geel veld met raapzaad tijdens Trage Tocht Waalwijk

Wandelen bij de Drunense duinen; de Trage Tocht Waalwijk

Natuurgebied de Loonse en Drunense duinen is één van onze favoriete Brabants natuurgebieden voor het maken van een fijne wandeling. Op zoek naar een wat rustigere route in de omgeving van Drunen stuitte ik op de Trage Tocht Waalwijk. Deze wandelroute neemt je mee door de mooie natuur aan de rand van het park en voor wie het wil is hij makkelijk te combineren met een stukje dwars door de duinen.

Het Drongelens kanaal

Als we met onze auto de parkeerplaats bij het startpunt in Waalwijk oprijden is het enorm stil. Normaal is het niet, maar vandaag (eind maart 2020) is het precies wat we zoeken, weinig andere mensen. Rekening houdend met de stand van de zon besluiten we de route in omgekeerde volgorde te gaan wandelen. Zo hebben we de zon van voren op het eerste deel van de wandeling. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje langs de weg tot het Drongelens kanaal. Grappig om te bedenken dat dit kanaal al begin 1900 gegraven is om het Bossche Broek, bij Den Bosch, te ontlasten bij hoog water.

Via een hekje komen we op een lange dijk. Links van ons de Baardwijkse Overlaat, een fraai natuurgebied tussen Waalwijk en Drunen, rechts het kanaal. De eerste kilometers van de Trage Tocht gaan langs het kanaal. Halverwege gaan we even lekker zitten en eten onze boterhammen op. In het zonnetje is het heerlijk. De vogels fluiten en het riet ruist zacht in de wind. Geen gek plekje voor een picknick.

→Ook leuk: wandelen bij de Pettelaar en het Bossche Broek (Den Bosch).

Trage Tocht Waalwijk bij de Drunense duinen het Drongelens Kanaal

Trage Tocht Waalwijk het Drongelens Kanaal

wandelroute Trage Tocht Waalwijk

Richting de Drunense duinen

Na een ruime 3 kilometer verlaten we het kanaal. Via een klein bosgebied bereiken we de akkers. De bomen zijn nog wat kaal maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de velden. Het gele raapzaad knalt er uit en geeft alles een vrolijke aanblik. Er zijn hommels en bijen en op het pad loopt een raar groen wezentje. Een groene zandloopkever blijkt als we het even opzoeken, lang leve de moderne techniek.

En dan staan we ineens op een bekende plek. Restaurant de Drie Linden kennen we wel van eerdere wandelingen in de Loonse en Drunense duinen. Slechts een enkele auto op de parkeerplaats terwijl hij normaal gesproken vo staat op zo'n prachtige dag als deze. Normaal gesproken lopen we vanaf hier richting de Drunense duinen maar nu gaan we verder richting het kleine Giersbergen. Hier wandelen we een klein stukje langs een aantal prachtige oude boerderijen en dan weer verder via de akkers aan de andere kant.

bos tussen Drunense duinen en Waalwijk tjdens winterwandeling

geel veld met raapzaad tijdens Trage Tocht Waalwijk

groene zandloopkever bij Drunense duinen Trage Tocht Waaklwijk

Giersbergen Brabant Trage Tocht Waalwijk

wilgenkatje Trage Tocht Waalwijk

Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen.

De Loonse en Drunense Duinen is een nationaal park in de provincie Noord-Brabant. Door de poolwinden van de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel hoge zandruggen Het huidige natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n zandrug. Je vindt er één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa.

→Lees hier onze tips voor wandelen in dit bijzondere stuifzand gebied.

wandelen in de Loonse en Drunense duinen patronen in het zand

Bos en heide ten noorden van de duinen.

De volgende kilometers gaan voornamelijk door het bos. We verlekkeren ons aan van die dromerige huizen met hun kleurrijke luiken. Plekken waar je alleen maar kunt dromen om er zelf te wonen. Na een pad met wat naaldbomen is het voornamelijk loofbos met af en toe een klein stukje heide. Als de blaadjes straks aan de bomen staat zal het een genot zijn om hier te wandelen, nu oogt het nog wat droog en kaal.

Na een tijd verlaten we het bos en wandelen over de indrukwekkende beukenlanen van het landgoed Plantoon, tussen de akkers en het bos in. Naast ons stroomt een klein beekje. Het is even improviseren als we een wandelaar met hond passeren maar er zijn genoeg "schuilplekjes" om even te wachten.

kleinschalige heide en bos bij Drunense duinen

Rand bos en akkers Trage Tocht Waalwijk

boerderij in bos bij Drunen

oude beukenlaan landgoed Plantloo Trage Tocht Waalwijk

 

Het laatste stukje

Nadat we het landgoed verlaten hebben komt het eind van de wandeling in zicht. We wandelen langs enkele grote plassen richting de drukte van de doorgaande weg. En zo komt er een eind aan een fijne dag rondom de Loonse en Drunense duinen.
Handig om te weten over de Trage Tocht Waalwijk:

 • De route is 16 kilometer lang en gaat bijna helemaal over onverharde paden ten noorden van de Drunense duinen.
 • Startpunt is de bushalte aan de Overlaatweg in Waalwijk.
 • Kom je met de bus? Neem dan lijn 302 of 136 van/naar station Den Bosch.
 • Wij parkeerden op de parkeerplaats bij het zwembad Olympia aan de Drunenseweg.
 • Horeca: in Giersbergen bij Herberg De Drie Linden.
 • De route is eventueel ook te starten in Giersbergen. Bij de Drie Linden is een grote parkeerplaats.
 • Honden mogen mee, maar moeten soms aangelijnd zijn.
 • Je volgt de Trage Tocht Waalwijk d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

2 reacties

 1. Wat een prachtig gebied! Mijn schoonouders woonden hier om de hoek en we gingen hier vaker wandelen met de hondjes. Ik ken niet de hele tocht, die sla ik op voor een volgende keer.

  • Ik vind het een mooi alternatief voor als je eens wat heel anders wilt dan de Loonse en Drunense duinen maar toch in die omgeving wilt wandelen. Zo ontdek je elke keer weer wat anders, ik heb dat ook in mijn eigen omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *