zo'n strandplevier

Konikpaarden en duinmeren in de Kennemerduinen

Tijdens het wandelen kun je in de Kennemerduinen diverse grote grazers op je pad tegenkomen. Wij treffen vandaag een kudde konikpaarden. Ze lopen over het pad langs een klein duinmeer recht op ons af en lijken niet van plan opzij te gaan. Dan maken wij toch even een kleine pas op de plaats. Wat een prachtige dieren zijn het toch, alle tijd om ze even rustig te observeren.

Na een tijd rukken we ons met moeite los en wandelen verder door een glooiend duinlandschap. Een laatste klim is er naar de Starreberg waar we een fraai uitzicht hebben over het omringende duinlandschap. Daarna passeren we nog een laatste duinmeer, de Oosterplas. Het leuke van de Oosterplas is dat je er mag zwemmen. Vandaag waagt zich één dapper kind in de plas maar op warmere dagen zal het er vast een stuk drukker zijn. Hoe bijzonder is het om op zo'n mooi natuurlijk plekje te kunnen zwemmen!

konikpaarden in de Kennemerduinen

uitkijk vanaf de Starreberg Kennemerduinen

Uitzicht vanaf de Starreberg

zwemmen in de Oosterplas Kennemerduinen

Het heldere water van de Oosterplas, bijzonder om hier te kunnen zwemmen

De laatste kilometers

Aan het eind van de Oosterplas klimmen we weer omhoog en wandelen we via het bos weer richting de parkeerplaats aan de Bergweg waar het inmiddels best druk is geworden. Een laatste stuk langs de mooie huizen van Bloemendaal en we staan weer op de parkeerplaats. Lekker uitgewaaid en tevreden.

Handig om te weten over de Trage Tocht Santpoort-Zuid in de Kennemerduinen

 • De route is 16 kilometer lang en loopt door licht glooiend bos en de stuifduinen in de Kennemerduinen
 • Startpunt: station Santpoort-Zuid (gratis parkeren)
 • Parkeren: het station, parkeerplaats Bergweg Bloemendaal (betaald, zonder aanloop door Santpoort) of Parnassiaweg Bloemendaal (betaald)
 • Openbaar vervoer: Trein en bus naar Station Santpoort-Zuid
 • Honden: deze wandeling is helaas niet toegankelijk voor honden
 • Voor deze wandeling door de Kennemerduinen worden goede wandelschoenen aanbevolen
 • Horeca: Brasserie de Boemel, Santpoort-Zuid en Duinpaviljoen Parnassia aan Zee.
 • Tip: op een mooie dag kun je halverwege de wandeling zwemmen aan het strand van Bloemendaal of bij het Oostermeer.
 • Je volgt de Trage Tocht Santpoort-Zuid  d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
 • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina
Geplaatst in Europa, kustwandeling, Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *