Auto opladen met je eigen zonnepanelen

Heb je je eigen zonnepanelen op het dak liggen? Dan heb je een voordeel. Dan kun je namelijk goedkoop, groen en duurzaam je elektrische auto opladen. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt, en welke laadpaal je voor de deur hebt staan, is je elektrische auto opladen met zonnepanelen een slim idee.

Thuisladen is een slimme investering

Wanneer je de optie hebt om thuis je elektrische auto op te laden, is een auto opladen met zonnepanelen een slimme investering. Hoe meer zonnevermogen, hoe beter. Stel dat je een Volkswagen ID.3 hebt. Die gebruikt 15,5 kilowattuur per 100 kilometer. Op 15.000 kilometer per jaar, gebruik je zo’n 2310 kilowattuur stroom.

Als je zonnepanelen op het dak deze capaciteit opbrengen, kun je je elektrische auto daarmee helemaal opladen. En misschien kun je ook nog wat andere elektrische apparaten van duurzame, groene stroom voorzien. Een geplaatst zonnepaneel heeft gemiddeld een jaaropbrengst van 300 kilowattuur. Voor de  ID.3 uit dit voorbeeld heb je dus acht zonnepanelen nodig. Dat is dus zeker een slimme investering. Zeker als je het tegenover de prijs van benzine zet.

Slimme laadpaal gebruiken

Je kunt ook een slimme laadpaal gebruiken. Een slimme laadpaal is een laadpaal die checkt of er zonnestroom aanwezig is. Is dat zo? Dan wordt deze gebruikt om op te laden. Heb je meer stroom nodig, en is er nu geen voldoende zonnestroom? Dan kun je bijvoorbeeld ‘s nachts opladen, tegen nachttarief. Zo bespaar je het nodige geld.

Er zijn ook palen met een ondersteuning voor bidirectioneel laden. Dat houdt in dat de paal ook kan terugleveren aan het stroomnet. Die maakt van je auto een grote thuisbatterij.

Fan van duurzaam? Lees onze tips om duurzaam te reizen

Zonnepanelen leveren je geld op

Wanneer de zon veel schijnt en je veel zonnepanelen hebt, ben je dus spekkoper. Je laadt bijna gratis je elektrische auto op. Daarmee bespaar je dus enorm op de kosten van benzine en diesel, die je bij een conventionele auto hebt. Een elektrische auto is op de lange termijn dus een duurzame, groene en voordeligere keus. Heb je je hybride opgeladen met je zonnepanelen? En heb je toch nog stroom over? Dan kun je de overtollige energie terugleveren aan het stroomnet. Dan krijg je nog geld terug van de energieleverancier.

In de komende jaren wordt de zogenaamde salderingsregeling versoberd. Dan kun je beter de energie opgebruiken voor al je elektrische apparatuur, waaronder je elektrische auto, dan terugleveren.

Geplaatst in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *