Schotse hooglander op Westerheide Hilversum Heuvelrughike etappe 1

Heuvelrughike etappe 1: van Huizen naar Hilversum

Heuvelrug etappe 1 (18 kilometer) gaat van Huizen naar Hilversum. Tijdens deze eerste etappe wandel je door bossen, zandverstuivingen en de mooiste heidevelden van Noord-Holland. Een prachtige route die op haar mooist is in augustus en begin september, wanneer de heide bloeit. In dit wandelblog lees je mijn verslag van de Heuvelrughike etappe 1.

De Heuvelrughike

De Heuvelrughike is een meerdaagse wandelroute over het stuwwallandschap van de Utrechtse Heuvelrug. Je wandeling start aan het Gooimeer in Noord-Holland, bij vissersdorp Huizen, en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen.

De totale Heuvelrughike is 92 kilometer lang en opgedeeld in 5 etappes. Een route die een stukje geschiedenis combineert met het mooie landschap van de Heuvelrug. Tijdens het wandelen passeer je veel heidevelden en bossen. De zomer of herfst zijn wat mij betreft de beste tijd voor een wandeling op de de Heuvelrughike.

Net als bij andere meerdaagse routes kun je de Heuvelrughike in één keer wandelen. Daarnaast is de route ook makkelijk in losse etappes op te splitsen. Alle begin- en eindpunten zijn namelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. In dit blog lees je mijn verslag van de wandeling op Heuvelrug etappe 1 van Huizen naar het Sint Janskkerkhof bij Laren.

Fijne wandelgids van de Heuvelrughike:

Heuvelrughike etappe 1

Het wandelen van de Heuvelrughike staat al een tijd op mijn wandel lijstje maar voor het wandelen van deze eerste etappe heb ik gewacht tot de heide bloeit. Op deze etappe wandel je namelijk door meerdere heidegebieden en die zijn nu eenmaal het mooist in augustus en september. Een wandeling door de paarse heide is elk jaar weer een feestje. Één van de mooiste dingen van de zomer als je het mij vraagt.

→Lees ook mijn tips voor de mooiste heidewandelingen van Nederland.

Heide op de Heuvelrughike etappe tussen Huizen Hilversum

Een perfecte dag voor mijn eerste wandeling op de Heuvelrughike

Het belooft een zonnige dag te worden met een beetje bewolking. Ideaal voor deze eerste kennismaking met de Heuvelrughike. Omdat het een lijnwandeling is en ik ook bij mijn tante in Laren langs wil gaan is het even plannen. Uiteindelijk parkeer ik de auto bij het Sint Janskerkhof en pak bus 108 die voor Museum Hofland stopt. Deze brengt me in een klein half uur naar het busstation van Huizen.

Onderweg geniet ik van een stukje jeugd nostalgie. Hier zat ik op school, hier fietste ik, sportte ik en liep ik mijn krantenwijk. De enorme huizen langs de route zijn prachtig. Vanaf het busstation in Huizen loop ik richting de haven waar de eerste etappe van de Heuvelrughike start. De zon laat zich helaas nog niet echt zien maar de temperatuur is lekker.

Een stukje geschiedenis op de Heuvelrughike

Vanaf de parkeerplaats begint de route met een klein rondje door de oude haven van Huizen en langs de historische kalkovens.

Het oude dorp Huizen kent een geschiedenis van visserij en kalkindustrie. De Huizer kalkovens van het tegenwoordige Fletcher de Kalkovens waren in gebruik van 1918 tot halverwege de jaren 70. Hier werden schelpen tot schelpkalk gebrand en uiteindelijk gebruikt als metselspecie. Na het aflopen van de vraag zocht men naar een nieuwe inrichting en uiteindelijk werden de kalkovens omgebouwd tot een een evenementen en feestlocatie. De torens zie je al van ver boven alles uitsteken.

Fletcher De Kalkovens in haven Huizen, startpunt Heuvelrughike etappe 1

Fletcher De Kalkovens is het startpunt van de Heuvelrughike etappe 1

Wandelen langs het Gooimeer

Vanuit de haven wandel je binnen no time een klein pad op. Hier loop je langs een beschermd natuurgebied en het Gooimeer. Ik bof, de braamstruiken staan vol met rijpe, zwarte bramen, jammie! Hier ga ik die Heuvelrughike wel mee trotseren 🙂

Na een tijd verlaat ik het pad en passeer ik een hek waarbij ik het Goois Natuurreservaat binnen wandel. Niet veel later begin ik aan een kleine klim naar de top van de Aalberg. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht op het Gooimeer en de Flevopolder aan de overkant van het meer. Het blijft bijzonder om te bedenken hoe men hier van de zee land heeft gemaakt.

Wandelpad langs het Gooimeer, Heuvelrughike etappe 1 Huizen Hilversum

Op het wandelpad langs het Gooimeer

verse bramen plukken

Pietamientjes!

Zicht op het Gooimeer vanaf de Aalberg

Vanaf de Aalberg heb je een goed uitzicht op het Gooimeer en Flevoland

Heide op de Heuvelrughike

De Heuvelrughike gaat met een boog om Huizen heen. Ik wandel door kleine stukjes bos en langs met wilde bloemen omzoomd akkerland. Op een enkele tractor na kom ik niemand anders tegen en bereik in de eerste van diverse heidegebieden van deze route, de Limitsche Heide.

De heide langs de verschillende etappes van de Heuvelrughike is één van de redenen waarom ik juist vandaag hier wandel. Wanneer de heide in bloei staat is elk jaar een beetje anders. Maar dit jaar is 10 augustus perfect en de wereld al lekker paars. Jammer dat de zon er nog steeds niet door wil komen want dat maakt de kleuren en geuren nog een stuk fijner. Niet getreurd denk ik, terwijl ik door het stuifzand loop, er komt nog veel meer heide aan op de rest van deze Heuvelrughike etappe.

Wandelen op de Heuvelrughike

Wandelen op de rand van bos en akkers

Limitsche Heide Heuvelrug Hike

Op de Limitsche Heide

Wandelen over uitgestrekte heidevlaktes

Het pad volgt de rand van de heide met de bosrand aan de rechterkant. Aan de rand van de heide staan diverse huizen en met wat fantaseren zie ik mezelf daar al lekker in de tuin zitten om van de bloeiende heide te genieten. Uiteindelijk wandel ik richting een doorgaande weg die ik oversteek. Daarna bereik ik via het het klaphek aan de overkant de Nieuwe Bussumerheide.

Nieuwe Bussumerheide, Vliegheide, Tafelbergheide, Blaricummerheide..... Heuvelrughike etappe 1 rijgt diverse heidegebieden via kleine stukjes bos aan elkaar. En het is de heide die de show steelt op deze etappe van de Heuvelrughike. Zeker nu langzamerhand de zon er een beetje door piept en de bijen beginnen te zoemen.

Langs de brede beukenlanen in de kleine stukjes bos groeien opnieuw diverse braamstruiken en ik zie menig wandelaar genieten. "Eigenlijk mag het niet meer, bramen plukken" zegt een man tegen mij. "Voor de vogels en zo, maar een paar.... ze zijn zo lekker nu".

Bloeiende heide op Heuvelrug hike etappe 1

Bloeiende heide genoeg vandaag op Heuvelrughike

Bospad op Eerste etappe Heuvelrughike

Wandelen door kleine stukjes bos

Heuvelrughike etappe 1, Blaricummerheide in bloei

Begrazing op de heide

Diverse van de heidegebieden langs deze etappe van de Heuvelrughike worden begraasd. Door diverse soorten runderen maar ook door een schaapskudde. Soms is dat het hele jaar door, soms periodiek. Ik passeer diverse bordjes waarop informatie staat voor hondenbezitters. Op die bij de Vliegheide staat dat de honden nu los mogen, verderop lees ik dat ze aan de lijn moeten en later dat er geen hond mee mag. Best lastig al die verschillende regels lijkt me.

Koe op de heide

Steek jij nu je tong naar mij uit?

Bordje Goois Natuurreservaat, honden mogen loslopen

Net te laat voor de schaapskudde

Toen ik aan mijn tante vertelde dat ik de Heuvelrughike ging lopen vroeg ze me de groetjes te doen aan de schaapherder. "Het is een dochter van mijn vriendin". Helaas ben ik nét te laat bij de Blaricummerheide want om 4 uur is de kudde in de schaapskooi gelaten en de schaapherder is al vertrokken. Jammer want ik geniet er altijd wel van, zoals die keer op de Ermelosche heide toen ik schaapherder Marion met haar hond Benji en de schaapskudde tegenkwam.

Schaapskooi op de Blaricummerheide

Elke dag tegen 4 uur kun je de schaapskudde hier zien binnenkomen

Natuurbrug Laarderhoogt

Omdat ik al wat later ben wandel ik gelijk door richting de A1.  Deze grote horde passeer je via een wandel- en fietspad over Natuurbrug Laarderhoogt. Tijdens het wandelen gluur ik regelmatig even naar de andere kant van de natuurbrug in de hoop wat wild te zien maar helaas....geen geluk.

Aan de andere kant van de A1 wandel ik weer door het bos, helemaal alleen. Af en toe hoor ik het roffelen van een specht op het dode hout. Terwijl ik in stilte over het bospad wandel bedenk ik me dat dit toch wel een ideaal tijdstip is om een ree te spotten. En ik heb het nog niet gedacht of er ritselt iets naast me. Een jonge reebok die zich snel uit de voeten maakt als hij me ziet. Wat gaaf! Jammer dat hij te snel in het struikgewas verdwijnt om een foto te kunnen maken.

Het mooiste heidegebied van de Heuvelrughike

Nog nagenietend bereik ik uiteindelijk één van mijn favoriete heide gebieden rond Hilversum en Laren: de Westerheide. Hier heb ik vroeger zo vaak gewandeld en gespeeld toen ik nog op Laar en Berg zat en met mijn neefjes en nichtjes. We bouwden er grote boomhutten van takken. De laatste keer dat ik hier wandelde is alweer even geleden toen ik met een groep het Voetstappenpad liep. Deze rondwandeling wordt aangeduid door bordjes met voetstappen en is ook erg mooi! Tijdens die wandeling kwamen we ook de Schotse Hooglanders tegen. Ik ben benieuwd of ik die vandaag nog zie.

Schotse Hooglanders op de Westerheide bij Hilversum

Doodwegen rond het Sint Janskerkhof

Op deze etappe van de Heuvelrughike wandel je ook over één van de doodwegen in het gebied. Deze, van origine rechte kerkwegen door de heide, waren in gebruik als kortste weg vanuit de diverse nederzettingen naar het kerkhof. Ze werden gebruikt tijdens Katholieke begrafenissen op het Sint Janskerkhof. Ook diverse van mijn familieleden liggen op dit kerkhof begraven. Prachtige, brede paden dwars door de heidevlaktes.

Op de Westerheide vind je kaarsrechte historische doodwegen

Op de Westerheide vind je veel kaarsrechte wandelpaden

Een reebok en Schotje Hooglanders, het toetje van de Heuvelrughike

De heide is enorm breed en wordt door diverse paden doorkruist. Ik wandel met een gps bestand van de Heuvelrughike op mijn telefoon, wel zo makkelijk. De zon is er nu helemaal door en ik loop enorm te genieten en dat wordt alleen nog maar beter. Ineens zie ik iets voor me dwars door de heide rennen. Het is een reebok die geschrokken is van andere wandelaars en de rust opzoekt. Er is tijd genoeg om te kijken én een paar foto's te maken.

Niet veel later kom ik ook nog de Schotse Hooglanders tegen. Ze staan, hoe kan het ook anders, dwars op het pad bij een wandelbankje. Terwijl ik er met een boog omheen loop zoek ik een mooi plekje om wat foto's te maken. Dankzij de telelens kan ik genoeg afstand houden. Wat een verrassing en wat een mooi toetje van deze dag op de Heuvelrughike.

Officieel gaat deze eerste etappe van de Heuvelrughike nog via de Zuiderheide naar het Laarder Wasmeer en Anna's Hoeve. Voor mij stopt het bij 15 kilometer. Ik heb een afspraak in Laren om een hapje te eten en bij te kletsen met mijn tante. Wat een mooie wandeling, dat smaakt naar meer!

reebok op de Westerheide bij Laren en Hilversum

Prachtig die reebok op de Westerheide

Schotse hooglanders op de Westerheide bij Laren

Schotse hooglanders op de Westerheide bij Laren

Handig om te weten over Heuvelrughike etappe 1

  • De totale afstand van Heuvelrughike etappe 1 is 18 kilometer.
  • Ik wandelde 15 kilometer van de etappe plus een aanlooproute van een kleine 2 km.
  • Mijn reis van Laren naar het centrum van Huizen: bus lijn 108 (Transdev), vertrek elk half uur, 30 minuten, prijs €3,19.
  • Startpunt; parkeerplaats Top Huizen, Mastspoor 1 bij Fletcher hotel De Kalkovens.
  • Eindpunt: Sint Janskerkhof, Laren (officieel eindpunt Anna's Hoeve, Hilversum).
  • Beste tijd voor etappe 1 van de Heuvelrughike: zomer (heide) en herfst (bos).
  • Horeca: De Eendracht (Blaricum), Theehuis 't Bluk (Laren) La Place (Laren), Bos en Hei theehuis en café (Naarden).
  • Downloaden van de gps van de Heuvelrughike doe je via deze pagina.
  • Honden mogen helaas niet op alle delen van deze etappe van de Heuvelrughike mee.
Geplaatst in Europa, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *