Stuifzand in de Kale Duinen Appelscha

Wandelen bij Appelscha: korte wandelroute door de de Kale Duinen.

Tijdens ons verblijf in Appelscha waren we op zoek naar een korte wandeling. Na wat zoeken vond ik de rode route in het Aekingerzand de Kale Duinen. Een mooie rondwandeling van 5 kilometer door het stuifzandgebied van het Drents-Friese Wold. Perfect voor een fijne middagwandeling.

De Rode route door de Kale Duinen.

Vanuit Appelscha is het slechts een korte rit naar het startpunt van de rode route door de kale Duinen. Nadat we de auto geparkeerd hebben steken we de weg over naar waar de wandeling begint. De Kale Duinen is één van de stuifzandgebieden die het Nationaal Park Drents-Friese Wold rijk is. Eerder fietsten we door de kleurrijke bossen in dit prachtige park. Niet wetende dat er vlakbij nog zo'n totaal ander landschap te ontdekken was.

Via een klaphekje lopen we het gebied in en nadat we een ven gepasseerd zijn bevinden we ons gelijk in het stuifzand. Het eerste deel van de wandeling gaat over brede zandpaden door een wat vlakker deel tussen gras en heide. Om ons heen lopen diverse schapen die voor de begrazing van de Kale Duinen zorgen. Zelfs het kleinste grassprietje in het zand ontsnapt niet aan de aandacht van deze "graasmachines".

ven in de Kale Duinen bij Appelscha

wandelen Kale Duinen Appelscha

schaap in Kale Duinen Drents-Friese Wold

Tussen de duinen door.

Na een tijd slaan we rechtsaf en wandelen we midden tussen de stuifduinen. Breed waaierende vliegdennen staan stoer in het landschap en trotseren de elementen. De heide is nog kaal maar zal straks mooi afsteken tegen het witte zand. Dan duikt er een tweede ven op waar we aan de rechterkant omheen wandelen. Een vader is met zijn kinderen aan het pootjebaden. Wat een mooie besteding van zo'n zonnige dag.

vliegdennen in stuifzand bij Appelscha Drentsch Friese Wold

ven in Aekingerduinen bij Appelscha Drentsch Friese Wold

Kale Duinen Appelscha

Lest best: de grootste duinen.

Het laatste deel van de rode route, waar we echt pal langs de grootste stuifduinen van het gebied wandelen, vinden we het mooist. Hier zie je waar het allemaal om draait in de Kale Duinen. De grillige patronen in het zand en het spel van wind en water zorgen voor een mooie afsluiting van onze wandeling.

→Ook mooi om te wandelen in de buurt: De Trage Tocht Gasteren in Nationaal Park Drentsche Aa.

Stuifzand in de Kale Duinen Appelscha

stuifzand met vliegden in Kale Duinen

Handig om te weten over de rode route in de Kale Duinen.

  • De route is 5 kilometer lang en te volgen via paaltjes met een rode kop.
  • Startpunt is de parkeerplaats aan de Canadaweg in Elsloo.
  • Vanaf deze parkeerplaats starten meerdere wandelroutes.
  • Horeca: is er niet langs deze route wel in het vlakbij gelegen Appelscha.
  • Honden zijn niet toegestaan tussen 15 maart tot 15 augustus.
  • Voor meer informatie kun je terecht op deze pagina van Staatsbosbeheer.

 

Geplaatst in Europa, Friesland, Nederland, wandelen, wandelen in Friesland.