met riet omzoomde Groote Beerze

Wandelen in de Brabantse Kempen; de Trage Tocht Netersel

De Brabantse Kempen strekken zich uit over de gemeentes Reusel – De Mierden, Bladel, Bergeijk en Eersel. Samen vormen zij een regio waar je geweldig mooi kunt wandelen en fietsen en waar ik al heel wat uren wandelend heb doorgebracht. De Trage Tocht Netersel neemt je mee over de uitgestrekte vlaktes van de Neterselse Heide en door het dal van de Groote Beerze. Een verrassende en rustige tocht waar je bijna niemand anders tegenkomt. Wandel je met ons mee?

 

Een "vergeten" stukje Brabantse kempen

Op zoek naar nieuwe, en vooral rustige, plekjes om te wandelen rondom huis valt mijn oog op de omgeving van de Neterselse Heide. Het bizarre is dat dit gebied op een ruime 10 minuten met de auto van ons huis ligt en ik er nog nooit geweest ben. Aangezien ik gek ben op Trage Tochten zoek ik of er een route is die ook over de Neterselse Heide gaat en ik heb geluk.

Even de gps downloaden, rugzak inpakken en gaan. Best wel lekker om zo snel al aan de wandel te zijn terwijl je toch een nieuw gebied ontdekt. We parkeren de auto in het centrum van Netersel en wandelen vanaf daar zo de weilanden in. Over smalle paden langs kleine slootjes en met de geur van verse mest in onze neuzen.

wandelen in de Brabantse kempen Trage Tocht Netersel

Trage Tocht Netersel Brabantse Kempen

De Neterselse Heide

We verlaten de weilanden en na een klein stuk door het bos bereiken we de open, uitgestrekte vlakte van de Neterselse Heide. De heide heeft grotendeels plaats gemaakt voor grassen die welig tieren in het natte gebied. "Wat gek dat we hier nog nooit geweest zijn, zegt Frank. "Het is zo veel leuker dan ik dacht, wat een mooie verrassing". We zijn de enige wandelaars, er vliegen geen vliegtuigen en we horen geen auto's, hoe bijzonder is dat. Langs diverse vennen wandelen we weer richting het bos.

Neterselse Heide Brabant

Neterselse Heide Brabantse Kempen

ven op Neterselse Heide Brabantse Kempen

Het dal van de Groote Beerze

Het tweede deel van de Trage Tocht Netersel gaat door het dal van de Groote Beerze. Zoals op veel plekken in Brabant is de beek weer teruggebracht in haar oorspronkelijke, kronkelige vorm. We wandelen over een klein paadje langs de oevers en af en toe stappen we over een omgevallen boom. Tijdens het lopen valt mijn oog op diverse gaten in de oeverwand. "Volgens mij is dit een ideaal gebied voor de ijsvogel" roep ik naar Frank terwijl ik ingespannen over het water tuur. Als er niet veel later een blauwe flits over het water scheert spring ik op. Wow,  dat is geluk hebben.  "Zullen we nog eens terugkomen over een paar weken? Wie weet zien we de ijsvogels nog beter in de broedtijd."

dal van de Groote Beerze

Hanwag schoenen Myfootprintsnl

Brabantse rust

In de buurt van Westelbeers steken we de weg over en passeren een kleine kapel. Wanneer ik om de kapel heen loop zie ik een stel dat lekker in de zon een boterham eet. "Lopen jullie ook de Trage Tocht?" Mooi is ie hè, en fijn dat het zo rustig is".

We vervolgen onze wandeling door het dal van de Groote Beerze en het Westelbeersche Broek en laten de bewoonde wereld weer snel achter ons. Het pad gaat langs met riet omzoomd water en overal liggen omgevallen bomen. De natuur mag hier haar gang gaan, daar houden wij van! Op één van de oevers ligt zo veel hout, het lijkt wel een beverburcht. Volgens mij zitten ze er niet maar het zou best kunnen.

Om ons heen fluiten de vogels dat het een lieve lust is. We zien winterkoninkjes, roodborstjes, ganzen, diverse meesjes en meer. Niet veel later passeren we nog een andere wandelaar, een echte vogelaar die met zijn verrekijker alles in zich opneemt.

oude kapel Westelbeers Trage Tocht Neterselbeekdal van de Groote Beerze

Westelbeersche Broek Brabantse kempen
Zachte kleuren

Na een kort stuk over een asfaltweg steken we over en beginnen aan het laatste stuk van de wandeling. Hier kronkelt het water maar zijn er ook rechte stukken en overstromingsvlaktes. Over smalle paadjes gaat het door het natuurgebied De Grijze Steen. Het zonnetje laat de zachte kleuren van het riet mooi uitkomen. We zijn benieuwd hoe het er hier uitziet als alles nog wat meer groen is over een paar weken.

En dan laten we het water achter ons en wandelen via een weg en over de hoofdstraat weer terug naar Netersel, waar de auto op ons wacht. Wat een geweldig mooie wandeling, hier gaan we zeker nog eens terugkomen!

Trage Tocht Netersel de Groote Beerze

Ivonne Myfootprints wandelen Groote Beerze Brabant

met riet omzoomde Groote Beerze

Handig om te weten over de Trage Tocht Netersel in de Brabantse Kempen:

  • De route is 17 kilometer lang en kan eventueel ingekort worden omdat hij uit meerdere lussen bestaat.
  • Startpunt is gemeenschapshuis De Poel, De Hoeve 2, Netersel
  • Kom je met de bus? Buurtbus lijn 292 van/naar busstation Bladel, halte Carolus Simplexplein. (Rijdt helaas niet in het weekend)
  • Eventueel kun je de route ook makkelijk starten bij de Mariakapel van Westelbeers, Kapeldijk 2, Oost-, West- en Middelbeers
  • Horeca: Café D'n Driesprong bij het startpunt in Netersel, op camping Rakelbos in Westelbeers is een cafetaria.
  • Goede wandelschoenen worden aanbevolen want soms kan het drassig zijn.
  • Vogelaars; breng een verrekijker mee want er is genoeg te zien in de Brabantse Kempen!
  • Je volgt de Trage Tocht Netersel d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Nog meer leuke wandelroutes en natuurgebieden in de Brabantse kempen:

Wat is jouw favoriete stukje van de Brabantse Kempen?

Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *