galloway Leenderbos

Wandelen vanuit Natuurpoort de Achelse Kluis; Groote Heide, Tongelreep en Leenderbossen

Knooppunt de Achelse Kluis, op de grens van Nederland en België, is het startpunt voor een mooie wandeling of fietstocht door de Leenderbossen, langs de Tongelreep of over de Groote Heide. Wij wandelden een mooie route die we zelf uitstippelden via de knooppunten.

Natuurpoort de Achelse Kluis

In de buurt van Eindhoven vind je Natuurpoort de Achelse Kluis. Hét vertrekpunt voor een dagje fietsen of wandelen door uitgestrekte bossen, over de heide en langs kleinschalige akkers op de grens van Nederland en België. Wandel over het boswachterspad (7,5 km, paarse paaltjes) of stippel zelf mooie route uit via de wandelknooppunten.

Naast een grote parkeerplaats vind je er de Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis. Deze voormalig grenskapel heeft een herberg met fijn terras waar je lekker Achels trappistenbier kunt proeven. (Of kopen in de bijbehorende winkel) Of wat dacht je van een trappisten ijsje? Een fijne plek om even te gaan zitten na een paar uur wandelen.

De Doodendraad.

Nadat we de auto geparkeerd hebben lopen we eerst nog even naar de abdij. Vandaag is deze gesloten maar dat wisten we en de abdij is van buiten ook zeker het bekijken waard. Daarnaast vind je er, op de grens van Nederland en België, een deel van de zogenoemde doodendraad. Een monument dat herinnert aan de versperring die de Duitsers hier opwierpen tijdens de eerste wereldoorlog. Iets om even bij stil te staan voor we aan de wandeling beginnen.

De Doodendraad bij Abdij de Achelse Kluis

Het boswachterspad bij de Achelse Kluis

Het eerste en laatste deel van onze route gaat over het boswachterspad klooster- en heidewandeling. Via de paaltjes met paarse kop is de wandelroute makkelijk te volgen. We wandelen over met hoge bomen omzoomde paden langs langs ruige akkers. Hierbij passeren we één van de oude grenspalen.  Al vrij snel bereiken we de open vlakte van de Groote Heide, en groot is ie! Wat een uitgestrektheid en wat een stilte. De route gaat hier voornamelijk over brede paden, meestal zandpaden maar ook een stuk fietspad. Bij knooppunt 56 verlaten we de route om een grote extra lus naar de Leenderbossen te maken, richting knooppunt 50.

wandelen vanuit Natuurpoort Achelse Kluis

wandeling Groote heide en Leenderbossen

wandeling over de Groote Heide en door de Leenderbossen

Een beetje improviseren

Al vrij snel blijkt dat de route voornamelijk het fietspad volgt langs een groot breed pad. Dat is soms het nadeel van de wandelknooppunten, de wandelingen gaan niet altijd over de leukste paden. Daarom besluiten we zelf een route te bedenken via maps.me waarbij we uiteindelijk weer bij de Hasselsvennen en knooppunt 42 uit gaan komen.

Een tijd slalommen we op kleine paadjes door het bos om uiteindelijk opnieuw uit te komen bij een vlakte met heide. Het grote ven dat in het midden van de heide ligt is afgezet met een hek van waarachter een kudde Galloways ons nieuwsgierig aankijkt. Een tijd lang volgen we het hek tot we bij een wandelbankje vlakbij knooppunt 42 komen. De perfecte plek om onze boterhammen op te eten.

wandelen door het Leenderbos

wandeling Groote heide en Leenderbos vanuit Achelse Kluis

galloway Leenderbos

rode heidelucifer op Groote Heide bij Leende

Luchtime Leenderbos wandelbankje
Weer terug richting Achelse Kluis

Na de lunch wandelen we weer verder. Omdat we gek zijn op de Brabantse vennen besluiten we, tussen knooppunt 42 en 41 in, af te slaan en het pad langs de vennen te blijven volgen. Opnieuw stippelen we zelf een route uit die ons via het verderop gelegen Dorsven weer naar knooppunt 40 brengt. Hier zijn we weer op het boswachterspad dat we verder volgen tot Achelse Kluis. De telefoon kan weer weg, ook wel fijn.

→Ook mooi: wandelen door de Belgische Sahara bij Lommel.

Hasselsvennen wandelroute Achelse Kluis en Leenderbos

Groote Heide bij Leende

eik bij Dorven Leenderbos Brabant

Natte voeten

De laatste kilometers gaan door het natter gebied rond de Tongelreep waarbij we ook de uitkijktoren passeren. Een mooie plek om even te pauzeren en de watervogels te observeren. Van een eerdere wandeling weten we nog dat we enorm moesten klunen omdat het water erg hoog stond, dus we zijn benieuwd of we onze voeten vandaag droog gaan houden. Het valt mee.

Op de enige plek waar er iets meer water is liggen boomstammen en planken. Als Frank midden op deze "brug" staat zakt hij ineens weg en moet zich corrigeren waardoor hij met twee schoenen vol water komt te staan. Ik ben blij dat ik als tweede de stammen over wandel, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Via een droger pad langs wat heide en een klein bosje met witte berken wandelen we weer terug naar Natuurpoort de Achelse Kluis. Het drankje bewaren we voor een volgende keer.

wandelroute Leenderbos en Achelse Kluis

wandeling bij de Achelse Kluis

voeten wandelen Achelse Kluis

Heide bij Achelse Kluis

witte berken en spiegeling

Handig om te weten over deze route vanuit Natuurpoort Achelse Kluis.

  • De route die wij uitstippelden is ruim 12 kilometer en combineert het boswachterspad met een extra grote lus door het Leenderbos en de Groote Heide.
  • Wij wandelden via deze knooppunten: 68-70-57-5-56-50-42-41-40-69-68. en weken iets af tussen nummers 56 en 50 en 42 en 42 (zie beschrijving route)
  • Vind je de route te lang? Dan is het boswachterspad wellicht wat voor jou. Deze route is 7,5 kilometer lang en te volgen via paarse paaltjes.
  • Startpunt van de route is Natuurpoort de Achelse Kluis, bij de Abdij, de Kluis 1, Hamont-Achel. Deze bereik je het makkelijkst met de auto.
  • Parkeren doe je op de grote parkeerplaats.
  • Kom je met het O.V.? Trein naar Neerpelt of Hasselt en verder met bus lijn 18A naar Achel, halte Kerk Achel-Statie. Vanaf daar is hetnog 3,2 km lopen.
  • Horeca. Bij natuurpoort de Achelse Kluis vind je de herberg van de Sint Benedictusabdij.
  • Honden mogen mee op deze route, mits aangelijnd.

Nog meer Brabantse wandelinspiratie....

vind je op mijn speciale pagina wandelen in Brabant.

Wat is jouw favoriete wandelroute in Brabant?

 

 

Geplaatst in België, Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *