uitwaaien op Schiermonnikoog

Doen op Schiermonnikoog: tips voor je vakantie of dagje Schiermonnikoog

Een dagje uitwaaien of vakantie op Schiermonnikoog is heerlijk. Dit Friese Waddeneiland is het thuis van de breedste stranden van Europa, uitgestrekte kwelders, helder witte duinen en een eindeloze kustlijn. Echt zo'n plek waar je helemaal tot rust komt. Schiermonnikoog is zo klein dat je binnen één dag al bijna blind met je fiets overal naartoe fietst maar groot genoeg om heerlijk te verdwalen en uit te waaien. Dit zijn onze tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog.

Hagelwit strand en duinen met helmgras

Hagelwitte duinen en stranden op Schiermonnikoog

Geen auto's op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog mogen vakantiegangers hun auto niet meenemen. Die laat je aan vaste wal staan op de parkeerplaats van veerdienst Wagenborg in Lauwersoog ( vanaf €6 per dag). Zodra je op de veerboot stapt begint je vakantie. Benedendeks kun je lekker zitten en je alvast inlezen met het gratis krantje van de VVV van Schiermonnikoog. Op het bovendek voel je de zeewind en spot je met wat geluk al je eerste zeehond.

Eenmaal op het eiland verplaats je je per fiets, te voet, of met de speciale bus die een paar keer per dag van de veerpont richting het dorp, de hotels en Landal Schiermonnikoog rijdt en weer terug. Hierdoor is het op Schiermonnikoog een stuk rustiger dan op de grotere Waddeneilanden en dat maakt het heel bijzonder. Aan de kant gaan voor een auto is er (bijna) niet bij op Schiermonnikoog!

Op de site van Wagenborg vind je informatie over afvaarten van de veerboot, prijs, parkeren en reserveren van je kaartje voor Schiermonnikoog.

VVV folder Wagenborg Schiermonnikoog

Voorpret Schiermonnikoog: de VVV folder lezen op het veer van Wagenborg

Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is met 20 kilometer lengte en 4 kilometer breedte het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Sinds 1989 is het grootste deel van Schiermonnikoog een Nationaal Park waar de natuur haar eigen gang mag gaan. Daardoor is Schiermonnikoog één van de wildste plekken van Nederland. Hier is de natuur nog altijd in beweging, onder eeuwige invloed van stuivend zand, wind en stroming.

Aan de zuidwestkant van het eiland vind je het enige dorp van het eiland, Schiermonnikoog. Hoe verder je van het dorp naar het noorden en oosten gaat hoe ongerepter de natuur wordt. Vogelaars kunnen hun dagen vullen met het spotten van de meer dan 300 soorten vogels die het eiland rijk is.

Wist je dat Schiermonnikoog één van de donkerste plekken van Nederland is? Op heldere avonden kun je sterren kijken en op zoek gaan naar de Grote Beer, Orion of één van de andere sterrenbeelden.

Tureluur

De Tureluur

lepelaar op Schiermonnikoog

De lepelaar

Wandelen en fietsen op Schiermonnikoog

Doordat Schiermonnikoog autoluw is kun je er geweldig fietsen en wandelen. Over knisperende schelpenpaadjes door de duinen, over eindeloze stranden en hoge dijkjes waar je bijna niemand tegenkomt en in uitgestrekt poldergebied en kwelders.

De natuur van Schiermonnikoog is in elk jaargetijde mooi. In de warmere maanden combineer je een wandeling of fietstocht met een gezellig terras of een paar uur op het strand. In de wintermaanden maak je stevige wandelingen en kom je weer op temperatuur in één van de gezellige restaurants of strandpaviljoens.

Dagje Schiermonnikoog

Dagje wandelen

Ben je voor het eerst op het eiland óf heb je slechts één dag op Schiermonnikoog? Dan is de Groene Wissel Schiermonnikoog een ideale eerste kennismaking. Deze wandelroute is 15 kilometer lang en gaat door de duinen en de polders, langs het Wad, de vuurtoren van Schiermonnikoog en over het breedste strand van Europa. Onderweg heb je tijd genoeg om even lekker op het strand te liggen of voor een picknicklunch.

Vertrek op tijd en pak een late veerboot terug. Zo haal je het meest uit je dag!

fietspad door bos op Schiermonnikoog

Tijdens de Groene Wissel Schiermonnikoog wandel je ook door het bos

Waddenkust Schiermonnikoog

Neem je verrekijker mee. Aan de Waddenkust spot je vogels en met geluk een zeehond

Dagje fietsen

Fietsers kunnen vanaf de veerboot langs het wad naar Schiermonnikoog dorp fietsen. Hier vind je naast sfeervolle huizen, winkeltjes en horeca ook de VVV en de Spar Supermarkt. Vanaf het dorp kun je alle kanten uit en zelf je route uitstippelen via ruim 30 kilometer aan fietspaden. Onderweg stop je natuurlijk om even naar het strand te wandelen, de vuurtoren te bekijken of even een leuk plekje op te zoeken om wat te eten of drinken.

Geen eigen fiets mee? Je huurt je fiets al vanaf €7 per dag op meerdere plekken op het eiland. Fietsverhuur bedrijven vind je direct bij de veerpont, in het dorp maar ook bij Landal Vitamaris kun je een fiets huren.

Hoofdstraat Schiermonnikoog dorp

Fietsen op Schiermonnikoog

Op pad met onze fietsen van Landal. In een paar uur zie je al heel veel.

Noordertoren Schiermonnikoog

Schelpenpad naar de Noordertoren, de rode want er is ook nog een witte vuurtoren!

Nog meer wandeltips voor Schiermonnikoog

In Nationaal Park Schiermonnikoog kun je eindeloos wandelen en de mooiste plekjes op het eiland bereik je vaak alleen te voet. Wandel bijvoorbeeld over het Noordzeestrand naar de Balg in uiterste oostpunt van Schiermonnikoog. (Iets te ver? Je komt er ook met de Eilander Balgexpres)

Een ander mooi gebied zijn de Kobbeduinen. Met de fiets kom je tot aan de rand van het gebied en daarna kun je een mooie route wandelen.

Ten westen van het dorp beginnen diverse wandelroutes langs de Westerplas over het Westerstrand.  Vanaf hier wandel je verder richting de rode vuurtoren of Noordertoren. Hier zie en voel je het meest dat je in een getijdengebied bent en bij laagtij is het strand hier enorm breed.

Let op: wandel je over het strand pas dan op dat je niet overvallen wordt door hoogtij. ( Klik hier voor de getijdetabel van Schiermonnikoog) Diverse gebieden zijn beperkt toegankelijk in het broedseizoen tussen grofweg 15 april en 15 juli. Op deze pagina vind je meer informatie over de toegankelijkheid van diverse wandelgebieden.

wandelen Kobbeduinen Schiermonnikoog

Wandelen bij de Kobbeduinen

duinmeer op Schiermonnikoog

Prachtige natte natuur genoeg op het eiland

Overnachten op weg naar Schiermonnikoog

Vanuit veel plekken is het een aardige rit naar Schiermonnikoog en daar moet je de overtocht nog bij rekenen. Zo zijn wij bijvoorbeeld vanuit Noord-Brabant ruim 4 uur bezig om op het eiland te komen, zonde toch? Daarom kiezen wij ervoor om voor én na onze dagen op Schiermonnikoog in Friesland te overnachten.

Op de heenreis staan we met de camper op Camperplaats Leeuwarden. Vanaf deze relaxte camperplaats fiets je binnen korte tijd naar het historisch centrum van Leeuwarden. Een perfecte stop op weg naar Schiermonnikoog. En wie er maar 1 dag naar Schiermonnikoog wil kan dat vanaf hier makkelijk doen. Vanaf Leeuwarden is het namelijk nog ruim een half uur rijden naar de veerboot in Lauwersoog.

camperplaats Leeuwarden

Na ons bezoek aan Schiermonnikoog kamperen we op de kleinschalige natuurcamping it Dreamlân. Naast Schiermonnikoog (ongeveer 20 minuten rijden) zit je vanaf de camping zo aan het Lauwersmeer, de Waddenkust of in sfeervol Dokkum. Een perfecte uitvalsbasis voor het noordoosten van Friesland.

Natuurcamping it Dreamlân bij lauwersmeer
De stranden van Schiermonnikoog

De stranden van Schiermonnikoog zijn breed, oogverblindend wit en de ultieme plaats om uit te waaien en je hoofd leeg te maken. Liefhebbers van een goede strandwandeling komen op Schiermonnikoog niets tekort. Daarnaast behoren de stranden van Schiermonnikoog al jaren tot de schoonste stranden van Nederland. En dat ervaren wij ook, er is bijna geen afval te vinden tijdens onze strandwandelingen.

Wil je naast wandelen en fietsen nog wat meer actie?  Het strand bij Paal 3, aan de westkant van Schiermonnikoog, is geliefd onder jong en oud als plek om te vliegeren. Op dagen met wat meer wind is het hier ook super om te gaan blokarten of strandzeilen. Binnen een minuut of 10 rijd je al zelf over het strand en trotseer je de elementen.

Wie liever een dip in zee afwisselt met een goed boek begeeft zich het best naar strandpaal 7. Het strand ten hoogte van Strandpaviljoen De Marlijn wordt in juli en augustus bewaakt door lifeguards van de KNRM. Voor een hapje en een drankje ben je hier trouwens ook aan het juiste adres en kun je terecht bij de strandkiosk of het paviljoen in de duinen.

De breedste stranden van Nederland op Schiermonnikoog

De breedste stranden van Nederland, plek genoeg!

interieur Strandpaviljoen De Marlijn Schiermonnikoog

 Interieur Strandpaviljoen De Marlijn Schiermonnikoog

Noordzeestrand Schiermonnikoog

Het Noordzeestrand bij Strandpaal 7.

Uit eten op Schiermonnikoog

Hoewel wij regelmatig zelf koken als we op reis zijn is het natuurlijk ook heerlijk om af en toe uit eten te gaan. Er is niets fijner dan een bakje koffie met wat lekkers tijdens het wandelen of een hapje of drankje op een gezellig terras. Op Schiermonnikoog ontbreekt het niet aan fijne restaurants en strandpaviljoens die over het hele eiland verspreid liggen.

Onze tips:

Strandpaviljoen De Marlijn, aan de Noordzee kant van het eiland. Hier kun je dagelijks terecht voor (o.a.) koffie met gebak, een drankje, lekkere broodjes, vis en seafood. Ook is het mogelijk om iets te laten bezorgen. Zo genoten wij in ons appartement van een uitgebreide borrelplank.

borrelplank De Marlijn in landal Vitamaris

Super toch zo'n borrelplank van De Marlijn?

Havenpaviljoen Wad Anderz, bij de jachthaven met uitzicht op de Waddenzee, dagelijks open voor  koffie met wat lekkers, broodjes, ijsjes  en maaltijden. Tip: bestel een picknicklunch to go. Wij zaten prinsheerlijk in het zonnetje op de dijk tijdens onze wandeling.

picknick lunch van havenpaviljoen Wat Anderz

Picknicklunch to go van Wad Anderz

Doen op Schiermonnikoog: musea en bezienswaardigheden

Tijdens ons verblijf moesten de musea helaas gesloten blijven, best wel jammer natuurlijk. Wissel je uitwaaien en strand ook graag af met een beetje cultuur of is het een regenachtige dag? Bezoek dan zeker één of meer van deze bezienswaardigheden.

Tip: zeehonden spotten op De Balg in het oosten van het eiland. Of vaar met een speciale zeehonden boottocht langs de zandplaten, over het Wad naar de Noordzee. (Tickets via de VVV Schiermonnikoog)

witte vuurtoren Zuidertoren Schiermonnikoog

De witte vuurtoren, of Noordertoren, is tegen betaling te bezoeken

Overnachten op het eiland: Landal Schiermonnikoog

Hoewel je in een dag al een heel goede indruk krijgt van Schiermonnikoog is het natuurlijk nóg leuker om op het eiland te overnachten. Op het eiland vind je diverse hotels en vakantiehuisjes maar wij kiezen voor een verblijf bij Landal Vitamaris dat op een kleine 2 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog dorp ligt. In het historische pand van Landal Schiermonnikoog vind je 10 verschillende types appartementen voor 2 t/m 8 personen, verdeeld over meerdere, geschakelde gebouwen.

Landal Vitamaris Schiermonnikoog

Welkom op Landal Schiermonnikoog!

Van alle gemakken voorzien

Tijdens ons verblijf slapen we in een 2-4 persoons Comfort Appartement op de begane grond. Elke dag beginnen we met een lekker kopje koffie op het terras en na een actieve dag zitten we ook weer lekker buiten. Daarna douchen, iets makkelijks aan en relaxen maar. Beetje kletsen, hapje eten, op de bank hangen of tv kijken. Het zwembad en de wellness zijn helaas nog gesloten.

Tijdens onze langere vakanties koken wij meestal zelf en dat kan prima in dit appartement want de keuken is goed voorzien. Op ons verzoek krijgen we zelfs een gewoon koffiezetapparaat mee van de receptie omdat we liever filterkoffie drinken, fijn die service. Vergeleken met een hotel krijg je bij Landal Vitamaris veel waar voor je geld en heb je alle vrijheid. Er is zelfs een appartement met wasmachine en droger te boeken!

Onze tips voor Landal Vitamaris:

  • Huur een fiets tijdens je verblijf. Ideaal om het eiland mee te verkennen of lekker naar het strand te fietsen.
  • Verwen jezelf met een dagje wellness. Boek een massage, een gezichtsbehandeling of relax in het Turkse stoombad.
  • Laat een maaltijd bezorgen op je kamer. Ideaal voor wie geen zin heeft om te koken en lekker thuis wil blijven.
  • Speel een spelletje of lees een tijdschrift in de gezellige ontvangstruimte bij de receptie.
  • Geniet van de ontbijtservice van Landal Schiermonnikoog met verse warme broodjes.
  • Wandel eind van de middag richting de Noordertoren (rode vuurtoren) voor een mooie zonsondergang. Zaklantaarn mee voor de terugweg!

Voor meer informatie over het park of het boeken van één van de appartementen klik je door naar de pagina van Landal Vitamaris.

overnachten bij Landal Vitamaris Schiermonnikoog

Heb jij Schiermonnikoog al eens bezocht? Wij kunnen je dit bijzondere Waddeneiland van harte aanbevelen.

Geplaatst in Europa, Friesland, Nederland.

9 reacties

  1. Ik ben vroeger vaak op Schier geweest en als ik je artikel lees moet ik hoognodig weer eens terug! Dank voor de wandeltip, ik wil De Groene Wissel zeker gaan lopen 🙂 Binnenkort!

  2. Afgelopen herfst waren wij ook op Schiermonnikoog. Wandelen op de kwelders daar vond ik een heel avontuur. Zo mooi, maar een aardige speurtocht naar het ondergelopen pad. Wad Anderz vonden we ook een heel lekker bezorgrestaurant.

  3. Schiermonnikoog heb ik nog nooit bezocht, maar staat zeker op het lijstje. Ik heb tot nu toe alleen Texel echt bezocht en Terschelling ooit met school. Dat smaakte wel naar meer en sindsdien wil ik de andere eilanden ook bezoeken. De stranden zien er prachtig uit en die wandelingen klinken goed

  4. Ik ben nog nooit op Schiermonnikoog geweest, maar het ziet er echt heel relaxed uit. Lijkt me ideaal om een weekendje tot rust te komen. Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *