fietsen in de Achterhoek en langs de Berkel

Fietsen in de Achterhoek, fietsknooppunten route vanuit Zutphen

De Achterhoek is heerlijk rustig en daardoor ideaal voor het maken van een mooie fietstocht. Vanuit het centrum van Zutphen stelden wij een fijne fietsknooppunten route samen en gingen een dag fietsen in de Achterhoek. In een kleine 40 kilometer fietsten we door de oude binnenstad van Zutphen, langs de IJssel en de Berkel, kasteel Vorden en diverse andere bezienswaardigheden in de buurt van Zutphen. Een gevarieerde route die we je van harte kunnen aanbevelen.

Fietsen in de Achterhoek

Vanaf camperplaats Houtwal fietsen we naar fietsknooppunt 75. Hier start onze uitgestippelde fietsroute in en rond Zutphen. Het is een heerlijke voorjaarsdag in de Achterhoek. De temperatuur is prima en zon en wolken wisselen elkaar af, ideaal voor het maken van een mooie fietstocht. Nadat we een klein stukje door het centrum van Zutphen hebben gereden komen we steeds meer aan de buitenrand van de stad. We passeren een restant van de 14e eeuwse stadsmuur en staan even stil om die van dichtbij te bekijken.

Via een fietspad langs een drukkere weg laten we Zutphen achter ons en fietsen richting Warnsveld. De klaprozen bloeien volop in de velden en geven alles een vrolijk tintje. Iets verderop wijken we even van de fietsknooppunten route af om een rondje bij Huis 't Velde te maken. Een prachtig kasteel aan de oevers van de Berkel, groen en fris, mooier kan het niet.

→Tip: maak een stadswandeling door het oude centrum van Zutphen.

oude 14e eeuwse stadsmuur van Zutphen

klaprozen langs het fietspad bij Zutphen

Huis 't Velde Warnsveld bij Zutphen

De mooiste rivier van de Achterhoek

Eén van de belangrijkste dingen die we op onze fietsroute mee willen nemen is een stuk langs de Berkel rijden. Deze rivier ontspringt in Duitsland en stroomt dwars door de Achterhoek om uiteindelijk in Zutphen weer in de IJssel uit te monden. Nadat we Huis 't Veld hebben verlaten slaan we al snel af naar een landweg en laten de drukte achter ons. Het Achterhoekse platteland is heerlijk rustig. Af en toe tuft er een tractor over de velden of passeert er een auto maar meestal zien we slechts fietsers en wandelaars. Precies wat we van de Achtethoek verwacht hadden.

Al snel komen we voor de eerste keer bij de Berkel aan. Hier zoeken we een mooie plek aan de waterkant uit om onze boterhammen op te eten. Aan de overkant zitten nog 2 fietsers op een bankje en we genieten van de stilte, de wind die door onze haren waait en het kabbelende water.

landweg in de Achterhoek

molen langs fietsknooppunten route Zutphen

lunchplekje langs de Berkel Achterhoek

Fietsen langs de Berkel

Na de lunch vervolgen we onze route die nog lange tijd de oevers van de Berkel volgt. Het wordt steeds warmer en de frisse aanblik van het water lonkt. Op een brugje staan we een tijd te kijken naar een paar mensen op een sup board en iets verderop varen een paar kano's. "Wat hebben we dat goed bedacht" zeggen we tegen elkaar, "volgende keer met de kano?". Wel jammer dat we geen zwemkleding mee genomen hebben dan hadden we even een dip in het water kunnen maken.

typisch landschap in de Achterhoek

suppen op de Berkel in de Achterhoek

fietsen in de Achterhoek brug over de Berkel
Kastelen in de Achterhoek

En dan wordt het tijd om de Berkel achter ons te laten. Via knisperende grindpaadjes en kleine zandweggetjes rijden we door de bossen richting Vorden. Het is een gekke tijd, de kastelen in de Achterhoek blijven vooralsnog gesloten. Kasteel Vorden ligt net iets van de route af en bewaren we voor een andere keer. Het iets verderop gelegen kasteel Hackfort ziet er ook al zo mooi uit maar ook hier komen we niet echt dichtbij. We strekken even de benen en lopen een klein rondje door de tuinen. Daarna stappen we weer op voor de laatste kilometers van onze fietsroute door de Achterhoek. Op naar de IJssel!

fietsen in de Achterhoek

nieuwsgierige koe in de Achterhoek

watermolen bij kasteel Hackfort Achterhoek

Langs de IJssel terug naar Zutphen

De laatste kilometers fietsen we over een dijk langs de IJssel. De wind zorgt ervoor dat we harder moeten trappen dan we willen maar tegelijkertijd is het lekker fris. Een koppeltje ooievaars broedt op een hoge boom pal langs het water en trekt de aandacht van vele fietsers. Dan bereiken we Zutphen en rijden via een paar kleine straatjes terug naar het centrum. Onze dag fietsen in de Achterhoek sluiten we af met een lekkere verse bak kibbeling van de viskraam vlak bij de plek waar de camper staat.

De IJssel bij Zutphen

Ooievaarsnest langs de IJssel Zutphen

lekkerbekjes kopen bij de visboer in Zutphen

Handig om te weten over fietsen in de Achterhoek

  • Deze fietsknooppunten route door de Achterhoek is ruim 37 kilometer lang.
  • Startpunt van de fietsroute is fietsknooppunt 75, Vispoortplein 1A, Zutphen
  • Kom je met de auto? Parkeer dan op de goedkope parkeerplaats Houtwal vlakbij het eerste knooppunt.
  • We fietsten langs knooppunten: 75-74-76-77-44-45-76-82-85-86-89-88-87-83-78-75.
  • Horeca; in Zutphen en Vorden en bij het Kasteel de Keuken van Hackfort (maandag gesloten)
  • Leuk om te bezoeken: Kasteel Vorden (dinsdag gesloten)

Tips voor meer Leuke fietsroutes:

Ook fijn om te fietsen:

Wat is jouw favoriete fietsroute in Nederland?

 

Geplaatst in Europa, fietsen, Gelderland, Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *