N70 wandelroute

Bergwandelen in Nederland: de mooiste bergwandelingen

Bergwandelen in Nederland. Het lijkt een utopie in ons platte landje maar toch zijn er diverse gebieden met een behoorlijk hoogteverschil. Sterker nog er zijn zelfs echte bergen in Nederland! Wil je weten waar je je tanden in een mooie bergwandeling kunt zetten? In dit blog vind je onze persoonlijke tips voor de mooiste bergwandelingen van Nederland.

Hier kun je bergwandelen in Nederland

Nederlanders zijn gek op bergen én op wandelen. Vraag een gemiddelde wandelaar waar hij graag wandelt dan staan landen als Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië hoog in de lijst. De bergen in deze Europese landen zijn een walhalla voor wandelaars. Toch is het niet per se nodig om de grens over te gaan. Wie er wil kan namelijk prima bergwandelen in Nederland.

Van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe tot het Limburgs heuvellandschap en de bergen in het oosten van Nederland. Stuk voor stuk prachtige gebieden waar het heerlijk wandelen is. Zet die kuitspieren maar aan het werk en geniet van het uitzicht. Dit zijn onze favoriete wandelroutes en wandelgebieden voor bergwandelen in Nederland.

Bergwandelen in Nederland de N70 wandelroute

Hoogteverschil en indrukwekkende vergezichten op de N70 wandelroute

De N70 wandelroute, bergwandelen bij berg en Dal

De N70 wandelroute is wat mij betreft de ultieme bergwandelroute van Nederland. Op deze wandeling in de buurt van Nijmegen kom je maar liefst over 8 bergen! Een ideale wandelroute voor wie er een mooie uitdaging zoekt of alvast wil oefenen voor het echte werk in de hoge bergen van Europa. De N70 wandelroute is 16 kilometer lang, gaat door het bos rond Berg en Dal en is één van onze favoriete herfstwandelingen.

→Meer over de N70 wandelroute lees je in het uitgebreide blog.

wandelen landgoed de Hemelse Berg Oosterbeek

Wandelen door Landgoed de Hemelse Berg

Hemelse bergwandelingen rond Arnhem op de Veluwe

In de omgeving van Arnhem vind je een schat aan prachtige parken en landgoederen. In dit deel van de Veluwe vind je veel stuwwallen en heuvels die zijn geschapen in de ijstijd. Wie in deze omgeving wandelt kan zich opmaken voor diverse klimmetjes en afdalingen want de hoogteverschillen zijn behoorlijk.

Bij Oosterbeek kun je wandelen over de Hemelse Berg, bij Doorwerth is het de hoge stuwwal van Landgoed Duno die je wandelingen domineert. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de uiterwaarden rond de Nederrijn en Kasteel Doorwerth. Zelf wandelen?

Lees hier meer over de Trage Tocht Oosterbeek Station en het mooiste klompenpad van Gelderland, het Dorenweertsepad.

 

Bergwandelen in Zuid-Limburg

Wie er gaat wandelen in het heuvellandschap van Zuid-Limburg kan kiezen uit ontelbare wandelroutes. De één nog mooier dan de ander. Wat het wandelen in dit stukje Nederland zo bijzonder maakt is het hoogteverschil in het landschap. Hierdoor lijkt het of je in het in het buitenland bent en is het berggevoel nooit ver weg. Praktisch iedere wandelroute heeft wel één of meerdere bergen om te bedwingen en de uitzichten zijn fenomenaal.

De ultieme meerdaagse bergwandeling in Zuid-Limburg

Liefhebbers van een meerdaagse wandelroute met het "berg gevoel" kunnen in Zuid-Limburg hun hart ophalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Krijtlandpad. Deze wandelroute is ruim 90 kilometer lang en begint en eindigt bij station Maastricht. Of bedwing de hoogste bergtoppen van Nederland op de ultieme bergwandeling, de Dutch Mountain Trail. Een meerdaagse bergwandelroute door Nederland, 101 km lang, met een kleine 2.000 hoogtemeters.

bergwandelen in Nederland Trage Tocht Slenaken Zuid-Limburg

Bergwandelen bij Slenaken, de mooiste wandelroute in Zuid-Limburg

Wandelen bij Slenaken

De Trage Tocht Slenaken is één van de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg. Deze 17 kilometer lange wandelroute neemt je mee door het typisch Limburgse heuvellandschap. Dwars door het bos, door het dal van de Gulp en over hoge hellingen. Maar liefst 95% van deze route gaat over zandpaden en onderweg klim je diverse keren naar hoge heuvels.

→Lees hier het uitgebreide wandelblog van de Trage Tocht Slenaken.

Trage Tocht Vijlen Mechelder beekdal

Zicht op het enige bergdorp van Nederland; Vijlen

Wandelen rond het enige bergdorp van Nederland

Het Zuid Limburgse dorpje Vijlen is het enige bergdorp van Nederland. Vanaf hier heb je een eindeloos uitzicht naar alle kanten. Ook is Vijlen het startpunt van diverse wandelroutes waaronder de Trage Tocht Vijlen. Deze wandelroute is 15 kilometer lang en neemt je mee door het Vijlenerbos, het Geuldal en over diverse hoge heuvels. Genieten van de eerste tot de laatste stap.

Stop op deze wandeling zeker even bij  Boscafé t Hijgend Hert. Hier waan je je in een berghut op een alpenweide Een stukje buitenland in eigen land.

→Lees hier onze ervaring op de Trage Tocht Vijlen

Wandelen rond het Drielandenpunt en de Vaalserberg

Het Drielandenpunt bij Vaals is een bijzondere plek. Hier sta je namelijk op de grens van Nederland, België en Duitsland. De nabijgelegen Vaalserberg is, met een hoogte van ruim 300 meter, het hoogste punt van Nederland. Voor een echte bergwandeling kom je hier dus helemaal aan je trekken.

 
Trage Tocht Rheden trap wandelen Grebbeberg

Bijna 300 treden op de trap naar de top van de Grebbeberg

Bergwandelen op de Utrechtse Heuvelrug, de Grebbeberg

Een echte bergwandeling maken in Nederland? Dat kan bij Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug!  Hier wandel je door de bossen van de Grebbeberg én door de bossen en akkers van de Laarsenberg. Twee klimmetjes op de Grebbeberg worden beloond met spectaculaire vergezichten over de Nederrijn en de Blauwe Kamer. Een echte aanrader en zeker mooi in de herfst!

→Lees hier onze wandelervaring op de Trage Tocht Rhenen

→Ook een aanrader met veel hoogteverschil: de Trage Tocht Kwintelooijen

Bergwandelen rond Arnhem Trage Tocht Rheden en Posbank

Herfstkleuren en vergezichten; bergwandelen bij de Posbank

Bergwandelen in Nederland: Nationaal Park Veluwezoom

De hoogteverschillen in het landschap maken van Nationaal Park Veluwezoom één groot (berg) wandelparadijs. Hier vind je niet alleen de glooiende heidevelden rond de Posbank maar ook diverse heuvels zoals de Zijpenberg en Kraaijenberg. Vanaf het bezoekerscentrum kun je kiezen uit meerdere korte wandelroutes. Wandel door het bos naar de Zijpenberg en de Posbank of naar de Kraaijenberg waar je het stuwwallen landschap in alle glorie kunt bewonderen.

Liever een wat langere wandeling? De Trage Tocht Rheden ( 12 km) doet een flinke aanslag op de kuitspieren maar is het helemaal waard. Naast het beklimmen van de Zijpenberg en Posbank wandel je ook dwars door de heide en geniet je van spectaculaire vergezichten. Ook het lange afstand wandelpad het Maarten van Rossumpad trotseert de bergen van de Veluwezoom.

→Lees hier ons uitgebreide wandelblog van de Trage Tocht Rheden.

→In de zomer is deze wandelroute rond de heide van de Posbank een aanrader!

 

→Tip: een fijne gids met de mooiste bergwandelingen in Nederland:

Geplaatst in Europa, Nederland, wandelen, Wandelen in Nederland.

4 reacties

    • Leuk plan! Tijdens onze wandelingen in Zuid-Limburg hebben we al een deel van deze bergwandelroute gewandeld. Het lijkt me geweldig om die als één aaneengesloten grote route te lopen. Ik wens je vast veel plezier!

  1. Het prachtige Bergpad in Wageningen wordt niet genoemd, met uitzichten tot in Duitsland met helder weer. Het fraaie arboretum Belmonte ligt op het hoogste punt vlakbij het hotel de Wageningse Berg, beide een bezoek waard vanwege het uitzicht en het prachtige arboretum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *