Klompenpaden; het Nywelepad in het rivierengebied

Afgelopen maandag was ik onverwacht een dagje vrij en met dat prachtige weer had ik gelijk zin in een goede wandeling. Al zoekende kwam ik uit op de pagina van klompenpaden.nl , een voor mij nog onbekend soort wandelroute waarbij er veel over boerenland wordt gelopen. Nieuwsgierig naar de formule van deze klompenpaden koos ik een mooie route uit. Ik wandelde14 kilometer in het rivierengebied bij Zaltbommel op het het Nywelepad en genoot van een fantastische lentewandeling. Zoals ze op de site zeggen; "klompen aan, rugzak op en gaan"!

klompenpaden

klompenpaden7

Het idee achter klompenpaden

Hoe vaak heb ik in mijn eigen regio gewandeld en gedacht als ik hier toch eens een doorsteek mocht maken. Over het land van de boer in plaats van er om heen te moeten lopen. Stukken natuur worden door het mogen gebruiken van particulier terrein aan elkaar verbonden. Daardoor kun je lange wandelingen maken zonder dat je op drukkere wegen terecht komt of ver om moet lopen over minder interessante wegen. De wandelingen combineren natuur met een stukje cultuur.

Van iedere route is een eigen pagina op de website te vinden én een folder met overzichtskaart en achtergrondinformatie. Zo geniet je in alle rust van de omgeving en komt op plekken die normaal gesproken niet zo makkelijk te bereiken zijn. Als je er, net als ik, van houdt om zo min mogelijk over verharde wegen te wandelen dan zijn klompenpaden wat je zoekt!

→Je vindt alle door mij gewandelde klompenpaden op deze speciale pagina.

klompenpaden2

klompenpaden3

Het Nywelepad

Mijn wandeling van vandaag is ongeveer 14 kilometer lang en je kunt hem op meerdere plekken starten. De route staat aangegeven door middel van bordjes met een klomp erop en de naam Nywelepad. Aangezien ik op maandag wandel loop ik tegen het feit aan dat de meeste horeca onderweg gesloten is. Het boekje met de routebeschrijving en achtergrondinfo krijg ik daardoor ook niet zo 123 in mijn bezit. Ik bel Logies ontbijt in Bakel en heb geluk. Ze hebben de folder voor mij en ik kan hem voor ik ga lopen afhalen.

Daarna parkeer ik de auto in Nieuwaal en start daar met de wandeling. Het is even wennen aan de aanduidingen maar als snel ben ik lekker aan de wandel en geniet van het zicht over de uiterwaarden.

klompenpaden1

Voorjaar op het Nywelepad

Onderweg passeer ik drie kleinere natuurgebieden. De Breemwaard met een grote waterplas en diverse vogels. De nog wat kale (en daardoor minder interessante) Boterkampen en het fraaie gebied van de Lieskampen met waterpartijen en knotwilgen. De tocht gaat over diverse dijken, langs watertjes en overal kun je ver uitkijken. Ik geniet van vlinders als de dagpauwoog en het oranjetipje en de eerste libellen van het jaar. Diverse kikkers springen in het water als ik langs kom lopen. De zon schijnt volop en ik krijg het er zowaar warm van. Binnen de kortste keren gaat de jas uit en loop ik lekker in mijn T-shirt.

klompenpaden10

klompenpaden9

klompenpaden8

Een kort saai stukje is er vlak voor het plaatsje Gameren als ik langs wat drukkere wegen over het fietspad moet lopen. Het dorp zelf is een kleine verrassing. Ik fantaseer er stiekem over hoe het zou zijn om in zo'n mooie dijkwoning te kunnen wonen. In het oude centrum spreekt de kerk met omringende dellen (afgegraven, natte terreinen) zeer tot mijn verbeelding.

klompenpaden13

Het laatste deel van mijn klompenpad

Het laatste deel van de route gaat over de dijk langs de Waal en vooral het eerste deel is genieten. Niet alleen zijn er prachtige uitzichten over de rivier en uiterwaarden maar het hele terrein staat vol met schapen en hun kersverse lammetjes. Zo schattig! Na het passeren van een veerooster loop ik over de (rustige) dijk. Links van me uitzicht over de kassen waarin vele soorten bloeiende planten gekweekt worden. Dan komt al snel het kerkje van Nieuwaal weer in zicht en is de cirkel rond.

klompenpaden14

klompenpaden15

Handig om te weten over dit klompenpad bij Zaltbommel

 • Informatie over alle klompenpaden vind je op deze site. Zo kun je thuis al goed uitzoeken welke route je leuk lijkt en je plan uitstippelen. Iedere wandeling wordt op een eigen pagina nader toegelicht.
 • Je kunt de route twee kanten uitlopen.
 • Op deze route mag je de hond niet meenemen. Dit is niet bij iedere route zo, dus wil je dat wel doen zoek dan verder naar een alternatieve wandeling.
 • De folder met route informatie kost je 1€50 en is fijn om onderweg te gebruiken maar je kunt de wandeling ook zonder maken omdat ze in principe goed zijn aangegeven. Ik vond wel dat die bordjes soms net een paar meter verder stonden dan ik had verwacht, waardoor ik weleens heb moeten zoeken.
 • Er is ook een speciale App waar je de routes  gratis kunt downloaden. (Meer info en een link op de site)
 • Op dit moment zijn er routes in Gelderland en Utrecht, maar ik begreep dat er plannen zijn ze verder uit te breiden naar andere provinciën. Het duurt natuurlijk wel enige tijd voor een route tot stand komt als je met zo veel verschillende partijen werkt.
 • Lijkt het je leuk om de handen uit de mouwen te steken dan kun je bij diverse paden als vrijwilliger aan de gang. Kijk op de site voor info.
 • Het Nywelepad is te combineren met het Hamarithapad. Eventuele overstappunten en -routes zijn aangegeven in het veld en op de kaart. Zo kun je de wandeling nog wat langer maken als je wilt
 • Het grootste deel van deze route is door open landschap. Als het  te heet is zou ik deze route niet aanbevelen. Persoonlijk lijkt de lente mij de fijnste tijd om hier te wandelen.
 • Op de meeste plekken in de route kun je het verkeer van de doorgaande weg duidelijk horen. Dat vind ik altijd wel jammer. Helaas is dat op veel plekken in ons dichtbevolkte land zo.

klompenpaden6

klompenpaden11

klompenpaden12

Ik vond het leuk om een keer één van de klompenpaden te lopen en ga zeker eens een andere route uitproberen! Heb jij zelf al een keer een klompenpad gelopen en wat vond je ervan?

Zoek je nog meer leuke wandelingen neem dan vooral ook eens een kijkje op mijn wandelpagina! Hier vind je de leukste routes in Nederland, Europa en buiten Europa.

Tip: leuke gids met mooie klompenpaden:

 

Geplaatst in Europa, Gelderland, klompenpaden, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

8 reacties

 1. Ze zijn leuk hè. de Klompenpaden. Ik heb er nu zelf 2 gelopen. Nadeel vind ik vaak dat ze zo kort zijn, gelukkig kun je ze dan vaak combineren met een andere route en een overstappunt. Zelf maak ik altijd gebruik van de app als ik de markering even onduidelijk vind.

  • Die App lijkt me ook erg handig maar dan moet je wel iets “moderner” zijn qua telefoon dan ik 😉 Er zijn inderdaad diverse kortere routes,en ik vond deze wel fijn van lengte, zo is er ook nog wat tijd om even van het pad af te dwalen of tijd te nemen voor het maken van foto’s.

 2. Nu ik je verslag lees vind ik het helemaal een leuk concept. Wandelen door de natuur op plekken waar je normaalgesproken niet komt lijkt mij zo gaaf. Ook fijn dat de afstanden redelijk zijn. Soms wil je ook eens een kortere wandeling maken en dan zijn deze paden ideaal. De foto’s die je tijdens je wandeling hebt gemaakt zijn ook super geslaagd. Mijn favoriete foto is natuurliijk die van het lammetje, zo schattig!

 3. Wat leuk, ik kende de klompenpaden nog niet. Het was er deze week echt weer voor (nu iets minder, het hoost hier). Prachtig al die dieren in het zonnetje, je hebt je lekker kunnen uitleven met de camera. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *