Fietsen Utrechtse heuvelrug langs de weilanden

18 X een actief weekendje weg in Nederland

Van suppen tot kanovaren, kitesurfen en zeilen tot wildlife spotten,wandelen, paardrijden, kamperen en fietsen. Nederland heeft alles in huis voor de outdoorliefhebber. Er is genoeg te beleven voor een actief weekendje weg in eigen land. Heb je ook zin om er een paar dagen tussenuit te gaan, maar blijf je liever in Nederland? Ik maakte, samen met andere outdoorliefhebbers, een overzicht met 18 leuke plekken voor een actief weekendje of korte vakantie in Nederland. Met deze fijne tips kom jij de zomer wel door!

 

Lees hier alle tips voor een vakantie of weekendje weg in Nederland.

Weekendje weg in Nederland

!8 toffe tips voor een actieve vakantie of weekendje weg in eigen land.

Een actief weekend in Zandvoort. (Noord-Holland)

Zandvoort is één van de bekendere badplaatsen van Nederland. Je kunt er geweldig zwemmen, suppen en kitesurfen. Maar wist je dat de regio veel meer te bieden heeft dan strand en zee? Vanuit Zandvoort wandel je bijvoorbeeld zo naar het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland; de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier kun je ook op zoek naar bijzonder wildlife als damherten en vossen. Ook het nabijgelegen Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een walhalla voor outdoor- en natuurliefhebbers. Houd je van fietsen? Maak dan een mooie fietstocht via de duinen naar sfeervol Haarlem. Er is meer dan genoeg te doen in en om Zandvoort en voor je het weet is je weekend weer voorbij.

Zoek je een fijne plek om te overnachten?  Appartement 't Souterain (9.2) bevindt zich op slechts 150 meter van het strand en op loopafstand van het centrum van Zandvoort. De ideale uitvalsbasis voor je weekendje weg in Zandvoort.

wandelen Zandvoort en Amsterdamse Waterleidingduinen

Diana over kamperen en wandelen op de Veluwe. (Gelderland)

De Veluwe is een perfecte plek om er even heerlijk tussenuit te gaan. Dit prachtige gebied staat bekend om zijn unieke natuur en het wildlife wat je er kunt spotten. Wil je zo dicht mogelijk bij de natuur komen ga dan kamperen op een natuurcamping. Je bent dan omringd door bossen en je kunt vanaf de camping zo de natuur in lopen om daar een heerlijke wandeling te maken.

Dat je op de Veluwe goed kunt wandelen is een feit. Maak een korte wandeling van 6 kilometer of kies een streekpad en loop in een aantal weken een route van 375 kilometer. De Veluwe heeft het allemaal en is dus een goede bestemming voor een actieve vakantie of weekendje weg in Nederland.

Weekendje weg in Nederland kamperen op de Veluwe

Kamperen, bootje varen en wildlife spotten. Weekendje weg in de Biesbosch. (Brabant)

Nationaal park de Brabantse Biesbosch is één van die Nederlandse gebieden die je echt een keer gezien moet hebben. Wij kampeerden een paar dagen op Natuurkampeerterrein de Knotwilg. Een geweldige plek voor de liefhebbers van rust en natuur.

Vanaf de camping vaar je zo met de kano het water op. Liever gevaren worden? Stap dan op de fluisterboot en leer meer over de indrukwekkende Nederlandse natuur. Fiets over eindeloze paden en wandel in ruige natte natuur. Ga op zoek naar bijzonder Nederlands wildlife als de zeearend, bever en ransuil. Eén weekendje weg is lang niet genoeg om dit mooie gebied te verkennen!

Lees hier meer over ons fijne, actieve weekend in de Biesbosch.

knagende bever tijdens weekendje weg in de Biesbosch

Tikva over een weekendje kajakken in de Achterhoek. (Gelderland)

In de Achterhoek zijn verschillende riviertjes die ideaal zijn voor een kano of kajaktocht. Bijvoorbeeld de De Oude IJssel en de Berkel. Het fijne is dat deze riviertjes dankzij dammen hoog worden gehouden waardoor je er eigenlijk het hele jaar door wel kunt varen. Dit is wel op zo’n manier gedaan dat er ruimte is voor de natuur. Terwijl je lekker actief bezig bent duiken de watervogels weg in het riet. De zwaan, de fuut en verschillende soorten eenden. Je ziet ze hier allemaal.

Bovendien heeft de regio een aantal jaar geleden de faciliteiten langs veel routes een flinke opknapbeurt gegeven. Zo zijn er goede aanlegsteigers en overdraagplaatsen op de plekken waar je bijvoorbeeld door een vistrap niet verder kunt varen. Extra leuk maak een tocht naar de historische stad Zutphen. Je vaart dat via de oude stadsmuren en door een super lage tunnel zo het centrum in.

Kajak tocht in Zutphen weekendje Achterhoek

Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug. (Utrecht)

De beste manier om de gevarieerde natuur van de Utrechtse heuvelrug te verkennen is met de fiets. Wij boekten last minute een super kamer met ontbijt in Conferentiehotel Woudschoten in Zeist voor ons weekendje weg. Eenmaal ter plekke konden we kiezen uit enorm veel uitgezette fietsroutes maar ook fietsknooppunten om een eigen route mee uit te stippelen.

Fiets door de uitgestrekte bossen en langs heidevelden. Beklim de Pyramide van Austerlitz en dompel je in het oorlogsverleden tijdens een fietsroute langs de Grebbelinie. Bezoek het prachtige slot Zeist of verken de stoere forten van de Noord Hollandse Waterlinie. Na één weekend ben je nog lang niet uitgefietst.

Fietsen Utrechtse heuvelrug langs de weilanden
Henriette's tips voor paardrijden in Nederland.

Ik houdt ervan om erop uit te trekken en dat doet ik het liefste te paard. Op een paardenrug beleef je een omgeving heel anders en je kan soms makkelijker op plekken komen waar anderen niet kunnen komen. Ik geniet van een rustige stap door een mooi natuurgebied, zoals de Meinweg in Limburg. Lekker hoog op een paardenrug de omgeving in mij opnemen. Als er dan om de hoek een uitgestrekt lang bospad ligt dan weet ik gelijk wat mijn paard ook graag wil, een volle galop.

Op het strand paardrijden is helemaal fijn, paarden worden daar zo blij van en ik ook! Paardrijden op het strand kan alleen als je een gevorderde ruiter bent en dat is maar goed ook want enige kennis en je houding is wel belangrijk. Op Vlieland kan je paardrijden op IJslanders, echt een aanrader!

Mijn droom voor paardrijden in Nederland? Zwemmen met Friese paarden op Terschelling.

weekendje weg Nederland paardrijden

Een actieve vakantie in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. (Friesland)

Heb je zin in een lekkere actieve vakantie of weekendje weg in eigen land? Dan is Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden de aangewezen plek. Niet alleen kun je er geweldig fietsen en wandelen maar ook enorm veel watersporten beoefenen. De combinatie van boerenland, duurzaamheid en water zorgt voor een landschap dat verrast en uitnodigt om op pad te gaan.

Bewandel het 165 kilometer lange streekpad en logeer op de leukste adresjes langs de route. Huur een E-sloep of stap in de kano en verken de natte graslanden, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden van het Bûtenfjild. Ga vissen, overnacht op het water, eet van het land tijdens een Foodwalk of bezoek één van de statige landhuizen. Vervelen zul je je zeker niet!

Lees hier alles over een actieve vakantie in de Friese Wouden.

Friese wouden varen met E sloep

Daphne over een actief weekendje op en om het Lauwersmeer. (Groningen)

Een hele fijne plek voor een actief weekendje weg in Nederland is het Lauwersmeer. Dit veelzijdige gebied is te vinden in het noorden van de provincie Groningen en kenmerkt zich door water, bos, rietvelden en ruige graslanden. Een waar vogelparadijs en de plek om actief te zijn in eigen land. Wat dacht je van een natuursafari door Nationaal Park Lauwersmeer? Ga samen met een ranger op zoek naar Schotse Hooglanders, vossen en zeearenden.

Laat je verrassen door de heldere hemel. Zo is dit park aangewezen als Dark Sky Park. Wat inhoudt dat het een van de donkerste plekjes van Nederland is en je er een geweldige, onvervuilde sterrenhemel kunt zien. Ook leuk in deze regio is een wadlooptocht naar Schiermonnikoog, één van de vele fietsroutes waaronder de ‘Kiek over Diek’ en een overnachting onder de sterrenhemel.

Ga op ontdekking in Groningen en lees hier alle tips voor het Lauwersmeer.

Ontdek het lauwersmeer, Groningen

Annemarie over Kajakken in de Weerribben-Wieden. (Overijssel)

Een bezoek aan Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel stond al een tijd op mijn lijstje. Pas geleden kwam het er eindelijk van en gingen wij in het weekend kajakken in de Weerribben-Wieden. Omdat het natuurgebied voor een groot deel uit water bestaat, is een kajak of kano er het ideale vervoermiddel. Het nationale park is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa, en helemaal ‘man-made’. Het is namelijk ontstaan door turfwinning en rietteelt.

Vanuit Ossenzijl deden wij met onze kajaks de Kalenbegroute van 8 kilometer. Een mooi rondje langs sloten, vaarten, oude windmolentjes, rietlanden en moerasbossen. Onderweg kun je even uitrusten bij een van de aanlegplaatsen. Perfect voor een actieve dag op het water. Wil je meer zien van het gebied, dan kun je ook kiezen voor de langere Weerribbenroute. Wij huurden onze kajaks in Ossenzijl, maar je kan ook een kano of bootje huren in een ander deel van het nationale park, bijvoorbeeld in het populaire Giethoorn.

weekendje weg kanovaren in de Weerribben-wieden

Een weekendje weg naar Egmond aan Zee. (Noord-Holland).

Egmond en Egmond aan zee vormen de uitvalsbasis voor een weekendje uitwaaien aan de Noord-Hollandse kust. Hier vind je de uitgestrekte duinen van het Noordhollands Duinreservaat.  Dit indrukwekkende gebied strekt zich uit van grofweg Wijk aan Zee tot aan Schoorl en is 20 kilometer lang en een kleine 3 kilometer breed.

Er zijn paardrijroutes in overschot net als wandel- en fietspaden. Stippel zelf een mooie route uit via de knooppunten of kies uit de talloze uitgezette routes. In de regio vind je diverse leuke kustplaatsjes als schilderachtig Bergen en Schoorl waar je de hoogste duin van Nederland kunt beklimmen. Liever een stad? Bezoek dan historisch Alkmaar waar je vanuit Egmond makkelijk naartoe kunt fietsen.

Wandeltip in de buurt van Egmond: de Trage Tocht Bergen en de Groene Wissel Castricum.

Noordhollands Duinreservaat

Jenny over een weekendje weg in Nationaal Park de Meinweg (Limburg)

Wandelen in de Limburg is zo mooi! In het afwisselende heuvelland bij Roermond waan ik me even in het buitenland. Nationaal Park Meinweg is een gevarieerde regio met heide, bos en kleine beekjes. Door het gebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Daarnaast is er een uitgebreid netwerk van fiets- en ruiterpaden.

Ik wandel naar de uitkijktoren van het park. De gele kruipbrem kleurt het landschap geel. Over een paar maanden zal de heide weer in bloei staan. Aan de heide grenst een fraai loofbos. De Meinweg kan ik je echt aanbevelen en is een geslaagde plek voor een actief weekendje weg in eigen land!

Ook mooi in de Meinweg: de Trage Tocht Herkenbosch (16 kilometer).

Weekendje weg in Limburg

Marjolein over een weekendje weg op Texel. (Noord-Holland)

Texel leent zich perfect voor een weekendje weg in eigen land. Het eiland ligt op twintig minuten varen van het vaste land en is een walhalla voor natuurliefhebbers. Twee activiteiten die je perfect kan uitvoeren op Texel zijn wandelen en fietsen. Er zijn vele wandelroutes op het eiland die je kunt lopen, variërend door bos, duin of het strand. Ook kun je er goed fietsen want er is ruim 140 kilometer aan fietspaden op het eiland. Deze routes nemen je mee langs de mooiste plekken van Texel.

Naast wandelen en fietsen zijn er ook genoeg andere activiteiten om te ondernemen op Texel. Van paardrijden, excursies op land en op de zee, parachutespringen en diverse watersporten. Kortom een weekendje op Texel is eigenlijk te kort om alles te zien en doen.

Tips weekendje weg Texel

Weekendje wandelen door heuvelachtig Zuid-Limburg.

Het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg is met geen enkel gebied in Nederland te vergelijken. De omgeving doet soms meer denken aan de Ardennen, Luxemburg of  het noorden van Frankrijk dan aan de rest van Nederland. Daardoor heb je tijdens je vakantie of weekendje weg al direct het ultieme vakantiegevoel te pakken!

In deze regio kun je eindeloos fietsen en wandelen. Door de hoogteverschillen is het een goede training voor alle spieren, de ideale bestemming voor outdoor en natuur liefhebbers. Na een stevige wandeling is het goed toeven op één van de vele terrasjes. Wij wandelden er al diverse mooie routes waaronder de Trage Tocht Gulpen, de Groene Wissel Epen en de Trage Tocht Vijlen.

wandelroute Epen Zuid Limburg

Marcella over uitwaaien op Terschelling. (Friesland)

Knus, maar toch ook uitgestrekt: dat is Terschelling. Als je met de boot vanuit Harlingen aan komt voel je meteen het heerlijk relaxte sfeertje op het eiland. Huur een fiets en rij van dorpje naar dorpje over het eiland. Over even kijken en natuurlijk mag een relaxte strandwandeling ook niet ontbreken. Even uitwaaien is in elk jaargetijde heerlijk. Met een hapje en een drankje bij een fijne strandtent.

Eten doe je bij één van de vele restaurants, de keuze is reuze. Let ook even op de gerechten met cranberry want dat is een lokale lekkernij. Slapen doe je bij een knus hotel of natuurlijk een fijn vakantiehuis in de duinen. Reserveer voldoende tijd in West-Terschelling voordat je de boot weer op stapt. Een bezoek aan dit dorp is absoluut een mooie afsluiter van je dagen van het vasteland!

Terschelling vakantie

Bianca over een actief weekendje weg voor waterratten in Flevoland

Als je ergens kunt genieten van rust, van natuur en watersport dan is het wel in Flevoland. De jongste provincie van ons land staat misschien bij velen nog niet heel bekend als dé plek voor een korte, actieve vakantie. Toch is er genoeg te zien en te doen in Flevoland, en bovendien ligt het heel centraal.

Ga een dag het water op met een boot, of op safari in bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen, Horsterwold of Natuurpark Lelystad waar je zelfs elanden kunt spotten. In het centrum van Almere Stad kun je goed winkelen, terrasjes pakken en moderne architectuur bekijken. Een bezoek aan het traditionele vissersdorp Urk is iets dat je niet wilt missen en aan stranden is in Flevoland absoluut geen gebrek.

actieve vakantie weekendje weg zeilen Flevoland

Jacomijn over een weekendje wandelen op het Nederlands Kustpad.

Een actief weekendje weg in Nederland en dan ook nog eens genieten van zee en strand? Dat is voor mij uit het oosten van Nederland wel een super combinatie. Het Nederlands Kustpad was de perfecte keuze en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik begon mijn tocht in De Zilk ( bij Hillegom) en liep in 4 dagen naar Egmond aan Zee. Elke dag door het duingebied, volop door de natuur en over het strand wandelen met zelfs een overnachting in de mooie stad Haarlem.

De afwisseling van het kustpad is heerlijk en ik kan het iedereen aanbevelen. Het Nederlands Kustpad (LAW5) is in totaal 721 km lang en is opgedeeld in meerdere delen. Ik liep van deel 2 etappes 5,6,7 en 8. Waar je ook in Nederland woont: Een klein stukje van het Kustpad is altijd binnen handbereik voor een actief weekendje.

Lees meer tips voor outdoorliefhebbers op de site van Jacomijn.

Nederlands Kustpad wandelen

Sanne tipt raften op de Maas. (Limburg)

Het Riverpark Maasvallei heeft een gevarieerd landschap waar je goed kunt wandelen maar wist je dat je op de Maas op de grens in Zuid-Limburg met België ook kunt raften?  Ensannereist.nl tipt je dit avontuur in Nederland. “Ter hoogte van het dorpje Meers stap je naast een grenspaal in de raft. Raften betekent keihard samenwerken met een groepje van zo’n 6 à 8. In dit stuk van de Maas is er weinig vaarverkeer en staat het water relatief laag. Ideaal voor raften. Aan de kades is de natuur in de Maasvallei levendig in ontwikkeling. Bijzondere bloemen, grassen en een paradijs voor vogels.

Tijdens het raften kom je ook enkele stroomversnellingen tegen, hoewel ik hoop op wat actie, staat het water wel echt laag en krassen we over de bodem van de rivier. Soms tollen we enkele keren in de rondte wat voor onze groep een lachsalvo betekende.”

Raften op de MaasMaasvallei

Een weekendje weg (met de familie) naar Ameland. (Friesland)

Zoals je wel leest in dit overzicht zijn we gek op onze Waddeneilanden als het gaat om een gezellig en actief weekendje weg in eigen land. Samen met mijn broer en zijn gezin waren we een lang weekend op Ameland. Een heerlijk eiland waar iedereen, van jong tot oud, zich kan vermaken.

De fiets is een perfecte manier om het eiland te bekijken en ook voor kinderen goed te doen. Onderweg kun je namelijk stoppen waar je wilt om iets te bekijken, een hapje te eten of het strand op te gaan. Fietsen op Ameland is fijn. De wind door je haren, zon op de kop en helemaal uitgewaaid weer terugkomen.

fietsen met kinderen op Ameland

 

Dit waren onze tips voor een actief weekendje weg of een korte vakantie in Nederland. Heb jij nog een favoriet gebied waar je graag naartoe gaat om te genieten van de Nederlandse natuur? Mis je iets op deze lijst? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen! Deel ze als reactie onder dit blog. Alvast bedankt voor je tips!

Geplaatst in Europa, fietsen, kamperen, Nederland, wandelen.

6 reacties

    • Ik ben er pas weer geweest en we hebben er de regio rond Goes bekeken. Gefietst en bootje varen op het Veerse Meer. Heerlijk uitgewaaid. Zeeland is altijd leuk. Wat zou jij tippen voor een actief weekendje Zeeland?

  1. Zeilen of kajakken op het Veerse Meer! Wandelen bij Boswachterij Westerschouwen, De Manteling of ‘t Zwin. Leren surfen in Domburg. En zoveel mooie fietsroutes met culturele, historische en culinaire stops!

  2. De Biesbosch zie ik tegenwoordig echt overal langskomen. Schijnt inderdaad echt een prachtig natuurpark te zijn met leuke dieren in de omgeving. Maar snel een dagje met de trein plannen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *