mooiste heidewandelingen in Nederland, voetstappenpad Bussummerheide

Het voetstappenpad; gemarkeerde rondwandeling bij Hilversum

Aan het begin van de herfst liep ik met een groep enthousiaste wandelaars een deel van het voetstappenpad in de buurt van Hilversum. We  kwamen langs grote vlaktes met bloeiende heide en in het bos zagen we enorm veel paddenstoelen. Een gebied waar ik in mijn jeugdjaren veel tijd doorbracht en waar ik ook deze keer weer enorm van genoot. Wandel je met ons mee?

Wat is het voetstappenpad?

Het voetstappen pad is een gemarkeerde rondwandeling van ongeveer 25 kilometer die al in de jaren 30 uitgezet is. Het Gooische Hotelplan wilde op deze manier meer wandelaars laten genieten van de natuur in het Gooi. In 1997 is het pad door het IVN Gooi en Omstreken en het Goois Natuurreservaat weer in ere hersteld. De route is te volgen via betonnen palen met voetstappen erop of kleine rode plaatjes waarop een voet staat en gaat grotendeels over onverharde paden.

Onderweg kom je langs een gevarieerd landschap van grote heidevelden met grafheuvels, mooie stukken bos en akkerland. Naast een mooi landschap zit er ook een verhaal achter deze wandeling. Zo vind je op de heide bijvoorbeeld oude "doodwegen" die uitkomen bij het Sint Janskerkhof in Laren.

voetstappenpad Hilversum
Onze route

Op een mooie zaterdag in september word ik uitgenodigd om de blogverjaardag van Wanda te vieren. Natuurlijk kan dit op een niet betere manier dan met een fraaie wandeling. We hebben afgesproken bij het station Hilversum Media Park. Als iedereen gearriveerd is lopen we een klein stuk langs het spoor om de route iets verderop op te pikken bij de Bussumer Heide. Van te voren was ik bang dat we te laat in het jaar zouden zijn voor de bloeiende heide, maar alles ziet er nog geweldig uit. De camera's klikken terwijl we genieten van de zon en de paarse kleuren. Iets verderop staat een klein groepje Schotse Hooglanders te grazen. Zij zorgen voor een natuurlijk beheer van de heide én voor een mooi plaatje!

voetstappenpad

voetstappenpad heide

voetstappenpad Hilversum Schotse Hooglanders

Bijzondere paden

De Bussumerheide gaat over in de Westerheide en daarna in de de Zuiderheide. Grappig dat er zoveel verschillende heidevelden zijn, dat heb ik me als kind nooit beseft. Voor mij was het altijd één en dezelfde heide, waar ik wandelde in de schoolpauzes, doorfietste op weg naar oma of hutten bouwde in de vliegdennen. Wanda vertelt ons over de bijzonder doodwegen waarvan we er één bewandelen. Zij lopen van diverse plekken dwars over de heide richting het Sint Janskerkhof in Laren. We wijken iets van de route af om een kopje koffie met taartje te eten bij het  La Place restaurant. Terwijl we pauzeren wordt er gezellig gekletst en daarna zijn we klaar voor het tweede deel van de route.

voetstappenpad

voetstappenpad Hilversum

Het bos in

We passeren het omheinde gebied van het Laarder Wasmeer. Volgens één van de andere wandelaars is het geweldig om dit gebied met een gids te bekijken. Voor mij een stuk nostalgie, ik ruik de prikkelende geur van het zuiveringsstation op de rand van Hilversum nog alsof het gisteren was. Na een aantal kilometers over de heide duiken we het bos in.

voetstappenpad

Ook in het bos is het voor mij een feest van herkenning. Vroeger fietsten we hier regelmatig en stopten dan even om te spelen of te picknicken. Het is heerlijk wandelen en de kilometers vliegen voorbij zonder we er erg in hebben. Onderweg stoppen we diverse keren om de mooie paddenstoelen te bekijken en te fotograferen. We komen langs de Lage Vuursche waar we regelmatig een baantje midgetgolf speelden en een pannenkoek aten. Even moeten we over een stukje asfalt en lopen onder een viaduct door. Daarna begint het laatste stukje bos.

We komen weer wat meer in de bewoonde wereld en al vrij snel staan we bij station Hollandse Rading. De groep splitst zich op. Ik stap direct op de eerste trein want ik moet nog een aardig stuk rijden tot Eersel. En zo komt er een eind aan een heerlijke wandeling over het voetstappenpad. Een wandeling waar ik zeker nog eens meer van wil gaan verkennen.

voetstappenpad bos bij Lage Vuursche

voetstappenpad

voetstappenpad paddenstoelen

Handig om te weten over het voetstappenpad.

  • Meer achtergrondinformatie over de route krijg je in het speciale wandelboekje. Deze is te bestellen via de site van het Goois Natuur Reservaat.
  • De route is op diverse plekken te starten.
  • Je kunt de route helemaal lopen of eventueel inkorten tot ongeveer de helft door de trein te pakken op het station Hollandse Rading.
  • Honden mogen mee op de wandeling, maar moeten wel regelmatig aan de lijn.
  • Onderweg vind je op diverse plekken aan of vlakbij de route Horeca, waaronder Theehuis het Bluk aan de Zuiderheide en restaurant La Place tegenover het Sint Janskerkhof.
  • Om het voetstappenpad te wandelen kun je perfect gebruik maken van het openbaar vervoer. Wil je toch parkeren dan kan dat in de wijk aan de achterkant van het spoor.

Heb jij het voetstappenpad zelf al een keer gelopen?

Geplaatst in Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

2 reacties

    • Graag gedaan Edith. Ik hoor inderdaad overal dat de heide heel mooi is. Aanstaande maandag ga ik met vriendinnen naar de Posbank om daar een route door het bos en langs de heide te wandelen. Ik ben benieuwd of hoe paars de heide daar nu is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *