paddenstoelenwandeling vliegenzwam

De mooiste paddenstoelenwandeling; hier maak je ze. En vergeet je camera niet!

Geniet jij ook al zo van de herfstkleuren en de veranderende natuur rond deze tijd van het jaar? De herfst is voor mij dé tijd om een mooie paddenstoelenwandeling te maken. In dit fotoblog deel ik een aantal van mijn favoriete paddenstoelenfoto's met jullie en de wandelroute waar ik ze maakte.

De mooiste paddenstoelenwandeling

Bij iedere paddenstoelenfoto vind je een link naar een wandelblog. Zo kun je direct alles lezen over het natuurgebied waar ik hem maakte. Stuk voor stuk prachtige gebieden die zich perfect lenen voor het maken van een fijne paddenstoelenwandeling.

Veel plezier de komende weken, het is voorbij voor je er erg in hebt. (Maar gelukkig hebben we de foto's nog... 😉 )

 

mooiste paddenstoelenwandeling

Tijdens ons last minute weekend in het Drents Friese Wold genoten we enorm van de herfstkleuren. Als je de foto's ziet is het bijna niet te geloven dat ik er niets aan bewerkt heb, maar toch is het zo. Niet alleen vonden we er de mooiste paddenstoelen, zoals deze geschubte inktzwam, maar de bomen leken wel in brand te staan. Zo mooi tref je het niet vaak!

 

mooiste paddenstoelen Overasseltse en Hatertse Vennen

Tijdens de wandelcampagne die ik mocht doen voor de Geldersche Streken ontdekte ik de Overasseltse en Haterse Vennen. Een prachtig gebied voor het maken van een mooie paddenstoelenwandeling. Als je goed zoekt vind je de mooiste exemplaren zoals deze schubbige bundelzwam.

 
mooiste paddenstoelenwandeling  vliegenzwam in Veluwezoom

Deze vliegenzwam kwam ik tegen tijdens het lopen van de Trage Tocht Rheden in het Nationaal Park Veluwezoom. Een uitdagende tocht met veel hoogteverschil, maar wat een mooi gebied. Elke keer weer onder de indruk!

 

mooiste paddenstoelenwandeling

Ook deze prachtige witte glimmers zijn porseleinzwammen. Ik kwam ze  tegen tijdens de Trage Tocht Rheden.

Ook de volgende foto is van porseleinzwammen. Deze keer vanaf de onderkant zodat je de plaatjes goed ziet. In dit zachte licht zijn ze nóg mooier! Ik fotografeerde deze tijdens het wandelen van de Trage Tocht Arnhem noord. Een geweldige herfstwandeling waar je heel veel verschillende soorten paddenstoelen kunt spotten.

onderzijde porseleinzwammen

Ooit gehoord van een weidebovist?

Deze enorme paddenstoel  (en dan nog een paar vergelijkbare) troffen we aan tijdens het wandelen van de Trage Tocht Slenaken in de herfst. Ik had hem nog nooit gezien en met wat hulp van mijn lezers kwam ik achter de naam. Vroeger kon je deze paddenstoel vaak in Nederland vinden maar ze zijn zeldzamer geworden.

Weidebovisten zijn eetbare paddenstoelen, mits ze wit zijn, maar zeg nou zelf dat is toch zonde? Ik laat ze liever staan zodat we allemaal van deze bijzondere paddenstoelen soort kunnen genieten. De Trage Tocht Slenaken is trouwens een enorme aanrader!

weidebovist witte paddenstoel tijdens wandeling in Zuid-Limburg

 

mooiste paddenstoelen vliegenzwammen

En ja hoor, daar heb je ze weer! Er was een tijd dat er geroepen werd dat de vliegenzwam leek te verdwijnen uit onze Nederlandse natuur. Gelukkig is die voorspelling geen waarheid geworden, want wat zijn ze mooi! Ook deze spotte ik in het Drents Friese Wold.

 

mooiste paddenstoelen

We bezochten de nieuwe natuur van de Bedafse Bergen in het park de Maashorst. Naast de prachtige stuifduinen kwamen we tijdens het wandelen ook de mooiste paddenstoelen tegen. Best een verrassing om er zo veel te vinden in dit gebied. Ik twijfel of deze jongen een bruine boleet is, dus mocht ik het mis hebben dan hoor ik het graag van je. Mooi is ie wel in ieder geval, ik had hem nog niet eerder gezien.

 

mooiste paddenstoelen Overasseltse en Hatertse Vennen

Ook deze kleine zwavelkopjes vond ik bij de Overasseltse en Haterse vennen. Welk kaboutertje zou daar in wonen?

 

N70 wandelroute witte paddenstoelen

De N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen is één van mijn all time favorieten voor een paddenstoelenwandeling. Volgens mij is dit de parelzwuifstam, maar mocht ik het mis hebben dan hoor ik het graag.

 

mooiste paddenstoelen

Als ik het juist heb is dit de rechte koraalzwam, één van vele soorten koraalzwammen die ons land rijk is. Dit pareltje vond ik tijdens het wandelen van het Voetstappenpad in de buurt van Hilversum. Een mooie route in de streek waar ik opgroeide. Langs heide en door het bos die, zeker als de heide bloeit, een absolute topper is!

 

mooiste paddenstoelen

Volgens mij is dit ook een zwavelkopje. We vonden deze tijdens onze wandeling door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

 

mooiste paddenstoelen Overasseltse en Hatertse Vennen paddenstoelen

Boomstronken en paddenstoelen tijdens de wandeling bij de Overasseltse en Hatertse Vennem.. De gouden combinatie die nooit gaat vervelen.

 

hersenzwam op paddenstoelenwandeling Trage Tocht Hilvarenbeek

Deze prachtige hersenzwam vonden we in de bossen bij Hellendoorn. We liepen er de Trage Tocht Hellendoorn. Een mooie route in de zomer, het voor- en najaar.

 

mooiste paddenstoelenwandeling Veluwe, een vliegenzwam

En nog zo'n mooie vliegenzwam die ik tegenkwam op mijn wandeling op de Veluwe. De Bakenberg en Leesten wandeling is slechts één van de vele mooie routes die je kunt wandelen in deze mooie regio.

 

N70 wandelroute mooiste paddenstoelen

Paddenstoelen, de opruimers van de natuur. Op boomstammen en stronken vind je de mooiste exemplaren zoals deze bruine ?? (Wie weet het)  tijdens de N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen.

 

paddenstoelen op de Veluwe

Wie het kleine niet eert... gespot tijdens het wandelen van de Bakenberg en Leesten wandeling op de Veluwe.

 

oranje koraalzwam tijdens paddenstoelenwandeling op de Cartierheide

Eén van mijn favoriete wandelgebieden vlakbij huis is de Cartierheide. Hier vind je in de herfst de mooiste paddenstoelen zoals deze oranje koraalzwam. Wat een natuurgeweld!

 

 Nog meer herfst tips:

Met een macrolens maak je nóg mooiere foto's van paddenstoelen. Klik maar eens door naar #staatsbosbeheer_paddenstoelenprikbord op Instagram. Genoeg inspiratie om mee op pad te gaan deze herfst!

Nog niet uitgewandeld? Dit zijn onze favoriete gebieden voor het maken van een mooie herfstwandeling.

Wat is de mooiste paddenstoelenwandeling die jij maakte? Deel hem met ons als reactie op dit blog.

Een fijn boek vol mooie (herfst) boswandelingen:

Geplaatst in Brabant, fotoblogs, herfstwandeling, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, wandelen in Drenthe, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland, wandelen in Overijssel, wandeltips.

7 reacties

  1. Wat een mooie foto’s en fijne tips voor herfst wandelingen. Ik ben gek op paddenstoelen dus ik ga er zeker een paar van proberen de komende tijd. Dank voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *