Geniet langer van je tuin met een overkapping of tuinkamer

Wij zijn gek op het buitenleven en tijdens onze reizen zijn we bijna altijd buiten. Eenmaal thuis genieten we zo veel mogelijk van onze tuin maar helaas gooit het Nederlandse weer regelmatig roet in het eten. Daarom dromen we al een tijd van een mooie overkapping, tuinkamer of serre zodat we de tuin meer bij het huis kunnen betrekken.

Gek op het buitenleven

Tijdens onze eerste reis door Costa Rica overnachtten we twee keer in een huisje met overdekte buitenkeuken. Met een kleine gaspit, eenvoudig zitje én een hangmat. Eigenlijk kwamen we alleen nog maar binnen om te slapen en te douchen, wat een geweldige ervaring!

Sinds die tijd dromen we van een eigen buitenkeuken of overdekte buitenruimte bij ons huis. Met een grote tafel om aan te eten, de krant te lezen of te werken of een fijne loungeset voor het ultieme relaxen. Gezellig tot in de late uurtjes buiten borrelen met vrienden en ontbijtjes en avondeten in de tuin zelfs wanneer het regent of iets minder warm is. De hangmat heb ik al dus die krijgt zeker ook een plekje!

huisje met buitenkeuken in

Verliefd op ons huisje met buitenkeuken in Costa Rica

Wordt het een overkapping, tuinkamer of  serre?

Het is best lastig om de knoop door te hakken want de mogelijkheden zijn enorm. Er zijn drie verschillende mogelijkheden om meer van je tuin te genieten, de overkapping, tuinkamer of een serre.Ons terras is aan 3 kanten ingesloten door muren dus een overkapping geeft al heel veel plezier maar misschien willen we toch liever een compleet dichte aanbouw. Dat geeft ons de mogelijkheid om deze nog meer bij het huis te betrekken zodat we ook in de winter meer buiten kunnen zitten.

De (terras) overkapping

De terrasoverkapping is een niet al te dure oplossing. Deze overkapping heeft geen zijwanden en wordt meestal van aluminium ( weinig onderhoud) maar soms ook van hout gemaakt. Je plaatst hem bij het huis maar het kan ook op een willekeurige andere plek in de tuin.

Omdat we al 3 redelijk dichte kanten hebben wordt de belangrijkste keuze die we moeten maken welk dak we op de overkapping gaan zetten. Wordt het een dak van hout, van doek, dicht materiaal met een lichtgoot of toch van glas en welk soort glas komt er dan in? Omdat de zon pal op het terras staat kan het in de zomer warm worden als we het gaan overkappen, ook iets om rekening mee te houden.

Nog meer genieten met een tuinkamer

De tuinkamer is een mooie tussenvorm en lijkt op dit moment het meest geschikt voor ons. Het grote verschil met de overkapping is dat de tuinkamer (glazen) wanden heeft en daardoor bescherming geeft tegen regen en wind terwijl je toch het optimale buitengevoel ervaart.

Aan de tuinkant komt er een grote glazen schuifwand die we bij goed weer open kunnen zetten en bij wat minder weer dicht kunnen laten. Aangezien de zon van die kant komt zal het er ook in voor- en najaar snel aangenaam warm zijn.

Het enige nadeel van een tuinkamer is dat je er op echte koude winterdagen niet kunt zitten omdat hij niet geïsoleerd is en dat is natuurlijk wel jammer.

Met glazen wanden maak je er een fijne tuinkamer van!

De Serre

Het laten plaatsen van een serre aan het huis is onze ultieme droom maar daar zit wel een behoorlijk prijskaartje aan vast. Het hele idee achter de serre is namelijk dat het je huis vergroot en er zal een (dragende) buitenmuur voor moeten worden gesloopt. Een meer ingrijpende verbouwing maar dan heb je natuurlijk ook wat!

Door het plaatsen van een serre krijg je een prachtige lichte ruimte die je het hele jaar door kunt benutten.

Geplaatst in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *