De stappenteller; hoeveel stappen zet ik nu eigenlijk?

Sporten en actief bezig zijn, het is me met de paplepel ingegoten. "Een dag niet bewogen is een dag niet geleefd" Toch betrapte ik mijzelf de laatste tijd erop dat ik een stuk minder sport dan een jaar geleden. Doordat wij zo lang op reis zijn geweest dit jaar hadden we ons abonnement op de sportschool opgezegd en ook qua tennis is het een stuk minder geweest dan andere jaren. Zelf heb ik het idee dat het qua beweging nog best goed zit maar is dat ook echt zo? Als ik iets in mijn eigen dorp moet doen pak ik altijd de fiets en ik wandel geregeld een blokje om maar ik zit ook meer achter de computer dan voorheen. Toen ik pas op de site van de gemeente Eersel de mogelijkheid om een stappenteller uit te proberen ontdekte was dat een mooie aanleiding om de proef op de som te nemen.

Hoeveel beweeg ik eigenlijk?

Als ik het zo lees staat het zetten van 10.000 stappen per dag gelijk aan de minimaal aanbevolen hoeveelheid beweging per dag.   Verdere uitleg van het principe achter dit aantal en meer handige weetjes vind je op deze pagina. Voor mij staat een wandeling van 5 kilometer ongeveer gelijk aan 5.000 stappen. Eens kijken of ik de 10.000 per dag haal!

Hoe werkt dat nu zo'n stappenteller?

Ik heb de Power-Walker EX 210 gekregen. Het is een heel simpel apparaatje dat bestaat uit een bevestigingsbandje en een kleine computer . Je kunt eenvoudig de klok op de juiste tijd zetten en daarnaast zit er een stappenmodus op. In de handleiding staat alles duidelijk omschreven en je kunt vrijwel direct beginnen met tellen. Je hangt de stappenteller om je nek, bevestigt hem aan je broekzak met het clipje of hangt hem bijvoorbeeld aan je rugzak of handtas en lopen maar! De meting begint na 10 seconden om te voorkomen dat bewegingen als omhangen van het apparaat meetellen als stappen. Ongeveer een minuut nadat je stopt met lopen gaat de stappenteller op standby. Even licht schudden of op één van de knoppen drukken activeert hem weer.

stappenteller

 

                                                                Je ziet, de eerste 181 stappen heb ik al gezet! Dat gaat snel.  🙂

 

Wat wordt er geregistreerd?

Het toestel is in principe ontworpen om loopbewegingen op vlakke oppervlakten te meten. (ongeveer 100 - 120 stappen per minuut). Er zit een speciale 3D sensor in met een 11 stappen filter. Als je minder dan 11 stappen loopt en daarna 5 seconden niet beweegt dan worden de voorgaande 11  (of minder) stappen niet geteld.

In een paar gevallen kunnen stappen niet goed worden geteld:

  • Als je onregelmatig beweegt of de stappenteller te hard schudt.
  • Als je met schuifelende bewegingen loopt of bijvoorbeeld klompen of slippers draagt.
  • Als je in een voertuig zit dat trilt zoals een auto, bus of motor.
  • Als je te langzaam loopt.
  • Als je grote afstanden klimt of daalt zoals bij traplopen of in de bergen.
  • Als je aan sporten deelneemt anders dan wandelen.

 

De mogelijkheden van de stappenteller:

In het geheugen van de stappenteller wordt het aantal stappen van de laatste 7 dagen bewaard en die kun je dus terugkijken.  Als je meer dan 99.999 stappen zet begint de telling weer bij 0. Mocht je veel lopen op één dag dan is dit dus iets om in de gaten te houden.  Ik vind het persoonlijk handig om een klein staatje te maken van het aantal stappen dat ik per dag maakte. Dit kun je gewoon op papier doen of in een Excel bestand. Ik vind het zelf ook fijn om naast het getal van de meting  kort op te schrijven wat ik die dag gedaan heb  zodat ik weet wat er invloed heeft op mijn aantal stappen.

 

Gemeente Eersel, wandelgemeente 2014.

Ik ben een beetje een laatbloeier met alles en ook in dit geval is het niet anders 🙂 . In 2014, vorig jaar dus!, was "mijn" gemeente  Eersel   wandelgemeente van het jaar en hoewel ik dat wel wist heb ik vorig jaar helemaal niets met dat feit gedaan.

stappenteller en wandelkaarten

Dit jaar heb ik geluk want niet alleen mag ik nu dus gewoon zo die stappenteller uitproberen maar tegelijkertijd krijg ik een leuk pakketje van wandelkaarten met routes binnen mijn eigen gemeente. De routes variëren van 1,5 tot ongeveer 25 kilometer en staan perfect omschreven. Ze maken geregeld gebruik van wandelknooppunten en komen langs de leukste plekjes bij mij in de buurt.  Wat wil je nog meer, de perfecte stimulans om die stappenteller eens goed uit te gaan proberen!




Een maand lang de stappen tellen.

Perfectionist als ik ben wil ik mijn meting eigenlijk starten op 1 oktober en dan een maand lang kijken wat de status is maar ik vind het zo'n leuk speledingetje dat ik toch al eerder begonnen ben. 29 september is mijn eerste dag geweest en dit is wat er in mijn aantekeningen staat:

dinsdag 29 sept;

  • aantal stappen: op de meter staat (na een dag werken) aan het eind van de dag een totaal van 4751 stappen.
  • bijzonderheden: extra sport een ruim uur tennissen (enkel) met mijn schoonzusje. Dit staat voor ongeveer  5000 stappen ( gevonden via Google)             
  • Hmm, het totaal van deze dag valt me toch wel een beetje tegen. Zelfs met het uur tennis erbij zit ik nog in de categorie enigszins actief.   

 Woensdag 30 sept;

  • aantal stappen : ik liep vandaag 6.146 stappen
  • bijzonderheden : de wandeling die ik maakte over de Cartierheide leverde me ruim 7700 extra passen op. totaalscore 13.846, goed resultaat!

De eerste wandeling met de stappenteller.

Op mijn vrije woensdagmiddag maak ik mijn eerste wandeling met de stappenteller;  een rondje over de Cartierheide via de paarse route.  De route loopt via diverse stukjes bos (den, eik, berk), langs heide en diverse grote en kleine vennetjes. Gras wuift in het straffe windje, op het pad liggen al de eerste afgevallen blaadjes en dennenappels, meesjes fluiten in de bomen boven me en een klein winterkoninkje schiet snel de struiken in als ik langskom. De runderen die helpen bij de begrazing van het gebied steken voor mij het pad over en kijken mij nieuwsgierig aan. Ik geniet van het zonnetje dat volop schijnt vandaag en snijd een klein stukje van de route af. Totaal aantal stappen; 7718, niet gek voor een ruim uur wandelen.

wandelen met de Stappenteller op de Cartierheide

Wat praktische zaken:

  • Startpunt van de route is de parkeerplaats aan de Postelseweg.
  • De totale route is ongeveer 7 kilometer maar je kunt hem makkelijk een beetje korter maken als je dat wilt.
  • De route is goed gemarkeerd met paarse aanduidingen op de palen. Ook te vinden op de kaart "wandelommetjes grensgebied" van de gemeente Eersel.
  • In de zomermaanden, als de heide bloeit, is het prachtig om hier te wandelen. 's Avonds ruik je de geur van het warme gras en de dennenbomen.
  • Op zondag vanaf een uur of 11 kan het weleens heel druk zijn, zeker als het lekker weer is. Als je rust zoekt kun je beter een andere dag uitkiezen.

cartierheide1

cartierheide

cartierheide3

cartierheide6

cartierheide7

cartierheide5

Ik ga vast nog veel meer van die lekkere wandelingen maken en vanaf morgen ga ik een maand lang al mijn stappen vastleggen. Ik ben benieuwd waar mijn aantal op uit zal komen!

Heb jij ook een stappenteller en wat is jouw ervaring met dit handige hulpmiddel?

Geplaatst in Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandeluitrusting, What makes me happy.

4 reacties

  1. Een stappenteller heb ik lang geleden misschien een keertje gebruikt. Tegenwoordig heb je voor hardlopen natuurlijk de apps en daarmee kan je je wandelroutes ook vastleggen. Enige nadeel: Je weet niet hoeveel stappen dat ongeveer zijn 🙂

    • Het was inderdaad boffen dat ik die kaarten kreeg. Natuurlijk is niet elke route onbekend maar ik ontdekte zeker weer nieuwe dingen. Het resultaat van mijn stappen is zeer wisselend ;), je kunt het binnenkort lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *