uitzichtplatform ENCI-groeve

Wandelen bij Maastricht: Sint-Pietersberg en de ENCI-groeve

De ENCI-groeve is een voormalig kalksteengroeve waar nieuwe natuur de ruimte krijgt. Sinds mijn eerste, korte, bezoek aan de groeve wilde ik graag een keer terug om er te gaan wandelen. Toen we met de camper een nacht bij Maastricht stonden zocht ik daarom een mooie wandelroute rond de ENCI-groeve. Uiteindelijk werd het de Groene Wissel Maastricht.

Deze pittige wandelroute begint bij het centraal station Maastricht en is 22 kilometer lang. Wandel door de bossen op de Sint-Pietersberg, de glooiende heuvels rond Maastricht en de nieuwe natuur in en om de ENCI-groeve. En is 22 kilometer te lang? Dan is de wandeling eenvoudig in te korten tot 2 kleinere lussen.

Wandelen rond Maastricht

Officieel begint de Groene Wissel Maastricht bij het centraal station Maastricht maar wij beginnen met wandelen bij de ENCI-groeve. Zo kunnen we voor het drukker wordt een kijkje nemen in de groeve. Daarna gaan we aan de wandel om meer van de natuur rond de ENCI-groeve en de Sint-Pietersberg te zien.

Nadat we de auto hebben geparkeerd bij parkeerplaats Oog van Sint Pieter (€6 voor een dagkaart) starten we met een bezoek aan de ENCI-groeve. Officieel gaat de wandeling alleen langs de bovenkant van de groeve maar wij willen vandaag ook even afdalen. Voordat we de groeve in gaan wandelen we eerst naar het speciale uitkijkpunt, de Kiekoet, om te kijken of we al een glimp van de oehoe kunnen opvangen. Helaas, geen geluk maar later komen we nog een keer langs deze plek dus wie weet....

Oehoes in de ENCI-groeve

Sinds 2020 is Natuurmonumenten eigenaar van de mergelvallei in de ENCI-groeve. Op deze plek broeden sinds 1998 elk jaar oehoes. De oehoe is de grootste uilensoort van Nederland en met wat geluk kun je hem vanaf het uitkijkpunt op de Sint-Pietersberg, de Kiekoet, zien. In zijn nest, op de steile richels van de kalkwanden, of in de vlucht als hij op zoek is naar een lekker hapje.

De Oehoevallei zelf is niet open voor wandelaars maar van bovenaf heb je een perfect uitzicht. Naast de oehoe kun je in de vallei ook vleermuizen, vossen en diverse vogelsoorten spotten. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen!

→Ook leuk om te lezen: bosuilen spotten in Nederland.

oehoes spotten Kiekoet ENCI groeve Maastricht

Oehoes spotten bij de Kiekoet, ENCI groeve Maastricht . Foto credits Mirre Oost

Een stukje van de route: de ENCI-groeve in

Voordat we aan de echte wandeling beginnen maken we een korte omweg. Vanaf de Kiekoet is het ongeveer 600 meter lopen naar het uitkijkplatform van de ENCI-groeve. Dit uitkijkplatform steekt boven de groeve uit en is tegenwoordig ook het officiële eindpunt van het Pieterpad!

Vandaag is het nog vroeg en treffen we geen Pieterpad wandelaars. Wel is het al best druk met gezinnen die net als wij de groeve gaan bekijken. Na een korte blik in de groeve gaan we via de lange trap naar beneden.

uitzichtplatform ENCI-groeve

uitkijkplatform en trap in de ENCI-groeve Maastricht

Het uitkijkplatform en trap in de ENCI-groeve

Natuur en recreatie in het ENCI-gebied

Sinds 2009 werkt ENCI samen met o.a. de gemeente Maastricht, de provincie Limburg en Natuurmonumenten aan het ontwikkelen van het ENCI -gebied. Naast de ENCI-groeve vind je er kalkgraslanden en kleine bosgebiedjes. In 2017 is een deel van de groeve opengesteld voor wandelaars.

Vanaf het uitzichtplatform kun je via de trap in de ENCI-groeve afdalen. Via een wandelpad word je een (klein) stukje door een oud gangenstelsel geleid en wandel je via de kalkgraslanden en een waterplas naar Châlet D’n Observant aan de andere kant van de groeve. Bij Bistro Hoffmanni of het chalet kun je stoppen om wat te eten of drinken.

In natuurgebied Sint Pietersberg, dat grenst aan de ENCI-groeve, zijn meerdere uitgezette wandelroutes. Een groene route (4,4 km),  gele route (7,5 km) of rode (10,3 km). Deze zijn te vinden in een folder van Natuurmonumenten.

Wie er nieuwsgierig is kan ook een rondleiding door de ENCI-groeve boeken. Klik hier voor meer informatie over deze rondleidingen.

oud gangenstelsen in de ENCI-groeve bij Maastricht

Door het imposante gangenstelsel van de ENCI-groeve

 




De Groene Wissel Maastricht

Nadat we kort in de groeve hebben rondgekeken wordt het toch echt tijd om aan de Groene Wissel Maastricht te beginnen. Omdat we twee dagen hebben besluiten we de ronde in twee delen te hakken. We wandelen terug naar de Kiekoet waar we een korte doorsteek maken om iets verderop weer op de route terecht te komen. Dit kunnen we makkelijk doen omdat we de Groene Wissel via de GPS wandelen.

Via de buitenwijken van Maastricht komen we uiteindelijk bij een bordje einde Maastricht. Daar slaan we al snel linksaf en wandelen rustig klimmend tussen de weilanden naar de Sint-Pietersberg. Eén van de vele klimmetjes die ons vandaag, in het Limburgs heuvellandschap, te wachten staat. Eenmaal boven slaan we rechtsaf en wandelen via brede, onverharde wegen weer naar beneden. Terwijl we wandelen is het genieten van het uitzicht

Groene wissel Maastricht

vergezichten op een wandeling rond Maastricht

Holle wegen en kalksteen

Beneden wacht ons een oude groeve en hier zien we een stukje Zuid-Limburgs verleden. Daarna gaat het opnieuw omhoog, over holle wegen en tussen de rotsen. Omdat de bomen nog kaal zijn hebben we van bovenaf opnieuw een prima uitzicht het lager gelegen Jekerdal. Nadat we een tijd bovenop de heuvel hebben gewandeld beginnen we wederom aan een afdaling die ons bij Kasteel Neercanne of Château Neercanne brengt. Dit kasteel is op terrassen tegen de Cannerberg gebouwd. Wie hier woont moet een geweldig uitzicht hebben!

Wandelen in Limburg de Groene Wissel Maastricht

vergezicht tijdens Groene Wissel Maastricht

Groene Wissel Maastricht wandelroute

 Kasteel Neercanne of Château Neercanne

Een stukje Belgisch Limburg

Dat Maastricht vlak bij de grens met België ligt wordt snel duidelijk als we een grenspaal tegenkomen. Dat de Groene Wissel Maastricht ook een stuk door België gaat verrast ons een beetje. Dat had ik thuis niet gezien! Normaal gesproken wandelen we graag grensoverschrijdende routes maar midden in coronatijd voelt het een beetje gek. Mag het eigenlijk wel?

De route gaat door het typisch Belgisch dorpje Kanne en komt even later langs het Albertkanaal. Daar eten we op een bankje onze boterhammen. Het fietspad langs het kanaal wordt vandaag druk bereden door enthousiaste wielrenners. Als ons brood op is verlaten we het kanaal en de drukte en beginnen aan de klim naar het Plateau van Caestert. Een mooi stuk nieuwe natuur op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland.

kerkje in Kanne, Belgisch Limburg

mariabeeldje in Kanne, België

Het Plateau van Caestert, Belgisch Limburg

Nieuwe natuur en vergezichten op het Plateau van Caestert, Belgisch Limburg

Weer richting de Sint-Pietersberg en de ENCI-groeve

Over brede beukenlanen wandelen we verder door een klein stukje bos. Daarna opent het landschap zich en beginnen we aan de beklimming van de Sint-Pietersberg. De sneeuwklokjes bloeien dat het een lieve lust is en wat is het genieten in mijn korte broek en T-shirt. Dat komt niet zo vaak voor eind februari!

We passeren de grens en dan staan we ineens weer aan de rand van de ENCI-groeve. Wie wil kan helemaal naar boven klimmen om vanaf de Observant de hele ENCI-groeve in zich op te nemen. Wij wandelen door, de groeve lonkt.

Groene wissel Maastricht wandelen rond de ENCI-groeve

wandelen grens België en Nederland

sneeuwklokjes op de Sint-Pietersberg

Kalkakkers en de Duivelsgrot

Al wandelend komen we in een meer open vlakte met kalkakkers. De iets verderop gelegen Duivelsgrot is helaas afgesloten maar je kunt er wel een beetje inkijken. Al wandelend klimmen we weer langzaam aan naar boven, steeds hoger die Sint-Pietersberg op. We zijn niet meer alleen. Inmiddels is het ver in de middag en op deze mooie dag in deze voorjaarsvakantie trekt iedereen er op uit. Nog een laatste klim en dan staan we weer op de bovenrand van de ENCI-groeve

wandelen op de Sint-Pietersberg Maastricht

wandelbord Sint-Pietersberg

Zicht op de Duivelsgrot Maastricht ENCI-groeve

De eerste blik op de Duivelsgrot

Rond de ENCI-groeve

Een tijd lang wandelen we over de rand van de ENCI-groeve. Dwars door een stuk met oude beukenbomen. Nu zijn ze nog kaal maar wat zal dat straks mooi zijn. Onderweg kunnen we op meerdere plekken naar beneden kijken, zowel in de groeve als naar het heuvelachtige landschap aan de andere kant. En dan ineens duikt de Kiekoet weer op. We beproeven ons geluk nog een keer en turen door de verrekijker maar de oehoe blijft verstopt. Jammer!

Nóg een klein stuk, door het dal van de Jeker en dan is het genoeg geweest. De rest van de route bewaren we voor morgen. Het is genoeg geweest. Op naar Camperplaats Maastricht en een lekker hapje eten!

wandelen Limburgs landschap rond Maastricht bij de ENCI-groeve

beukenbos op de rand van de ENCI-groeve

zicht op de ENCI-groeve

Zicht op de ENCI-groeve

 

Dag 2, het vervolg van de Groene Wissel Maastricht

Op de tweede dag wandelen we het deel van de Groene Wissel die door Maastricht zelf gaat. Vanaf de camperplaats wandelen we richting de stad. Hier wandelen we eerst even langs de Sfinxpassage. Deze zit officieel niet op onze route maar zag ik tijdens een eerdere citytrip. Deze 120 meter lange overdekte tegelpassage is een mooi stukje geschiedenis in een nieuw jasje.

Daarna wandelen we door richting het Vrijthof waar we de route weer oppikken. Gelukkig is het nog niet zo druk als gisteren toen de parken en pleinen in Maastricht vol dagjesmensen zaten. Het Jekerkwartier is stil en best een beetje ongezellig zonder de drukte. De laatste keer dat ik hier was pakten we nog een gezellig terrasje. Al wandelend komen we steeds meer aan de rand van Maastricht.

hotspots in Maastricht sphinx passage

Vrijthof Maastricht

Een klein stukje historisch Maastricht

Via een klein poortje komen we aan de buitenrand van de oude stadsmuur terecht. Een eenzame gans poetst haar verenkleed.Je kunt het je bijna niet voorstellen dat het hier gisterenmiddag afgeladen vol was.

Even later wandelen we langs nog zo'n mooi historisch plekje en betreden de binnenstad via de Helpoort. Deze poort is onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur van Maastricht waar we ook een stukje over wandelen. Daarna wandelen we via enkele winkelstraten weer terug naar het Vrijthof en de camperplaats. Een mooie kennismaking met Maastricht.

Meer zien van Maastricht?

stadspark en oude stadsmuur Maastricht

 

Handig om te weten over de Groene Wissel Maastricht en de ENCI-groeve:

  • De Groene Wissel Maastricht is ongeveer 22 kilometer lang  en makkelijk in twee delen op te splitsen.
  • Startpunt van de wandelroute is station Maastricht, hier kun je ook parkeren
  • Wij begonnen onze wandeling bij de ENCI-groeve op parkeerplaats Oog van Sint Pieter (€6, dagkaart)
  • Let op: officieel zit een bezoek aan de ENCI-groeve zelf niet in de route. je wandelt langs de bovenkant.
  • Wil je de oehoe spotten? De beste kans heb je aan het begin of eind van de dag óf wanneer de jongen net uit het ei zijn.
  • Horeca: In Maastricht genoeg keus, eventueel in de ENCI-groeve
  • Overnachten? Bij station Maastricht slaap je voor een goede prijs in het gezellige Kaboom hotel.
  • Je volgt de Groene Wissel Castricum d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
Geplaatst in Europa, Limburg, Nederland, wandelen, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *