wandelen in de Achterhoek

Wandelen in de Achterhoek; nationaal Landschap Winterswijk

De afgelopen weken ging ik op pad om te wandelen in het kader van de campagne "Ontdek het Gelderse Goud".  Het leuke was dat ik zelf de routes niet uitkoos en zo op allerlei nog onbekende plekken terecht kwam. Ik startte met wandelen in de Achterhoek, waar ik de route Nationaal Landschap Winterswijk liep. Een verrassende route van ongeveer 20 kilometer door gevarieerd landschap. Frank was vrij dus die liep gezellig met me mee. Ik heb even moeten wachten voor ik over deze route kon vertellen, maar nu mag het eindelijk. Loop je weer met ons mee?

Het startpunt van de wandeling.

We starten onze dag wandelen in de Achterhoek in het kleine stadje Bredevoort. En stad met een beschermd dorpsgezicht en vol met fraaie oude panden Nadat we onze auto hebben geparkeerd drinken we een kopje koffie bij Eetgalerie de Heerlyckheid. Aangezien er wat regen voorspeld wordt gaan we daarna zo snel mogelijk op pad nu het nog droog is. De route begint bij de VVV en vanuit het centrum lopen we naar het Vestingpark St. Bernardus. In deze monumentale tuin vinden we resten van de oude vestingsmuren en er is een gave permanente fototentoonstelling. We gluren even naar binnen bij het schattige, ingerichte theehuisje voordat we het park uit gaan, twee keer rechtsaf slaan en langs de Grote Gracht verder lopen.

de heerlyckheid Bredevoort

 Bredevoort

Kronkelende paadjes en verse bramen in de Achterhoek

Na een paar minuten buigen we links af en lopen het dorp uit. Onderweg zien we diverse kleine bootjes en metalen rietpluimen in het landschap die herinneren aan de tijd dat Bredevoort heroverd werd uit Spaans bezit. We wandelen verder langs het water van een beek, over kleine kronkelende bospaadjes en bredere zandpaden. Het gebied waar we doorheen komen maakt deel uit van landgoed 't Klooster en in het bos vinden we nog een stelsel van oude wallen terug. We hebben geen haast en snoepen van de verse bramen.

wandelen in de Achterhoek

bramen plukken

oude vervallen boerderij
Natte schoenen....

Het volgend deel van de route brengt ons langs diverse landgoederen maar we blijven langs de akkerranden wandelen en volgen een kleine beek. Het gras is af en toe behoorlijk nat dus het is goed dat we onze waterdichte wandelschoenen aangetrokken hebben. Langs de sloten bloeien volop bloemen en de hommels en bijtjes zoemen dat het een lieve lust is. Af en toe fladdert er ook een vlinder voorbij. We komen bij een hekje waar je kunt kiezen om de route te verkorten. Wij lopen hier rechtdoor richting het Vragenderveen.

Iets verderop lopen we een aantal keer tussen de weilanden door. De koeien kijken ons nieuwsgierig aan en komen gelijk op ons afgelopen, slechts van ons gescheiden door een sloot of schrikdraad. Wat een super leuke beesten zijn het toch, ik schiet weer vele foto's vol guitige koppies.

Wandelen in de Achterhoek

zonnebloem met bij

wandelen in de achterhoek

koeien in de wei

nieuwsgierige koe

Het veenlandschap rond Winterswijk

Ongeveer halverwege de route komen we bij het veengebied aan. Het Vragenderveen is onderdeel van het Korenburgerveen. Een gebied dat tot ver in Duitsland loopt en nog steeds aangroeit, uniek voor veengebieden in deze regio. Helaas hebben we geen tijd meer om de route door het veen te volgen maar we gaan wel even een kijkje nemen in de iets verder gelegen uitkijktoren. Zo doen we toch een kleine indruk van het gebied op. We lezen de borden in de toren en zien dat er ook vosjes in het gebied te vinden zijn. Dat zou wel gaaf zijn om die tegen te komen. Misschien komen we nog weleens terug in het voorjaar, als de orchideeën bloeien en de kraanvogels broeden.

uitkijktoren Vragenderveen

 

Bijzondere plekjes

Even zijn we (bijna) de weg kwijt als de rode paaltjes die we volgen ineens stoppen. De telefoon van Frank biedt uitkomst en al snel vinden we een verstopt paaltje. Via een hekwerk komen we in een natuurlijk weiland  en bij de schuilhut die over het Grote Goor uitkijkt gaan we op zoek naar watervogels. Even later komen we door het waterwingebied van Vitens waar het gebied op een natuurlijke manier beheerd wordt. Ook het iets verder gelegen lindearboretum is de moeite waard om doorheen te wandelen. Hier zie je goed hoe door mensen ontwikkelde gebieden toch heel natuurlijk kunnen zijn. Dat mogen ze van ons wel overal doen!

waterwingebied Vitens

 

linde arboretum

 

Schuilen voor de plensbui

We komen nog net op tijd aan bij het vakantiepark De Twee Bruggen. Gelukkig kunnen we restaurant De Schoppe, aan het begin van het terrein, induiken. Daar schuilen we voor de grote plensbui en eten een klein hapje. Om ons heen is het gezellig druk. Veel mensen die op de camping staan of een huisje huren hebben hetzelfde idee als wij.

Na een tijd wordt het gelukkig weer bijna droog en wandelen we verder over het grote terrein richting de Slingeplas. Vanaf hier is het niet ver meer tot aan Bredevoort.

restaurant De Schoppe

wandelen in de Achterhoek

Slingeplas Winterswijk

Terug in Bredevoort

Het laatste deel van onze dag wandelen in de Achterhoek brengt ons langs een molen en door de kleine straatjes van de stad. Frank kan het niet nalaten even te snuffelen tussen de lp's bij één van de kleine stalletjes terwijl ik me vergaap aan de oude panden. Tijd om afscheid te nemen. Dag Achterhoek, we komen zeker nog eens terug!

Bredevoort

Bredevoort

Bredevoort

Handig om te weten over wandelen in de Achterhoek

  • Wandelafstand  van deze route is 20 kilometer. Een vlakke wandeling door natuurreservaten en landelijk gebied.
  • De wandeling is makkelijk in te korten tot 13 kilometer of uit te breiden tot ongeveer 27 kilometer.
  • Het gebied kan aardig nat zijn; goede waterdichte wandelschoenen worden aanbevolen.
  • Ons startpunt: de V.V.V. in het plaatsje Bredevoort (Markt 8). Bij hen kun je het boekje met de route krijgen en in het dorp kun je gratis parkeren. Er zijn nog 2 andere startpunten.
  • In het boekje vind je veel leuke achtergrondinformatie over de regio waar je doorheen wandelt.
  • De route is bewegwijzerd (via een geschreven route in het eerder genoemde boekje) en te volgen via stenen met een gele stip en pijlen op borden. Wij moesten af en toe wel even zoeken onderweg.
  • Horeca; in Bredevoort zijn er meerdere restaurants maar ook op diverse plekken onderweg kom je langs horeca. In het wandelboekje vind je alle tips!

route Nationaal Landschap Winterswijk

wandelen in de Achterhoek is ons prima bevallen. Jammer dat het voor ons niet in de buurt is, anders zou ik er zeker vaker op verkenning gaan.

Ben jij al eens wezen wandelen in de Achterhoek geweest? Wat is jouw ervaring in de regio?

Ben je nieuwsgierig naar nog meer fijne wandelingen? Klik dan eens door naar mijn speciale wandelpagina.

Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *