fietsen in het Drents Friese Wold

Fietsen en wandelen in het Drents Friese Wold

Ik ben gek op Drenthe! In mijn jeugd gingen we regelmatig naar Dwingeloo en fietsten kilometers door de bossen en over de heide. Nog steeds ga ik graag die kant op om een paar dagen uit te waaien. Op de grens van Drenthe en Friesland ligt één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland; het Drents Friese Wold. Dit nationaal park telt meer dan 6000 hectare bos, stuifzand, heide met vennetjes, en beekdal graslanden.

Het Drents Friese Wold is één van de bijzondere natuurgebieden in Europa. Er zijn genoeg redenen om het park een keer uitgebreid te verkennen. De afgelopen week huurden we een klein huisje aan de rand van het bos. Vier dagen lang fietsten en wandelden we door dit gevarieerde gebied. We genoten van de spetterende herfstkleuren en kwamen helemaal voldaan weer thuis. Echt een top ervaring in eigen land.

Herfst in het Drents Friese Wold

Als je vraagt naar mensen waar ze het liefst de herfstkleuren in Nederland bekijken wordt de Veluwe vaak als eerste genoemd. Ik ben zelf fan van de Veluwe en woonde er jaren in de buurt. Niet al te lang geleden schreef ik over mijn favoriete herfstwandeling in Nederland in het Nationaal Park Veluwezoom. Echt een aanrader.

In het Drents Friese Wold kun je minstens zo goed genieten van de fraaie kleuren. In de herfst laten de vele beuken en kastanjes zich van hun mooiste kant zien. Inlandse en Amerikaanse eiken kleuren diep oranje en rood. Het is een waar kleurenspektakel, zeker als de zon de bladeren verlicht en de kleuren nóg intenser worden! In oktober en november schieten de paddenstoelen uit de grond en ligt de grond bezaaid met beukennootjes, kastanjes en eikels. Het bos ruikt fris en is uitnodigend.

Drents Friese Wold

Drents Friese Wold

vliegenzwam Drents Friese Wold

Drents Friese Wold

paddestoelen Drents Friese Wold

Fietsen via knooppunten

Het landelijke systeem van fietsroute knooppunten gebruiken wij zelf vaak om routes mee uit te stippelen. Zeker als je in een nieuw gebied bent vind ik het heel erg makkelijk om dit systeem te gebruiken. Je kunt thuis al een route bepalen via de site. Daarna is hij tijdens het fietsen makkelijk aan te passen.  Zo kun je ter plekke beslissen welke kant je uit gaat en of je de route bijvoorbeeld  langer, of juist iets korter maakt dan je van te voren bedacht had.

Ons huisje lag in Hoogersmilde, vlakbij knooppunt 65.  Een geweldige plek om te starten met een fietstocht in het Drents Friese Wold. Wij reden diverse routes door het gebied. De mooiste was een route van 33 kilometer door het bos naar Oude Willem en Wateren. Daarna gingen we verder via het Doldersumseveld, Zorgvlied en het Aekingerzand. Een super afwisselende route door het bos, langs heidevelden, boerenakkers en stuifzand. In de herfst vind je op diverse plekken prachtig gekleurde bomen en is het extra genieten!

De knooppunten van deze tocht: 65-53-61-62-68-59-14-12-21-23-82-88-61-63 en 65.

fietsen Drents Friese Wold

Drents Friese Wold

Drents Friese Wold

vliegenzwammen Drents Friese Wold

schaap in Drents Friese Wold

Wandelen in het Drents Friese Wold

In het Drents Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen.Op de speciale wandelkaart van het park vind je alle wandelingen terug en er zijn diverse online wandelroutes beschikbaar. Natuurlijk kun je zelf ook gewoon vrij wandelen zoals wij deden.

Op de meeste wandelingen mogen honden mee, maar ze moeten wel aangelijnd zijn. Er is een speciale "natte neuzenroute" waar honden los kunnen lopen en er zijn diverse losloopgebieden. Meer info vind je op de eigen pagina.

Bijzonder

Ik schreef in het begin van het artikel over het feit dat het Drents Friese Wold één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland is. Wat het in mijn ogen zo bijzonder maakt is de grote hoeveelheid organisaties die hier samenwerkt. Grote organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Drentse Landschap werken samen met o.a.  waterschappen uit Friesland en Drenthe, gemeenten en provincies. Het is echt geweldig dat zij samen zo'n prachtig gebied weten te onderhouden en open te stellen voor publiek!

Handig om te weten.

 • Door de grote variatie aan landschappen is het Drents Friese Wold het hele jaar door interessant om te bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat er diverse horecagelegenheden beperktere openingstijden hebben tussen 1 november en 1 april.
 • Meer informatie over het gebied vind je op de eigen site of bij de bezoekerscentra. Je vind de bezoekerscentra in Appelscha en Diever.
 • Voor de liefhebbers van fietsen is er een heel scala aan fietspaden beschikbaar. Er is ongeveer 50 kilometer pad uitgezet voor ATB fietsers en de meeste verharde paden zijn ook geschikt voor scootmobiels.
 • Wij fietsten via het landelijke knooppunten systeem en bepaalden onze eigen routes.
 • Ook paardenliefhebbers kunnen zich helemaal uitleven. In het hele gebied zijn diverse routes uitgezet. Meer informatie over paardrijden vind je op de site.
 • Een klein stuk ten zuiden van het Drents Friese Wold vind je Nationaal Park Dwingelerveld. Ik kwam er vaak en kan het je aanbevelen om er ook een keer te gaan kijken. Het gebied ligt grofweg tussen Dwingeloo en Ruinen.
 • In het gebied liggen diverse kleine dorpjes. Mijn persoonlijke favoriet is Diever, waar ook het bezoekerscentrum (TIP) ligt. Een perfecte plek om te starten met een wandel of fietstocht of om een hapje te eten of wat te drinken.

Drents Friese Wold

Ben jij weleens in het Drents Friese Wold geweest?

Geplaatst in fietsen, Friesland, herfstwandeling, Nederland, wandelen, wandelen in Drenthe, Wandelen in Europa, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

19 reacties

 1. Wat een prachtige herfstfoto’s allemaal Ivonne. Toen wij in Groningen woonden gingen wij hier heel vaak naar toe… mooi gebied! Daarna zijn we er niet meer geweest, misschien toch weer eens op de planning zetten. 🙂

 2. Wat een heerlijke herfstfoto’s! Ik vind Drenthe voor mezelf iets te ver voor een dagje wandelen, daarvoor zijn er dan in het zuiden genoeg andere plekjes om heen te gaan. Maar mocht ik ooit wat meer in de buurt te zijn is het zeker een leuke tip voor een wandeltocht! 🙂

 3. Wat een prachtige kleuren! Ik heb helaas nog steeds geen tijd gehad voor een mooie herfstwandeling en daar baal ik flink van. De meeste bladeren zijn inmiddels verdwenen door het slechte weer. Ik hoop wel snel nog paddenstoelen te fotograferen. Hopelijk is het in het weekend een beetje droog.

  • Ik verbaas me regelmatig hoe mooi het toch kan zijn op onze wereld. In het Drents Friese Wold zagen we op een paar plekken heel veel vliegenzwammen bij elkaar, geweldig!

  • Er zijn inderdaad genoeg mountainbike paden voor de diehards. Ik heb wat last van mijn knie, dus ik fiets liever niet over dat soort paden. Op welke manier je het gebied ook bekijkt, er is genoeg moois te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *