Slangenburg Doetinchem

Vakantie in de Achterhoek, onze tips

In het uiterste oosten van de provincie Gelderland vind je het coulisselandschap van de Achterhoek. Een heerlijke streek om even helemaal tot rust te komen en de natuur in te trekken. In de bossen en landgoederen van de Achterhoek kun je uren wandelen en fietsen. Liever wat meer cultuur? Bezoek dan één van de Hanzesteden of vergaap je aan een stoer kasteel. In dit blog krijg je onze tips voor de leukste plekjes en must sees tijdens je vakantie in de Achterhoek.

Vakantie in de Achterhoek

Tot een paar jaar geleden was de Achterhoek voor ons nog totaal onbekend terrein en dat is best bijzonder voor iemand die zelf jaren in Gelderland woonde. Vreemd genoeg had ik het idee dat ik er uren voor in de auto moest zitten en dat terwijl de Achterhoek al bij de IJssel begint. Na een wandeling in Nationaal Landschap Winterswijk was ik verkocht en inmiddels gaan we elk jaar minimaal één keer op vakantie in de Achterhoek.

De Achterhoek heeft alles wat je nodig hebt voor je vakantie. Van prachtige Hanzesteden als Zutphen, Doetinchem en Doesburg tot de stilte en uitgestrektheid van het landschap rond Winterswijk en het glooiend boslandschap van de Lochemse Berg. En wat dacht je van een bezoek aan de flamingo's in het Zwillbrocker Venn? Dit prachtige natuurgebied ligt vlakbij Groenlo net over de grens met Duitsland. Vanaf de camping of je luxe vakantiepark zit je al snel midden in de mooiste natuur.

Nationaal Landschap Winterswijk

De omgeving van Winterswijk is één van de bekendste delen van de Achterhoek en jarenlang redelijk afgezonderd geweest van de rest van Nederland. Het belangrijkste kenmerk van het gebied is de kleinschaligheid van de percelen. Stille landgoederen worden afgewisseld met brede, met essen omzoomde lanen, kronkelende beekjes en stukjes hoogveen. In 2005 werd het gebied uitgeroepen tot Nationaal Landschap.

Wij wandelden een mooie route vanuit Hanzestad Bredevoort, een goede eerste kennismaking met deze bijzondere streek. Voor een volgende keer willen we zeker in de regio overnachten. In het hart van Nationaal Landschap Winterswijk vind je diverse overnachtingsmogelijkheden waaronder dit luxe vakantiepark Nederland. Na al die activiteiten is het heerlijk om bij te komen in een mooie vakantiewoning in het groen.

Wandelen in de Achterhoek

Het coulisselandschap van Nationaal Park Winterswijk

Hanzestad Zutphen

Zutphen is één van de ongeveer 200 Hanzesteden in het noorden van Europa en heeft veel van haar rijkdom aan deze tijd te danken. De historische panden en oude klinkerstraatjes verken je het best tijdens een mooie stadswandeling. Daarnaast is Zutphen een prima plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor je vakantie in de Achterhoek. Stap bijvoorbeeld eens in de kano en ga varen op de Berkel, maak een rondvaart of fiets een mooie route langs de fietsknooppunten. De tijd vliegt voorbij!

Naast Zutphen kun je in de Achterhoek ook Hanzesteden Bredevoort, Doesburg en Doetinchem bewonderen. Elk van deze steden heeft haar eigen sfeer en is de moeite van een bezoek waard. Altijd al willen weten waar Abraham die mosterd haalt? In de oude Doesburgse Mosterdfabriek leer je er meer over!

binnenstad Zutphen met Sint Walburgiskerk

De gezellige binnenstad van Zutphen

De kastelen en landgoederen van de Achterhoek

Wie Achterhoek zegt zegt kastelen want in deze regio vind je maar liefst 13 kastelen en landgoederen. Van stoere burchten tot wat meer frivole kastelen om in te wonen. Vrijwel alle kastelen zijn te bezoeken en hebben prachtige kasteeltuinen waar je kunt wandelen.

Zelf bezocht ik het fraaie kasteel Ruurlo waarin ook het Museum More gevestigd is en samen met Frank wandelde ik een mooie route rond kasteel Slangenburg bij Doetinchem. Liefhebbers moeten ook zeker Kasteel Vorden op hun verlanglijstje zetten. Dit kasteel is altijd bewoond geweest, helemaal authentiek ingericht en ligt aan de rand van het bos én langs het Pieterpad.

Altijd al eens in een kasteel willen slapen? Het kan in Kasteel Huis Berg.

Kasteel Slangenburg Doetinchem Achterhoek

Kasteel Slangenburg bij Doetinchem

Sfeervol Doetinchem

Doetinchem ligt op een centrale plek in de Achterhoek en is daarom ook een ideale uitvalsbasis voor je vakantie. Doetinchem is een echte winkelstad en heeft diverse kleinere (speciaal)winkels, historische panden, gezellige pleinen en horeca.

Hoewel een deel van de stad in de 2e wereldoorlog gebombardeerd werd is er nog genoeg bewaard gebleven. Bezoek bijvoorbeeld de Grote- of Sint Catharinakerk, het stadsmuseum in het oude postkantoor of drink een bakje koffie in "Het Gevang", één van de oudste gebouwen in de stad.

In de omgeving

Ook de omgeving van Doetinchem is de moeite waard om te verkennen. Breng zeker een bezoek aan Kasteel Slangenburg, op nog geen 3 kilometer van de stad, en wandel door het fraaie bos en het typisch Achterhoeks landschap rond het kasteel. Ook de St. Willibrordsabdij is de moeite van een bezoek waard.

bloemen weide Landgoed Slangenburg Doetinchem

Wandelen rond Doetinchem

Varen en zwemmen in de Achterhoek

Waterratten kunnen hun hart ophalen want in de Achterhoek vind je namelijk diverse rivieren waaronder de Berkel, IJssel en de Slinge. Vanaf het water heb je weer een heel andere kijk op het landschap en met wat geluk spot je de ijsvogel of andere waterdieren. Van varen op een fluisterboot en rondvaarten tot kanovaren en suppen. Het kan allemaal in de Achterhoek!

suppen op de Berkel in de Achterhoek

Suppen op de Berkel

 

Heb jij nog tips voor de Achterhoek?

Heb jij nog tips voor onze volgende vakantie in de Achterhoek? Laat ze achter als reactie onder dit bericht.

Geplaatst in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *