rondreis truck Zimbabwe

Een rondreis maken, hoe organiseer je dat?

Reizen is heerlijk en verslavend. Hoe meer ik op pad ga, hoe groter mijn lijst met nog te bezoeken bestemmingen wordt. Het liefst maak ik een mooie rondreis waarbij ik diverse dingen aan elkaar kan plakken. Zo reisden we de afgelopen maanden met de backpack door Midden-Amerika. Ook in eigen land maakten we een korte trip langs 3 leuke bestemmingen. Zo zie je veel in een relatief korte tijd en heb je de regie in eigen handen. Wat mij betreft is er niets leukers.

Hoe kies ik de rondreis die bij me past?

Het kiezen van de bestemming is soms best lastig. Er zijn zo veel leuke dingen om uit te kiezen. Bij ons hangt het vaak samen met het werk. Als we beiden even geen klus hebben plannen we een reis in. De tijd van het jaar is daarbij bepalend. We kijken welke landen er het best in die betreffende tijd te bereizen zijn/het mooist zijn en daarna boeken we een ticket. In de zomerperiode gaan we ook graag met de auto en tent op pad.

Als je eenmaal voor een bestemming hebt gekozen dan komt de vraag hoe je die het best kunt bekijken. Het hangt voor het grootste deel af van je eigen voorkeuren maar ook van bijvoorbeeld je gezinssamenstelling. Houd je ervan om een land aktief te verkennen of liever vanuit een luie stoel? Ben je alleen, met een partner of reis je met het hele gezin? Als je met meerdere mensen reist heeft iedereen dan dezelfde interesses en hoe pas je die in? Wil je met de auto op pad of met het O.V. , kamperen of juist niet? Allemaal dingen om rekening mee te houden als je een beslissing maakt.

route van Sydney naar Brisbane

 

Alleen op reis

Je kunt je rondreis natuurlijk helemaal zelf uitstippelen. Alleen reizen is in de meeste landen prima te doen en onderweg kom je genoeg andere mensen tegen waarmee je kunt afspreken. Veel backpackers die alleen zijn delen regelmatig een kamer met iemand die ze ontmoeten en die dezelfde plannen heeft. Of ze trekken een tijd lang samen op. Wel zo gezellig en het scheelt in de kosten.

Persoonlijk vind ik het niet fijn om langer in mijn eentje op pad te gaan, ik mis dan mijn "maatje" om mee te sparren.  Toen ik single was ben ik een paar keer met een vriendin weggeweest. We maakten een stedentrip naar Barcelona en bezochten het tennistoernooi van Roland Garros.

Voor langere reizen is het lastig om iemand te vinden die bij je past en ook nog eens hetzelfde leuk vindt als jij. Daarom koos ik ervoor om langere reizen met een groep te maken. Er zijn speciale reizen die alleen voor singles zijn, maar ik maakte 2 keer een rondreis in gemengd gezelschap, een prima ervaring.  Ik deelde mijn kamer met een andere vrouw die alleen reisde, maar je kunt ook een eigen kamer boeken.

rondreis truck Zimbabwe

Met je partner

Als je met je partner reist is het nog steeds prima om een georganiseerde trip te boeken. Met mijn vorige vriend maakte ik diverse groepsreizen. Het leuke was dat we veel zagen in een korte tijd zonder er zelf veel voor te hoeven doen. Daarnaast ontmoet je leuke mensen en praat je eens over heel iets anders dan met je eigen partner en vrienden. (Of kun je datzelfde leuke verhaal gewoon nog een keer vertellen 😉 ) Een ander voordeel vind ik dat je los van elkaar dingen kunt doen terwijl je toch maatjes hebt. Zo kan de één gaan paardrijden en de ander wandelen op dezelfde dag. Dubbel plezier!

Frank en ik vinden het leuk om onze reizen zelf helemaal uit te stippelen. Op pad met een ticket en een grove route in gedachte en dan wel zien wat je gaat beleven. We zitten aardig op één lijn, maar gaan ook apart op stap. Natuurlijk moeten er weleens concessies gedaan worden maar die vallen in het niet in vergelijking met het plezier dat we hebben van het samen reizen.

Een paar keer hebben we (een deel) van onze rondreis laten plannen. Er zijn diverse reisorganisaties die een deel van de reis (of zelfs je hele) voor je kunnen vastleggen. In Rajasthan maakten we bijvoorbeeld een rondreis met  auto en chauffeur. Dit scheelde ons veel reistijd en regelwerk ter plekke. Daarnaast hadden we hadden inspraak in de af te leggen route en veel vrijheid toen we er waren.

rondreis door Rajasthan

Met het gezin

Ik lees veel verhalen van mensen die met hun gezin avontuurlijke reizen maken. Ook tijdens het backpacken komen we ze regelmatig tegen. Maar zelf je rondreis uitstippelen is niet voor iedereen weggelegd. Of je hebt er simpelweg de tijd niet voor om het allemaal te bedenken en plannen. Gelukkig zijn er steeds meer leuke groepsreizen voor ouders en kinderen. In de zomervakantie maakten wij trouwens diverse reizen waar ook gezinnen op meegingen. Een rondreis laten uitstippelen n.a.v. jouw wensen kan hier ook een oplossing bieden.

 

Heb jij weleens een (georganiseerde) rondreis gemaakt en nog handige tips?

 

 

Geplaatst in Nederland, Roadtrips.