stadswandeling Zutphen

Stadswandeling Zutphen: rondje door het historisch centrum van Hanzestad Zutphen.

De stadswandeling Zutphen neemt je mee langs de mooiste plekken in het historisch centrum van Hanzestad Zutphen. Hij is makkelijk te volgen via de GPS die je onderaan het blog kunt downloaden. Wandel met ons mee over smalle klinkerstraatjes, langs de oude stadsmuur en monumentale gebouwen. Onderweg zijn er meer dan genoeg leuke terrasjes om wat te drinken of fijne plekken om even te zitten en te genieten. Veel plezier!

Stadswandeling Zutphen, een Hanzestad.

Zutphen is één van de ongeveer 200 Hanzesteden in het noorden van Europa en heeft veel van haar rijkdom aan deze tijd te danken. Via het Hanze verbond werkten deze steden samen om hun handel te beschermen en uit te breiden. Andere voorbeelden van Hanzesteden zijn Deventer, Brugge, Arnhem, Stockholm, Nijmegen en Keulen.

De geschiedenis van Zutphen gaat echter nog veel verder terug. Tijdens deze stadswandeling Zutphen kom je resten van de 14e eeuwse stadsmuur tegen en wandel je langs oude koopmanshuizen en pakhuizen, de oevers van de IJssel en door kleine hofjes. Er is genoeg moois te zien in Zutphen.

Tip: wandelen in Hanzesteden; stadswandeling Arnhem en een stadswandeling Nijmegen.

camperplaats Houtwal Zutphen

Een goede uitvalsbasis.

Wij staan 2 nachten op een geweldige camperplaats aan de rand van de binnenstad van Zutphen. Vanaf hier pikken we binnen no time de route op bij het Gerechtsgebouw aan de Martinetsingel. Deze stadswandeling door Zutphen begint officieel bij het centraal station van Zutphen maar wij starten vanaf parkeerplaats Houtwal. Op dit grote parkeerterrein kun je goedkoop parkeren en voor het tarief van een dagkaartje ( €2,20) ook overnachten met de camper, ideaal!

→Tip: blog over Camperplaats Houtwal en meer leuke camperplaatsen en campings in Nederland.

 

De oude stadsmuur van Zutphen.

Tegenover het gerechtsgebouw kun je een deel van de oude stadsmuur zien. Terwijl iets verderop de auto's rijden genieten wij van de eerste aanblik op Zutphen. Achter de stadsmuur zien we een kerk en diverse torentjes. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en we wandelen snel verder. De horeca is nog gesloten vandaag, best jammer want de picknickbankjes van Restaurant By Chiel zien er aanlokkelijk uit.

stadswandeling Zutphen oude stadsmuur aan de Martinetstraat
Een stille, maar mooie stad.

Via een groot plein komen we bij de Sint Walburgiskerk waar de wandelroute omheen loopt. Naar binnen gaan kan niet vandaag. Ook het iets verderop gelegen rijksmonument, het oude stadhuis met museum, blijft nog even gestoten voor publiek. Het is vreemd om de stad zo stil te zien en ook een beetje jammer. Voordeel is wel dat we alle mooie plekjes buiten in alle rust kunnen bekijken.

Via rustige straten met historische panden en kleine steegjes bereiken we een poortje waar we onderdoor lopen om in het Wöhrmannhof te komen. Wat een mooie verrassing is het altijd om in een stad een hofje te betreden. Van die kleine oases van stilte.

oude stadhuis en museum Zutphen

Buiten de stadsmuur langs de IJssel.

Nadat we aan de andere kant het hofje verlaten hebben wandelen we via de oude Bourgonjetoren naar de IJssel. Hier stonden vroeger de kanonnen opgesteld om de stad tegen vanaf het water komende vijanden te beschermen. We gaan even veilig zitten en laten het zonnetje op ons inwerken. Naast ons worden fietsen geparkeerd en ijsjes gegeten en het is er een heerlijke dag voor!

Genoeg gezeten. Tijd om verder te wandelen en de binnenstad weer te betreden. Niet veel later wandelen we over de bijna lege Groenmarkt. In de verste steekt de toren van de Sint Walburgiskerk boven alles uit. We duiken een paar winkels in om even wat te snuffelen en daarna gaat het richting het centraal station van Zutphen.

→Ook leuk: Fietsknooppunten route vanuit Zutphen.

kleurrijke huizen in binnenstad Zutphen

oevers van de IJssel bij Zutphen

binnenstad Zutphen met Sint Walburgiskerk

Het officiële startpunt van de stadswandeling Zutphen.

Even is de route saai maar aan het eind van de weg staat in een verloren hoekje de oude Kruittoren, ooit deel van het verdedigingswerk van Zutphen. Na het oversteken van een drukkere straat staan we ineens in een groene oase. De Grote Gracht is een mooie verrassing op dit deel van de wandeling.

Langs de synagoge en het Luthershof gaat het verder richting de Berkel. Deze stroomt dwars door Zutphen en ook hier kun je nog een mooi deel van de oude stadsmuur zien. Dit geldt ook voor het volgende deel van de route waar we vlak langs de Armenhage wandelen. Tegenwoordig zit deze muur met waltoren een beetje tussen de huizen verstopt. Wat lijkt me dat bijzonder op bij zo'n mooi historisch plekje te wonen.

Kruittoren Zutphen

Grote Gracht Zutphen

Armenhage Zutphen

Het Oude Bornhof en de Drogenapstoren.

Ook het laatste deel van de stadswandeling Zutphen heeft nog wat verrassingen in petto. Er is genoeg te zien maar het Oude Bornhof steelt de show. Via een toegangspoort gaan we het hof in om er even later, via een nog indrukwekkendere poort, aan de andere kant weer uit te komen.

Daarna wandelen we onder de indrukwekkende oude stadspoort,de Drogenapstoren, weer het centrum uit. Al slenterend over de Martinetsingel werpen we nog een laatste blik op de oude stadsmuur en de torentjes van Zutphen. Tijd voor een kopje koffie bij de camper!

binnen in het Oude Bornhof stadswandeling Zutphen

poort bij het Oude Bornhof stadswandeling Zutphen

steeg naar Drogenapstoren Zutphen

oude stadsmuur tijdens stadswandeling Zutphen

Stadswandeling met een gids door Zutphen.

Wij vinden het fijn om zelf op stap te gaan en informatie over een stad voor of na de wandeling te lezen. Voor wie het leuk vindt om tijdens het wandelen meer informatie te krijgen is het mogelijk om een stadswandeling met gids te maken.

Voor groepen vanaf 8 personen boek je via de VVV Zutphen een mooie stadswandeling Zutphen van ongeveer anderhalf uur. Ben je met minder mensen? Vanaf 2 personen boek je een stadswandeling bij het Gilde Zutphen. Meer informatie vind je op deze site.

Handig om te weten over deze stadswandeling Zutphen.

  • De totale route  van deze stadswandeling is een kleine 5 kilometer lang en makkelijk binnen 2 uur te lopen.
  • Startpunt is bij het centraal station van Zutphen.
  • Wij pikten de route op bij camperplaats Houtwal. Hier parkeer je heel goedkoop voor maximaal €2,20 (dagkaart).
  • Horeca; meer dan genoeg door de hele stad.
  • Ook leuk: op donderdag is er in het centrum van Zutphen een grote weekmarkt, parkeren kan dan lastiger zijn.
  • Download hier het GPS bestand van deze stadswandeling Zutphen.
  • Liever in een hotel overnachten dan op de camperplaats? Wij tippen het Hampshire hotel aan de rand van de binnenstad.

 

Geplaatst in citytrip, Europa, Gelderland, Nederland, stadswandeling, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *