Noardlike Fryske Wâlden

Een nieuw streekpad; Noardlike Fryske Wâlden in Friesland.

In augustus 2017 was ik met een groep bloggers in de Friese Wouden waar we een voorproefje kregen van het streekpad Noardlike Fryske Walden. Samen met de initiatiefnemers en enthousiaste wandelaars Jaap en Anneke Jongejan gingen we op pad. Na jaren wandelen bedachten Jaap en Anneke dat ze meer wilden doen aan het promoten van hun eigen, prachtige, regio. En zo ontstond het plan voor een nieuw lange- afstandswandelpad. In samenwerking met de Agrarische Landschapsvereniging Noardlike Fryske Wâlden en Wandelnet werd gewerkt aan het plan en in februari 2018 werd het pad officieel geopend.

Wandelen door de Noardlike Fryske Wâlden

Ik heb al diverse regio's van Friesland bekeken maar wandelen door de Noardlike Fryske Wâlden is nét een beetje anders. Het prachtige coulisselandschap is omringd door elzensingels, houtwallen en braamstruiken. Kleinschalig boerenland met een bijzondere flora en fauna. Geen ruilverkaveling hier en dat is wat het gebied zo bijzonder maakt. Het gebied is zelfs zo speciaal dat het is aangewezen als Nationaal Landschap. Het nieuwe streekpad brengt je ook door de natte natuurgebieden van het Nationaal Park De Alde Feanen dat ik eerder bezocht.

streekpad Noardlike Fryske Wâlden, coulisselandschap

Op een mooie dag.....

We ontmoeten elkaar in het kleine dorpje Eastermar (Oostermeer) waar een grote picknicktafel staat. Met het neerzetten van de tafel is een plek ontstaan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, even uitrusten en bijpraten. Naast Jaap en Anneke en de mede bloggers is er Albert van de Ploeg, voorzitter van de Agrarische Landschapsvereniging Naordlike Fryske Wâlden. Hij is ondersteuner van dit mooie initiatief. Als iedereen gearriveerd is gaan we op pad. We hebben er zin in en er ontstaan direct al gezellige gesprekken onder al die wandelliefhebbers.

Noardlike Fryske Wâlden, Eastermar

 

streekpad Noardlike Fryske Wâlden

 

wandelroute Noardlike Fryske Wâlden,

Rust en bramen

Als we het dorp uitlopen overvalt me de rust en het besloten gevoel dat het kleinschalige landschap uitstraalt. Jaap, Albert en Anneke vertellen vol liefde over hun Noardlike Fryske Wâlden. Ik ben onder de indruk en geniet van de kleine doorkijkjes, het groen en de onverharde paden. Voor we het weten hebben we zo al een aantal kilometers weggelopen, time flies when you're having fun! Ik krijg zin om het hele pad te wandelen en nog meer te ontdekken van dit mooie gebied, maar dat zal nog even moeten wachten.

Tijdens ons weekend staan de Noardlike Fryske Wâlden in het teken van de bramen die hier veelvuldig groeien. Tijdens het jaarlijkse Brommelfestijn! draait alles om bramen en bramen proeven.

Eerder maakte ik een  Foodwalk waarbij ik nog veel meer proefde dan bramen. Lees alles over deze geweldige wandeling in dit bericht.

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden, eigengemaakte jam

Streekverhalen

Tijdens het wandelen komen we langs veel bijzondere plekjes. Zo is er het kerkhof in Heechsân (Hoogzand) waar we even stilstaan en luisteren naar het oude streekverhaal van Sipke en Liesbet. Al luisterend kijk ik om me heen naar de oude graven en de begroeide kerktoren. Zo komt het gebied nog meer tot leven. (In de uitgebreide wandelgids die uitgebracht is vind je naast dit verhaal nog veel meer oude verhalen. Een mooie aanvulling voor je wandeling.)

Na een paar uur staan we weer bij het picknickbankje en is het tijd om afscheid te nemen. Ik heb me wederom prima vermaakt in Friesland en kom zeker terug voor meer!

Noardlike Fryske Wâlden, kerkhof v

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

Handig om te weten over het streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

 • De totale afstand van het pad is ongeveer 150 kilometer.
 • Meer informatie over het pad vind je op deze pagina van Wandelnet.
 • Wil je zelf een keer op pad dan is er een handig wandelboekje. (Dit kun je ook bestellen bij Bol)

 

Ben je op zoek naar nog meer fijne wandelinspiratie? Je vind het op; Wandelen in Nederland

 

Geplaatst in Friesland, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

11 reacties

 1. Wauw, een pad van maar liefst 150km? Dan valt er echt wel veel te ontdekken. Zelf ken ik Friesland alleen voor mijn werk, maar dat taaltje blijf ik toch wat grappig vinden (zoals op het bordje van de confituur/jam). 🙂

  • Ik denk dat het een super route is en een mooie uitdaging voor een wandelvakantie. Ik ontdekte pas dat Friezen af en toe een woord gebruiken dat we hier in Brabant ook kennen.

 2. Pingback: Persreis De Friese Wouden | Er op uit in Friesland

 3. Wat een mooi gebied is dat toch! Zo grappig dat er gewoon honing en jam langs de weg staat! Als we in Drenthe zijn kopen we altijd een paar potjes homemade jam op deze manier…heerlijk!

  • Bijzonder toch dat dat nog kan hè. In Friesland vind je op veel plekken gewoon dit soort standjes langs de weg. Niets beter dan een potje of bakje zelfgemaakte lekkernijen!

 4. Ik kom uit Friesland, maar uit een heel ander deel. Ik ben opgegroeid in Franeker en heb ook 10 jaar in Leeuwarden gewoond. De Noardlike Fryske Wâlden zijn voor mij een geheel onbekend gebied wat ik graag nog eens kom ontdekken. Leuk om te lezen wat er in dit gebied allemaal te doen is! Klinkt tof!

 5. Oe dit klinkt voor meer. Zelf ga ik in juni mijn eerst LAW lopen van 154 kilometer. Denk dat ik deze er maar is bij zet op mijn wishlist. Lijkt mij een mooie manier om Friesland te ontdekken.

  • O gaaf Diana, welk pad ga je lopen? Het lijkt me een mooie uitdaging om een keer langer achter elkaar te lopen. Ik ben aan het plannen smeden met een vriendin voor een pad in Nederland, eens kijken of dat lukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *