de pier van Scheveningen

Dagje uit naar het strand en de pier van Scheveningen

Het Kurhaus en de pier van Scheveningen zijn al jarenlang de boegbeelden van het noordelijke strand van Den Haag; Scheveningen Bad. De laatste jaren is er hard gewerkt aan een makeover van het gebied. De boulevard ging op de schop en de pier kreeg een nieuwe look. De hoogste tijd om zelf eens te gaan kijken hoe alles er tegenwoordig uitziet.

 

Jeugdsentiment

Het strand van Scheveningen is voor mij een stukje jeugdsentiment. Vanuit mijn geboorteplaats Laren was dit het makkelijkst te bereiken strand en bezocht ik het in de zomermaanden om te zwemmen en zonnen. Later combineerde ik een bezoek aan een musical met een strandwandeling en een hapje op de boulevard. Mijn broer ging in Den Haag wonen en samen met zijn gezin gingen we altijd wel even uitwaaien, wat drinken of een lekker visje eten in de haven....

Tijdens onze jaren in Delft ging ik regelmatig naar het strand om uit te waaien en te wandelen, iets dat ik mis nu ik in Brabant woon. De pier van Scheveningen is gebouwd in 1959 en heeft er dus tijdens elk bezoek dat ik (1966) maakte gestaan. Tijdens elk bezoek dat ik er bracht moest ik hem even "aantikken" en over de boulevard slenteren.

strand bij Scheveningen

 

zeesterren op strand Scheveningen

 

Verloedering

In de kerstvakantie ging nog één keer met Frank mee naar Delft. Op de eerste dag bracht ik een bezoek aan het strand en het meest nieuwsgierig was ik naar de pier van Scheveningen. Na een faillissement stond de pier jarenlang te koop. Met lede ogen moesten we toezien hoe alles steeds meer verpauperde en er schade aan de pier ontstond. Er leek geen belangstelling meer te zijn en de pier dreigde verloren te gaan. Persoonlijk vond ik dat zo jammer. Voor mij is de pier van Scheveningen echt een icoon van het dorp en samen met de boulevard en het Kurhaus de ziel van Scheveningen Bad. Gelukkig werd er uiteindelijk een koper gevonden en was er ruimte voor nieuwe plannen.

 

Elke keer weer een beetje mooier.

Tijdens mijn laatste bezoeken werd het gebied elke keer weer een beetje mooier. Het zuidelijk deel van de boulevard ging op de schop en kreeg een nieuwe look met meer groen en minder stenen. Het brede strand bleef als vanouds; uitnodigend voor jong en oud.. Ook het havengebied in het zuiden van het dorp kreeg een nieuwe look. Begin 2018 is gestart met de sloop en herbouw van het noordelijk deel van de boulevard. De uiteindelijke bedoeling is om van Scheveningen  "de belangrijkste badplaats van Noordwest-Europa" te maken.

het strand en de pier van Scheveningen

 

 

De pier van Scheveningen

In het achterste deel van de pier van Scheveningen kwam een luxe hotel met kamers die ongestoord op de zee uitkijken. Het dek werd opgeknapt en er werd ruimte gemaakt voor winkeltjes, restaurantjes, barretjes en een speelparadijs voor kinderen.

de pier van Scheveningen

 

het strand en de pier van Scheveningen

 

de pier van Scheveningen

 

In de zomer van 2016 werd het pronkstuk van de pier opgeleverd en was Den Haag een toeristische topattractie rijker. Het ruim veertig meter hoge reuzenrad telt 36 gondels met airco waaronder één VIP gondel die is voorzien van een glazen bodem Het is het eerste rad dat boven de zee gebouwd is en als je het wilt kun je er zelfs in lunchen of dineren!. Op mooie dagen kun je bungeejumpen vanaf de naast gelegen toren. De pilaren van de pier kregen felle kleurtjes en maakten van het geheel weer een echte blikvanger.

 

het strand en de pier van Scheveningen

 

reuzenrad van Scheveningen

 

het strand en de pier van Scheveningen

 

het strand en de pier van Scheveningen

 

Scheveningen trekt op dit moment jaarlijks zo'n 11 miljoen bezoekers. Dankzij alle vernieuwingen kan er een hele nieuwe generatie genieten van uitwaaien, taartjes bakken op het strand en de fotogenieke pier van Scheveningen. Heb jij zelf ook een plekje in je hart voor dit heerlijke stukje van Nederland?

 

Geplaatst in Europa, hotspots, Nederland, Things to do.

6 reacties

  1. Ha Ivonne, dank je voor het noemen van de blog over de suites op de Pier! Ik ken de Pier goed. Net als jij ken ik het al uit mijn jeugd, maar de laatste jaren kom ik er juist vaker. Toen het 6 jaar geleden uit ging met mijn ex woonde ik met de kinderen een tijdje op nog geen 100 passen van de Pier verwijderd! De laatste jaren is het steeds leuker geworden, vooral ook qua horeca. Leuk dat je er terug bent gegaan!

    • Graag gedaan, zo kunnen we elkaar af en toe een beetje helpen met het onder de aandacht brengen van een mooi passend blog! En natuurlijk om een leuke plek in eigen land te promoten!

  2. Wat een leuk blog over Scheveningen! Vroeger kwam ik regelmatig in de badplaats, tegenwoordig niet meer aangezien ik aan het strand van Zandvoort woon. Toch wil ik een keer naar Scheveningen om te kijken hoe de Pier is geworden, en uiteraard om lekker een strandwandeling te maken.

    • Lucky you lekker aan het strand wonen. Zandvoort met Haarlem en de Amsterdamse Waterleidingduinen in de buurt vind ik ook geweldig. Ik snap dat je dan niet direct de behoefte voelt om naar een ander strand te gaan. Ik combineer een bezoek aan Delft altijd met minimaal 1 dag strand, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *