Op 22 april 1973 werd in de Verenigde Staten de eerste Earhtday "geboren", een dag waarop we als mens stil staan bij ons gedrag en de invloed ervan op onze aarde. Een onderwerp waar ik me zelf enorm mee bezig houd en één van mijn grootste zorgen voor onze planeet. Niet dat ik het perfecte meisje ben, zeker niet, maar ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met wat ik doe. Ik houd mijn eigen footprint op de aarde zo laag mogelijk. Waar ik me vooral zorgen over maak is het gedrag van mensen die maar door blijven gaan met het stelselmatig vernietigen van onze prachtige natuur. Hoe dik kan die plaat voor je hoofd nog zijn? Hoeveel dieren moeten er uitsterven voor we beseffen hoe kostbaar het leven op aarde is. Hoeveel bos wordt er nog gekapt. Ik huil en ben boos tegelijk en wil opnieuw oproepen om eens na te denken over het eigen gedrag op deze Earthday 2016!
Elke dag is Earthday
Als kind ben ik opgegroeid in een huishouden waar er een enorm respect was voor de natuur en het milieu. Wij legden als gezin op onze fietsen heel wat kilometers af en verkenden zo de prachtige natuurgebieden in ons eigen land. Nog steeds is er niets heerlijker dan buiten zijn en op wandel- of fietstempo alles in je op te nemen, maar de laatste jaren maak ik me steeds meer zorgen. Niet alleen over de impact van de mens op de wereld maar juist ook in eigen land.
Eerder schreef ik al over de strijd die onze aarde moet leveren tegen haar bewoners in "Mens versus aarde; de harde waarheid" en gaf ik je tips hoe je zelf thuis en op reis bij kunt dragen aan het beschermen van onze planeet. Het is natuurlijk geweldig dat er dagen als Earthday zijn om de aandacht nog eens op dit probleem te vestigen maar wat mij betreft is het elke dag Earthday!
Mijn jeugd in Nederland
Ik herinner me nog goed hoe ik als kind eindeloos kon spelen rondom de akkers van de boeren. De randen van de weilanden en maisvelden stonden in het voorjaar vol met klaprozen, margrieten en korenbloemen. Er was zoveel te genieten in die kleine stukjes wildernis. Langs de fietspaden groeide een strook gras waarin wilde bloemen vrij spel hadden. Ook de bomen langs de straten waren wild. Tegenwoordig staat mijn straat vol met makkelijk te onderhouden, oersaaie, beukhagen en worden de plantsoenen met ritme en regelmaat onderhouden.Van Earthday had ik nog nooit gehoord.
Vol griezel denk ik terug aan mijn tijd in Amerika. Mensen kregen op hun kop als het gazon in de voortuin langer dan zoveel millimeter was of een boom te wild groeide. Huizen hadden een uniforme en steriele aanblik en het dichtstbijzijnde fietspad was kilometers ver weg. Wat was ik blij toen ik weer in Nederland was. Ik kon weer genieten van de bloemen in het gras, mos op stoepjes en grote, ruige bomen waarvan het blad je goot kan verstoppen.
Tegenwoordig is Nederland steeds meer een strak en steriel land aan het worden en schijn bedriegt. Het lijkt of wij het goed doen als land. Er is aandacht voor weidevogels, we krijgen steeds meer natuurgebieden of beschermde natuur. Dieren die we al jaren niet meer gezien hebben, zoals de groene specht, keren terug in ons kikkerlandje. En ja, daar wordt ik heel blij van! Maar via de natuurorganisaties die ik steun hoor ik ook de andere kant van het verhaal. Het verlies van al die kleine stukjes natuur heeft impact en er zijn zorgen.
Neefjes Toon en Joep genieten nog volop van onze Nederlandse natuur.
Vergiftiging
Ik geloof in het gifvrij tuinieren. Een paar jaar geleden was ik heel blij met de beslissing dat Roundup niet meer gebruikt mocht gaan worden. Dit zwaar giftige spul komt steeds meer in ons milieu terecht en zelfs in ons eigen drinkwater!. Wie schetst mijn verbazing toen er na een jaar stilte ineens weer Roundup in de winkel stond, zij het in een zwaar verdunde versie. Hadden wij dan niets geleerd van die eerdere onderzoeken? Staan gemak en winstbelag zo hoog op de persoonlijke agenda? Recent begreep ik zelfs dat de oranje akkers in Nederland een gevolg zijn van het gebruik van dit gif dat alles vernietigd maar waar maiskolven resistent tegen zijn. NEDERLANDSE REGERING EN GOED FATSOEN WAAR ZIJN JULLIE???? Tijd om eens even na te denken op deze Earthday!
Wildlife in Nederland?
Niet lang geleden lazen we verhalen van jagers die in Afrika steeds meer wild tegen betaling dood schieten. Wie heeft er niet vol boosheid gedacht dat de tandarts die leeuw Cecil doodschoot zelf maar eens een pijl of wat in zijn lijf mag krijgen voor hij na urenlange achtervolging definitief afgeschoten wordt? We wijzen maar al te snel met het vingertje naar andere landen maar hoe schoon zijn we zelf eigenlijk? Een paar jaar geleden werden er in de omgeving van mijn oude woonhuis in Wolfheze zwijnen afgeschoten. Ze kwamen steeds meer in de buurt van mensen en woelden tuinen en akkers om.
Meer recentelijk las ik verhalen over het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er volgde een felle strijd tussen voor en tegenstanders van dit besluit. In een discussie die ik daarna op Twitter had wees iemand mij op het nut van die actie. Ik kreeg ook een link naar een site van een jagersvereniging in Nederland. Tot mijn afschuw las ik dat praktisch ieder dier wel op de lijst van "gevaarlijke dieren" stond. Vossen, wilde zwijnen....ze komen te dicht bij en staan daarom op de lijst van af te schieten dieren. Bij ons in Brabant is er zelfs een speciaal NUL beleid voor de wilde zwijnen en mogen ze tot op het laatste dier afgeschoten worden. In het midden van een akker staat een klein restje van een maisveld. In de omringende bosrand wordt rustig afgewacht wanneer de zwijnen komen eten van die lekkernijen. Ziek wordt ik ervan. Jagers die beweren dat ze van dieren houden en ze vervolgens afschieten, ik kan het niet begrijpen.
Hoe triest is het als je in je eigen bossen loopt en overal schutters hutjes ziet staan en bijna nooit meer wilde dieren tegenkomt? Vroeger zag ik geregeld konijnen, hertjes en af en toe een wild zwijn, tegenwoordig sta ik al te juichen als ik een konijn zie, laat staan een reetje of ander wild. Onze natuur wordt rijker, maar ook armer en wij bepalen als God op aarde wie er wel in ons paradijsje mag komen en wie niet. Earthday is de dag om eens na te denken.
Hoe gaaf, wildlife in eigen land! (AWD)
Mooi stuk! Ikzelf ben groot natuur- en dierliefhebber en Jimmy ook. Thuis letten we erg op wat we verbruiken en dergelijke, lichten uit als het niet nodig is, niet met de auto als het niet nodig is, dat soort dingen. Helaas is Colombia een land met weliswaar een prachtige flora en fauna, maar de meeste Colombianen geven daar niets om. Ik erger me daar werkelijk dood aan. Bijvoorbeeld een auto laten draaien voor 20 minuten terwijl je staat te wachten is hier heel normaal, net als de tv de hele dag aan en afval op straat gooien. Vreselijk vind ik dat. Dit weekend gaan wij ook fietsen, want zondag is de oranje fietstocht, voor Koningsdag. Dus kleurt Bogotá oranje 🙂
Jammer hè dat mensen dingen echt niet lijken te beseffen. Wel gezellig dat ze zo’n fietstocht doen. Is er ook een speciale Nederlandse gemeenschap in Bogotá?
Zelf gaan we geregeld met het vliegtuig, dus ook wij doen mee aan de negatieve invloed op het milieu. Ik sta er eerlijk gezegd niet eens elke vlucht bij stil en ga er ook niet minder vaak om weg. Daar staat tegenover dat wij verder enorm veel recyclen (als we 6 vuilniszakken in de container gooien per jaar heb je ‘t wel gehad) en ik koop en verkoop veel op marktplaats… maar dat komt omdat ik mijn geld liever besteed aan die vliegtickets… zo leidt het negatieve weer tot iets positiefs… hoop ik maar 🙂 Ik vind jouw vossenfoto’s uit de Amsterdamse waterleiding duinen trouwens echt super… sinds ik die zag wil ik er zelf ook heen… nog niet van gekomen.
Ja als je vliegt tikt het tellertje gewoon door. Daarom proberen wij als we ergens eenmaal zijn weer goed op te letten. Ik verkocht ook veel van mijn spullen op marktplaats en richtte daar ons hele huis opnieuw van in, dat voelt toch zo goed! Echt een keer doen hoor die AWD! Ik ben benieuwd hoeveel damherten je daar nog ziet nu ze ze officieel aan het afschieten zijn.
Waar ik woon zijn er veel vossen. Soms kom je er ‘s ochtends vroeg weleens eentje tegen. Het blijft een mooi gezicht en ik kan daar echt van genieten. Wij recyclen ook veel, kies vaak voor de biologische keuze qua vlees of vis en let ook goed op de hoeveelheid energie die we verbruiken. Alle beetjes helpen.
Nu ben ik toch wel heel nieuwsgierig waar jij woont omdat er zoveel vossen in de buurt zijn. Als ik zie hoeveel misbruik er van de aarde gemaakt wordt denk ik soms waar doe ik het voor. Maar het is zoals je zegt, alle beetjes helpen.