brugje over de Geesserstroom Drenthe

Wandelen in Drenthe, de Trage Tocht Gees

De Trage Tocht Gees is een afwisselende route van 17 kilometer in en om het kleine dorp Gees in Drenthe. Wandel door het beekdal van de Geeserstroom en het bos en de natte heide met vennen van boswachterij Gees. Luister goed naar geritsel in de bladeren op de grond en met wat geluk spot je net als wij de schuwe ringslang.

Het startpunt in Gees

Nadat we de auto op één van de grasstroken hebben geparkeerd wandelen we langs de oude, met riet gedekte boerderijen in Esdorp Gees. Na het verlaten van de Dorpsstraat gaat de route verder over landweggetjes tussen de weilanden. Het kleine meisje in mij leeft op. Vroeger kwam ik vaak met mijn ouders in Drenthe en droomde van een leven op een boerderij op een rustige plek als deze. Vol lange wandelingen met de hond, rondscharrelende kippen en de stilte van de natuur.

Meer wandelen in Drenthe?

Je vindt de Trage Tocht Gees en nog meer fijne wandelingen in dit wandelgidsje:

Grassige paden langs de Geesserstroom

Al fantaserend laten we Gees achter ons en bereiken het beekdal van de Geesserstroom. Hier steken we het beekje over en gaan even later een graspad in met een bord 'Rondje Geeserstroom'. Een route die we een tijd lang volgen. Over grassige paden langs ruige akkers met bomenrijen.

Esdorp Gees startpunt Trage Tocht Gees

Trage Tocht Gees Drenthe

brugje over de Geesserstroom Drenthe

rondje Geesserstroom Drenthe

Boswachterij Gees

Een groot deel van de Trage Tocht Gees gaat door boswachterij Gees. Een stil stukje Drenthe waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Vol loof- en naaldbomen, vennetjes, heidevelden en de grootste zwerfkei van de provincie.

Ken je die geur van een warm bos op een zomerse dag? Een paar weken geleden was alles nog kaal en nu is het groen wat de klok slaat. Als we even later een wandelbankje tegenkomen besluiten we dat het een mooie plek is om even te gaan zitten en onze boterhammen op te eten. Met het zonnetje op ons gezicht en uitzicht op een grote waterplas vol vogels. Hoe heerlijk is dat?!

beukenbomen in boswachterij Gees

waterrijke natuur boswachterij Gees

pauze Trage Tocht Gees

 

Wow, onze eerste ringslang!

Na de lunch wandelen we verder. Een rij bomen spiegelt in een verstild bosven en de vogels fluiten dat het een lieve lust is. Via brede, met beuken omzoomde bospaden bereiken een wat meer open deel met natte heide waar we dwars doorheen wandelen. Daarna komen we wederom bij een brede boslaan en wandelen we langs een grote plas.

Terwijl ik naar de reigers en andere watervogels in de plas kijk begint Frank ineens hard te roepen, "Ivon, kijk, een slang, kom snel!" Als ik dichterbij kom zie ik een klein, grijs slangetje met gele vlekken achter de kop. Het lijkt op een hazelworm maar toch weer anders. Veel tijd om van de slang te genieten hebben we niet want deze schiet al vrij snel de beschermende omgeving van de afgevallen bladeren weer in. Na wat zoekwerk op de telefoon blijkt het een ringslang te zijn. Wat tof, dit is de eerste keer in ons leven dat we er één gezien hebben!

Aan het eind van de bosrand wandelen we een tijd over een rustige klinkerweg tussen meerdere plassen door om wat later, aan de overkant, weer een onverhard pad in te schieten.

beukenlaan in boswachterij Gees

heide in boswachterij Ge

waterplas met reigers boswachterij Gees

klinkerstraat en natuur in Drenthe

 
Het dal van de Geesserstroom.

Tegenwoordig mag de Geesserstroom weer kronkelen en is het gebied rondom de beek een uitgestrekt natuurgebied. Vol bloemenrijke weides en stukken drassig land. De Trage Tocht Gees gaat over droge paden rondom de natte kern. Rechts van ons bevinden zich de akkers, linkss het stroomgebied. De zon schijnt volop en we genieten van de ontwakende natuur. Af en toe is er een klein vlonderpad dwars op het wandelpad en wijken we even van de route af om de beek van dichtbij te bekijken. In de verte kijken enkele Schotse Hooglanders ons nieuwsgierig aan. Mooi om te zien hoe er in ons kikkerlandje zo enorm veel nieuwe natuur ontstaat rondom de beekdalen.

Trage Tocht Gees dal Geesserstroom

beekdal van de Geesserstroom Drenthe

wandelbankje dal Geesserstroom Trage Tocht Gees

Weer richting Gees

Na een aantal kilometer tikken we bijna hetzelfde punt aan als in het begin van de wandelroute. Via een klinkerweg wandelen we de buitenwijken van Gees in waar we nog even fantaseren bij het zien van de meest leuke vakantiebungalows. Op een klein bankje tussen de geurende brem laten we de wandeling nog even de revue passeren om daarna de laatste meters naar de auto te lopen. Zo komt er een eind aan een heerlijke wandeling in het Drentse land. Eén die we je van harte kunnen aanbevelen.Trage Tocht Gees

 

Handig om te weten over de Trage Tocht Gees

 • De route is 17 kilometer lang en gaat over makkelijke paden.
 • Startpunt is de bushalte (lijn 27 Hoogeveen-Emmen)  aan de Oude Steeg, Gees.
 • Parkeren doe je op de grasstroken langs de weg van de Dorpsstraat.
 • Horeca: Koffie-, IJs- en Spijssalon Valentini, Gees
 • Goede wandelschoenen worden aanbevolen want soms kan het drassig zijn.
 • Honden mogen mee op de route. Let op: heideveld Hooge Stoep is verboden voor honden van 1 april tot 1 november!
 • Tip: loop af en toe even van het pad af om meer in het beekdal te komen.
 • Je volgt de Trage Tocht Gees d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Meer wandeltips:

Ben jij ook zo'n fan van de Trage Tochten? Je vind ze allemaal op deze handige overzichtspagina met alle Trage Tochten

 

Geplaatst in Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Drenthe, Wandelen in Nederland.

2 reacties

 1. Hoi Ivonne,

  Leuk om deze blog te lezen. Vandaag hebben Albert, Bart en ik hier ook gewandeld. We volgden de Knapzakroute, maar als ik jouw verhaal lees en de foto’s zie, komt dat aardig overeen met de Trage Tocht.
  Een prachtige wandeling; erg gevarieerd.
  Wij troffen trouwens ook mensen die een slang (volgens mij een adder) hadden gezien in het kreupelhout in het bos; deze komen vaker hier voor vertelde de vrouw. Helaas konden we het niet meer ontdekken.

  Hartelijke groet van je nicht Astrid

  • Hoi Astrid, leuk je hier te treffen :). Vorige keer tipte Albert ons een geweldige wandeling in de Drentsche Aa en dat smaakte naar meer. Deze keer vond ik zelf 3 mooie routes in de buurt waarvan dit er één was. Volgende keer komen we weer een keer langs om bij te kletsen hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *