langs de Swalm Limburg

Wandelen bij Swalmen, wandeling van 8 kilometer door het dal van de Swalm

Swalmen ligt in de gemeente Roermond, een prachtige regio in het midden van Limburg, vlak tegen de Duitse grens. Als vriendin Marina voorstelt om samen te gaan wandelen en een mooie route door het dal van de Swalm uit te stippelen zijn we direct enthousiast. Op een mooie voorjaarsdag rijden we Limburgse land waar we hebben afgesproken op een grote parkeerplaats net buiten Swalmen.

Limburgse vlaai op een parkeerplaats in Swalmen.

Het zonnetje doet al flink haar best wanneer we met de auto de grote parkeerplaats bij Herberg de Bos oprijden. Normaal gesproken is dit een goede plek om even wat te drinken voor of na de wandeling maar nu is alles stil. "Niet getreurd, ik heb overal aan gedacht" zegt Marina terwijl ze een verse Limburgse vlaai, koffie en thee tevoorschijn tovert. En zo beginnen we onze wandeling door het dal van de Swalm goed. Als al het lekkers op is trekken we de wandelschoenen aan en beginnen met wandelen.

Een local uit Swalmen.

Marina is geboren en getogen in Swalmen en kent de omgeving als haar broekzak. "Vandaag neem ik jullie mee naar de plekjes waar ik vroeger zo veel tijd doorbracht. Ik heb een mooie route uitgestippeld, ben benieuwd hoe jullie het vinden." Langs de geurende gele brem wandelen we een klein stukje over een breed pad en verlaten die al snel voor een smaller bospad. Even later beginnen we aan ons eerste klimmetje. Welkom in Limburg!

Op de heuvel waar vroeger de galg van Swalmen stond vind je nu de resten van 11 prehistorische grafheuvels. We staan even stil om het informatiebord te lezen en wandelen dan weer verder. We hebben elkaar lang niet gezien dus er is heel wat om over te kletsen.

wandelroute bij Swalmen Limburg

bos bij Swalmen

Het Swalmdal.

Het dal van de Swalm is waar het om draait vandaag. Wanneer we weer afgedaald zijn kunnen we het water van deze kleine zijrivier van de Maas al zien. Onze wandeling zal voor een groot deel langs de oevers van de  kronkelende Swalm gaan en dat is geen straf. Hier mag de natuur haar gang gaan en het water weer haar eigen weg vinden.

In het gebied leven bevers en op meerdere plekken zien we de vraatsporen. Het spotten van de bevers zelf op het midden van de dag is lastig want dan zitten ze meestal verstopt maar we houden onze ogen open. Ook de ijsvogel is een vaste inwoner. We horen een specht en veel andere vogels maar helaas geen ijsvogel. Via een brug en vlonderpad komen we aan de andere zijde van de Swalm terecht.

beekdal van de Swalm bij Swalmen Limburg

bever vraatsporen op boomstam Swalm Limburg

brug over Swalm tijdens wandeling Limburg

 volnderpad dal Limburg bij Swalmen

Op ontdekkingstocht.

Onder de koelte van het bladerdek wandelen we heuveltje op heuveltje af langs het water. Regelmatig stoppen we om even over het water te staren en te luisterend naar de enthousiaste verhalen van Marina. "Hier gingen we op ontdekkingstocht en zwommen we toen ik jong was. Wij hadden geen zwembad nodig met zo'n geweldig mooi plekje in de achtertuin". Wie droomt er als kind niet van zo'n mooi plekje.

Het Swalmdal is een plek voor jonge avonturiers en ontdekkingsreizigers uit Swalmen en oudere natuurliefhebbers uit de wijde omgeving. Wij zijn onder de indruk. van de mooie natuur, van de rust.

wandelen door beekdal van de Swalm Limburg

beekdal van de Swalm Limburg
De Hout en een wandelbankje bij Swalmen.

Een stuk verderop passeren we een bordje van de Hout. Na nog een kort stuk langs de Swalm te wandelen verlaten we het dal en maken we een grote boog door een wat droger gebied. Hier kun je enorm veel mooie vlinders spotten zag ik eerder op het internet. Volgende keer, vandaag hebben we andere plannen.

Via de buitenrand van Swalmen keren we om om opnieuw het Swalmdal in te duiken. Een breed wandelbankje is precies op maat voor 4 mensen om op gepaste afstand een broodje te eten. Het uitzicht op deze plek is geweldig, groen zo ver het oog reikt. Genietend van het zonnetje staren we nog even wat voor ons uit tot we het wel erg warm krijgen. Tijd om weer de koelte van de Swalm op te zoeken.

wandelen de Hout Swalmen midden Limburg

Swalm Limburg wandelroute

boerderij de Hout in dal Swalm bij Swalmen

wandelen door het dal van de Swalm Limburg

 Swalmen en dal van de Swalm

 

Genieten.

Al wandelend bereiken we een mooie plek om in de schaduw te kunnen zitten, of in de zon net waar je zin in hebt. Iets verderop moedigt een vader zijn kinderen aan die in het water spelen. Drie vriendinnen wandelen met de honden die driftig in het water plonzen. Wat een fantastische plek om zo maar even te zitten en te genieten van de mooie natuur bij Swalmen. Met moeite rukken we ons een klein uur later los van deze fijne plek en wandelen we terug naar de parkeerplaats.

langs de Swalm Limburg

wandelen dal van de Swalm Limburg

Een leuke verrassing.

Als we bij de parkeerplaats staan zegt Marina dat ze nog een leuke verrassing heeft als we er zin in hebben om nog even een stukje met de auto te rijden. Natuurlijk willen we dat!

Nadat we de auto's in Swalmen geparkeerd hebben wandelen we via een klein paadje langs het water en de oude papierfabriek richting de A73. Daar treffen we de tuin van Janssen met meer dan 70 huisjes, in alle soorten en maten. Van vakwerkhuisjes tot kastelen en paalwoningen. Gebouwd door meneer Janssen, inmiddels 80 jaar oud,  wachtend op iemand die ze kan blijven onderhouden. Wat een leuke plek om onze wandeling mee af te sluiten.

huisjes van Janssen in Swalmen

Handig om te weten over deze rondwandeling bij Swalmen.

 • De totale route is ongeveer 8 kilometer lang en gaat voornamelijk over onverharde paden.
 • Startpunt van de route is Herberg de Bos, Bosstraat 115 Swalmen.
 • Horeca: Herberg de Bos bij het startpunt en in Swalmen vind je diverse restaurants, winkels en een ijssalon.
 • Als het geregend heeft kan er wat meer water in het dal staan en zijn goede wandelschoenen aan te raden.
 • Honden mogen mee op deze wandeling.
 • Op een mooie dag is het super om te pootjebaden of zwemmen in de Swalm.
 • Download hier het GPS bestand

Wandelen rondje Swalmen en dal Swalm Myfootprints

 

Nog meer wandeltips in Limburg:

 

 

Geplaatst in Europa, Limburg, Nederland, wandelen, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

14 reacties

 1. Vandaag deze prachtige route langs de Swalm gelopen. Heerlijk rustig langs de kabbelende beek, avontuurlijk door wilde bebossing! Echt een aanrader, wij hebben ontzettend genoten! Bedankt

   • We zouden deze wandeling morgen graag gaan lopen. Is de wandeling makkelijk om te volgen? We kunnen het gps bestand niet openen op de telefoon. Misschien staan er bordjes met een kleur om te volgen?

    • Hoi Meike. De route is door onze vriendin uitgestippeld dus helaas niet te volgen via bordjes oid (zou ze wel leuk vinden trouwens, hij wordt vaak genoeg gelopen 🙂 ). Tot nu toe heb ik geen klachten gehoord over het openen van de GPS. Misschien kun je het nog eens proberen of via een andere telefoon? Anders kun je hem misschien omzetten in een kml bestand en openen in Maps.me. Dit kun je op het internet, Google maar eens op gps naar kml.

  • Hoi Annemie, altijd lastig om te beoordelen voor een ander als je zelf nooit met een buggy wandelt. Ik denk dat het er aan ligt wat je gewend bent. Sommige paadjes zijn smal, er zit ergens een klein trapje in, als het geregend heeft kan het soms modderig zijn….Al met al denk ik wel dat het gaat lukken maar dat zul je toch zelf moeten ervaren. Hij is wel erg mooi en heerlijk op een warme dag!

 2. Hoi Ivonne, afgelopen dinsdag deze wandeling gelopen. Wat een geweldige wandeling, op sommige plekken bijna sprookjesachtig. Afgelopen dagen de rest van het Swalmdal afgelopen totdat hij in de Maasarm stroomt bij Rijkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *