Burg Eltz vanaf uitkijkpunt bij parkeerplaats

Burg Eltz via de Eltzer Burgpanorama wandelroute

Burg Eltz stond al jaren op mijn bucketlist. Tijdens ons verblijf in de Eifel zochten we naar een mooie wandelroute die ons bij de burcht zou brengen. We vonden de Eltzer Burgpanorama, één van de zogenoemde Traumpfaden (droompaden) die de regio rijk is. Een gevarieerde route van een kleine 13 kilometer door de velden en bossen en echt een perfecte manier om wandelen en een het bezoek aan deze bijzondere plek te combineren.

Wat zijn Traumpfaden?

De Eifel kent maar liefst 16 zogenoemde Traumpfaden, waarvan de Eltzer Burgpanorama er één is. Een Traumpfad is een route die zo natuurlijk mogelijk is, over goede paden gaat en waarbij het landschap je zintuigen prikkelt. Er is altijd water in de nabijheid, een opeenvolging van bos, open landschap en rotsen en één of meer bijzondere plekken zoals een kasteel, dorpje of een kapel en dergelijke. Tijdens het wandelen laat je alles los en voel je je één met de omgeving.

markering Traumpfad Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz vakwerkhuis bij startpunt

vakwerkhuis bij startpunt in Wierschem

Het startpunt van de route

Burg Eltz ligt in een prachtige bosrijke regio en je kunt op meerdere plekken beginnen met wandelen. De Eltzer Burgpanorama start in het kleine dorpje Wierschem. We parkeren de auto en bevinden ons direct tussen de uitgestrekte velden. Na een paar zonnige dagen is het vandaag mistig en laat de zon zich niet echt zien. Hoewel ik dat persoonlijk wel een beetje jammer vind is het heerlijk weer om te wandelen en voelt het echt "herfstig" aan. De eerste kilometers gaan door het glooiende landschap van het Maifeld. We wandelen over brede zandpaden tussen de velden en kleine boomgaarden met af en toe een stukje bos. Een klein stukje saai asfalt, maar verder alleen onverharde paden vandaag.

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz Maifeld

Appeltjes

Onderweg stikt het van de appelbomen en de grond ligt bezaaid met lekker ruikende appels. We kunnen het niet laten om er een paar te plukken en op te eten. De smaak is echt geweldig "vol", zo lekker hebben we ze thuis meestal niet. Als we even later een paar walnotenbomen tegenkomen zoeken we tussen het blad naar afgevallen noten. De inwendige mens is voorzien en de dag kan nu al niet meer stuk.

Overal liggen appels langs de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz appeltjes en walnoten

Mjammie!

Genieten van de herfst

We vervolgen onze weg en komen in een heuvelachtig gebied met beuken en dennenbomen. De beloofde vergezichten zijn een beetje te mistig, maar het bos ruikt heerlijk en de temperatuur is prima. Na een lange afdaling over een pad vol kleine stukjes leisteen komen we bij de Ringelsteiner Mühle. De parkeerplaats staat vol en we zien diverse Nederlandse kentekenplaten.

Van een molen is geen sprake meer maar rondom het restaurant is volop water te vinden. Ik leef me helemaal uit met mijn fotocamera. Wat een fotogenieke plek, zeker met al die verkleurde bladeren aan de bomen en in het water! Dan is het tijd om verder te gaan, de bucketlist moet immers nog steeds afgevinkt worden. Burg Eltz wacht op ons!

Traumpfad Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz afdaling

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz Ringelsteiner Mühle

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz herfst Ringelsteiner Mühle

Burg Eltz

Vlak voor de burcht staat op maps.me een uitkijkpunt met uitzicht op de burcht aangegeven. We klimmen al puffend het steile pad op maar het uitkijkpunt blijkt volledig dichtgegroeid. Verspilde moeite dus, dan maar weer snel afdalen en richting de burcht. Zelfs op een mistige dag als vandaag is het een plaatje. Het is ons niet helemaal duidelijk waar we naar binnen mogen zonder kaartje. We wandelen even naar de binnenplaats en drinken daarna een kopje koffie met gebak. Die hebben we wel verdiend vinden we zelf. Het is gezellig druk op deze doordeweekse dag, maar niet té.

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz herfstwandeling

 

Burg Eltz in de mist

Instababes en mooie foto's

Na deze fijne pauze vervolgen we onze weg. Op de oprijlaan moet ik even lachen wanneer twee Duitse meisjes met grote tassen en in hun allermooiste kleding een plek kiezen voor een fotoshoot. Lange laarzen en sexy jurkje aan, de spijkerbroek en gympen liggen in de tas. Thuis even opzoeken op Instagram denk ik. Daarna klimmen we het dal uit en genieten van een prachtig zicht op het kasteel en de vallei. De ultieme view die ik verwachtte is niet vanaf hier maar vanaf de hoger gelegen weg, dus die plek gaan we later nog even met de auto aandoen.

Burg Eltz vanaf de Eltzer Burgpanorama

Verrassingen

We  volgen een stroom en steken een kleine brug over waar ik nog even poseer voor een mooie foto. Daarna gaat het via het bos weer richting het Maifeld en komen we in het akkerlandschap terecht. Net als we het niet meer verwachten komt ons een jonge ree tegemoet. Hij heeft helemaal niets in de gaten en huppelt vrolijk onze kant uit. Dan ineens een blik waarna hij stil staat en ons een tijd bekijkt voor hij weer de benen neemt. Wat een mooie verrassing om onze wandeling mee af te sluiten! Al snel komt de parkeerplaats weer in zicht en is het rondje voltooid.

We rijden nog even naar de parkeerplaats van het slot en ik ren even naar het uitzichtpunt voor een laatste foto van bovenaf. Eind van een heerlijke dag.

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz hersft aan het water

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz brug

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz jonge ree in draf

 

Via de Eltzer Burgpanorama naa

 

Burg Eltz vanaf uitkijkpunt bij parkeerplaats

Handig om te weten over de Eltzer Burgpanorama wandelroute

 • De totale afstand van de wandeling is 12,6 kilometer en het is een middelzware route
 • Als je, net als wij, de route in tegengestelde richting loopt vermijd je de zware klim bij de Ringelsteiner Mühle. (Nu heb je een steile afdaling)
 • Loop je de route zoals beschreven dan krijg je eerst een uitkijkpunt op Burg Eltz voordat je er bent. Bij ons was dat andersom.
 • Het uitkijkpunt van de bovenste foto is vlakbij de parkeerplaats van het kasteel. Ik liep er vanaf de parkeerplaats snel even naartoe.
 • De route is goed te volgen dmv bordjes en het teken van de Traumpfaden
 • Goede wandelschoenen worden aanbevolen, zeker als het wat natter is
 • Parkeren kun je tegen betaling (€2 voor een dag in 2018) aan het begin van het dorp Wierschem, hier vind je ook een toilet
 • Gratis parkeren kan ook in het dorp, let op in de weekenden mag of kan het vaak niet!
 • Je kunt de route ook starten bij Burg Elz want hij komt er voor de deur langs
 • Openingstijden van Burg Elz ; dagelijks van 9:30 tot 17:30 uur t/m 1 november 2018
 • Horeca; in Burg Eltz (niet het hele jaar) , bij de Ringelsteiner Mühle en in Wierschem. (Wisselende openingstijden)
 • Meer informatie over de route en andere Traumpfaden vind je hier.

 

Trage tocht Hilvarenbeek boerenschuur

Wandelen in Twente; Trage Tocht Hellendoorn

Op zoek naar een route om te wandelen in Twente vond ik de Trage Tocht Hellendoorn. Een mooie en gevarieerde route van 15 kilometer  die je meeneemt door de bossen van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het boerenlandschap rondom Hellendoorn. Wandel je met ons mee?

 

Het startpunt van de route

Vanuit onze B&B in Dijkerhoek is het een minuut of 20 rijden naar het startpunt van de route. Gisteren wandelden we al een andere route en vandaag één die iets verder weg is. Je kunt eindeloos wandelen in Twente en ook op deze route pikken we een deel van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug mee.

We parkeren de auto bij landgoed Schuilenburg en na een kort stukje over het landgoed steken we al vrij snel de doorgaande weg over. Het pad gaat langs de rand van het bos en over een apart voetpad langs de velden. De schapen kijken ons nieuwsgierig aan en het is heerlijk rustig.

Trage tocht Hilvarenbeek startpunt bij landgoed Schuilenburg

 

Trage tocht Hilvarenbeek wandelen

 

Wandelen in Twente deTrage tocht Hilvarenbeek schapen

 

Trage tocht Hilvarenbeek uilenkast in boom

De bossen in

We vervolgen onze weg door de bossen van de Salland Sallandse Heuvelrug. Op diverse plaatsen zien we de sporen van reetjes op de paden, maar helaas komen we ze niet tegen. Ik knuffel met een enorme beukenboom en geniet volop van de lucht van warme dennennaalden in het heerlijke najaars-zonnetje. De eerste paddestoelen beginnen zich te tonen maar voor de herfstkleuren zijn we nog een beetje te vroeg. Het bos is gevarieerd en elke keer weer anders en zo vliegen de kilometers ongemerkt voorbij.

Trage tocht Hilvarenbeek sporen reetje

 

Trage tocht Hilvarenbeek grote beukenbomen

 

Trage tocht Hilvarenbeek door het boerenlandschap

 

Wandelen in Twente Trage Tocht Hilvarenbeek

 

Wandelen in de bossen tijdens deTrage tocht Hilvarenbeek

 

Trage Tocht Hilvarenbeek hersenzwam

 

Trage tocht Hilvarenbeek Sallandse Heuvelrug

Wandelen in Twente: tussen de velden

Uiteindelijk verlaten we het bos en wandelen langs de velden verder. Onze boterhammen eten we op langs de waterkant. We stoppen voor een kopje koffie bij Natuurcamping Eelerberg. Wat een leuke plek is dit, die gaan we zeker onthouden voor een andere keer! Het appelgebak ziet er té lekker uit om te laten staan. Met moeite lokken we ons los van de stoelen in het zonnetje en wandelen verder. Een klein stuk over een saaie asfaltweg die gelukkig al vrij snel over gaat in een breed zandpad.

Wandelen in Twente Trage tocht Hilvarenbeek koeien in de wei

 

Trage tocht Hilvarenbeek langs de velden

 

Trage tocht Hilvarenbeek bramen en vergezichten

 

Trage tocht Hilvarenbeek nieuwsgierige koe

 

Boerenpaden en de Regge

Het laatste deel van de route brengt ons via boerenpaden door het dal van de Regge. Helaas blijft de rivier vrij ver weg en kunnen we het water maar op een paar plekken zien. Echt dichtbij komen doen we niet want alle grond naast het water is afgezet. Een klein beetje teleurgesteld zijn we wel maar al met al wandelden we weer een mooie en gevarieerde route in het Twentse land.

Trage tocht Hilvarenbeek boerenschuur

 

Trage tocht Hilvarenbeek tussen de velden

 

Trage tocht Hilvarenbeek het Reggedal

 

Handig om te weten over de Trage Tocht Hellendoorn

 • Startpunt van de route; Landgoed Schuilenburg, Schuilenburgerweg 54, Hellendoorn.
 • Parkeren van de auto is gratis bij het startpunt.
 • Totale afstand van de route: 15 kilometer.
 • Comfortabele schoenen zijn prima voor deze tocht.
 • De route is te volgen via een routebeschrijving of door het downloaden van de GPS track.
 • Horeca; Landgoed Schuilenburg en in de zomermaanden Boerderij Onder De Eik (Ossenkampweg 4 Hellendoorn) bij Natuurcamping Eelerberg.
 • Klik hier door naar de pagina met alle informatie over de route.
 • Zoek je nog een mooi adres om te overnachten? Wij sliepen in B&B Woonboerderij Dijkerhoek. Een plek die ik echt kan aanbevelen.
Detailfoto Twisk

Wandeling in en rondom lintdorp Twisk

Met haar oude stolpboerderijen, kerkjes en langgerekte dorpsstraat vol klinkers is Twisk één van de mooiste dorpjes in de regio Holland boven Amsterdam. Tijdens open Monumentendag ging ik op pad met gids Tineke die mij alles vertelde over dit bijzondere dorp. Daarna maakte ik nog een fijne wandeling in het vogelrijke buitengebied én bekeek ik een aantal panden van binnen.

Waterberging bij Twisk

 

Twisk

Twisk is een klein dorp in de gemeente Medemblik. Rond de 2000 jaar geleden gebouwd op een hoger gelegen zandkreek, midden in een waterrijk gebied vol veen. Hierdoor ontstond een langgerekt, of lintdorp vol prachtige historische panden, waaronder een grote concentratie stolpboerderijen. Inmiddels heeft Twisk een beschermd dorpsgezicht, zijn er een paar kleinere nieuwbouwwijken bijgekomen en is een groot deel van de regio drooggelegd.

In de dorpsstraat vind je prachtig versierde boerderijen, twee kerkjes met oude pastorie én, net buiten het dorp, het fraaie treinstation aan de lijn Hoorn-Medemblik. (Tegenwoordig een museum). Het dorp telt maar liefst vijftig rijksmonumenten en wordt gezien als het mooiste dorp uit de regio.

 Hoofdstraat Twisk, gemeente Medemblik

 

Dorpsstraat Twisk

Op stap met Tineke

We hebben afgesproken bij het treinstation en wandelen vanaf daar de hoofdstraat in. Tineke is één van de gidsen van Nut Twisk en begint gelijk vol enthousiasme te vertellen over "haar" Twisk. Met stralende ogen en een brede glimlach, hier is duidelijk sprake van een "gevalletje ware liefde".

Treinstation Twisk traject stoomtrein Hoorn Enkhuizen

 

Mooi huis in Twisk

 

Detail boerderij in Twisk

Verhalen en details

In een rustig tempo wandelen we naar de andere kant van het dorp waarbij we regelmatig even stil staan voor een verhaal of om foto's te maken. Twisk kende in de 18e, einde 19e en begin 20e eeuw een goede tijd en dit is terug te zien aan de sterk versierde boerderijen en woningen.

Bij praktisch ieder pand is er wel wat moois te zien of te vertellen. Zo zijn er de prachtige klokjes in de raamdecoratie en is er een speciale "rouw en trouwdeur". Deze deur begint een stuk hoger dan het straatniveau en werd alleen gebruikt voor bruiloften en begrafenissen. De bruid over de drempel naar binnen en de overledene in de kist eruit.

Eén van die mooie dingen die nog bewaard zijn gebleven in veel van de panden. Veel details waar je normaal gesproken aan voorbij gaat gaan leven door de verhalen van Tineke.

detail met klokjes raam Twisk

 

Detailopname gevelornament Twisk
fraaie dakkapel in Twisk
Karakteristieke krullen dak in Twisk
Ronde schoorsteen. Hypotheek op huis afgelost Twisk

Ronde schoorsteen op het dak? Dan was de hypotheek op het huis afgelost. Vierkant? Nog even sparen!

Vrouwen van Nu

Het verenigingsleven speelt een grote rol in kleine gemeenschappen als die in Twisk. en veel dames zijn lid van "Vrouwen van Nu". Een landelijke vereniging, opgericht in 1930 als "Plattelandsvrouwen" met als doel om begrip te krijgen voor het plattelandsleven en omstandigheden te verbeteren. Vakonderwijs voor vrouwen was één van de speerpunten. Tegenwoordig is er veel aandacht voor maatschappelijke, culturele en sportieve activiteiten en leveren de vrouwen een actieve bijdrage aan vrouwenrechten wereldwijd. De vereniging telt zo'n 40.000 leden en heeft prinses Beatrix als beschermvrouwe.

Dorpsweg Twisk

De paden op

En dan is het tijd om afscheid te nemen. Tineke wandelt met me mee tot het monument ter herinnering aan het neergestorte vliegtuig ui de 2e wereldoorlog. "Als je tijd hebt kom dan vanmiddag nog even terug" zegt ze ter afscheid. "Je kunt vandaag op veel plekken binnen kijken in verband met de Open Monumentendag". Daarna wandel ik verder over goede paden door de polders en langs het vogelrijke gebied van de Waterberging Twisk. Aan het eind van het rondje ben ik weer terug bij het treinstation. Snel stap ik in de auto voor mijn volgende afspraak.

wandeling bij Twisk

 

herinnerings monument neergestort vliegtuig WO 2 Twisk

 

schaap bij Twisk

 

Kwetsbaar gebied rondom Twisk

 

Waterberging Twisk hotspot voor vogelaars

 

vogels bij waterberging Twisk

 

Open Monumentendag in Twisk

Gelukkig vind ik eind van de middag nog even een gaatje voordat ik terug naar huis rijd. Het treinstation is mijn eerste stop en daarna bezoek ik nog een paar panden. "Natuurlijk" kom ik ook Tineke weer tegen als ik het prachtige orgel bekijk in de Doopsgezinde kerk. "Heb je de oude pastorie al bekeken? Kom dan gaan we samen even" ! Met moeite luk ik me een half uur later los van al die mooie plekjes en stap tevreden in de auto.

Twisk open monumentendag

 

Prachtige graftegels in de kerk van Twisk

 

orgel Doopsgezinde kerk Twisk

 

Oude Pastorie Twisk open munumentendag

Nieuwsgierig geworden naar dit mooie plekje?

Gidsengroep Twisk  (Nut Twisk) verzorgt regelmatig wandelingen met gids. Zo zijn er in de zomer een aantal zondagmiddag wandelingen.

Helemaal speciaal is de zomeravond wandeling (in samenwerking met het West Fries genootschap). Tijdens deze avond, die rond de eerste dag van de zomer valt, komen in kostuum geklede personages uit "de oude tijd" tot leven. Zij nemen je, samen met een ervaren gids, mee naar het Twisk van weleer. Er is een optreden van het koor, een toneelstuk en de avond heeft elk jaar een eigen thema.

Wil je liever met je eigen gezelschap op pad? Ook dat is mogelijk bij Nut Twisk. Neem contact op via deze site voor de mogelijkheden en prijzen.

boerderij in Twisk

Ik maakte deze wandeling op uitnodiging van Visit Medemblik. Met dank aan Nut Twisk  en Tineke Voswijk voor de uitleg en enthousiaste ontvangst.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen hangbrug over de Tiroler Achen

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen, hiken in Duitsland

Tijdens onze week in Chiemgau in het zuiden van Duitsland liepen wij een smokkelaarsroute in de Beierse Alpen. Een grensoverschrijdende, middelzware bergwandeling door de bossen, langs het water van de Tiroler Achen en door de Entenlochklamm. Met een venijnige klim op de tweede helft. Wandel je weer met ons mee?

Het startpunt van de route

Vanuit onze camping is het een minuut of 20 rijden naar het startpunt van de route in Ettenhausen. Als we aan het begin van de lange weg naar de parkeerplaats van de kabelbaan komen staat er ineens een kaartjesautomaat. Nederlands als we zijn besluiten we iets terug te rijden door het dorp, de 307 richting Kössen te nemen en te parkeren langs de Tiroler Achen op een kleine landweg onder de eerste brug. Een plek die we al op de kaart gespot hadden. Hier staan diverse auto's van vissers en wandelaars en het ligt op een 100 meter van de route af. Veilig én gratis dus.

We steken de 307 over, wandelen 100 meter tegen het verkeer in en gaan dan links de weg af. Daar pikken we de route op. Het begint al goed met een prachtig uitzicht op de hoge bergtoppen die deze vallei omringen.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

Verstopt in de bossen

Als we aan het eind van de grasvlakte zijn lopen we de bossen in. En dan staan we midden in het bos ineens voor een mooi meer. Het blauwe water van de Rundesburgersee glinstert aanlokkelijk in het zonnetje. Nieuwsgierig als we zijn  besluiten we even van de route af te lopen en het blijkt een viskwekerij te zijn in privé eigendom. Overal staan bordjes dat je het water niet in mag. Geen meer om in te zwemmen dus, maar wel erg mooi om te zien.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Naturschutzgebiet

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Rudersburger See

Makkelijk te volgen

Weer terug op de route wandelen we om het meer heen. Het pad stijgt in een langzaam tempo en al redelijk snel zitten we ruim boven de vallei. De route gaat nu over een redelijk breed pad, soms in de volle zon, soms door het bos. Dit eerste deel van de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is bewegwijzerd via bordjes met het logo van de Smugglerweg, handig want zo hoeven we niet veel op de telefoon of kaart te kijken.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen routebordje

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen bos

Grensoverschreidend

Het leuke aan de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is dat hij grensoverschrijdend is. Zo komen we al wandelend vanzelf in Oostenrijk terecht, dat is al de tweede keer tijdens deze vakantie. De Beierse Alpen lopen hier naadloos over in Tirol. Grappig om te bedenken dat ik al diverse malen aan de andere kant van deze bergen heb rondgewandeld tijdens eerdere zomervakanties.

Als we bij de Wallfahrtskirche Maria Klobenstein in de buurt zijn verlaten we de officiële smokkelaarsroute. Deze loopt verder via het hoger gelegen pad. Wij dalen af en gaan vanaf nu de Samerrundweg volgen. Deze zal ons uiteindelijk naar de parkeerplaats terug brengen.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen routebord

Genieten

Beneden aangekomen steken we met een hangbrug de Entenlochklamm over. We wandelen langs de oever en koelen onze voeten in het frisse water. De picknickbankjes aan de oever zijn allemaal bezet met mensen die net als wij genieten van deze prachtige omgeving.

Wij hebben zin in koffie en lopen daarom door naar het iets hoger gelegen Gasthaus Klobenstein. Het terras zit flink vol en we schuiven aan bij een echtpaar aan één van de tafels. Onze buren zitten aan brood met uitgebakken spekvet, jaiks denk ik maar ze vertellen ons dat het erg lekker is. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen. De koffie laat even op zich wachten, maar we hebben de tijd.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen hangbrug over de Tiroler Achen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen de Entenlochklamm

 

Weer omhoog

Na de koffie bekijken we het kleine kerkje en vervolgen onze weg. We klimmen de kloof uit en dan gaat het over een doorgaande weg met weinig ruimte om uit te wijken. Iets waar ik persoonlijk nooit blij van word. Gelukkig steken we na een kleine 300 meter de weg over en slaan een pad naar boven in. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de lager gelegen kloof.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Wallfahrtskirche Maria Klobenstein

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen uitzicht over de Tiroler Achen

Pijn

Het pad is breed en stijl en blijft maar doorgaan. Na alle zware wandelingen van de afgelopen dagen speelt mijn knie een beetje op. We kozen deze smokkelaarsroute in de Beierse Alpen omdat hij, volgens de campingbaas, redelijk vlak was. Mijn knie doet steeds meer pijn en na een tijd staat het huilen me nader dan het lachen. Hoezo redelijk vlak?

Gelukkig komt er aan alle ellende een eind en komen we uiteindelijk bij een alpenweide. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Bovendien is er geen mens te bekennen omdat iedereen de route via het dal terugloopt, iets wat ik ook wel weer snap. "Maar dan hebben we wel dit" zeggen we tegen elkaar als we even later op een paar grote rotsen in de stilte onze broodjes opeten.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen weg omhoog

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen alpenwei

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen alpenweide uitzicht op de Geigelstein

De laatste loodjes

Mijn knie schreeuwt om rust, maar we zijn er nog niet. De laatste kilometers gaan langs alpenweides en via het bos langzaam aan omlaag. We verlaten Oostenrijk en passeren ongemerkt de grens met  Duitsland. En dan zijn we er. Een prachtige route, maar voor mij eigenlijk iets te veel na alle eerdere wandelingen. Tijd om te gaan relaxen en genieten van al het moois dat we zagen op onze eerste kennismaking met Beieren.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen weg langs bos

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen afdaling door het bos

Handig om te weten over de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 • De totale afstand van de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is ruim 13 kilometer.
 • Officiële start en eindpuntpunt van deze middelzware rondwandeling; Parkplatz Geigelstein in Ettenhausen. Hier moet je betaald parkeren.
 • NB: Wij begonnen zelf iets verderop bij de gratis parkeerplaats onder de brug waar de weg 307 de Tiroler Aachen over gaat. Daarna steek je de  de weg over, wandelt 100 meter richting Ettenhausen en pikt daar de route op in de vallei. Je passeert de Parkplatz Geigelstein dan wat later op de route.
 • Goede wandelschoenen zijn aanbevolen.
 • Na het passeren van de Wallfahrtskirche Maria Klobenstein volgt een pittige stijging naar de hoger gelegen alpenweides.
 • Op warme dagen kun je je heerlijk opfrissen in het water van de Tiroler Ache bij de Wallfahrtskirche
 • Het eerste deel van de route is goed aangegeven via gele wegwijzers met de tekst Schmugglerweg.
 • Bij de lokale VVV kun je de wanderkarte Chiemse krijgen waarop de route aangegeven staat.
 • Horeca; bij de Wallfahrtskirche vind je Gasthaus Klobenstein voor een drankje of eenvoudige hap. Verderop op de Peterer Alm
 • Meer informatie over de route vind je op de site van de regio Chiemgau.

 

Vond je deze  smokkelaarsroute in de Beierse Alpen leuk? Dan vind je deze wandelingen vast ook interessant!

Overnachten langs de Walk of Wisdom Bed and Breakfast de Botterpot, Groesbeek

Overnachten langs de Walk of Wisdom; mijn tips

In de zomer van 2018 liep ik samen met mijn man Frank de 136 kilometer lange pelgrimsroute de Walk of Wisdom. Er zijn mensen die deze route in delen lopen maar wij wandelden hem in één vakantieweek. Als je dat doet dan moet je natuurlijk ook overnachten langs de Walk of Wisdom. Aan de hand van onze route ontdekte ik 7 fijne overnachtingsmogelijkheden en vandaag deel ik die graag met jullie.

Overnachten langs de Walk of Wisdom

Wanneer je op zoek gaat gaat naar een plek om te overnachten langs de Walk of Wisdom is er enorm veel keus. Gek genoeg hadden wij toch moeite om één van de dagen onderdak te vinden. Een zaterdag in juli, zeker in de fijne zomer van 2018, is snel vol. Zo kwam het dat wij in plaats van in Winssen in Weurt sliepen en met de bus heen en terug reisden naar de route. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat we laat begonnen met het reserveren van de overnachtingen, dus wees er op tijd bij.

De plekjes waar wij sliepen zijn stuk voor stuk heerlijk, met super enthousiaste eigenaars die je graag in de watten leggen. Elke ochtend zaten we aan een uitgebreid ontbijt en bijna elke keer stond er een leenfiets voor ons klaar. In overleg konden we naar de route gebracht of er opgehaald worden of soms zelfs mee-eten. Zo werd onze wandelweek een echte vakantie.

Ook voor hen die liever kamperen zijn er genoeg campings langs de route. Ga jij ook kamperen? Lees dan zeker het stuk over Minicamping Zus&Zus in Hernen even!

 

Walk of Wisdom Bed and Breakfast de Botterpot, Groesbeek

Bed & Breakfast Botterpot, Groesbeek

Vorig jaar verkende ik met 2 vriendinnen een weekend lang de omgeving van Bed & Breakfast Botterpot. Een heerlijke plek voor een vakantie in eigen land en om te overnachten langs de Walk of Wisdom. Voor ons was het de perfecte plek om onze wandelweek te starten.

Het bijzondere is dat je het huis helemaal voor jezelf hebt als je bij de B&B boekt. Geen kamer dus in de grote boerderij erachter, maar een geheel eigen plek. Op het terrein lopen diverse boerderijdieren, wel zo gezellig!

Het huis heeft een vrij gelegen terras waar je heerlijk kunt ontbijten of lekker uitrusten na een dag wandelen.  Paula helpt je graag aan meer informatie over de route en de omgeving.

 • Adresgegevens: Heiland 8, Groesbeek. Tel: 024-3975648 of 06-10682616
 • Prijsindicatie: Gebruik 1 persoon €70, 2 personen €90. Dit is inclusief een uitgebreid ontbijt, toeristenbelasting en gebruik van 2 fietsen. (prijzen 2018)

Lees meer over mijn eerder ervaring bij Bed & Breakfast Botterpot.

 

 

Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat ingang
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat kamer Renée
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat dropjes
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat Boeddha1
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat ontbijt

B&B Aan de Bagijnstraat, Malden

B&B Aan de Bagijnstraat wordt gerund door Leon. Een enthousiaste go-getter die je graag helpt om je verblijf zo plezierig mogelijk te maken. Wij hebben prima geslapen in kamer Renée.Een mooie kamer, voorzien van alle gemakken met een eigen opgang en buitenzitje. Met de tropische hitte kwam de airconditioning goed van pas.

Als je 1 kamer boekt dan heb je de hele verdieping voor jezelf. Ben je met meer mensen dan staat er nog een tweede kamer tot je beschikking. We konden twee fietsen meenemen en zo na het wandelen nog even zwemmen en afkoelen in de Mookerplas en daarna een hapje eten. Prima geregeld.

Na een rustige nacht start je goed met het zeer uitgebreide en luxe ontbijt. Indien je het wenst kan Leon je, in overleg, oppikken of afzetten bij de route. Tegen betaling kun je ook een lunchpakket meekrijgen.

 • Adresgegevens: Rijksweg 221, Heumen. Tel:06-53381172. Email:info@aandebagijnstraat.nl
 • Prijsindicatie: 1 persoon vanaf €63 en 2 personen vanaf €77,50, dit is inclusief toeristenbelasting en een uitgebreid ontbijt. (Prijzen 2018)

Klik voor alle informatie even door naar de eigen site van B&B Aan de Bagijnstraat.

 

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen Zus en Zus minicamping
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen minicamping Zus en Zus pipowagen
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus ontbijt
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus pipowagen
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus

Minicamping Zus en Zus, Hernen

Na jaren dromen sliep ik eindelijk een nacht in in een pipowagen op Minicamping Zus & Zus. Wat ooit een gezellige plek was om met vrienden te kamperen groeide uit tot een sfeervolle, kleine camping midden in de natuur. Vol enthousiasme gerund door tweelingzussen Karen en Marlene.

De pipowagen staat aan het eind van de camping tegen de bosrand aan en heeft een vrij uitzicht. Er is een koelkast, een binnen en buitenzitje en een elektrische kachel voor als het wat frisser is. Zus en Zus richt zich alleen op volwassenen en is voorzien van diverse gezellige zitjes, luxe sanitair en goede wifi.

Er zijn 2 fietsen die je mee kunt nemen om even een boodschap te doen of uit eten te gaan. Indien gewenst kan er na overleg (tegen betaling) een ontbijt geregeld worden.

 • Adresgegevens: Dassenloop 9, Hernen. Tel: 06-22017485, Email; info@minicampingzusenzus.nl
 • Prijsindicatie voor de pipowagen: Gebruik 1 of 2 personen €50. Dit is inclusief bedlinnen, handdoeken, toeristenbelasting, schoonmaakkosten en gebruik van 2 fietsen. (prijzen 2018)
 • NB: de camping is open van half april tot 1 oktober.

Lees alles over deze fijne camping op de eigen site.

 

Walk of Wisdom van Malden naar Grave B&B Gustav Interiors Grave

Gustav Gueshouse, Grave

Midden in het centrum van het oude vestingsstadje Grave ligt het guesthouse van Gustav Interiors. Een perfecte plek om te overnachten langs de Walk of Wisdom, pal aan de route. Boven de interieurwinkel heb je een hele zolderetage voor jezelf, inclusief een klein buitenterras.

Het guesthouse is door Myriam helemaal ingericht in landelijke, Scandinavische stijl en voorzien van alle gemakken. Eventueel kun je zelf koken. Er is een koelkast, de winkels zijn vlakbij. Wat een bijzondere plek om te slapen.

Vanuit de B&B zit je zo op de leukste terrasjes aan de Maas of bij één van de restaurantjes. Je uitgebreide ontbijt wordt 's morgens op een afgesproken tijd klaargemaakt.

 • Adresgegevens: Rogstraat 17, Grave. Tel: 0486-421 310 Email gustav.interiors@live.nl
 • Prijsindicatie: €129 voor 2 personen. Dit is inclusief een uitgebreid ontbijt en toeristenbelasting. Zonder ontbijt ook mogelijk dan is het €109. (prijzen 2018)

 

 

Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin luie stoelen
Bed and Breakfast Down Tuin tas met warme broodjes
Bed and Breakfast Down Tuin kat

Bed & Breakfast Down Tuin, Nijmegen

Bed & Breakfast Down Tuin ligt aan de rand van Nijmegen in een groene omgeving. De perfecte plek om na een lange dag vol indrukken even heerlijk te relaxen. Het huisje staat in de grote achtertuin van Stef en Juul en is voorzien van een eigen keuken en goede wifi. Wil je niet zelf koken? Op een kilometer afstand vind je een fijn eetcafé.

Het Bed & Breakfastligt niet direct aan de route maar is met de bus vanuit het centrum makkelijk en snel te bereiken.Op een zwoele zomeravond zit je heerlijk aan de picknicktafel in de tuin en geniet van de stilte en de nachtelijke geluiden.  Down Tuin ligt niet alleen vlakbij de Walk of Wisdom, maar ook vlak langs de N70. Lees hier meer over deze prachtige route die ik vorig jaar liep.

Na een rustige nacht kun je zelf kiezen wanneer je gaat ontbijten. Alle spullen worden in de koelkast gezet en de warme broodjes worden volgens afspraak aan de deurknop gehangen.

 • Adresgegevens: Luciaweg 31, Nijmegen. Tel: 024-3601217 of: 06-20240889. Email S.Olsthoorn@science.ru.nl
 • Prijsindicatie: 1 persoon vanaf €45 en 2 personen vanaf €70, dit is inclusief toeristenbelasting en een uitgebreid ontbijt. (Prijzen 2018)

Meer informatie over dit fijne plekje vind je op de eigen site.

 

 

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek

Bed and Breakfast d'n Hoaf, Groesbeek

Bed and Breakfast D'n Hoaf ligt midden tussen de velden aan de noordkant van Groesbeek en direct aan de route. Een handige plek om te overnachten langs de Walk of Wisdom, zeker als je van de rust van het platteland houdt. Aan de ene kant scharrelen de koeien van de buurman, aan de andere kant kijk je uit op de bossen rond de Duivelsberg. Echt een plek om even helemaal tot rust te komen.

Je kamer bevindt zich op de bovenste etage van de villa. Een hele grote ruimte, van alle gemakken voorzien. Indien gewenst kun je (tegen betaling) een warme maaltijd mee-eten maar je kunt ook zelf koken. Haal dan je boodschappen in Berg en Dal tijdens het wandelen. Buiten zijn diverse plekjes om te zitten en bij warm weer kun je 's morgens in de tuin ontbijten.

 • Adresgegevens: Waldgraaf 3, Groesbeek. Tel: 06-23509736 of 024 696 3401  Email: kmcommunicatie@wxs.nl
 • Prijsindicatie: Gebruik door 1 of 2 personen €55. Dit is inclusief ontbijt, linnengoed, handdoeken, toeristenbelasting en gebruik van 2 fietsen (prijzen 2018)

Meer informatie over de B&B vind je op deze site.

 

 

Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek

Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek, Balgoy

Vorig jaar sliep ik in de herfst een paar nachten bij de sfeervolle Bed & Breakfast van Rudy en Yvon. Deze B&B is gevestigd in een oude boerderij. Sfeervol opgeknapt met behoud van de authentieke stijl en voorzien van alle moderne gemakken. Het is alsof je in een mooi, historisch museum slaapt.

Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek ligt bijna aan de route van de Walk of Wisdom en is te voet te bereiken. Je slaapt in het voorhuis of in het appartement "onder de hooiberg".

Na een rustige nacht start je goed met het uitgebreide ontbijt. Indien je het wenst kunnen Rudy en Yvon je, in overleg,  oppikken of afzetten bij de route.

 • Adresgegevens: Houtsestraat 12, Balgoy. Tel:06-22378368. Email:info@bbbalgoy.nl.
 • Prijsindicatie: 1 persoon vanaf €40 en 2 personen vanaf €50, dit is inclusief toeristenbelasting en een uitgebreid ontbijt. (Prijzen 2018)

Lees hier meer over mijn eerdere ervaring in Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek.

Alle adressen van overnachten langs de Walk of Wisdom zijn gebaseerd op onze route. Wil je meer weten over de route, de etappes van de Walk of Wisdom en andere wandeltips klik dan hier door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute!

Op zoek naar nog meer overnachtingstips? Je vind ze allemaal op de pagina overnachten.

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brug

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, etappe 4

Wandel mee door bos en langs kleine stroompjes. Een mooie en gevarieerde route langs kasteel Hernen en over dijkjes tot aan de Waal. Op De Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen kun je in de droge tijd langs de oevers struinen op een speciale struinroute.

kaart Walk of Wisdom Hernen naar Winssen

De Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, routegegevens.

 • Totale afstand: ruim 23 kilometer
 • Horeca; in Bergharen, net na Afferden ligt Café restaurant Tabaksplant direct aan de route en in Deest.
 • NB wegens werkzaamheden kun je op dit deel van de route helaas even niet struinen langs het water maar loop je iets verder weg over een fietspad
 • Startpunt: bij de molen in het Hernensche Bos, net na de Molenhoekweg
 • Eindpunt: de kapel van Huub en Adelheid Kortekaas op de dijk in Winssen

Buiten ontbijten

Op deze zomerse, maar nog wat bewolkte, ochtend ontbijten we alweer buiten. Terwijl onze buren nog liggen te slapen fluiten de vogels al volop om de nieuwe dag te begroeten. Karen en Marlene brengen een blad vol lekkernijen naar de pipowagen en dan is het tijd om afscheid te nemen van deze fijne plek. Het is een klein stukje lopen van Camping Zus en Zus naar het startpunt van de route waar we bij de molen het gebied van het Gelders Landschap induiken. Via een waterrijk gebied en het bos wandelen we richting Hernen waar we via een tunnel onder de A50 door piepen.

ontbijt camping zus en zus Hernen, Walk of Wisdom overnachten

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen startpunt

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

Het kasteel en landgoed van Hernen

Langs de kerk wandelen we door Hernen om daarna de oprijlaan van het kasteel op te lopen. Kasteel Hernen werd nooit verwoest of belegerd en is niet verbouwd of gemoderniseerd. Daardoor krijg je er een goede indruk hoe een middeleeuws kasteel er uitzag. Ook heeft het een belangrijke rol gespeeld in één van mijn favoriete series uit mijn kindertijd; Floris!

Het kasteel bezoeken is mogelijk, maar als wij er zijn is het gesloten. Geeft niks, van buiten ziet het er ook al heel mooi uit! Na een rondje om het kasteel lopen we via een beukenlaan verder het landgoed op.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen kasteel Hernen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen beukenlaan

Bruggen en kikkers

Het volgende deel van de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen gaat door een waterrijk stuk met daarin de Leurse Leigraaf en de Nieuwe Wetering. Terwijl we langs de oevers lopen springen er overal kleine kikkertjes voor onze voeten het pad over. We passeren een tweetal bruggen en genieten volop van de mooie natuur. Het is fijn om tussen al die droge stukken zo'n mooi nat gebied tegen te komen. Het riet fluistert in de wind en wij staan een tijd stil om naar de geluiden van moeder natuur te luisteren. Even helemaal alleen op de wereld....

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brug

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen zonnebloem

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen bloemen

Nieuwe natuur

De route Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brengt ons via de velden naar het kleine dorp Bergharen waar we al vrij snel natuurgebied 't Elzend inlopen. Landgoed 't Elzend was tot voor kort nog een boerenbedrijf en bestaat nu uit een bos, een landhuis en natuurterrein. Mooi om te zien hoe dit soort gebieden langzaam aan terug gegeven worden aan de natuur. Op het bord bij de ingang lezen we dat hier dassen leven, hoe gaaf zou het zijn om die tegen te komen? Onze kansen zijn klein zo midden op de dag, maar het blijft altijd spannend.

We wandelen door het bos en schuilen even onder de bomen voor een kleine bui. Tijd om een broodje te eten. Gelukkig is het snel weer droog en kunnen we weer verder. Een kort stukje op de doorgaande weg naar Afferden en dan slaan we weer linksaf bij een schattige boerderij. Zoals altijd fantaseer ik even hoe het zou zijn om hier te wonen, zo van het gebaande pad.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen geiten in weide

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brievenbus

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen boerderij

Wielen langs de Waalbandijk

Via het plaatsje Afferden komen we op de Waalbandijk. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de diverse Wielen (of Waaien). Hier is het water ooit door de dijk gebroken en door de stroming ontstonden er diepe gaten. Tegenwoordig zijn het grote plassen met ongerepte, nieuwe natuur. Inmiddels breekt de zon ook weer door en wordt het zo stiekem toch weer erg warm.

We verbazen ons over het feit dat er nergens een bankje staat om even rustig te zitten en het uitzicht in je op te nemen. Frank heeft wat last van zijn knie en wil even zitten om die te ontlasten. Waar zijn de bankjes als je ze nodig hebt? Uiteindelijk kiezen we er maar voor om op een paal te gaan hangen. Als we na deze pauze verder lopen komen we een minuut of 5 later, aan het eind van de dijk, een bankje tegen. Ja hoor.....te laat.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen even uitrusten op de Waalbandijk

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen Waalbandijk

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen dijk

Teleurstelling

Inmiddels hebben we toch wel veel zin gekregen in een lekker kopje koffie. Helaas is er in Deest alleen een snackbar en kopen we bij de winkel maar wat fruit. Ook lekker, maar het is geen koffie. Daarna gaat het verder richting de Waal. Van te voren had ik me heel erg verheugd op het struinen langs de rivier maar helaas ligt dit eerste deel van de oevers en de struinroute op de schop. We moeten ons dus tevreden stellen met een verhard pad iets verder van de rivier af. Ook mooi, maar niet wat ik wilde.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, onweer op komst langs de Waal

 

Terwijl we lopen komen er van alle kanten donkere wolken aan. In de verte zien we bliksem en het gaat steeds harder waaien. Gelukkig blijft het alleen bij dreigen en trekken de wolken weer over. We eindigen bij het dorpje Winssen. Door de late planning was er voor ons geen enkele slaapplek langs dit deel van de route en daarom pakken we de bus naar Weurt. Hier vond ik een B&B die wel aan de route ligt, maar voor ons eigenlijk niet ideaal. Eind aan een prima dag wandelen op de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen. Slapen, lekker hapje eten en op tijd naar bed.

Wil je zelf de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen lopen?

Druk hier de route af

Heb je na het lezen van Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen zin gekregen om zelf op pad te gaan?

Lees hier ook de vorige delen van onze route;

 1. de etappe van de Sint Jansberg (Groesbeek) naar Malden

 2. de etappe van Malden naar Grave

 3. de etappe van Grave naar Hernen

Of klik voor alle wandeltips en etappes van de Walk of Wisdom door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute.

wandeling bij Goirle,grafheuvel Regte Heide

Wandeling bij Goirle; Regte heide en landgoed de Hoevens

Al zoekend naar een leuke route in de buurt van Tilburg kwamen we op een mooie wandeling bij Goirle terecht. Een gevarieerde route door het bos, over de Regte heide en landgoed de Hoevens. Heerlijk voor een zondagse wandeling. Wij hadden slechts tijd voor de helft, maar komen zeker nog eens terug voor meer.

Startpunt van onze wandeling

Het startpunt van deze wandeling bij Goirle is natuurpoort de Roovertsche Leij. Hier is volop parkeerplek en een restaurant met terras dat om 11 uur al gezellig vol zit. Ik heb mijn zinnen gezet op het terras van het iets verder gelegen klooster van Nieuwkerk, dus beginnen we gelijk met wandelen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle natuurpoort de Roovertsche Leij

 

Vanaf de natuurpoort steken we de N12 over en wandelen we gelijk het bos in.  Via een smal pad naast een wat breder zandpad lopen we richting het klooster waar we een plekje uitzoeken op het buitenterras. Ik was hier al eerder met een vriendin, maar dat was in de winter toen het terras gesloten was. Wat een gezellige plek en heerlijk rustig zo midden in het bos. Ik zou hier wel uren kunnen zitten, boekje erbij, lekker hapje eten....

Bos en vennenwandeling bij Goirle bos

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle klooster van Nieuwkerk

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle klooster van Nieuwkerk

Halve Maan ven

Na onze koffie gaan we dan echt van start. Het eerste deel van de route loopt over brede zandpaden en door het open landschap van het gebied Halve Maan. Het is slechts één van de vele mogelijkheden om hier te wandelen dus we moeten af en toe even goed kijken of we de juiste kant opgaan. Ondanks het lekkere weer is het rustig op de route en komen we slechts een handvol andere wandelaars tegen.

Met een ruime boog lopen we om het ven halve Maan heen. Het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren van de beukenbomen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle pas op tekengebied

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle Halve Maan

 

Wandeling bij Goirle, Halve Maan ven

Grafheuvels

Iets verder passeren we één van de zeven goed zichtbare grafheuvels van de Regte Heide. Zij stammen uit de Midden-Bronstijd (van 2000-700 voor Christus). De heuvels zijn in 1998 en 1999 gerestaureerd en vijf ervan werden van een palenkrans voorzien. Verderop de route zullen we nog langs een tweede grafheuvel komen.

De brede zandpaden worden smaller en gaan langs diverse stukken nieuwe natuur. Tijd voor een boterham op een fijn bankje in de schaduw. Daarna gaan we verder met het laatste deel van onze wandeling bij Goirle.

Bos en vennenwandeling bij Goirle grafheuvel Regte Heide

 

wandeling bij Goirle lunchpauze

 

Landgoed De Hoevens

Via een lang vlonderpad komen we bij de ingang van Landgoed De Hoevens. Een eeuwenoud landgoed waar het land op een natuurlijke manier beheerd wordt in samenwerking met partners als het Brabants Landschap. De graslanden van De Hoevens worden begraasd door een kudde schapen en Lakenvelder koeien. Naast een gevarieerd landschap vind je er een natuurcamping, natuurbegraafplaats en ook een vleermuizenkelder.

Ook tijdens dit deel van de wandeling bij Goirle lopen we weer heerlijk beschut onder het gebladerte van de vele oude beukenbomen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle landgoed de Hoevens

 

 

Goirle landgoed de Hoevens

 

Beuken tijdens de wandeling bij Goirle

Kapel 't Hoefke

Niet veel later komen we bij Kapel 't Hoefke (1930). Tilburgse fabrikant Vink beloofde een Mariagrot te bouwen als hij genas van zijn ernstige ziekte. Door een breukvlak in de aardkorst worden er in de omgeving van Riel veel grote zwerfkeien naar boven geduwd en de Mariagrot is er helemaal mee opgebouwd. Bijzonder om zo'n plekje midden in het bos tegen te komen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle heidepad

 

wandeling bij Goirle nieuwe natuur

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle kapel t Hoefke

 

Te weinig tijd....

Op het laatste deel van de route passeren we nogmaals een grafheuvel en een groot ven en slaan daarna af, het bos in.  Vanuit een weide kijkt een koppeltje paarden ons nieuwsgierig aan. Via brede lanen met rode beuken en rododendron struiken lopen we weer terug naar het beginpunt. Als we een hoek omslaan zien we nog net een reetje voor ons uit lopen voor hij het op een sprintje zet en in de struiken verdwijnt.

Het laatste stukje van onze wandeling bij Goirle gaat over hetzelfde pad als het eerste deel. Hier kunnen we ook kiezen om de wandeling uit te breiden met een tweede lus, maar daar is helaas geen tijd meer voor. Een aantal minuten later komen we uit het bos en  staan we weer op de parkeerplaats bij de Roovertsche Leij. Blij dat we dit gebied ontdekt hebben.

wandeling bij Goirle,grafheuvel Regte Heide

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle ven

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle paard in wei1

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle rhodondendron

kaart bos en vennenwandeling bij Goirle

Handig om te weten over deze wandeling bij Goirle

 • Startpunt van onze route was de natuurpoort Roovertsche Leij, Hier zet je gratis je auto neer en loopt direct het bos in.
 • Indien je het wilt kun je ook starten bij het iets verder gelegen klooster van Nieuwkerk
 • De route die wij liepen (de linker lus op het plaatje) was ruim 10 kilometer. Loop je beide lussen dan is de totale afstand 22 kilometer
 • De route is makkelijk zelf uit te breiden of in de korten d.m.v. de knooppunten
 • Schoenen waarop je lekker loopt zijn prima voor deze wandeling die vrijwel vlak is en over goede paden gaat.
 • Horeca; bij de Roovertsche Leij of bij het boscafé van het klooster van Nieuwkerk.

Zoek je nog meer leuke routes in Brabant? Dit zijn mijn tips voor de leukste routes.

 

Veel plezier!

 

 

 

voetstappenpad

De mooiste heidewandelingen van Nederland

Nu de zomer volop in gang is begint het bij mij weer te kriebelen. Ben jij ook zo gek op de zomer én op wandelen? Geniet dan van één van de mooiste dingen die de Nederlandse (na) zomer te bieden heeft. Wandel dwars door de paarse velden terwijl de bijen om je hoofd zoemen en en vlinders volop fladderen. Dit zijn mijn tips voor de mooiste heidewandelingen en heidevelden in Nederland.

 

De mooiste heidewandelingen van Nederland, de Posbank

1-De Posbank (Gelderland)

De Posbank ligt in Nationaal Park de Veluwezoom in de buurt van Rheden en is mijn favoriete plek voor het maken van de mooiste heidewandelingen. De hoogteverschillen in het landschap maken voor mij het gebied zo bijzonder. Er zijn diverse wandelroutes in- en om het gebied, waaronder een NS wandeling. Ook het lange afstand wandelpad het Maarten van Rossumpad gaat door het gebied. Let op; in het weekend kan het erg druk zijn, ga dan vroeg of wat later op de dag op stap.

Tips voor de mooiste wandelroutes in en om de heide van de Posbank vind je hier.

 

voetstappenpad Hilversum Schotse Hooglanders

2- De Bussumerheide, Westerheide en de Zuiderheide (Noord Holland)

Tijdens de bloggers verjaardag van Wanda kwam ik weer terug op de plek waar ik jaren woonde. De heidevelden rondom Hilversum zijn echt geweldig om in te spelen, te fietsen en vooral om door te wandelen. Een mooi en rustig gebied midden in de drukte van het Gooi. Het voetstappenpad gaat deels door de prachtige heidevelden en is een echte aanrader. Zelf een fijne route uitstippelen kan ook makkelijk. Vergeet dan zeker niet om even wat te drinken bij Theehuis 't Bluk of in het La Place restaurant voor de mooiste uitzichten op de heide.

Lees meer over dit prachtige gebied in mijn blog over het voetstappenpad bij Hilversum

 

mooiste heidewandelingen, de Cartierheide

3- De Cartierheide (Brabant)

Eén van de gebieden waar ik veel wandel is de Cartierheide, die slechts op een paar kilometer van mijn woonplaats Eersel afligt. De laatste jaren is er hard gewerkt om het gebied steeds aantrekkelijker te maken. Er is een mooie route van 7 kilometer uitgezet (Paarse route) die je meeneemt door het centrale deel van het gebied. Zelf een wandeling uitstippelen kan ook via de knooppuntenpaaltjes. De Cartierheide en omringende bossen zijn mijn favoriete plek om even van de zon te genieten, de benen te strekken of uit te waaien op een frisse winterse dag. Let op; op zondag, met name in de middag, kan het erg druk zijn.

Lees hier meer over wandelen (en fietsen) bij de Cartierheide.

 

4- Nationaal park Dwingelderveld (Drenthe)

In mijn jeugd kwam ik er met mijn ouders regelmatig  in de herfstvakantie en we wandelden en fietsten er volop. Sinds die tijd heeft het Nationaal Park Dwingelderveld een speciaal plekje in mijn hart veroverd en ook zonder ouders bezoek ik het regelmatig. De heidevelden zelf zag ik alleen maar in het voor- en najaar en zelfs dan zijn ze geweldig. Midden in de uitgestrekte vlaktes vind je de zo typische dennen en veel grote en kleine vennen. In het voorjaar kwaken de kikkers dat het een lieve lust is en in het najaar schieten de paddenstoelen (als paddenstoelen 😉 ) uit de grond.

Meer informatie over het Nationaal Park Dwingelderveld vind je op de eigen site.

 

 

Mooiste heidewandelingen Brunssummerheide

5- De Brunsummerheide (Limburg)

Vanuit het bezoekerscentrum (Schaapskooiweg 99, 6414 EL Heerlen) stap je direct het glooiende gebied van de Brunssummerheide in. Er zijn 3 kortere wandelroutes en een wat langere trailrun, die je natuurlijk ook kunt wandelen. Volgens de boswachter vind je nergens anders zulke uitgestrekte heidevelden als op de Brunssummerheide en dat kan ik wel beamen. (En als je toch in de buurt bent en net als ik fan van Streetart? Dan is Heerlen ook de place to be). Een fijn dagje weg in Limburg.

 

de mooiste heidewwandelingen van Nederland, schaap Ermelosche heide

6- De mooiste heidewandelingen; de Ermelosche heide (Gelderland)

Tijdens mijn wandelingen voor de wandelcampagne van de Gelderse Streken kwam ik op de Ermelosche Heide. Ik was nog nét op tijd om de heide in al haar glorie te kunnen bewonderen. Op de warme nazomerdag zoemden honderden bijtjes er lustig op los en waren er heel veel kleine heidevlinders. Als je het goed uit mikt kun je schaapherder Marion of één van haar collega's tegenkomen. Het tevreden geknor van de schapen geeft een extra dimensie aan je wandeling.

Lees meer over de Ermelosche Heide én ontmoet de schaapherder met haar kudde.

heidevlinder Ermelosche Heide

 

mooiste heidewandelingen in Nederland, voetstappenpad Bussummerheide

Let op; Hoewel veel van deze plekken het hele jaar door  aantrekkelijk zijn maak je de mooiste heidewandelingen natuurlijk als de heide bloeit.

De beste tijd voor het zien van de bloeiende heide is in augustus, begin september. Dit is afhankelijk van het weer rond die tijd en kan per jaar iets verschillen.

Klik voor meer mooie wandeltips hier door naar mijn uitgebreide wandelpagina. Veel plezier!

 

 

Zwölf Apostels Altmühltal Panoramaweg

De Altmühltal Panoramaweg; Solnhofen naar Dollnstein

De 200 kilometer lange Altmühltal Panoramaweg is één van de "Top Trails of Germany". Wij liepen er één etappe van en waren onder de indruk. Een route vol met bijzondere rotsformaties, uitkijkpunten en héél veel bankjes om van dat prachtige uitzicht te genieten. Onderweg passeerden we één van de hoogtepunten van de route, de Zwölf Apostel. Wandel je met ons mee?

De Altmühltal Panoramaweg.

De Altmühltal Panoramaweg is een gevarieerde route in Zuid-Duitsland dwars door het Naturpark Altmühltal in Beieren. Het begin/eindpunt is Gunzenhausen of Kelheim (tussen Nürnberg en München). Je kunt de route twee kanten uitlopen en hij is goed bewegwijzerd. Het hoogste punt is de Hahnenkamm bij Spielberg op ongeveer 750 meter hoogte. Al wandelend krijg je de meest fraaie uitkijkjes voorgeschoteld en is de rivier de Altmühl nooit ver.

Wandel over smalle paadjes langs fraaie rotspartijen, door bossen, langs heidevelden  en over weides vol alpenbloemen en vlinders. Voor je "natje en droogje" kun je terecht in één van de vele biergartens en restaurants onderweg. Neem zeker ook even de tijd om sfeer te proeven in één van de gezellige dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Geniet van één van de mooiste wandelroutes van Duitsland!

Altmühltal Panoramaweg de Altmühl

 

Altmühltal Panoramaweg vlinder

Het startpunt van onze route

Wij slapen in het kleine plaatsje Möhren en kiezen ervoor om de auto in Solnhofen bij het treinstation te parkeren. Daarna kopen we een kaartje en stappen op de trein naar Dollnstein. Onderweg krijgen we al een mooi voorproefje van wat ons te wachten staat. Vanaf het station moeten we nog ongeveer een kilometer lopen richting de begraafplaats en het infocentrum aan de rand van het dorp. Daar pikken we de route op. Al snel zitten we midden tussen de velden en fluiten de vogels om ons heen dat het een lieve lust is. Na de regen van gisteren is het nog vochtig en bewolkt, maar er is beter weer beloofd.

Altmühltal Panoramaweg station Solnhofen

 

Altmühltal Panoramaweg start Solnhofen

 

Altmühltal Panoramaweg bij Solnhofen

Bloemen, vlinders en uitzicht

Al snel lopen we naar boven via een smal pad op een begroeide helling. Het uitzicht op de vallei beneden ons wordt steeds beter. De route maakt haar naam Altmühltal Panoramaweg helemaal waar. Af en toe breekt de zon tussen de wolken door en doet de vlinders dwarrelen en mijn hart wat sneller kloppen. Er zijn zo veel leuke bankjes om even neer te ploffen en zo veel mooie uitkijkjes.....

Altmühltal Panoramaweg wandeling

 

Altmühltal Panoramaweg vlinder

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg uitzichtpunt

"Gruss Gott"

We bereiken de top van de rand en wandelen een tijd langs de kloof. Af en toe komen we een paar andere wandelaars tegen en komt ons een vrolijk servus of gruss gott tegemoet. Tussen de begroeiing door is er plek genoeg voor prachtige panorama's over het Altmühltal. De zon laat zich steeds vaker zien en we stoppen even voor een banaantje mét uitzicht. Geen haast vandaag op deze mooie wandeldag.

Altmühltal Panoramaweg bank met uitzicht

 

Klimmen en weer afdalen....

Na deze korte stop dalen we langzaam af naar de vallei. Iets verderop kunnen we kiezen voor een verkorte route naar het dorpje Mörnsheim. Wij kiezen ervoor om de hele route te lopen en moeten daardoor opnieuw een flink stuk omhoog klimmen door het bos om daarna weer af te dalen. (Kies je voor de kortere route dan bespaar je je deze klim).

Eenmaal in het dorp blijkt alles gesloten zijn voor de lunchpauze en missen we ons kopje koffie met wat lekkers, jammer. In plaats daarvan klimmen we nogmaals het dal uit en genieten maar weer eens van het uitzicht. We krijgen het nu zo warm dat we de pijpen afritsen. Handig ding hoor zo'n afritsbroek !

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg Mörnsheim

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg uitzicht

Lunchtime

Op een groot plateau eten we ons broodje. Om ons heen wordt het gras gemaaid en speurt een eenzame roofvogel naar muisjes die worden opgeschrikt. Eigenlijk best wel jammer van dat "gemaai", die bloemen zijn zo gezellig. Daarna gaat het verder door het bos en over het terrein van de leisteen fabriek. Hier staan kisten vol met prachtige leisteen platen waar de regio zo beroemd om is. Uiteindelijk komen we bij de bijzondere rotsformaties van de Zwölf Apostel. Hier drinken we onze kop koffie in de biergarten van Apostel 13 maar voor de kuchen is helaas geen plek meer.

Altmühltal Panoramaweg lunchtime

 

wandeling Altmühltal panoramaweg , Top Trails of Germany

 

Altmühltal Panoramaweg Zwölf Apostel

De Zwölf Apostel

Wanneer je met de auto of de trein door het dal rijdt kun je ze niet missen. De bijzondere rotsformaties van de Zwölf Apostel zijn een lust voor het oog. Als we na de koffie via een pad bovenop de rotsen komen zijn we nog veel meer onder de indruk. Hier zie je pas goed hoe machtig de rotsen boven het landschap uittorenen. Ik snap wel waarom dit één van de hoogtepunten van de Altmühltal Panoramaweg is!

Na de nodige tijd en de nodige foto's is het tijd voor het laatste deel van de route. De langzame afdaling tot in Solnhofen waar we weer richting het treinstation lopen om onze auto op te pikken. Tevreden en voldaan rijden we weer naar ons home away from home in Möhren.

Altmühltal Panoramaweg Zwölf Apostel

 

 Panoramaweg Zwölf Apostel

 

Zwölf Apostels Bayern

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg Dollnstein

De Altmühltal Panoramaweg praktisch.

 • De route helemaal lopen of slechts een etappe? Het is beide goed mogelijk door gebruik te maken van het bus en treinnetwerk in de regio. Klik op deze link naar de Deutsche Bahn om je route uit te stippelen!
 • Wil je de Altmühltal Panoramaweg als geheel lopen? Onderweg zijn er meer dan genoeg overnachtingsadressen in de dorpjes langs de route. Er zijn ook (enkele) campings.
 • Kom je met de auto dan kun je gratis parkeren bij de treinstations van Solnhofen naar Dollnstein. Let op; in Solnhofen zijn er slechts enkele plekken bij het station.
 • De trein gaat één keer per uur en de kosten voor een enkele reis voor 2 personen zijn €5,40 ( prijs 2018)
 • De route is duidelijk gemarkeerd d.m.v. bordjes met het speciale logo en/of het woord Altmühltal Panoramaweg. Een wandelkaart is handig, maar dus niet per se nodig om deze etappe te lopen.
 • De etappe van Solnhofen naar Dollnstein is 18 kilometer lang. Reken nog een kilometer extra om van het station op de route te komen.
 • Voor deze etappe zijn wandelschoenen of goede gympen waarop je fijn wandelt beiden goed te gebruiken.
 • Horeca; in Solnhofen en Dollnstein keuze genoeg. Onderweg in het plaatsje Mörnsheim en bij de bierstube 13 Apostel bij de Zwölf Apostel (Esslingen 1, Solnhofen). NB: let bij alle horeca goed  op de wisselende openingstijden om teleurstelling te voorkomen!
 • Picknicklunch met uitzicht kan op heel veel plekjes op de speciaal geplaatste bankjes.
 • Alles wat je nodig hebt om (een deel van) de route zelf te wandelen vind je op deze site. Veel plezier!

Altmühltal Panoramaweg routebordje

 

Ga je op vakantie in Beieren en ben je op zoek naar nog meer mooie wandelroutes? Dit zijn mijn tips;

De bijzondere route over de Jägersteig (6 kilometer)

Of klik voor nog meer fijne wandeltips hier even door naar mijn wandelpagina!

Zoek je nog een bijzondere plek om te overnachten?  Bij Schloss Möhren kun je slapen in een vakantiehuis in een kasteel. Echt een aanrader!

 

 

schaap met lammetje, mooiste lentewandelingen in Nederland

De mooiste lentewandelingen in Nederland.

Het is weer lente. Eén van de mooiste jaargetijden om er op uit te gaan en een fijne wandeling te maken. Ik selecteerde mijn mooiste lentewandelingen voor je. Wandelschoenen aan en gaan!

het Harsloërpad de Grift

Het Harsloërpad (Gelderland én Utrecht)

Het Harsloërpad is één van de vele klompenpaden die Nederland rijk is. Klompenpaden zijn routes die dwars door het boerenlandschap lopen en die te volgen zijn via klompjes. Wandel langs beken, oude bunkers en over boerenpaden. Een rondje in het buitengebied van Bennekom en Wageningen.

Vogelaars komen helemaal aan hun trekken tijdens deze wandeling in het vogelrijke gebied van de Hooilanden. Ook het stuk langs de oude trekvaart de Grift is een prachtig stuk van de route en vol met leven. Een absolute must in het voorjaar en één van de mooiste lentewandelingen die ik zelf liep. De totale afstand van deze route is 13 kilometer en is volledig vlak.

Wil je meer weten over het Harsloërpad? Klik hier dan even door naar de uitgebreide routebeschrijving.

 

Wandelen bij Den Bosch

De Pettelaar en Bossche Broek (Brabant)

Op nog geen 10 minuten lopen van het station Den Bosch vind je een bijzonder natuurgebied; de Bossche Broek. Dit natte, open gebied sluit perfect aan op nog een ander pareltje; de Pettelaar. Het is heel bijzonder om onder de rook van een grote stad zo veel groen aan te treffen. Zompige weides wisselen af met kleine stukjes bos en stroompjes. Onderling verbonden door lange lanen met diverse soorten bomen en struiken. De ontwakenende natuur laat zich van haar beste kant zien.

De Bossche Broek is één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant en een walhalla voor vogelaars. Zo kun je er in het voorjaar de nachtegaal horen zingen. Er zijn blauwborstjes, ijsvogels en boomvalken om er maar een paar op te noemen.

Wil je meer lezen over deze andere topper onder mijn mooiste lentewandelingen? Klik dan hier door naar het uitgebreide bericht.

 

Trage tocht Gulpen, mooiste lentewandelingen

De trage tocht Gulpen (Limburg)

De trage tocht Gulpen gaat door één van de mooiste stukjes Nederlandse natuur. Je wandelt door het Limburgse Gerendal en langs de rivieren Gulp en Geul. Vanuit het Geuldal klim je tot twee keer toe het Mergellandplateau op en geniet je van  spectaculaire vergezichten. Een prachtige route langs kronkelende beekjes, bloemrijke heuvels, kleinschalige weides met koeien, bosgebiedjes en mini dorpjes.

Af en toe moet je de weg delen met fietsers maar de meeste paden worden alleen door wandelaars gebruikt. De totale route is ongeveer 15 kilometer en de omgeving doet soms meer denken aan diverse andere Europese bestemmingen dan aan de rest van Nederland.

Wil je meer lezen over deze prachtige tocht? Klik dan hier door naar het uitgebreide bericht.

 

bloesem in de Betuwe

Langs de bloesem in de Betuwe (Gelderland)

Vanuit het plaatsje Buren kun je geweldig wandelen en fietsen in de Betuwe. Hoewel ik er zelf alleen maar fietste wil ik je deze plek niet onthouden als tip voor de mooiste lentewandelingen in Nederland. In het uitgebreide blog dat ik schreef vind je diverse tips voor mooie wandelroutes.

Wandel je liever georganiseerd dan is de jaarlijkse Rode Kruis bloesemtocht wellicht iets voor jou! Het leuke van deze tocht is dat hij ook over paden gaat die normaal gesproken dicht zijn voor het publiek. Zo kom je nog dichterbij de mooiste bloesem!

 

wandelen in Meijendel

Wandelen in Meijendel (Zuid Holland)

Meijendel maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen en ligt tussen Scheveningen en Katwijk in. Het gebied is heuvelachtig en je kunt er eindeloos wandelen. De duinen in deze regio zijn in gebruik voor de waterwinning en als zeewering. Je mag niet overal in, maar er is genoeg om te ontdekken terwijl je de kostbare natuur in tact laat.

Naast een gevarieerde flora vind je er een overvloed aan vogelsoorten maar ook bijzondere dieren al reetjes en vossen. Eigenlijk is het gebied het hele jaar door prachtig, maar een mooie dag in het voorjaar is nog steeds mijn favoriet voor een bezoek dit gebied.

Wil je meer weten over wandelen door de prachtige duinen en langs de zee? Lees dan zeker even dit uitgebreide bericht.

 

Nywelepad Zaltbommel, klompenpaden

Het Nywelepad (Gelderland)

Net als het Harsloërpad is het Nywelepad een klompenpad. Deze 14 kilometer lange route brengt je door de uiterwaarden van de Waal. Over dijkjes, langs slootjes en bermen vol met bloeiende bloemen en vlinders. Overal heb je een weids uitzicht over het omringende landschap. Het voorjaar of de vroege zomer is de beste tijd voor het maken van deze wandeling. Niet alleen vanwege de natuur, maar ook omdat ze voornamelijk door open landschap gaat en het dus flink heet kan worden.

Meer over deze wandeling vind je in het uitgebreide blog.

 

Poelentocht Sevenum, wandelen in Limburg

De Poelentocht Sevenum (Limburg)

De Poelentocht Sevenum leent zich uitstekend voor een wandeling in het voorjaar. De route gaat langs langs diverse poelen en kleinschalige (nieuwe) natuurgebieden in de buurt van Venlo. Kleine stukjes groen langs weilanden met een enkele sloot of kanaal. Het eerste stuk van de wandeling is wat minder, maar hoe verder je komt hoe mooier het wordt. Meanderende beekjes en ruige stukken natuur vol dierenleven,  en dat op een steenworp afstand van de snelweg. Bizar hoe snel je van de bewoonde wereld in de rust terecht kunt komen. De totale route is 12 kilometer en gaat voornamelijk over onverharde paden.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier dan direct door naar het uitgebreide bericht.

 

de Mortelen, wandelen in Brabant

De Mortelen (Brabant)

Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt. Geen grootschalige ruilverkaveling maar kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Wandelen in de mortelen staat garant voor rust, afwisselend landschap en veel groen. In de loop der jaren is het een favoriet wandelgebied van ons geworden. De lente is de mooiste tijd in dit stukje Brabantse Groene Woud. Een absolute topper in de lijst van de mooiste lentewandelingen.  Je kunt je eigen route uitstippelen via het knooppuntennetwerk.

Wil je liever wandelen met een voorbedachte route? Lees dan dit bericht met onze route van ongeveer 12 kilometer.

 

Dit waren mijn tips voor een aantal van mijn mooiste lentewandelingen. Ik ben benieuwd of je één van deze routes kent en wat jouw favoriet is.

Nog meer wandelinspiratie nodig? Klik dan even door naar mijn speciale wandelpagina!

 

Weet je zelf ook een fijne wandeling om deze lijst met mooiste lentewandelingen uit te breiden? Schrijf het dan onderaan het blog en inspireer ons met jouw tip!