nest van eikenprocessierups

De eikenprocessierups, goed voorbereid de natuur in.

In de zomer van 2019 heeft de eikenprocessierups Nederland in zijn greep. Het beestje bevind zich al jarenlang in Brabant maar duikt dit jaar in het hele land op en veroorzaakt veel overlast. Tijdens het wandelen en fietsen kom je ze zeker tegen maar hoe herken je ze? Wat zijn de klachten en wat kun je beter wel of juist niet doen als je klachten hebt.

De eikenprocessierups en brandharen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea L.). In het najaar legt het vrouwtje haar eitjes op de takken van eikenbomen en vanaf begin april komen hier rupsen uit. Deze komen in groepen samen in grote nesten vol spinsel op de stam van de inlandse eik, meestal aan de zonzijde.

Nadat zij een aantal keer verveld zijn, grofweg tussen half mei en half juni, krijgen de rupsen brandharen. Deze haren laten makkelijk los en zijn de veroorzaker van de klachten. Een volwassen rups is wit behaard en circa drie centimeter groot en bevat tot 700.000 minuscuul kleine brandharen die makkelijk wegwaaien.

In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders. Helaas is het daarna nog niet afgelopen met de overlast want de brandharen blijven ook na het vertrek van de rupsen of uitgekomen vlinders in de nesten aanwezig. Deze kunnen nog nog wel tot eind september verwaaien en zo alsnog de achtergebleven haren verspreiden. Er gaan zelfs verhalen op dat de haren meerdere jaren in de lucht kunnen blijven rondzweven.

nest eikenprocessierups op stam

Nest eikenprocessierups op stam. Van afstand lijkt het net een dikke pukkel.

 

Welke klachten krijg je van de eikenprocessierups?

Wie er met de brandharen van de eikenprocessierups in aanraking komt kan last krijgen van diverse klachten. De meest voorkomende klacht is huiduitslag in de vorm van bultjes, blaasjes of een rode huid, en gaat gepaard met (flinke) jeuk.

Ook irritatie aan de ogen of luchtwegen is een veel gehoorde klacht, met verschijnselen die lijken op verkoudheidsklachten. Denk hierbij aan rode, gezwollen ogen, een loopneus, kriebel in de keel en hoesten. Of, een graadje erger, moeite met slikken, kortademigheid, duizeligheid, koorts en overgeven.

In extreme gevallen kunnen mensen allergisch zijn voor de eikenprocessierups.  Neem zeker even contact op met je huisarts bij extreme last van je ogen of benauwdheid, dikke oogleden, dikke lippen en een dikke tong. Of als je twijfels hebt....

 

Hoe voorkom je klachten van de eikenprocessierups als je de natuur in gaat?

De eikenprocessierups is lastig te bestrijden maar binnen blijven zitten en niet meer wandelen of fietsen is natuurlijk geen reële oplossing. Dit kun je er zelf aan doen om klachten zo veel mogelijk te vermijden.

  • Vermijd elk contact met rupsen en hun nesten.
  • Blijf als het kan op minstens 100 meter van de nesten. (in de Nederlandse eiken)
  • Zorg voor zoveel mogelijk bedekkende kleding als je de natuur in gaat.
  • Ga niet op de grond zitten in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt.
  • Als je in de natuur geweest bent, zeker als je nesten hebt gezien,  spoel je dan even af onder de douche. Klop je kleren na het wandelen of fietsen goed uit en/of stop ze in de was.
  • Heb je eikenprocessierupsen in je directe omgeving? Droog je was als het kan binnen en sluit ramen met een hor.




Wat doe je tegen huiduitslag en jeuk van de eikenprocessierups?

Wanneer je toch met de eikenprocessierups, of beter gezegd zijn haren, in aanraking bent gekomen krab of wrijf dan niet bij jeuk. Dit is een lastige maar hoe meer je krabt hoe erger de klachten worden.

Probeer de huid leeg te maken met stripjes plakband. Spoel de huid daarna goed met lauw water. Ook je ogen kun je uitspoelen met lauw water.

Een zachte, verkoelende crème met bijvoorbeeld menthol kan verlichting geven en ook een "after bite" insectenspray kan je helpen. Een vriendin van mij had een ernstige huidontsteking en kreeg ontstekingsremmende zalf voorgeschreven van haar huisarts.

Soms hoor je dat een warme föhn op de huid helpt om blaasjes en bultjes te verkleinen.

nest van eikenprocessierups

Hoog in de boom in de oksel van een tak, daar vind je ze vaak.

 

De eikenprocessierups, en nu?

Geniet van de zomer  en ga er lekker op uit maar gebruik je verstand. Op de site van het RIVM vind je meer informatie over de eikenprocessierups.

Geplaatst in Nederland, Wandelen in Nederland, wandeltips.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *