Foodwalk de kruidhof

Foodwalk, wandelen en genieten in de Friese Wouden

Wandelen langs eetbare lekkernijen, leuke stops onderweg en een verse, zelfgemaakte maaltijd. Allemaal ingrediënten van een foodwalk. Ik ging op pad  in de Friese Wouden en ontdekte zelf waarom een deze combo een geweldige leuke uitvinding is!

Wat is een foodwalk?

De laatste tijd groeien ze in populariteit en steeds meer mensen doen het. Maar wat is het nu eigenlijk? Een foodwalk is een wandelroute die je langs diverse wilde, eetbare lekkernijen brengt. Daarnaast vind je aan of bij de route adresjes waar je kunt genieten van lekkere hapjes of streekproducten kunt kopen. Het liefst zelfgemaakt, maar dat hoeft niet.

Tijdens het wandelen kun je "wildplukken". Ook kun je leren welke planten of delen van planten er eetbaar zijn om daarna met de zelf geplukte ingrediënten een maal te maken. En dat zijn er verrassend veel zo ontdekte ik zelf tijdens een foodwalk in de Friese Wouden.

Foodwalk Buitenpost Kollum

De Foodwalk van Buitenpost naar Kollum

De foodwalk in de Friese Wouden is ontwikkelt door Wâldpyk en Landschapsbeheer Friesland en in september 2015 vond de officiële opening plaats. De route is 7 kilometer lang en onderweg kom je langs diverse leuke plekken waar je wat kunt eten en drinken, zelf bloemen kunt plukken of streekproducten kunt kopen. Natuurlijk kom je tijdens het wandelen ook door de mooie Friese natuur. Win- win dus wat mij betreft! Ik maak de tour als onderdeel van een persreis door de Friese Wouden. Een gebied dat nog niet zo bekend is, maar het zeker mag worden als het aan mij ligt!

Foodwalk Buitenpost Kollum

Het startpunt van de wandeling.

Onze wandeling start en eindigt bij botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. De Kruidhof bestaat uit een collectie van 17 tuinen waaronder een eigen boomgaard, rosarium, vlindertuin en sfeervolle varenhof met vijver en kleine watervallen. Op het terrein staan meer dan 1500 soorten kruiden en ruim 2.000 verschillende planten. Het geheel wordt onderhouden door enkele vaste medewerkers en een groot team van vrijwilligers.

Bijzonder is de Geneeskruidentuin met de meest uitgebreide collectie van West-Europa. Ook bijzonder is de speciale rolstoelroute waardoor ook minder validen kunnen genieten van alles wat de tuinen te bieden hebben.

Liefhebbers van lekker eten kunnen hun hart ophalen in het Tuincafé. Alles wat je er eet wordt gemaakt van verse, biologische en streekproducten. Wat in de tuin overblijft en bruikbaar is in gerechten wordt direct in het menu verwerkt.  Wij boffen want we krijgen een lekkere picknickmand mee met biologisch appelsap en een aantal heerlijke broodjes en andere lekkernijen. Wat is er beter dan een picknicklunch op een mooi plekje naar keuze?

botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost Friesland

Expeditie Robinson

Met een goed gevulde maag gaan we daarna op pad met gids Henk. Via het treinstation lopen we het dorp uit en ook onderweg is er weer genoeg te proeven. We leren van alles over de eetbare (onderdelen van) planten langs de route. die vaak gewoon langs de weg groeien. Natuurlijk kent iedereen de braam, hazelnoot en tamme kastanje maar er zijn veel nog onbekende planten. Wat is het leuk om zo wat meer over onze Nederlandse natuur te leren. Volgens mij ben ik bijna klaar voor de vegetarische variant van Expeditie Robinson!

Foodwalk Friesland

Foodwalk Friesland

Foodwalk off the road

Een groot deel van de foodwalk gaat over goed begaanbare paden, maar er zit ook een stukje bij waar we "Off the road" gaan. Stiekem is dit mijn favoriete deel van de wandeling, zo ruig kan het landschap zijn! Wil je liever niet door het landschap struinen dan kan dat ook, maar wat mij betreft mis je dan een mooi stuk.

Foodwalk Friesland

Foodwalk Friesland

Foodwalk Buitenpost Kollum

Het paradijs

Onze eerste stop langs de route is Bloemenparadyske Kollum waar Tjerkje en haar man een fantastisch plekje hebben. Naast, zoals de naam al zegt, een grote hoeveelheid (biologische) bloemen in de pluktuin is er ook een winkel met bloemstukken en andere natuurlijke producten. Alles wat er te koop is is biologisch, duurzaam of recycle. Mocht je even willen relaxen dan kan dat ook. Er is een gezellig plekje binnen maar op een mooie dag als deze zitten we natuurlijk buiten. We genieten van zelfgemaakt gebak met eetbare bloemen als garnituur. Om ons heen scharrelen de kippen en zelfs het toilet is ecologisch verantwoord 😉

Foodwalk Friesland Bloemenparadyske Kollum

Muziek en passie tijdens de foodwalk.

Het is moeilijk om ons los te rukken van dit paradijsje, maar er is nog veel meer te zien en te beleven langs de route. Onze volgende stop is bij De Muzykpleats en opnieuw ben ik verliefd. Al is het alleen al om de binnenkomst in het bosrijke stukje dat zomaar verstopt lijkt te zijn in het Friese plattelandslandschap. Sander en Atsje zijn gedreven muzikanten die hun passie voor muziek en natuur gecombineerd hebben.  In de zomermaanden hebben zij op regelmatige basis muziekevenementen waarbij er eventueel ook overnacht kan worden. Op het terrein worden muzikale kinderfeestjes georganiseerd. Diverse bomen zijn versierd met speciale gebreide kunstwerken of knuffels als bijzondere gedenktekens en een plaats om even terug te komen. Echt een bijzondere plek.

Foodwalk de Muzykpleats

Richting de bewoonde wereld

Langzaam aan wandelen weer terug naar het centrum van Kollum. Onderweg vriendelijk nagestaard door een gezellig koppeltje koeien. Af en toe passeert een enkele fietser ons, maar verder blijft het heerlijk rustig.

koeien Friesland

Foodwalk Friesland

Wat een verwennerij

In het dorp  aangekomen slenteren we door de winkel van Op 'e Stâl. met fijne cadeautjes en (biologische) streekproducten. Achter de winkel is een tuin en om het gebouw heen zijn diverse gezellige zitjes. We vlijen ons neer op de zachte witte "velletjes" en krijgen een heerlijk hapje voorgeschoteld.  Naast  koffie & streekeigen taart kun je ook genieten van lunches met streekproducten en High Tea. Henk en zijn vrouw zorgen ervoor dat het ons aan niets ontbreekt. Een mooie plek om onze foodwalk mee af te sluiten voor we het korte stuk richting De Kruidhof terug wandelen.

Op 'e Stâl. Kollum Friesland

Handig om te weten over de foodwalk Buitenpost-Kollum

 • Wil je deze leuke foodwalk zelf (met of zonder gids) maken kijk dan voor meer info op de site van Streekmerk Wâldpyk.
 • Kom je met de auto dan kun je die (gratis) parkeren  op diverse plekken in de buurt van De Kruidhof. (Schoolstraat 29b, Buitenpost). Het makkelijkst is bij het station.
 • Kom je met het OV stap dan uit bij het station van Buitenpost. Vanaf daar is het slechts een korte wandeling naar De Kruidhof. Je kunt er ook voor kiezen om de route bij het station op te pakken.
 • Wil je zelf ook genieten van een picknicklunch in De Kruidhof ? Je kunt hem bestellen via info@hettuincafe.nl. Meer info vind je op de site onder het kopje tuincafé.
 • Op de derde zondag van mei kun je deelnemen aan een speciaal uitgezette Foodwalk. Je koopt een strippenkaart die je onderweg op diverse plekken af kun laten stempelen. Een bezoek aan De Kruidhof is bij de prijs inbegrepen.
 • NB: Als je wilt genieten van de stopplaatsen tijdens deze route dan kan dat niet het hele jaar door. Kijk voor exacte openingstijden op de sites!

Zou het wat voor jou zijn, een foodwalk?

Wil je weten welke wandelingen ik nog meer maakte? Kijk dan zeker even op mijn speciale wandelpagina.

Geplaatst in Friesland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

7 reacties

 1. O ja, zo’n foodwalk vind ik geweldig. Heb al op meerdere plekken zo’n foodwalk gedaan, met of zonder gids. Erg leuk om te doen. Deze wil ik ook wel doen. Ziet er afwisselend uit.

 2. Beste Yvonne,
  Toevallig kwam ik op je website myfootprints een foodwalk tegen.
  Wij, mijn man en ik, zouden graag zo’n wandeling willen lopen maar ik kan niet zien of de tocht in Friesland nog steeds georganiseerd wordt.
  Misschien doe jij ook particuliere excursies. Vandaar dat ik contact leg. Vanaf 9 augustus zitten we enkele dagen op de staatsbosbeheercamping in Kollumerpomp.

  Met vriendelijke groet,
  Ina.

  • Beste Ina,

   Ik woon niet in Friesland maar in Brabant dus zelf met jullie op pad gaat niet lukken. Ik ga even voor je navragen of er nog wandelingen met gids georganiseerd worden.

   Zelf vond ik deze pagina van het Brommelsfestijn. Hier staat een link naar de PDF van de Foodwalk waarmee je hem op elk moment zelfstandig kunt
   lopen. Of de locaties open zijn zul je er dan zelf bij moeten googelen via de aangegeven links.
   https://www.brommelsfestijn.nl/programma/foodwalk-buitenpost-kollum/

   Als ik antwoord krijg dan mail ik je nog even, voor nu kun je alvast stoeien met de link.

   Ik wens je vast veel plezier in het mooie Friesland.

  • Ik heb inmiddels een reactie van Henk Pilat. Hij schrijft dit:

   De Foodwalk kun je ten alle tijde zelfstandig lopen. Hij staat in Izi Travel. Download Izi Travel en zoek dan op Buitenpost of Kollum. Je kunt de route dan via wifi downloaden en offline lopen met een digitale
   gids (audiotour). Er is een voorjaar/zomer versie en een herfst/winter versie. Vrijdag en zaterdag zijn alle bedrijven wel open.

   Met vriendelijke groet,
   Ivonne Calis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *