Schotse Hooglander in Noordhollands Duinreservaat

Groene Wissel Castricum: rondwandeling vanuit station Castricum.

De Groene Wissel Castricum. Duinen, strand en bollenvelden zijn ingrediënten van deze, 19 kilometer lange,  afwisselende wandelroute. Door het Noordhollands Duinreservaat en over het strand bij Castricum aan Zee. Startplaats is de parkeerplaats bij station Castricum waardoor deze wandeling zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed te bereiken is.

De Groene Wissel Castricum (nr 29).

Tijdens een korte trip met de camperbus naar Egmond zoeken we een leuke rondwandeling door de duinen en over het strand. Al vrij snel stuiten we op de Groene Wissel Castricum. Een route die ons vanaf station Castricum door het wat lagere deel van de duinen naar het strand zal brengen en weer terug. De enorme parkeerplaats biedt genoeg ruimte.

Nadat we een tijd het spoor gevolgd hebben wandelen we het dorp uit, langs de (uitgebloeide) bollenvelden richting het Noordhollands Duinreservaat. Ons toegangskaartje voor de duinen kochten we al eerder dus we kunnen direct doorlopen. Iets verder buigt de route af en verruilen we de verharde weg voor een zandpad door het bos. Via diverse bospaden bereiken we bezoekerscentrum de Hoep dat helaas (nog) gesloten is.

bospad Noordhollands Duinreservaat

Richting het strand van Castricum.

Niet veel later laten we het bos achter ons en komen in een meer open deel. Vanaf het graspad hebben we aan de linkerkant een mooi uitzicht over twee duinmeertjes. Het begint al behoorlijk warm te worden en de Schotse Hooglanders hebben de verkoeling van het frisse water opgezocht. Wij moeten nog even geduld hebben maar het strand komt steeds dichterbij. Dat is het fijne van de Groene Wissel Castricum, zeker op zo'n warme dag. Dat je tussen het wandelen door een dip kunt nemen in de zee.

Het wandelpad gaat dwars door de lage begroeiing en via een uitkijkduin die we met een trap beklimmen. Daarna is het nog een rechte weg tot het strand. Tijd om even te relaxen en af te koelen!

→Ook mooi: wandelroute door de duinen en strand van Meijendel.

Groene Wissel Castricum wandelroute 19 kilometer

Schotse Hooglander in Noordhollands Duinreservaat tijdens Groene Wissel Castricum

lage duinen bij Castricum aan Zee

trap uitkijkduin bij Castricum aan Zee, Noordhollands Duinreservaat

Het strand bij Castricum aan Zee.

Nadat we ons uitgekleed hebben rennen we richting zee. Ik stop als het water tot mijn navel komt maar Frank duikt er helemaal in. Daarna liggen we lui op ons handdoekje en eten ons boterhammetje. Het begint aardig druk te worden op het strand. Tijd om in te pakken en verder te wandelen.

Na ruim 2 kilometer over het strand wandelen we weer de duinen in. De fietsenstalling is al aardig vol. Iedereen wil vandaag van die zee genieten.

blote voeten op het strand bij Castricum aan Zee

 

Het mooiste deel van de Groene Wissel Castricum.

Al snel komen we bij een plek waar het water via een inlaat de duinen instroomt voor de laatste fase van de zuivering. Het is hier zo mooi dat je bijna vergeet dat je in een waterzuiveringsgebied bent. Op een bord van PWN lezen we over het hele proces en staren in het heldere water. Het is een behoorlijke klus voordat het water uit het IJsselmeer drinkwater is geworden.

De diverse meertjes zijn een walhalla voor watervogels en we blijven een tijd staan kijken Naar de ganzen met hun jongen, de zwanen, eenden en de bomen vol broedende aalscholvers. Daarna is het tijd om te beginnen aan de laatste kilometers van de Groene Wissel Castricum.

duinwater bij Castricum PWN waterinlaat Groene Wissel Castricum

Groene Wissel Castricum duinmeer in Noordhollands Duinreservaat

gans met jongen in Noordhollands Duinreservaat bij Castricum

ganzen en broedende aalscholvers Noordhollands Duinreservaat
Dorst!

Het zonnetje brand ongenadig op onze hoofden op de zandpaden in de open vlakte. Terwijl om ons heen de bijen driftig boven de meidoorn zoemen blijven wij maar drinken. Daarna duiken we gelukkig de beschutting van het bos weer in. Op de brede bospaden liggen mooie stenen met klinkende straatnamen.

Het laatste stuk van de wandeling gaat over een klein zandpad naast een groter fietspad en dan komt Castricum weer in zicht. Het was een aardige tippel op deze warme voorjaarsdag, maar wel een hele mooie.

zandpad met meidoorn n Noordhollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum

wandelpad bij Castricum Noordhollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum

straatnamen op oude stenen Noordhollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum

Handig om te weten over de Groene Wissel Castricum:

 • De Groene Wissel Castricum is ongeveer 19 kilometer lang en gaat voornamelijk over onverharde paden.
 • Startpunt van de wandelroute is station Castricum, Stationsweg 4 Castricum.
 • Kom je met de auto? Parkeer dan (gratis) bij het station.
 • Let op: voor het Noordhollands Duinreservaat heb je een toegangskaartje nodig. Je kunt kiezen uit dag, week of jaarkaarten.
 • Deze toegangskaarten koop je onderweg of online bij het PWN.
 • Horeca: In Castricum genoeg keus, strandpaviljoens bij Castricum aan Zee en onderweg bij Johanna's Hof, Bakkum.
 • Halverwege de wandeling is het heerlijk relaxen en zwemmen aan de zee bij Castricumaan Zee.
 • Je volgt de Groene Wissel Castricum d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Ook leuk om te wandelen in de buurt van Castricum:

 • De Trage Tocht Bergen (16 km), iets noordelijker in het Noordhollands Duinreservaat.
 • Stadswandeling door Alkmaar (blog volgt nog).
 • Liever fietsen? Stippel dan een mooie route uit via de fietsknooppunten.

Wat is jouw favoriete strand en duinwandeling?

 

 

Geplaatst in Europa, kustwandeling, Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

2 reacties

 1. Wat een toffe wandeling! We zitten nu in Castricum en ik ben op zoek naar een mooie wandeling. Natuurlijk kom ik dan al snel op jouw blog 😉 Ik denk dat we wel voor fietsen kiezen. Die 19 km is teveel voor mij nu. En het weer werkt ook niet echt mee vrees ik. Bedankt voor de tips en mooie foto’s in ieder geval!

  • Hoi Lizette, je reactie was in mijn spambox terecht gekomen dus ik zie hem nu pas. Ik snap dat 19 kilometer wandelen nu te veel voor je is maar in de omgeving van Castricum kun je inderdaad ook geweldig mooi fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *