Nieuwsgierige roodborst bij Landgoed Staverden

Wandelen bij Ermelo: klompenpad het Speuldepad

Op zoek naar een mooie route om te wandelen bij Ermelo vind ik Klompenpad het Speuldepad. Na het lezen van de enthousiaste reacties van wandelaars die deze route gewandeld hebben besluiten we dat dit onze wandeling van vandaag wordt. Dit Klompenpad is 16 kilometer lang en neemt je mee over de mooiste plekjes in het buitengebied van Ermelo. Ontdek buurtschappen Speuld, Leuvenum en Staverden en wandel met ons over de mooiste landgoederen en de Ermelosche heide. Klompen aan, rugzak om en gaan!

Een zonnige start bij Landgoed Staverden

Op een mooie dag in de winter rijden we met de camperbus richting Staverden. We hebben een nachtje op een camperplaats gereserveerd en gaan lekker veel wandelen. Bij aankomst bij Landgoed Staverden wacht ons een onaangename verrassing. De slagboom bij de parkeerplaats zorgt ervoor dat auto's van meer dan 1.90 meter er niet door kunnen. Gelukkig kunnen we ook makkelijk langs de weg parkeren zodat we al snel aan de wandel zijn.

De zon schijnt volop en voorziet de omgeving van een warme gloed. Al snel loop ik enthousiast met mijn camera heen en weer terwijl ik foto's maak. Van het landhuis en de waterpartijen en van de nieuwsgierige roodborst die ons al flierefluitend gadeslaat vanaf een paal. Het schiet niet echt op maar dat geeft niks, een goed begin van ons dagje wandelen bij Ermelo! De beroemde witte pauwen van Landgoed Staverden zitten verstopt in hun binnenruimte en na een snelle blik wandelen we verder.

Landgoed Staverden Ermelo Klompenpad Speuldepad

Nieuwsgierige roodborst bij Landgoed Staverden

De paden op de Lanen in: het buitengebied van Ermelo

Al snel wandelen we over brede beukenlanen en verlaten Landgoed Staverden. Van de bossen op het landgoed naar de meer open, groene nieuwe natuur in het buitengebied van Ermelo. Een koppeltje schapen kijkt ons nieuwsgierig aan en de vogels fluiten dat het een lieve lust is. De temperatuur is aangenaam en terwijl we wandelen horen we het geluid van een grotere weg dat langzaam aan harder klinkt. Niet veel later steken we over, op naar de Ermelosche Heide!

→Je vindt alle door mij gewandelde klompenpaden op deze speciale pagina.

Klompenpad Speuldepad bij Ermelo

nieuwe natuur Klopenpad Speuldepad Ermelo

boerderij in buitengebied tijdens wandelen Ermelo

De Ermelosche heide

De Ermelosche heide is een gebied van ruim 380 hectare groot en ligt aan de rand van het dorp Ermelo omgeven door de Ermelose bossen. Door het gebied lopen diverse brede zandpaden waar je vrij kunt wandelen. In de zomer is de heide van Ermelo één grote zee van paars en fladderen er overal heidevlinders. Ook is er een schaapskooi en kun je tijdens het wandelen de schaapherder en schaapskudde tegenkomen.

Vandaag tippen we slechts een rand van de heide aan. Onderweg stoppen we even en drinken wat op een picknickbankje in de zon. Daarna kan de jas wel uit want het is heerlijk weer. Mijn nieuwe rugzak van Osprey is groot genoeg om ook de dikke winterjas plek te bieden, top!

Aan de andere kant van de heide komen we 2 kletsende dames tegen. Ze gaan zo op in hun gesprek dat ze helemaal niet merken dat hun zoontje zijn laars is verloren in een diepe modderplas maar Frank helpt hem uit de brand. Daarna rent hij in sneltreinvaart richting de wandelaars "maaaam".....

Lees hier over mijn ontmoeting met schaapherder Marion en wandelen op de Ermelosche heide in de zomer.

picknickbank op de Ermelosche heide

wandelen op de Ermelosche Heide

de Ermelosche Heide
Speuld en het Speulderbos bij Ermelo

Via de akkers wandelen we rondom het kleine Speuld. Even later komen we bij het eerste bordje van het klompenpad dat niet meer is dan een klein strookje tussen het prikkeldraad en het fietspad, jammer. Voor ons was wandelen over het rustige fietspad net zo makkelijk en leuk geweest.

Al vrij snel verlaten we het akkerland en wandelen een stukje door het Speulderbos. En dat is niet zo maar een bos, maar één met dansende bomen en zandheuveltjes. Het Speulderbos is één van de oudst bewoonde bossen van Nederland en beroemd door de kromgegroeide eiken en beukenbomen. De klomp in kerstsfeer geeft onze wandeling een gezellig tintje.

Speuld Ermelo

wandelen door het buitengebied van Ermelo

klompenpad Speuldepad gevalletje gemiste kans

klompenpad gedeelte op het Speuldepad, gevalletje gemiste kans vinden wij

Speulderbos bij Ermelo

zandheuvel Speulderbos bij Ermelo

pittig zandheuveltje in het Speulderbos

klompenpad in kerstsfeer

Een beetje kerstsfeer op het klompenpad, gezellig!
Wandelen bij Ermelo, de laatste kilometers

Na het verlaten van het Speulderbos komen we wederom op een heidegebied terecht waar we aan de rand van bos en heide en een stukje door het bos wandelen. De laatste kilometers gaan weer langs het akkerland. Even over een kleine asfaltweg maar al snel weer over een klompenpad dat ons langs de akkers terugbrengt naar de bossen van Landgoed Staverden. Langs bomen met paddenstoelen en waterrijke nieuwe natuur.

Terwijl we nog lekker aan de wandel zijn zien we ineens het camperbusje weer voor ons opduiken. Dat ging snel. Tijd om de modderige wandelschoenen uit te trekken en richting de camperplaats te rijden voor het donker wordt.

→Ook mooi: het klompenpad Valkschepad bij Wekerom

heidegebied bij Ermelo

klein stukje asfalt op klompenpad Speuldepad

muurtje met muurschildering

Zo'n mooie muur willen wij ook wel in onze tuin!

beekje Landgoed Staverden

nieuwe natuur op Landgoed

Natte, nieuwe natuur op Landgoed Staverden

Wandelen bij Ermelo, nóg een Klompenpad

Op dag 2 kiezen we nog een ander Klompenpad uit om te gaan wandelen in de omgeving van Ermelo. Het Uddelermeerpad is ook 16 kilometer lang en weer reageren mensen enthousiast op de site van Klompenpaden. Helaas valt deze wandelroute ons best wel tegen. Er is (te) veel asfalt en het laatste deel gaat door de saaie akkers.

Natuurlijk zijn er mooie stukken op de route maar het gebeurt niet vaak dat we blij zijn dat we weer bij de auto aankomen en onze wandelschoenen weer uit kunnen trekken. Mocht je slechts één wandeling bij Ermelo kunnen maken kies dan het Speuldepad, maar dat is onze mening 😉

meer bij Ermelo

Eén van de mooie stukken op het Uddelermeerpad

Handig om te weten over wandelen bij Ermelo

 • De totale afstand van het Klompenpad Speuldepad is 16 kilometer.
 • Het klompenpad wordt goed aangegeven door bordjes met een paarse klomp.
 • Startpunt van de wandeling: Parkeerplaats Landgoed Staverden, Uddelemeerweg Ermelo
 • Kom je met de auto? Dan kun je gratis parkeren bij het landgoed of eventueel langs de weg.
 • Liever met het O.V.? Stap dan uit op bushalte Kasteel Staverden in Ermelo.
 • Goede wandelschoenen worden aanbevolen want het kan soms modderig zijn.
 • Honden mogen helaas niet mee op dit klompenpad i.v.m. het vee dat op de privé terreinen loopt.
 • Horeca: bij het startpunt Brasserie Staverden, onderweg Boshuis Drie, Sprielderweg 205. Hier kun je de route ook oppikken.
 • Alle informatie over het Speuldepad rond Ermelo vind je op deze pagina.
 • Of download de speciale klompenpad app om de route te volgen en voor leuke weetjes onderweg!
 • Nog niet uitgewandeld? Meer leuke wandelroutes vind je op deze pagina

→Tip: mooie wandelgids van de klompenpaden:

Geplaatst in Europa, Gelderland, klompenpaden, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *