schaap met lammetje, mooiste lentewandelingen in Nederland

De mooiste lentewandelingen in Nederland.

Het is weer lente. Eén van de mooiste jaargetijden om er op uit te gaan en een fijne wandeling te maken. Ik selecteerde mijn mooiste lentewandelingen voor je. Wandelschoenen aan en gaan!

het Harsloërpad de Grift

Het Harsloërpad (Gelderland én Utrecht)

Het Harsloërpad is één van de vele klompenpaden die Nederland rijk is. Klompenpaden zijn routes die dwars door het boerenlandschap lopen en die te volgen zijn via klompjes. Wandel langs beken, oude bunkers en over boerenpaden. Een rondje in het buitengebied van Bennekom en Wageningen.

Vogelaars komen helemaal aan hun trekken tijdens deze wandeling in het vogelrijke gebied van de Hooilanden. Ook het stuk langs de oude trekvaart de Grift is een prachtig stuk van de route en vol met leven. Een absolute must in het voorjaar en één van de mooiste lentewandelingen die ik zelf liep. De totale afstand van deze route is 13 kilometer en is volledig vlak.

Wil je meer weten over het Harsloërpad? Klik hier dan even door naar de uitgebreide routebeschrijving.

 

Wandelen bij Den Bosch

De Pettelaar en Bossche Broek (Brabant)

Op nog geen 10 minuten lopen van het station Den Bosch vind je een bijzonder natuurgebied; de Bossche Broek. Dit natte, open gebied sluit perfect aan op nog een ander pareltje; de Pettelaar. Het is heel bijzonder om onder de rook van een grote stad zo veel groen aan te treffen. Zompige weides wisselen af met kleine stukjes bos en stroompjes. Onderling verbonden door lange lanen met diverse soorten bomen en struiken. De ontwakenende natuur laat zich van haar beste kant zien.

De Bossche Broek is één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant en een walhalla voor vogelaars. Zo kun je er in het voorjaar de nachtegaal horen zingen. Er zijn blauwborstjes, ijsvogels en boomvalken om er maar een paar op te noemen.

Wil je meer lezen over deze andere topper onder mijn mooiste lentewandelingen? Klik dan hier door naar het uitgebreide bericht.

 

Trage tocht Gulpen, mooiste lentewandelingen

De trage tocht Gulpen (Limburg)

De trage tocht Gulpen gaat door één van de mooiste stukjes Nederlandse natuur. Je wandelt door het Limburgse Gerendal en langs de rivieren Gulp en Geul. Vanuit het Geuldal klim je tot twee keer toe het Mergellandplateau op en geniet je van  spectaculaire vergezichten. Een prachtige route langs kronkelende beekjes, bloemrijke heuvels, kleinschalige weides met koeien, bosgebiedjes en mini dorpjes.

Af en toe moet je de weg delen met fietsers maar de meeste paden worden alleen door wandelaars gebruikt. De totale route is ongeveer 15 kilometer en de omgeving doet soms meer denken aan diverse andere Europese bestemmingen dan aan de rest van Nederland.

Wil je meer lezen over deze prachtige tocht? Klik dan hier door naar het uitgebreide bericht.

 

bloesem in de Betuwe

Langs de bloesem in de Betuwe (Gelderland)

Vanuit het plaatsje Buren kun je geweldig wandelen en fietsen in de Betuwe. Hoewel ik er zelf alleen maar fietste wil ik je deze plek niet onthouden als tip voor de mooiste lentewandelingen in Nederland. In het uitgebreide blog dat ik schreef vind je diverse tips voor mooie wandelroutes.

Wandel je liever georganiseerd dan is de jaarlijkse Rode Kruis bloesemtocht wellicht iets voor jou! Het leuke van deze tocht is dat hij ook over paden gaat die normaal gesproken dicht zijn voor het publiek. Zo kom je nog dichterbij de mooiste bloesem!

 

wandelen in Meijendel

Wandelen in Meijendel (Zuid Holland)

Meijendel maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen en ligt tussen Scheveningen en Katwijk in. Het gebied is heuvelachtig en je kunt er eindeloos wandelen. De duinen in deze regio zijn in gebruik voor de waterwinning en als zeewering. Je mag niet overal in, maar er is genoeg om te ontdekken terwijl je de kostbare natuur in tact laat.

Naast een gevarieerde flora vind je er een overvloed aan vogelsoorten maar ook bijzondere dieren al reetjes en vossen. Eigenlijk is het gebied het hele jaar door prachtig, maar een mooie dag in het voorjaar is nog steeds mijn favoriet voor een bezoek dit gebied.

Wil je meer weten over wandelen door de prachtige duinen en langs de zee? Lees dan zeker even dit uitgebreide bericht.

 

Nywelepad Zaltbommel, klompenpaden

Het Nywelepad (Gelderland)

Net als het Harsloërpad is het Nywelepad een klompenpad. Deze 14 kilometer lange route brengt je door de uiterwaarden van de Waal. Over dijkjes, langs slootjes en bermen vol met bloeiende bloemen en vlinders. Overal heb je een weids uitzicht over het omringende landschap. Het voorjaar of de vroege zomer is de beste tijd voor het maken van deze wandeling. Niet alleen vanwege de natuur, maar ook omdat ze voornamelijk door open landschap gaat en het dus flink heet kan worden.

Meer over deze wandeling vind je in het uitgebreide blog.

 

Poelentocht Sevenum, wandelen in Limburg

De Poelentocht Sevenum (Limburg)

De Poelentocht Sevenum leent zich uitstekend voor een wandeling in het voorjaar. De route gaat langs langs diverse poelen en kleinschalige (nieuwe) natuurgebieden in de buurt van Venlo. Kleine stukjes groen langs weilanden met een enkele sloot of kanaal. Het eerste stuk van de wandeling is wat minder, maar hoe verder je komt hoe mooier het wordt. Meanderende beekjes en ruige stukken natuur vol dierenleven,  en dat op een steenworp afstand van de snelweg. Bizar hoe snel je van de bewoonde wereld in de rust terecht kunt komen. De totale route is 12 kilometer en gaat voornamelijk over onverharde paden.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier dan direct door naar het uitgebreide bericht.

 

de Mortelen, wandelen in Brabant

De Mortelen (Brabant)

Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt. Geen grootschalige ruilverkaveling maar kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Wandelen in de mortelen staat garant voor rust, afwisselend landschap en veel groen. In de loop der jaren is het een favoriet wandelgebied van ons geworden. De lente is de mooiste tijd in dit stukje Brabantse Groene Woud. Een absolute topper in de lijst van de mooiste lentewandelingen.  Je kunt je eigen route uitstippelen via het knooppuntennetwerk.

Wil je liever wandelen met een voorbedachte route? Lees dan dit bericht met onze route van ongeveer 12 kilometer.

 

Dit waren mijn tips voor een aantal van mijn mooiste lentewandelingen. Ik ben benieuwd of je één van deze routes kent en wat jouw favoriet is.

Nog meer wandelinspiratie nodig? Klik dan even door naar mijn speciale wandelpagina!

 

Weet je zelf ook een fijne wandeling om deze lijst met mooiste lentewandelingen uit te breiden? Schrijf het dan onderaan het blog en inspireer ons met jouw tip!

 

Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland, wandelen in Utrecht, wandelen in Zuid Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *