Welkom op de Dutch Mountain Trail pagina van Myfootprints

Samen met mijn man Frank wandelde ik begin juni 2021 de Dutch Mountain Trail (afgekort DMT). De totale route van deze pittige bergwandeling is 101 kilometer lang en combineert de "Seven Summits" met diverse andere bergtoppen in Zuid-Limburg, Duitsland en België. Naar aanleiding van onze ervaring maakte ik deze Dutch Mountain Trail pagina.

Het wandelen van de Dutch Mountain Trail vraagt enige wandeltraining want er zitten diverse stevige klimmetjes in de route. Mede daardoor is de Dutch Mountain Trail de zwaarste wandeling die je in Nederland kunt lopen. De route start op het station van Eygelshoven (bij Kerkrade) en eindigt op centraal station Maastricht. Vanaf hier kun je weer met de trein terug naar het beginpunt.

Het idee achter de Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail werd in 2020 uitgezet ter ere van de tiende editie van het Dutch Mountain Film Festival. Het idee achter deze uitdagende bergwandelroute is om bergliefhebbers te laten zien dat ze ook in onze eigen omgeving het ultieme berggevoel kunnen ervaren. Daarnaast is het wandelen van de Dutch Mountain Trail in deze tijd van klimaatveranderingen een prima alternatief voor bergwandelingen verder van huis.

startpunt Dutch Mountain Trail op station EygelshovenStrijthagerbeekdal Limburgwandelen in het dal van de StrijthagerbeekDutch Mountain Trail etappe 2 Drakentanden grens Nederland Duitslandpad op etappe 2 van de Dutch Mountain Trailbloeiend veld tussen Vaals en Vijlendoorkijkje huis in Orbachlentewandeling Vijlenerbosvakwerkhuis bij VijlenDutch Mountain Trail etappe 3 van Vijlen naar HeijenrathDutch Mountain Trail etappe 3 SelzerbeekDutch Mountain Trail etappe 3 bij Wahlwillerwandelen door het Eysderboshazelworm op de Dutch Mountain Trailtrap naar de Gulperberguitzicht Hakkenberg tijdens Dutch Mountain Trailwandelbordje Dutch Mountain Trailbos op de Hakkenberg BelgiëAberdeen Angus burger en Huisgemaakt Limburgs Zoervleisj Auberge de Smockelaervergezicht op Dutch Mountain Trail etappe 4 Heijenrath naar MeschDutch Mountain Trail etappe 4 grenspaal Nederland BelgiëKolebron bij Sint Martens Voeren Belgiëmodderig pad op de Dutch Mountain Trail

Voorbereiding en de etappes van de Dutch Mountain Trail

Officieel is de Dutch Mountain Trail verdeeld in 4 etappes van ongeveer 25 kilometer maar je kunt de wandelroute makkelijk naar eigen inzicht indelen. Fanatieke trailrunners lopen de route in één keer. Anderen doen het wat rustiger aan en maken er een hele wandelvakantie van. De meeste mensen wandelen de route in 4 of 5 dagen.

Houd bij het voorbereiden  voor de Dutch Mountain Trail rekening dat je ongeveer een dag nodig hebt per etappe. Zeker als je onderweg ook nog even op een terrasje gaat zitten, foto's wilt maken of relaxen voor of na je wandeling. Voor het downloaden van de GPS en meer informatie kun je terecht op de eigen website van de DMT

Dit zijn de officiële etappes van de Dutch Mountain Trail

 • Etappe 1: Eygelshoven – Vaals (28 kilometer)
 • Etappe 2: Vaals – Gulpen (23 kilometer)
 • Etappe 3: Gulpen – Mheer (26 kilometer)
 • Etappe 4: Mheer – Maastricht (24 kilometer ) NB: in de winter vaart het pontje bij Eijsden niet. Hierdoor moet je ongeveer 8 kilometer omlopen!

Dit zijn onze etappes van de DMT. De wandelblogs en ervaringen vind je verderop deze pagina

 

Bewegwijzering en routeboekje van de  Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail kun je het best wandelen met de GPS (te downloaden op de eigen website van de DMT). Daarnaast kun je ook gebruik maken van het speciale boekje van de trail. Wandelen op de markeringen kunnen wij je niet aanbevelen.

Officieel is de Dutch Mountain Trail niet bewegwijzerd en de wegwijzers ontbreken op veel plekken waardoor je regelmatig verkeerd zult lopen. Wel is het fijn om de markeringen ( met wit/blauwe streep) te zien als bevestiging dat je nog juist zit.

Bestel hier direct het routeboekje :

 

routemarkering Dutch Mountain Trail

Begwegwijzering op de Dutch Mountain Trail

De Seven summits

De Dutch Mountain Trail gaat over diverse bergtoppen waaronder de hoogste berg van Nederland, de Vaalserberg. Daarnaast kom je op de Seven Summits. Bij elk van de Seven summits is een speciale rondwandeling uitgezet. Leuk voor als je liever een korte route wandelt, wat minder tijd hebt óf nog meer wandeluitdaging zoekt! Dit zijn de Seven Summits, in de volgorde waarin je ze op de Dutch Mountain Trail tegenkomt.

 • 1- de Wilhelminaberg (225 meter)
 • 2- de Schneeberg (257 meter)
 • 3-  Eyserbos ( 197 meter)
 • 4- de Gulperberg (157 meter)
 • 5- de Hakkenberg (252 meter)
 • 6- Kattenroth (209 meter)
 • 7- d'n Observant (157 meter)

Overnachten langs de Trail

Wie wil overnachten langs de Dutch Mountain Trail kan kiezen uit diverse B&B's, hotels, huisjes en campings. De meesten ervan liggen binnen een kilometer van de route of zijn met het openbaar vervoer te bereiken. In de gids van de Dutch Mountain Trail krijgt je informatie over overnachten en horeca langs de route.

Wij wandelden de Dutch Mountain Trail in één wandelvakantie. Voor het ultieme vakantiegevoel zochten we bijzondere plekken om te overnachten. Vier overnachtingen op- en één overnachting voorafgaand aan de route. Zo hadden we tijd om naast het wandelen ook nog een lekker terrasje te pakken en te relaxen. Je leest meer over onze ervaringen en tips in onderstaande wandelblogs.

 

Nog niet uitgewandeld?

Dit zijn onze favoriete wandelroutes in Zuid-Limburg.

Heb je nog op of aanmerkingen? Aanvullingen of andere handige tips voor de Myfootprints Dutch Mountain Trail pagina?  Laat je reactie achter op deze pagina of onderaan één van de blogs.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *