Dit is waarom kamperen zo goed voor je is

Dit is waarom kamperen zo goed voor je is.

Wij zijn gek op kamperen en we zijn niet de enige. Kamperen is, en blijft de favoriete manier van veel Nederlanders om hun vakantie te vieren. Of je in een kleine pubtent slaapt, een grote bungalowtent,camper of caravan, het is allemaal leuk. Lekker naar buiten, genieten van ruimte en de vrijheid, terug naar de basics en even helemaal niets. Er zijn veel redenen waarom kamperen zo goed voor je is. In dit blog zet ik er een aantal voor je op een rij.

Dit is waarom kamperen zo goed voor je is

Kamperen is....lekker naar buiten

Eén van de fijnste dingen van kamperen is feit dat je zo enorm veel buiten bent. Frisse buitenlucht vanaf het moment dat je wakker wordt tot je weer in slaap valt. Buiten zijn in de natuur is goed voor je lichaam én voor je geest. Ruimte om je heen geeft lucht en ruimte in je hoofd.

Wie er veel tijd in de buitenlucht doorbrengt gaat vanzelf meer bewegen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en het verlaagt stress. Je hartslag daalt, je lichaam ontspant en je komt tot rust en juist daardoor krijg je weer meer energie en word je weer scherper en creatiever. Wij bedenken vaak de beste dingen terwijl we aan het wandelen zijn.

Er is ruimte om eens lekker je gedachten de vrije loop te laten en na te denken of in alle rust een boek te lezen. En terwijl jij geniet zorgt de zon op je huid voor de aanmaak van vitamine D. Buiten zijn is gezond en het maakt je gelukkig!

Terug naar de basics

Voor veel mensen is kamperen even terug naar de basics. Het leven is een stuk eenvoudiger dan het leven thuis en er zijn minder prikkels en verplichtingen. De dag verloopt zonder haast en vaste routines, zonder wekker en er is veel ruimte voor spontaniteit en lekker lanterfanten. Na een dag buiten slaap je trouwens ook nog eens een stuk beter. En sta je op een camping in Nederland met zwembad dan zijn kleine powernaps na het zwemmen ook heerlijk!

Tijdens het kamperen heb je veel minder spullen dan thuis en dat is eigenlijk best wel lekker. Koffie zetten doen wij bijvoorbeeld na al die jaren nog steeds gewoon met een filter en zomaar zitten en wat voor je uit staren is ook prima. Ga 's avonds eens op je stretcher liggen en kijk naar de sterren boven je of, nog leuker, pak je slaapzak en slaap een nachtje buiten!

De tv missen we absoluut niet, die vervangen we door een boek, gezellig kletsen of spelletjes doen. Niets moet, alles mag. Ik vind het elke keer weer verbazingwekkend hoe weinig je eigenlijk nodig hebt en hoe lekker het is om zo enorm veel buiten te zijn.

Lekker buiten leven, zo kamperen wij het liefst

Kamperen is een sociale bezigheid

Tijdens onze vakanties konden mijn broer en ik uren samen spelen. Rondjes rijden op onze fietsen, huisjes bouwen voor lieveheersbeestjes, dennenappels verzamelen om er daarna een dennenappelgevecht mee te doen. Papa en mama hadden een overvloed aan tijd om mee te spelen en om ons meer te leren over de mooie natuur om ons heen.

Elk Pinksterweekend gingen we kamperen met de hele familie van mijn moeders kant, inclusief opa en oma. Naar Texel, Zeeland of andere mooie natuurlijke campings. Er werd veel gelachen, gezongen en gewandeld en onze band als familie werd hechter. Gouden tijden waar ik met veel liefde aan terugdenk.

→Lees hier mijn tips voor een vakantie of weekendje weg in Zeeland.

Er even helemaal uit

Doordat je leven zo anders is dan thuis heb je al snel het gevoel dat je heel lang van huis bent. Daarnaast bevinden de meeste campings zich in de buurt van de natuur zoals bijvoorbeeld Schotsman camping. Wat is er nu fijner dan vanuit de camping zo het bos in te wandelen of een strandwandeling te kunnen maken? Ideaal om er even op uit te gaan en de auto eens te laten staan. Een paar nachten kamperen op een natuurlijk plekje is genoeg om je weer helemaal op te laden.

Kamperen is....even geen verplichtingen

Wanneer je kampeert breng je veel tijd samen door, zonder afleiding van de dingen die je thuis zo bezig houden. Even geen werk, school, sportclubs, televisie en spelcomputers maar qualitytime voor het hele gezin Samen eten, een kampvuur bouwen, speurtochten en spelletjes doen. Het zwembad in, een fijne wandeling maken of een dagje fietsen.....

Elke dag spontaan bedenken wat je gaat eten, verse broodjes uitkiezen voor het ontbijt. Van die gewone dingen die er in de dagelijkse routine thuis zo makkelijk doorheen schieten. Tijd om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren.

Zelfs de afwas doen is leuker op de camping. Voor mij is dit hét tijdstip om een gezellig babbeltje te maken en andere kampeerders beter te leren kennen. Contact maken met andere mensen is op de camping trouwens een stuk makkelijker en laagdrempeliger dan in bijvoorbeeld een hotel.

 

En, wat maakt voor jou kamperen zo bijzonder?

Geplaatst in kamperen, Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *