Veluwezoom Rheden, wandelen op de Veluwe

Trage tocht Rheden; wandelen op de Veluwezoom

Eind augustus schreef ik over mijn wandeling langs de fraaie heidevelden van de Posbank. Vorig jaar bezocht ik het gebied in de herfst en wandelde met Wanda de trage tocht Rheden. Een uitdagende route door het bos en over de glooiende heuvels van het Nationaal Park de Veluwezoom. Een geweldige wandeling voor de komende  (herfst) maanden, wandel je met me mee?

Nationaal Park Veluwezoom

Is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland en in eigendom van Natuurmonumenten. Je vindt er uitgestrekte bossen, prachtige bomenlanen, heidevelden, stuifzand en een aantal landgoederen. De trage tocht Rheden is de perfecte route om het gebied te verkennen. Wandelen in dit glooiende gebied betekent een flinke aanslag op de kuitspieren maar staat garant voor geweldige vergezichten. Hoewel het in alle jaargetijden geweldig is om in het park te wandelen geef ik persoonlijk de voorkeur aan de herfst. De eikenbomen zijn dan op hun mooist en geven het landschap een oranje/rode gloed.

Trage Tocht Rheden Posbank

Wat is een Trage tocht?

Wandeldeskundige Rob Wolfs ontwikkelde in samenwerking met de Wandelzoekpagina een serie Trage tochten. Trage tochten zijn wandelroutes die zo veel als mogelijk is over onverharde paden gaan. Daarnaast wordt er gekozen voor een route door een zo gevarieerd mogelijk landschap. De wandelingen hebben een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en soms GPS tracking. "Ik hanteer de standaard dat mijn routes maximaal 30% verhard mogen zijn. Het mooist zijn de routes met verhouding 10-90.", aldus Rob Wolfs. De Trage Tocht Rheden is wat dat betreft een toppertje met een verhouding verhard 5 % en onverhard 95%.

Trage tocht Rheden; de route

De Trage Tocht Rheden start bij het treinstation van het dorpje Rheden. Lopend richting het Nationaal Park Veluwezoom steek je de Arnhemsestraatweg over en wandelt al snel via een klein pad achter enkele villa's langs. In de verte zie je de eerste heuvels en de bosrand van het gebied al liggen.

trage tocht rheden

Richting de Posbank.

De route gaat al snel richting de heidevelden van het sterk glooiende Herikhuizerveld. Een lange tijd loop je om het veld heen en hebt aan de linkerkant geweldige uitzichten op de heide. Rechts van je zijn prachtige beukenbossen te vinden. Via een serie trappen ga je steil naar beneden en weer omhoog tot je uiteindelijk bij de Posbank aankomt. Onderweg staan diverse bankjes waar je even kunt zitten om de omgeving in je op te nemen. Bij Paviljoen de Posbank kun je eventueel een hapje eten of wat drinken.

Het volgende deel van de wandeling brengt je langzaamaan van de heide naar het bos. Onderweg kom je opnieuw een aantal trappen tegen die een flinke aanslag doen op je kuiten. Al dat werken wordt beloond want juist al die hoogteverschillen maken het gebied zo bijzonder. In de herfst vind je een schat aan paddenstoelen in het bos.

trage-tocht-rheden

Trage tocht Rheden

wandelen1

trage-tocht-rheden3

wandelen

De Beekhuizense beek.

Je passeert een vijver en loopt langs het beekdal van de Beekhuizense beek.  Ook hier vind je weer veel prachtige beuken op glooiende hellingen. De Trage Tocht Rheden slingert zich langs een aantal akkers richting het bezoekerscentrum. Als je met de trein bent gekomen is het nog een klein stukje lopen tot aan het treinstation.

trage-tocht-rheden5

Trage Tocht Rheden

Handig om te weten over de Trage Tocht Rheden:

  • Startpunt van de wandeling; bij treinstation Rheden.
  • Kom je met de auto dan kun je parkeren bij het bezoekerscentrum van de Veluwezoom. Adres; Heuvenseweg 5a Rheden.
  • De te lopen afstand is 12 kilometer, iets langer als je vanaf het treinstation komt.
  • De routebeschrijving is (tegen betaling) te bekijken en downloaden op deze pagina.
  • Restaurants zijn er genoeg in de buurt. Een paar van mijn favorieten; Paviljoen de Posbank, Beekhuizenseweg 1 Rheden,  Brasserie Veluwezoom, Heuvenseweg 5 A Rheden of Pannenkoekenrestaurant Strijland, Groenestraat 1 Rheden
  • Houdt rekening met de hoogteverschillen in het gebied. Als liever een vlakke route loopt dan is de Trage Tocht Rheden niet voor jou.
  • In het gebied kun je Schotse hooglanders en IJslandse paarden tegenkomen. Op de wat stillere dagen of tijdstippen heb je kans op het zien van edelherten, wilde zwijnen, reetjes of damherten.

Maak er een weekend van!

Heb je meer tijd maak er dan een leuk weekend van. Arnhem is één van mijn favoriete steden en de omgeving is prachtig.  Er is meer dan genoeg te zien en doen om je een paar dagen mee zoet te houden.

Zoek je een goede plek om te overnachten? Antonius Bed and Breakfast (9.5) bevind zich in een prachtig oud pand op loopafstand van het centrum van Arnhem en het centraal station. Kom je met de auto dan parkeer je die gratis op het eigen terrein. Je boekt al een kamer in deze fijne B&B vanaf €80. Dit is inclusief een uitgebreid ontbijt.

Antonius B&B Arnhem

 

Als je de Trage Tocht Rheden leuk vond dan ben je zeker ook geïnteresseerd in:

 

Tip: fijne wandelgids met meer Trage Tochten in Gelderland:

 

Geplaatst in Gelderland, herfstwandeling, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

5 reacties

  1. Oh herfstkriebels krijg ik al ik dit lees! Heel mooi vastgelegd op je foto’s. Ik vind het concept van de trage tocht ook erg fijn. Ik kan mij er helemaal in vinden want ik wandel niet graag over asfalt. Goede tip dus!

  2. Wat mooi! Wat een mooie kleuren op je foto’s. Ik had nog niet eerder van Trage tochten gehoord. Grappig dat het vooral op onverharde wegen is. Ik kan me voorstellen dat het trage tochten zijn, omdat je veel tijd neemt naar al het bijzonder moois te kijken.

  3. Prachtige foto’s! Vanmiddag een lange wandeling over de Sallandse heuvelrug gemaakt, ook al heel mooi herfstig. Maar deze wandeling bij Rheden lijkt me ook super… gelukkig is de herfst nog maar net begonnen, dus nog kansen genoeg in ‘t verschiet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *