Dromen over Afrika; het Etosha National Park

Drie jaar geleden kwam voor mij een lang gekoesterde wens uit. Ik bezocht een paar van de meest geweldige landen in Zuidelijk Afrika; Botswana en Namibië. De natuur in beide landen is zo ongerept. Er is zó veel variatie aan de spectaculaire wildparken en fraaie diersoorten  dat ik aan één reis absoluut geen genoeg had. Tot ik een keer terug ga koester ik me aan de herinneringen. De uitgestrekte grasvlaktes, grote rivierdelta's en majestueuze olifanten. De brullende nijlpaarden onder onze tent op palen. De kuddes zebra's met ieder hun eigen streepjespatroon en de grote stofwolken. Maar ook de kans om regelmatig heel dichtbij al dat "diergeweld" te komen, zoals in het Etosha National Park in het noord-westen van Namibië.

 

De Etosha Waterholes.

Aangezien wij Etosha National Park in de droge tijd bezochten (onze reis was in oktober/november) was het wild veel in de buurt van de waterholes te vinden. Deze grote waterplassen zijn deels natuurlijk en deels aangelegd. Een paar hebben er zelfs kleine tribunes waar je overdekt kunt zitten. Met de auto is het in deze periode vaak een kwestie van naar de waterholes rijden, de motor uitzetten en rustig afwachten. Eén voor één komen de dieren richting het water om er te drinken. Ik vond het geweldig om ze in alle rust te kunnen observeren. Spelende kleine leeuwtjes, giraffes die voorzichtig hun poten spreiden om maar bij het water te kunnen. Rijen dik van dezelfde dieren naast elkaar. Grote olifanten die als echte opperwezens hoog over alles uitkijken. Mijn camera maakte weer overuren!

Iedereen tolereert iedereen, maar het is duidelijk wat de rangorde van de dieren is; de leeuw onbetwistbaar op 1, de olifant op 2 en de neushoorn op 3.........

Het was echt 100 % genieten! Ik neem je graag even mee op mijn (foto) "trip down memory lane"!

etosha1

etosha

etosha3

etosha10

etosha4

etosha5

etosha9

etosha8

etosha7

etosha11

etosha12

etosha6

etosha2

etosha13

Droogte in Etosha National Park

Dit is slechts één van de overweldigende Afrikaanse parken die ik bezocht. Zoals je wel kunt zien op alle foto's is Etosha National Park in de droge tijd echt enorm droog. 

Na reizen door Tanzania en Zuid Afrika was dit voor mij  mijn derde safari reis in het zuiden van Afrika. Nog nooit heb ik de dieren van zó dichtbij kunnen observeren. Het Etosha National Park is daarom nog steeds één van mijn favoriete parken!

Wat is het park dat op jou de meeste indruk maakte in Afrika?

 

Op zoek naar nog meer bijzonder wildlife in Namibië? Lees dan mijn verhaal over het kakkerlakken paradijs. Ook dat is Afrika!

 

 

Geplaatst in Afrika, fotoblogs, Namibie.

21 reacties

 1. Die waterholes in het donker bezoeken is echt bijzonder. Je voelt je bijna een indringer en ik kon er uren zitten! Ah, Tanzania….voor mij al weer even geleden maar zo mooi! Ook weer heel veel fantastische parken en natuurlijk ook Zanzibar zeker niet overslaan, al is het maar een dag of 2. De Kilimanjaro beklimmen heb ik niet gedaan, een goede reden voor een 2e bezoek aan Tanzania dus!

 2. Mooie foto’s! Ik vond Etosha ook geweldig. Wij hebben ‘s avonds echt uren bij zo’n waterhole gezeten. Chobe in Botswana en Masai Mara in Kenia (daar was ik heeeeel lang geleden…) waren ook erg mooi.Het blijft bijzonder om wildlife te spotten en ik wil zeker nog eens terug naar zuidelijk Afrika!

  • Chobe vond ik ook geweldig, WAT EEN OLIFANTEN! In Kenia was ik nog nooit, wel in de Serengetti (en meer Tanzania). Ik zou nog heel graag tijdens de grote trek in Afrika zitten, dat lijkt me zo mooi!

 3. Etosha is inderdaad geweldig (wat de foto’s bewijzen), alleen eigenlijk iets te ‘netjes’ als je het ons vraagt. Zeker als je in Moremi NP (Okavango Delta, Botswana) bent geweest, wat dan ook by far ons favoriete wildpark in Afrika is.

  • Ik was ook in de Okavango Delta en dat is inderdaad niet te vergelijken met Etosha. Toch zijn ze allebei op hun eigen manier mooi vind ik. (Ik was van plan nog een keer wat foto’s te plaatsen van de delta). Ik wil graag nog een keer terug naar dit geweldig stuk Afrika en dan combineren met Zimbabwe of het oosten van Zuid Afrika.

   • Moet je doen … en als je meer wilt weten over het oosten van Zuid Afrika, Swaziland en Mozambique, neem dan maar eens contact met me op. (Ik woon het grootste deel van het jaar in Maputo, Mozambique) Ik vond de Okavango Delta nog net ietsjes bijzonderder dan Etosha. Maar je hebt gelijk. Ze zijn super. En wat denk je van Hwange in Zimbabwe. In de buurt van Vic Falls.

    • Wat een bijzondere plek om te wonen! Mocht ik die kant uit gaan dan neem ik zeker contact met je op om eens wat te sparren. Hwange ken ik alleen van naam, maar de Okavango vond ik geweldig!

  • Met wild moet je altijd geluk hebben. Zo kon ik bijvoorbeeld de neushoorns in Zuid Afrika bijna aanraken, maar in Tanzania was er slechts één die we als een heel klein stipje in de verte zagen. Etosha is echt een heel gaaf park om (in de droge tijd in ieder geval) erg dichtbij te kunnen komen en op je dooie gemak de dieren te kunnen observeren. Het blijft zo spannend dat wild spotten!

 4. Wow mooie foto’s! Wat ik zelf wel heb bij safari’s, zelf toen ik vorig jaar in Sri Lanka was, is dat mijn lens van 300mm eigenlijk niet genoeg bereik heeft. Welke zoomlens gebruik je zelf of zat je echt ‘dicht’ op de dieren?

  • Ik heb menig reis gewenst dat ik een 500mm lens had, maar gebruik een nog steeds een 300mm. In dit geval zat ik echt redelijk dichtbij, dat was het bijzondere van Etosha (in de droge tijd in ieder geval) dus geweldig goed voor de foto’s!

 5. Ik ben ook helemaal weg van Afrika ! Wat een prachtige foto’s ! Namibië, daar wil ik nog heel graag naar toe ! Je blog ziet er mooi uit, ik ga het nog allemaal lezen ! Je hebt prachtige reizen gemaakt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *