wandelen in de Beierse Alpen uitzichtpunt

Wandelen in de Beierse Alpen bij de Chiemsee

Tijdens onze week in het zuiden van Duitsland gingen we diverse keren wandelen in de Beierse Alpen. Een prachtig gebied vol uitdagende klimmetjes, bergmeren, bossen, alpenweides met berghutten en spectaculaire vergezichten. Van onze camping kregen we een tip voor een mooie route en dat bleek een echt pareltje. Wandel je met ons mee?

 

Het startpunt van de wandeling

Vanaf camping Zellersee is het een korte rit naar het starpunt van de route. Als we in Hinterwössen aankomen is het even zoeken naar de juiste plek. De parkeerplaats blijkt een stuk buiten het dorp te liggen en staat in het dorp niet goed aangegeven. Na wat navragen en een  korte fotostop rijden we verder en kan ons dagje wandelen in de Beierse Alpen beginnen. We bekijken het gebied even op het grote bord en daarna beginnen we aan onze klim. Helaas is er geen toilet op de parkeerplaats zodat ik iets verderop even de bosjes in moet duiken.

wandelen in de Beierse Alpen Hinterwössen

 

wandelen in de Beierse Alpen Hinterwössen

 

wandelen in de Beierse Alpen informatiebord

Bos en watervallen

Het eerste deel van de route gaat over een breed pad door het bos. De naastgelegen stroom is ingedamd door een serie kleine watervallen en zorgt voor een aangenaam geluid tijdens het lopen. We komen slechts 2 andere wandelaars tegen en genieten van de rust en geluiden van de vogels. Na een klein uur komen we bij een splitsing. Daar slaan we linksaf richting de Stoibermöseralm en vervolgen de wandeling door het Vogelspitz Naturwaldreservat.

wandelen in de Beierse Alpen watervallen langs pad

 

wandelen in de Beierse Alpen geen plastic bordje

Heel goed dit bordje! Onderweg zien we geen enkel stukje afval....

 

Een sprookjesbos

Het Vogelspitz Naturwaldreservat is één van de grootste natuurreservaten in Beieren. Je vind er een bijzonder boslandschap en het leuke is dat er alles aan wordt gedaan om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Als er iets valt dan valt het, weghalen of verplaatsen gebeurt alleen als het gevaarlijk is. Opletten voor vallende takken dus, maar vooral genieten van al het groen en de rotsformaties. We voelen ons als Hans en Grietje in het sprookjesbos, overweldigd maar dan met een goede afloop.

wandelen in de Beierse Alpen Vogelspitz Naturreservat

 

wandelen in de Beierse Alpen Vogelspitz Naturreservat

 

wandelen in de Beierse Alpen Vogelspitz Naturreservat

 

wandelen in de Beierse Alpen Vogelspitz Naturwaldreservat

Even uitrusten

Als we uit het bos komen zitten we op één van de hoogste punten van de route. Even later strijken we neer op het terras van de berghut op de Stoibenmöseralm en laten ons de koffie en Käsetorte goed smaken. Na deze gezellige stop wandelen we verder richting de Taubensee. De route staat goed aangegeven via gele bordjes en rood-witte markeringen onderweg.

Een groep Duitse wandelaars komt ons tegemoet. "Is het nog ver naar de berghut, we hebben enorme honger" zegt één van hen en we kunnen ze positief geruststellen.  Wij strijken even later neer op een bakje met uitzicht en eten daar onze boterhammen op. Is er een betere plek voor een picknicklunch?

wandelen in de Beierse Alpen berghut Stoibermöseralm

 

wandelen in de Beierse Alpen berghut Stoibermöseralm koffie und Käsetorte

 

wandelen in de Beierse Alpen koe in alpenweide

 

wandelen in de Beierse Alpen uitzichtpunt

Grensoverschreidend

De route gaat een klein stukje door Oostenrijk en brengt ons naar de Taubensee. Een grensoverschrijdende wandeling dus waarbij we wandelen in de Beierse Alpen combineren met wandelen in Tirol. Hier ervaren we goed hoe dicht we tegen de grens met Oostenrijk aanzitten.

De Taubensee is één van de bergmeren in de regio en een hele mooie plek om even te relaxen of te zwemmen op een warme dag.  Als we verder lopen is er even twijfel want de Chiemhauseralm, onze volgende stop, staat niet op het eerste bord. Gelukkig zijn we er al snel uit met behulp van de kaart en controle op de telefoon. Een klein stukje omhoog en dan vrijwel gelijk rechtsaf.

 

wandelen in de Beierse Alpen Taubensee

 

wandelen in de Beierse Alpen alpenbloem

 

Het laatste deel van de route

De berghut op de Chiemhauseralm ziet er schattig uit maar is ouder en heeft een stuk minder voorzieningen dan de vorige. Ik plas op het gat in de plank dat voor een toilet door moet gaan en we drinken een vreemdsoortig drankje. Cola is er niet, maar wel een drankje dat cola combineert met sinaasappelsap. Het klinkt gek, maar volgens de uitbaatster is het erg lekker en dat is het ook.

We pakken de route terug naar Hinterwössen en beginnen aan een lange afdaling, deels over hetzelfde pad waar we startten. Onderweg komen we een stel tegen dat met rood bezwete hoofden puffend de weg naar boven aflegt. Wij zijn blij dat we alleen nog maar naar beneden gaan. En zo komt er een eind aan onze dag wandelen in de Beierse Alpen. Tevreden stappen we in de auto en rijden terug naar de camping.

wandelen in de Beierse Alpen berghut Chiemhauseralm

 

wandelen in de Beierse Alpen terugweg door bos

 

 Beierse Alpen eindpunt route

Handig om te weten over wandelen in de Beierse Alpen;

 • De totale afstand die wij liepen is ongeveer 10 kilometer en stijgt en daalt behoorlijk. (Totale stijging ca 1300 meter)
 • Parkeren doe je op de Wanderparkplatz Hinterwössen, Taubenseestraße, 83246 Unterwössen, Duitsland.
 • Goede (berg) wandelschoenen zijn aanbevolen, een wandelstok kan handig zijn maar wij liepen zonder.
 • Zorg voor voldoende water en indien gewenst wat te eten of snacken. Aanvullen kan in de berghut (zie kopje horeca)
 • Als je aan het wandelen bent is de route duidelijk aangegeven via gele bordjes met daarop de geschatte wandeltijd en het eindpunt
 • Wil je de route wijzigen dan kan dat makkelijk ter plekke nog. Kijk voor de beste info op het overzichtsbord op de parkeerplaats
 • Horeca; op de Chiemhauseralm is een simpele berghut waar je wat kunt drinken. De hut op de Stoibermöseralm voorziet ook in een eenvoudige maaltijd of wat lekkers en is dagelijks open van eind mei tot begin oktober.

 

Nog meer wandeltips voor Beieren;

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Wandelen en afval oprapen in de Kampina

Erger jij je ook zo aan het afval dat je tegenkomt in de natuur? Samen met vriendin Miriam ging ik een dag wandelen en afval oprapen. Heerlijk bijkletsen en intussen ook nog een goede daad verrichten. Is dit misschien ook iets voor jou? Lees dan hier onze ervaring.

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Afval

Het lijkt wel of het elk jaar erger wordt met de hoeveelheid zwerfafval in Nederland. Het is één van mijn persoonlijke ergernissen, asociaal gedrag ten top, overal tref je troep aan. Langs de snelweg en de doorgaande fietsroute, bij het stoplicht en tegenwoordig ook steeds vaker in de natuur. Achteloos weggegooide blikjes, flesjes, resten van afhaalmenu's, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes en noem het maar op. Boos kan ik er van worden en snappen doe ik het al helemaal niet, zeker niet als ik in de natuur ben. Hoe klein is die moeite om je eigen troep mee naar huis te nemen? Je hebt het per slot van rekening ook mee naar het bos gesjouwd, toch?

Ploggen

Gelukkig zijn wij niet de enigen die ons druk maken over al die troep. Op Facebook zie ik regelmatig berichtjes voorbij komen van vrienden die aan het ploggen zijn. Ploggen is een combinatie van de woorden ‘joggen’ en het Zweedse ‘plocka’, wat zoveel betekent als verzamelen. Als je gaat ploggen ga je simpelweg joggen terwijl je in de tussentijd afval verzamelt. Een geweldige ontwikkeling.

Natuurlijk zou het beter zijn als iedereen zijn eigen afval gewoon mee naar huis, of naar de dichts bijzijnde prullenbak neemt, maar helaas is dat nog niet het geval.

wandelen en afval oprapen

Petje af voor onderstaand initiatief dat ik tegenkwam op Facebook!

Wandelen en afval oprapen met Miriam

Ik wandel of fiets regelmatig met vriendin Miriam om even bij te kletsen. Sinds kort is zij betrokken bij het oprapen van zwerfvuil in de gemeente waar zij woont. Het afval dat Miriam en haar vriend verzamelen wordt op regelmatige tijdstippen opgehaald. Als we afspreken vraag ik haar de grijpstok mee te nemen zodat we kunnen wandelen en afval oprapen. We ergerden ons tijdens eerdere wandelingen al aan het afval en nu kunnen we er zelf wat aan doen! Volgens Miriam is het heel verslavend als je er eenmaal mee begint. Het geeft een heel goed gevoel om zo te kunnen bijdragen aan natuurbehoud en het is eigenlijk zo'n kleine moeite.

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Grijpers mee en gaan....

We hebben afgesproken bij de parkeerplaats van de Kampina in Boxtel. Daar halen we de grijpers uit de achterbak en 2 plastic tasjes om de opgeraapte spullen in te doen. Al snel speuren we met onze ogen al kletsend het landschap af. Het eerste deel van de route gaat langs de Beerze. We rapen kleine stukjes plastic op, snoeppapiertjes en wat metaal en ik merk direct hoe verslavend het is. Het is best wel schoon op het eerste deel van de route en ik voel me zelfs een klein beetje teleurgesteld. Waar zijn al die flesjes en blikjes die ik zo graag had willen oprapen?

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Stimulerende marsmuziek

We wandelen lekker door en zo stiekem aan komt er steeds meer in het zakje te zitten. Na een tijd stoppen we even voor een appelflap op een bankje met mooie tekst;  "Ware vriendschap duurt levenslang". Dat we nog maar vele mooie wandelingen mogen maken samen!

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Als we in de buurt van het open gedeelte komen horen we een fluit en al snel zien we de eigenaar van de fluit op een bankje zitten. "Ik oefen hier graag op een mooie dag als deze. Zo hoef ik niemand te storen en heb ik een prachtig uitzicht". Meneer blijkt een fervent wandelaar en er is genoeg gespreksstof. Na een tijd moeten we toch echt verder. "Ik zal een mooi marsmuziekje voor jullie spelen, dat wandelt fijner". En inderdaad, het wandelt een stuk fijner, we worden er zowaar vrolijk van!

Heide en vennen

Wandelen op de Kampina is niet compleet zonder de nodige heide en een ven. In de koelte van de bomen treffen we een koppeltje paarden aan en niet veel later wandelen we langs een grote groep koeien. Het zonnetje schijnt volop en het open deel van de wandeling is best wel pittig vandaag. Je ziet overal dat het al best lang droog is en we stuiven er flink op los. Het laatste deel van onze wandeling gaat weer over het pad langs de Beerze. Tijd voor een drankje en een lekkere pannenkoek!

Wandelen en afval oprapen, paarden op de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, koeien op de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Onze "buit" na 12 kilometer wandelen en afval oprapen.

Handig om te weten over wandelen en afval oprapen in de Kampina

 • Startpunt van onze route is de parkeerplaats aan de Koevoortseweg 24 te Boxtel.
 • We liepen in totaal ongeveer 12 kilometer
 • Je kunt een route uitstippelen via de wandelknooppunten
 • Horeca; onderweg niet, maar vlakbij de parkeerplaats ligt Pannenkoekenhuis De Rode Haktol.  (Elke dag open, wisselende tijden)
 • Natuurlijk is een grijper handig als je gaat wandelen en afval oprapen maar je kunt het afval natuurlijk ook met bijvoorbeeld een handschoentje aan oppakken
 • Honden zijn welkom, mits aangelijnd
 • Meer informatie over de Kampina vind je op de eigen site. Kijk zeker ook even onderaan de blz. voor de excursies in het gebied!

vlinder de Kampina Boxtel

De Rode Haktol is één plek om je wandeling door de Kampina te beginnen. Een ander fijn uitvalpunt is Boerderijterras Jacobushof.

Zoek je nog meer wandeltips? Kijk dan zeker even op mijn speciale wandelpagina!

 

Heb jij al aan ploggen of wandelen en afval oprapen (woggen?) gedaan?

 

 

Wandelen met warm weer waterfles bij Lago di Tenno

Wandelen met warm weer, waar moet je op letten

Heb je een wandeling op het programma staan en belooft het een warme dag te worden? Als je gaat wandelen met warm weer zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je problemen en kun je toch op pad.

Wandelen met warm weer

Als je gaat wandelen met warm weer krijg je te maken met een natuurlijke reactie van je lichaam. Die wil de temperatuur namelijk zo constant mogelijk houden (op 37°C). Als het heet is en je gaat ook nog een prestatie leveren dan reageert je lichaam door de warmte af te voeren. Normaal gesproken is dat niet zo'n probleem, maar bij hogere temperaturen wordt dat extra lastig. Zeker op dagen dat je te maken hebt met een hoge luchtvochtigheid of het ontbreken van wind. Lopen in de hitte kan zorgen voor duizeligheid, flauwvallen en in het slechtste geval een zonnesteek of oververhitting.

Warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten in onze huid wijder worden. Daardoor moet het hart meer moeite doen om de bloeddruk op peil te houden en je bloed rond te pompen. Als het heet is gaat je hartfrequentie meestal omhoog en is het zaak om op te letten. Met deze simpele tips kun je een wandeling op een warme dag een stuk aangenamer én veiliger maken!

wandelen met warm weer, Vierdaagse van Nijmegen

Mijn finish in de Vierdaagse van Nijmegen tijdens een heerlijke warme week.

Hoe weet ik of ik genoeg water drink?

Het geven van een juiste hoeveelheid water is heel erg lastig en voor iedereen anders. Waar voor de één 2 liter per dag voldoende is heeft de ander meerdere liters nodig. Ik weet van mijzelf dat ik minder nodig heb dan gemiddeld, maar daar ben ik door ervaring achter gekomen.  Eén van de tips die ik zelf las is om jezelf te wegen voor en na het wandelen terwijl je tijdens het lopen bijhoudt hoeveel vocht je inneemt. Aan het eind van de dag kijk je of je aan bent gekomen of afgevallen. De maatstaf is één kilo lichaamsgewicht komt ongeveer overeen met één liter. Als je dit een paar keer probeert wordt je uiteindelijk steeds handiger in het inschatten van wat je nodig hebt.

Ook hier geldt; blijf altijd luisteren naar je lichaam. Krijg je dorst of hoofdpijn, voel je je flauw of misselijk negeer de symptomen niet. Koel af, drink wat of zoek de schaduw op.

watertappunt Manly naar Spit Bridge

Wat kan ik zelf doen tijdens een dag wandelen met warm weer?

 • Als het kan start dan wat vroeger op de dag wanneer de temperaturen nog laag zijn.
 • Drink voldoende, water is prima net als thee of sportdranken. Let wel op; als je té veel water drinkt is dat ook weer niet goed.
 • Wacht niet met drinken totdat je dorst krijgt maar probeer het voor te zijn.
 • Controleer goed of er onderweg plekken zijn waar je water kunt krijgen en neem anders zelf voldoende mee.
 • Drink (liever) geen alcohol en koffie tijdens het wandelen
 • Gebruik een zonnebrandcrème. Als je wandelt en het is heet zweet je meer en verbrand je daardoor makkelijker.
 • Denk eraan dat je ook wat eet. Zelfs al heb je geen honger dan moet je minimaal eten wat je normaal zou eten, liever een klein beetje meer.
 • Eet een banaan, komkommer, druiven en ander lichter verteerbaar voedsel. Geen zware maaltijden waardoor je lichaam harder moet werken om ze te verteren.
 • Zoek de schaduw op wanneer het mogelijk is.
 • Verfris jezelf onderweg met een beetje koud water op je handen, polsen, gezicht en nek.
 • Draag luchtige kleding, laagjes indien nodig als je vroeg start en het nog fris is.
 • Draag hoofdbedekking. (Ik krijg er persoonlijk hoofdpijn van als ik een pet draag, dus ik loop zonder.)
 • Let op symptomen als (extreme) dorst, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Ik had zelf ooit een zonnesteek omdat ik die symptomen negeerde.

Wandelen met warm weer waterfles bij Lago di Tenno

Nooit op pad zonder een waterfles! (Lago di Tenno, Garda-Trentino)

 

Het belangrijkste advies dat ik je kan geven bij wandelen met warm weer; luister goed naar je lichaam! Jij bent degene die je lichaam kent en die de signalen opvangt. Neem pauzes indien nodig, gebruik de bovenstaande tips en ga nooit over je grenzen heen. Ik heb geleerd van mijn fouten en luister sinds die tijd goed naar wat mijn lichaam aangeeft!

Heb jij nog aanvullende tips voor ons? Ik hoor ze graag van je.

 

Meer lezen over wandelen en je gezondheid? Klik dan door naar deze pagina met heel veel tips van de Vereniging Koninklijke Wandel Bond.

Zoek je een leuke wandeling? Klik dan door naar mijn speciale wandelpagina met alle tips en routes.

voetstappenpad

De mooiste heidewandelingen van Nederland

Nu de zomer volop in gang is begint het bij mij weer te kriebelen. Ben jij ook zo gek op de zomer én op wandelen? Geniet dan van één van de mooiste dingen die de Nederlandse (na) zomer te bieden heeft. Wandel dwars door de paarse velden terwijl de bijen om je hoofd zoemen en en vlinders volop fladderen. Dit zijn mijn tips voor de mooiste heidewandelingen en heidevelden in Nederland.

 

De mooiste heidewandelingen van Nederland, de Posbank

1-De Posbank (Gelderland)

De Posbank ligt in Nationaal Park de Veluwezoom in de buurt van Rheden en is mijn favoriete plek voor het maken van de mooiste heidewandelingen. Vooral het hoogteverschil in het landschap maakt het gebied zo bijzonder. Er zijn diverse wandelroutes in- en om het gebied, waaronder een NS wandeling. Ook het lange afstand wandelpad het Maarten van Rossumpad gaat door het gebied. Let op; in het weekend kan het erg druk zijn, ga dan vroeg of wat later op de dag op stap.

Tips voor de mooiste wandelroutes in en om de heide van de Posbank vind je hier.

 

voetstappenpad Hilversum Schotse Hooglanders

2- De Bussumerheide, Westerheide en de Zuiderheide (Noord Holland)

Tijdens de bloggers verjaardag van Wanda kwam ik weer terug op de plek waar ik jaren woonde. De heidevelden rondom Hilversum zijn echt geweldig om in te spelen, te fietsen en vooral om door te wandelen. Een mooi en rustig gebied midden in de drukte van het Gooi. Het voetstappenpad gaat deels door de prachtige heidevelden en is een echte aanrader. Zelf een fijne route uitstippelen kan ook makkelijk. Vergeet dan zeker niet om even wat te drinken bij Theehuis 't Bluk of in het La Place restaurant voor de mooiste uitzichten op de heide.

Lees meer over dit prachtige gebied in mijn blog over het voetstappenpad bij Hilversum

 

mooiste heidewandelingen, de Cartierheide

3- De Cartierheide (Brabant)

Eén van de gebieden waar ik veel wandel is de Cartierheide, die slechts op een paar kilometer van mijn woonplaats Eersel afligt. De laatste jaren is er hard gewerkt om het gebied steeds aantrekkelijker te maken. Er is een mooie route van 7 kilometer uitgezet (Paarse route) die je meeneemt door het centrale deel van het gebied. Zelf een wandeling uitstippelen kan ook via de knooppuntenpaaltjes. De Cartierheide en omringende bossen zijn mijn favoriete plek om even van de zon te genieten, de benen te strekken of uit te waaien op een frisse winterse dag. Let op; op zondag, met name in de middag, kan het erg druk zijn.

Lees hier meer over wandelen (en fietsen) bij de Cartierheide.

 

4- Nationaal park Dwingelderveld (Drenthe)

In mijn jeugd kwam ik er met mijn ouders regelmatig  in de herfstvakantie en we wandelden en fietsten er volop. Sinds die tijd heeft het Nationaal Park Dwingelderveld een speciaal plekje in mijn hart veroverd en ook zonder ouders bezoek ik het regelmatig. De heidevelden zelf zag ik alleen maar in het voor- en najaar en zelfs dan zijn ze geweldig. Midden in de uitgestrekte vlaktes vind je de zo typische dennen en veel grote en kleine vennen. In het voorjaar kwaken de kikkers dat het een lieve lust is en in het najaar schieten de paddenstoelen (als paddenstoelen 😉 ) uit de grond.

Meer informatie over het Nationaal Park Dwingelderveld vind je op de eigen site.

 

 

Mooiste heidewandelingen Brunssummerheide

5- De Brunsummerheide (Limburg)

Vanuit het bezoekerscentrum (Schaapskooiweg 99, 6414 EL Heerlen) stap je direct het glooiende gebied van de Brunssummerheide in. Er zijn 3 kortere wandelroutes en een wat langere trailrun, die je natuurlijk ook kunt wandelen. Volgens de boswachter vind je nergens anders zulke uitgestrekte heidevelden als op de Brunssummerheide en dat kan ik wel beamen. (En als je toch in de buurt bent en net als ik fan van Streetart? Dan is Heerlen ook de place to be). Een fijn dagje weg in Limburg.

 

de mooiste heidewwandelingen van Nederland, schaap Ermelosche heide

6- De mooiste heidewandelingen; de Ermelosche heide (Gelderland)

Tijdens mijn wandelingen voor de wandelcampagne van de Gelderse Streken kwam ik op de Ermelosche Heide. Ik was nog nét op tijd om de heide in al haar glorie te kunnen bewonderen. Op de warme nazomerdag zoemden honderden bijtjes er lustig op los en waren er heel veel kleine heidevlinders. Als je het goed uit mikt kun je schaapherder Marion of één van haar collega's tegenkomen. Het tevreden geknor van de schapen geeft een extra dimensie aan je wandeling.

Lees meer over de Ermelosche Heide én ontmoet de schaapherder met haar kudde.

heidevlinder Ermelosche Heide

 

mooiste heidewandelingen in Nederland, voetstappenpad Bussummerheide

Let op; Hoewel veel van deze plekken het hele jaar door  aantrekkelijk zijn maak je de mooiste heidewandelingen natuurlijk als de heide bloeit.

De beste tijd voor het zien van de bloeiende heide is in augustus, begin september. Dit is afhankelijk van het weer rond die tijd en kan per jaar iets verschillen.

Klik voor meer mooie wandeltips hier door naar mijn uitgebreide wandelpagina. Veel plezier!

 

 

Zwölf Apostels Altmühltal Panoramaweg

De Altmühltal Panoramaweg; Solnhofen naar Dollnstein

De 200 kilometer lange Altmühltal Panoramaweg is één van de "Top Trails of Germany". Wij liepen er één etappe van en waren onder de indruk. Een route vol met bijzondere rotsformaties, uitkijkpunten en héél veel bankjes om van dat prachtige uitzicht te genieten. Onderweg passeerden we één van de hoogtepunten van de route, de Zwölf Apostel. Wandel je met ons mee?

De Altmühltal Panoramaweg.

De Altmühltal Panoramaweg is een gevarieerde route in Zuid-Duitsland dwars door het Naturpark Altmühltal in Beieren. Het begin/eindpunt is Gunzenhausen of Kelheim (tussen Nürnberg en München). Je kunt de route twee kanten uitlopen en hij is goed bewegwijzerd. Het hoogste punt is de Hahnenkamm bij Spielberg op ongeveer 750 meter hoogte. Al wandelend krijg je de meest fraaie uitkijkjes voorgeschoteld en is de rivier de Altmühl nooit ver.

Wandel over smalle paadjes langs fraaie rotspartijen, door bossen, langs heidevelden  en over weides vol alpenbloemen en vlinders. Voor je "natje en droogje" kun je terecht in één van de vele biergartens en restaurants onderweg. Neem zeker ook even de tijd om sfeer te proeven in één van de gezellige dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Geniet van één van de mooiste wandelroutes van Duitsland!

Altmühltal Panoramaweg de Altmühl

 

Altmühltal Panoramaweg vlinder

Het startpunt van onze route

Wij slapen in het kleine plaatsje Möhren en kiezen ervoor om de auto in Solnhofen bij het treinstation te parkeren. Daarna kopen we een kaartje en stappen op de trein naar Dollnstein. Onderweg krijgen we al een mooi voorproefje van wat ons te wachten staat. Vanaf het station moeten we nog ongeveer een kilometer lopen richting de begraafplaats en het infocentrum aan de rand van het dorp. Daar pikken we de route op. Al snel zitten we midden tussen de velden en fluiten de vogels om ons heen dat het een lieve lust is. Na de regen van gisteren is het nog vochtig en bewolkt, maar er is beter weer beloofd.

Altmühltal Panoramaweg station Solnhofen

 

Altmühltal Panoramaweg start Solnhofen

 

Altmühltal Panoramaweg bij Solnhofen

Bloemen, vlinders en uitzicht

Al snel lopen we naar boven via een smal pad op een begroeide helling. Het uitzicht op de vallei beneden ons wordt steeds beter. De route maakt haar naam Altmühltal Panoramaweg helemaal waar. Af en toe breekt de zon tussen de wolken door en doet de vlinders dwarrelen en mijn hart wat sneller kloppen. Er zijn zo veel leuke bankjes om even neer te ploffen en zo veel mooie uitkijkjes.....

Altmühltal Panoramaweg wandeling

 

Altmühltal Panoramaweg vlinder

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg uitzichtpunt

"Gruss Gott"

We bereiken de top van de rand en wandelen een tijd langs de kloof. Af en toe komen we een paar andere wandelaars tegen en komt ons een vrolijk servus of gruss gott tegemoet. Tussen de begroeiing door is er plek genoeg voor prachtige panorama's over het Altmühltal. De zon laat zich steeds vaker zien en we stoppen even voor een banaantje mét uitzicht. Geen haast vandaag op deze mooie wandeldag.

Altmühltal Panoramaweg bank met uitzicht

 

Klimmen en weer afdalen....

Na deze korte stop dalen we langzaam af naar de vallei. Iets verderop kunnen we kiezen voor een verkorte route naar het dorpje Mörnsheim. Wij kiezen ervoor om de hele route te lopen en moeten daardoor opnieuw een flink stuk omhoog klimmen door het bos om daarna weer af te dalen. (Kies je voor de kortere route dan bespaar je je deze klim).

Eenmaal in het dorp blijkt alles gesloten zijn voor de lunchpauze en missen we ons kopje koffie met wat lekkers, jammer. In plaats daarvan klimmen we nogmaals het dal uit en genieten maar weer eens van het uitzicht. We krijgen het nu zo warm dat we de pijpen afritsen. Handig ding hoor zo'n afritsbroek !

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg Mörnsheim

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg uitzicht

Lunchtime

Op een groot plateau eten we ons broodje. Om ons heen wordt het gras gemaaid en speurt een eenzame roofvogel naar muisjes die worden opgeschrikt. Eigenlijk best wel jammer van dat "gemaai", die bloemen zijn zo gezellig. Daarna gaat het verder door het bos en over het terrein van de leisteen fabriek. Hier staan kisten vol met prachtige leisteen platen waar de regio zo beroemd om is. Uiteindelijk komen we bij de bijzondere rotsformaties van de Zwölf Apostel. Hier drinken we onze kop koffie in de biergarten van Apostel 13 maar voor de kuchen is helaas geen plek meer.

Altmühltal Panoramaweg lunchtime

 

wandeling Altmühltal panoramaweg , Top Trails of Germany

 

Altmühltal Panoramaweg Zwölf Apostel

De Zwölf Apostel

Wanneer je met de auto of de trein door het dal rijdt kun je ze niet missen. De bijzondere rotsformaties van de Zwölf Apostel zijn een lust voor het oog. Als we na de koffie via een pad bovenop de rotsen komen zijn we nog veel meer onder de indruk. Hier zie je pas goed hoe machtig de rotsen boven het landschap uittorenen. Ik snap wel waarom dit één van de hoogtepunten van de Altmühltal Panoramaweg is!

Na de nodige tijd en de nodige foto's is het tijd voor het laatste deel van de route. De langzame afdaling tot in Solnhofen waar we weer richting het treinstation lopen om onze auto op te pikken. Tevreden en voldaan rijden we weer naar ons home away from home in Möhren.

Altmühltal Panoramaweg Zwölf Apostel

 

 Panoramaweg Zwölf Apostel

 

Zwölf Apostels Bayern

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg Dollnstein

De Altmühltal Panoramaweg praktisch.

 • De route helemaal lopen of slechts een etappe? Het is beide goed mogelijk door gebruik te maken van het bus en treinnetwerk in de regio. Klik op deze link naar de Deutsche Bahn om je route uit te stippelen!
 • Wil je de Altmühltal Panoramaweg als geheel lopen? Onderweg zijn er meer dan genoeg overnachtingsadressen in de dorpjes langs de route. Er zijn ook (enkele) campings.
 • Kom je met de auto dan kun je gratis parkeren bij de treinstations van Solnhofen naar Dollnstein. Let op; in Solnhofen zijn er slechts enkele plekken bij het station.
 • De trein gaat één keer per uur en de kosten voor een enkele reis voor 2 personen zijn €5,40 ( prijs 2018)
 • De route is duidelijk gemarkeerd d.m.v. bordjes met het speciale logo en/of het woord Altmühltal Panoramaweg. Een wandelkaart is handig, maar dus niet per se nodig om deze etappe te lopen.
 • De etappe van Solnhofen naar Dollnstein is 18 kilometer lang. Reken nog een kilometer extra om van het station op de route te komen.
 • Voor deze etappe zijn wandelschoenen of goede gympen waarop je fijn wandelt beiden goed te gebruiken.
 • Horeca; in Solnhofen en Dollnstein keuze genoeg. Onderweg in het plaatsje Mörnsheim en bij de bierstube 13 Apostel bij de Zwölf Apostel (Esslingen 1, Solnhofen). NB: let bij alle horeca goed  op de wisselende openingstijden om teleurstelling te voorkomen!
 • Picknicklunch met uitzicht kan op heel veel plekjes op de speciaal geplaatste bankjes.
 • Alles wat je nodig hebt om (een deel van) de route zelf te wandelen vind je op deze site. Veel plezier!

Altmühltal Panoramaweg routebordje

 

Ga je op vakantie in Beieren en ben je op zoek naar nog meer mooie wandelroutes? Dit zijn mijn tips;

De bijzondere route over de Jägersteig (6 kilometer)

Of klik voor nog meer fijne wandeltips hier even door naar mijn wandelpagina!

Zoek je nog een bijzondere plek om te overnachten?  Bij Schloss Möhren kun je slapen in een vakantiehuis in een kasteel. Echt een aanrader!

 

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

Wandelen in Beieren; de Jägersteig

Duitsland is een geweldige bestemming voor wandelaars. Wij gingen een weekje wandelen in Beieren en ontdekten het ene mooie plekje na het andere. Vandaag neem ik je mee op onze wandeling over de Jägersteig. Het is geen lange route, maar een heel bijzondere! Wandel je met ons mee?

Wandelen in Beieren de Jägersteig

Keus te over

Als je wilt wandelen in Beieren is er keus uit heel veel fijne wandelgebieden. Welke regio je ook kiest, het is altijd mooi. Ben je gek op de hogere bergen dan zit je helemaal goed in het uiterste zuiden. Zit je, als wij, iets noordelijker dan is het landschap meer heuvelachtig. Zelf ben ik gek op hoogteverschillen in het landschap, het geeft zo veel meer diepte en het lijkt of alles nóg mooier is. Vanuit ons overnachtingsadres, midden in het Naturpark Altmühltal, stappen we zo de natuur in. Voor de Jägersteig maken we een korte rit met de auto.

Wandelen in Beieren de Jägersteig

De Jägersteig, het startpunt

De totale route van de Jägersteig is slechts 6 kilometer. Ruim 3 kilometer daarvan wandel je op een hoog gelegen pad en de rest door de lager gelegen vallei. Startpunt van de route is de parkeerplaats aan de st2407 langs de weg van Wellheim naar Dollnstein. Als we aan komen rijden op deze zonnige dinsdag is er helemaal niemand op de parkeerplek te bekennen. We hebben het rijk wederom voor onszelf, zoals al vaker het geval is geweest deze week. Vergeleken met veel plekken in Nederland is wandelen in Beieren heerlijk rustig.

Wandelen in Beieren de Jägersteig

Het pad omhoog

Na een kort stukje door het dal beginnen we aan aan de klim. De route is bewegwijzerd met bordjes en rood-witte markeringen. Echt verdwalen kun je bijna niet want er is maar één pad. We moeten goed kijken waar we onze voeten neerzetten want het pad is smal. Langzaam aan stijgen we steeds hoger het dal uit. Om ons heen staan veel beukenbomen en dat is wel fijn op deze hete middag.

Wandelen in Beieren de Jägersteig

Hindernissen

Een paar keer moeten we door een stuk hoge begroeiing heen lopen. Ondanks onze voorzichtige stappen voelen we soms een een venijnige steek van de brandnetels en wensen we even dat we een lange broek aan hadden gedaan. Ook moeten we soms wat klimmen en klauteren om een paar omgevallen bomen te ontwijken. Er omheen kan niet, dan maar er overheen!

 

Klimmen en klauteren

Tijdens het wandelen hebben we een prachtig uitzicht op de vallei maar ik kijk nóg liever naar mijn rechterzijde. De enorme rotsblokken zijn, met hun grillige vormen en mos, een lust voor het oog. Helemaal mooi wordt het als we over de rotsen heen moeten klimmen of er zelfs tussendoor steken. Op de allersteilste stukken hangt  er een metalen draad om je aan vast te houden en dat is geen overbodige luxe. Wat een bijzonder landschap!

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

De laatste loodjes

We beginnen aan de afdaling en eigenlijk zijn we zo weer in het dal. Daarna is het nog een paar kilometer lekker vlak tot we weer bij de parkeerplaats zijn. We zitten nog even op het bankje en genieten van de rotsen aan de andere kant van het dal. Daarna rijden we iets verder voor koffie met kuchen, die hebben we wel verdiend vinden we.

Wandelen in Beieren de Jägersteig

 

Wandelen in Beieren de Jägersteig

Handig om te weten:

 • De totale route is 6 kilometer. Toch doe je er een aantal uur over vanwege de smalle paden en het hoogteverschil.
 • De Jägersteig is een bijzondere route om te wandelen in Beieren en ik kan hem je echt aanbevelen.
 • Een kaart of routebeschrijving is niet echt nodig, de route is zo te volgen.
 • Heb je last van hoogtevrees dan kun je beter een andere route kiezen.
 • Goede wandelschoenen zijn aanbevolen. Een lange broek kan handig zijn vanwege de dichte begroeiing en brandnetels.
 • Ook op een hete dag is de route goed te doen omdat hij grotendeels overdekt is door de bomen.
 • Wil je wat drinken voor of na het wandelen? Ga dan naar Wellheim of Dollnstein.
 • Als het nat is kan de ondergrond heel erg glad en modderig worden. Wandelen met regen raad ik je echt af.

 

In deze regio kun je nog veel meer mooie wandelingen maken. Lees hier alles over de Althmühltal Panoramaweg. (etappe, 20 kilometer)

Ben je op zoek naar nog meer fijne wandelingen? Klik dan hier even door naar mijn wandelpagina!

Zoek je nog een bijzondere plek om te overnachten?  Bij Schloss Möhren kun je slapen in een vakantiehuis in een kasteel. Echt een aanrader!

 

 

 

Wandelen in De Maasduinen

Wandelen in De Maasduinen, langs duinen en vennen

Samen met vriendin Paula trok ik er op uit om een dag te wandelen in De Maasduinen. Dit nationaal park, in het noorden van Limburg, staat bekend om de grote duinen, het stuifzand en de vennen. We kozen een route van ongeveer 17 kilometer en waren aangenaam verrast door de grote variatie in het landschap. Wandel je met ons mee?

Nationaal Park De Maasduinen

Een uniek gebied waarin zich de langste rivierduinengordel van Nederland bevindt. Deze rivierduinen zijn door de eeuwen heen door een samenspel van water, wind en mens gevormd. Vooral de invloed van het water, in de vorm van de rivieren Rijn en Maas, heeft een grote stempel op het landschap gedrukt. Daarna heeft de wind het klusje afgemaakt en het gebied verder vorm gegeven.

Het beheer van De Maasduinen wordt gedaan door de Gemeente Bergen, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en particuliere grondbezitters. Samen zorgen zij ervoor dat wij vandaag kunnen genieten van de prachtige, gevarieerde natuur tijdens het wandelen in De Maasduinen.

Het startpunt van de wandeling

Als je wilt wandelen in De Maasduinen kan dat op meerdere plekken. Paula heeft voor ons een mooie route gevonden vanuit het dorpje Afferden. Omdat we een aardig eind uit elkaar wonen spreken we af bij restaurant Bleijenbeek voor een kopje koffie en een korte pitstop. Daarna stappen we in de auto en rijden een paar kilometer naar het centrum van Afferden, waar de route start. Af en toe valt er een klein beetje miezerregen maar de voorspellingen voor de rest van de dag zijn goed. De regenjassen blijven voorlopig in de rugzak.

Kerken en kapelletjes

Limburg heeft een Katholiek verleden en dat zien we terug in de grote hoeveelheid kerken en kapelletjes die we tijdens het wandelen tegenkomen. Al in de eerste minuten van de wandeling komen we langs de Mariakapel. Na een kijkje binnen lopen we verder. Al snel hebben we het dorp verlaten en lopen we direct het bos in.

Wandelen in De Maasduinen, Mariakapel Afferden

 

Wandelen in de Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen

Het duurt niet lang of we staan aan de rand van het Nationaal Park De Maasduinen. Via een groot hek komen we in een gebied met stuifzand. We wandelen over brede zandpaden tussen heidestruiken en bomen door en na een korte klim komen we bij Het Quin. Een heide en vennengebied in een kom in de rivierduinen. Onderweg passeren we diverse bankjes waar je kunt genieten van het omringende landschap. Wij schuilen even voor de regen en drinken wat onder de takken van één van de brede dennen. Wist je dat dit deel van de route is ook opgenomen in  het Maas-Niederrheinpad én het Pieterpad? Misschien herken je het wel van één van je eigen wandelingen.

Wandelen in De Maasduinen, het Quin

 

Wandelen in De Maasduinen

Klaphekjes en Schotse hooglanders

We wandelen verder en komen door kleine stukjes bos en langs wat meer open stukken. Onderweg passeren we een aantal keer een klaphekje. Het gebied wordt begraasd door schapen en Schotse hooglanders. Prachtige beesten waar je wel een beetje rekening mee moet houden. Zeker als ze, zoals nu het geval is, een aantal kalfjes in de groep hebben. We passeren op gepaste afstand terwijl de dames ons rustig aankijken. Iedereen tevreden.

Wandelen in De Maasduinen

 

Wandelen in De Maasduinen, Schotse hooglanders met kalf

Het is lente!

De route gaat verder door het stuifgebied en komt bij een uitkijktoren. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het Duitse Reichswald. Het valt ons ook op hoe enorm veel bos er in dit stukje Limburg te vinden is. Helaas is het op deze wat grijze ochtend te heiig om echt ver te kijken. Op een mooie zonnige dag kun je naast al het bos ook de contouren van een aantal dorpjes en de Maas zien liggen. We dalen weer af en komen bij een klein ven vol waterlelies. Als we dichterbij komen springen de kikkers aan alle kanten voor onze voeten weg. Op deze voorjaarsdag is het een gekwaak vanjewelste.

Wandelen in De Maasduinen

Slingeren door het bos

Na het passeren van alweer een klaphekje slingert de route zich een tijdje door het bos. Het is even goed opletten want er zijn veel kleine paadjes die alle kanten uitgaan. Gelukkig is de wandeling heel duidelijk opgeschreven en vinden we vlot onze weg. Na een tijd gaan we even van het pad af om het oude "Paoters kapeltje" te bekijken. Daarna laten we al vrij snel het bos achter ons en komen langs wat akkers en een golfterrein. Ook passeren we de ruïnes van het kasteel Bleijenbeek.

Van al dat wandelen hebben we trek gekregen en daarom wijken we even van de route af om te gaan lunchen bij restaurant Bleijenbeek. Het ligt prachtig "verstopt" midden tussen de golfbanen. Tijdens het eten bedenk ik me voor de zoveelste keer op wat voor mooie plekjes die terreinen toch altijd liggen. Alleen daarom al zou ik best zelf ook willen gaan golfen! We zitten heerlijk maar het laatste deel van de route lonkt, tijd om weer verder te gaan.

Wandelen in De Maasduinen, Poaters Kapelke

 

Wandelen in De Maasduinen

 

Wandelen in De Maasduinen

 

Wandelen in De Maasduinen restaurant Bleijenbeek

 

Wandelen in De Maasduinen golfterrein Bleijenbeek

 

De Duuvelskuul

Na een korter stuk door het bos en langs een waterloop komen we in het gebied waar deze route haar naam aan dankt, De Duuvelskuul. Net als het Quin is dit een uitgestorven kom in de rivierduinen. We passeren een paar prachtige vennen en beklimmen even een kleine heuvel om alles van bovenaf te bekijken. Dit onder het toeziend oog van een koppel schapen dat de heuveltop in bezit heeft genomen.

Wandelen in De Maasduinen de Duuvuelskuul

 

Wandelen in De Maasduinen de Duuvuelskuul

 

Wandelen in De Maasduinen de Duuvuelskuul

 

Wandelen in De Maasduinen de Duuvuelskuul schapen

 

Zoals het hoort

Voor het laatste deel van de wandeling kunnen we kiezen uit 2 varianten. Om een klein beekje heen over verharde paden of een gemaaid pad door het grasland. Het wordt optie 2. Er staat dat het nat kan zijn maar zelfs na de regen van afgelopen nacht is het er droog. Het grasland staat vol bloemen en allerlei soorten gras. Dit is, wat mij betreft, zoals alle bermen en perkjes er uit zouden moeten zien. Een klein stuk waar je kunt lopen en de rest lekker wild! Na het passeren van een kleine brug is het nog een paar minuten lopen en komt er een eind aan ons dagje wandelen in De Maasduinen. Een prachtige route die ik je echt kan aanbevelen.

Wandelen in De Maasduinen

 

Wandelen in De Maasduinen

 

Wandelen in De Maasduinen

 

Wandelen in De Maasduinen

Handig om te weten over wandelen in De Maasduinen

 • De route die wij liepen is de verkorte versie van de Duuvelskuul route en ongeveer 17 kilometer lang. Wil je lunchen in restaurant Bleijenbeek dan is het ongeveer anderhalve kilometer extra.
 • Voor de echte liefhebbers van wandelen in De Maasduinen is er de volledige Duuvelskuulroute van 22 kilometer.
 • De route die wij liepen kun je terugvinden op de wandelzoekpagina. Vanaf hier kun je de route printen, bekijken of de GPS track bewaren.
 • Parkeren doe je in het centrum van Afferden en het is gratis. Kom je met het ov dan raad ik je aan even op de wandelzoekpagina te kijken.
 • Op enkele korte klimmetjes na is de wandeling vlak. Comfortabele (wandel) schoenen zijn aan te raden evenals enige wandelconditie.
 • Vind je deze route te lang? Bij het restaurant kun je een kaartje krijgen met een route van 10 kilometer langs een aantal knooppunten.
 • Wil je overnachten langs de route? Tijdens het wandelen kwamen we langs een paar kleine B&B's. Googel maar eens op "t streepje voor of de Heide Poort ;).
 • Beste tijd voor het wandelen van deze route; voorjaar, zomer en herfst.
 • Let op; een aardig deel van deze route is door open gebied en het kan dus pittig zijn op warme dagen.
 • Wil je meer weten over Nationaal park De Maasduinen klik dan hier even door naar de eigen site

 

Als je dit een leuke wandeling vond dan kan ik je vast nog inspireren met meer mooie wandelingen. Klik dan hier even door naar mijn speciale wandelpagina, vol met tips voor nóg meer mooie routes!

 

Heb jij zelf al eens een wandeling in De Maasduinen gemaakt?

 

 

schaap met lammetje, mooiste lentewandelingen in Nederland

De mooiste lentewandelingen in Nederland.

Het is weer lente. Eén van de mooiste jaargetijden om er op uit te gaan en een fijne wandeling te maken. Ik selecteerde mijn mooiste lentewandelingen voor je. Wandelschoenen aan en gaan!

het Harsloërpad de Grift

Het Harsloërpad (Gelderland én Utrecht)

Het Harsloërpad is één van de vele klompenpaden die Nederland rijk is. Klompenpaden zijn routes die dwars door het boerenlandschap lopen en die te volgen zijn via klompjes. Wandel langs beken, oude bunkers en over boerenpaden. Een rondje in het buitengebied van Bennekom en Wageningen.

Vogelaars komen helemaal aan hun trekken tijdens deze wandeling in het vogelrijke gebied van de Hooilanden. Ook het stuk langs de oude trekvaart de Grift is een prachtig stuk van de route en vol met leven. Een absolute must in het voorjaar en één van de mooiste lentewandelingen die ik zelf liep. De totale afstand van deze route is 13 kilometer en is volledig vlak.

Wil je meer weten over het Harsloërpad? Klik hier dan even door naar de uitgebreide routebeschrijving.

 

Wandelen bij Den Bosch

De Pettelaar en Bossche Broek (Brabant)

Op nog geen 10 minuten lopen van het station Den Bosch vind je een bijzonder natuurgebied; de Bossche Broek. Dit natte, open gebied sluit perfect aan op nog een ander pareltje; de Pettelaar. Het is heel bijzonder om onder de rook van een grote stad zo veel groen aan te treffen. Zompige weides wisselen af met kleine stukjes bos en stroompjes. Onderling verbonden door lange lanen met diverse soorten bomen en struiken. De ontwakenende natuur laat zich van haar beste kant zien.

De Bossche Broek is één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant en een walhalla voor vogelaars. Zo kun je er in het voorjaar de nachtegaal horen zingen. Er zijn blauwborstjes, ijsvogels en boomvalken om er maar een paar op te noemen.

Wil je meer lezen over deze andere topper onder mijn mooiste lentewandelingen? Klik dan hier door naar het uitgebreide bericht.

 

Trage tocht Gulpen, mooiste lentewandelingen

De trage tocht Gulpen (Limburg)

De trage tocht Gulpen gaat door één van de mooiste stukjes Nederlandse natuur. Je wandelt door het Limburgse Gerendal en langs de rivieren Gulp en Geul. Vanuit het Geuldal klim je tot twee keer toe het Mergellandplateau op en geniet je van  spectaculaire vergezichten. Een prachtige route langs kronkelende beekjes, bloemrijke heuvels, kleinschalige weides met koeien, bosgebiedjes en mini dorpjes.

Af en toe moet je de weg delen met fietsers maar de meeste paden worden alleen door wandelaars gebruikt. De totale route is ongeveer 15 kilometer en de omgeving doet soms meer denken aan diverse andere Europese bestemmingen dan aan de rest van Nederland.

Wil je meer lezen over deze prachtige tocht? Klik dan hier door naar het uitgebreide bericht.

 

bloesem in de Betuwe

Langs de bloesem in de Betuwe (Gelderland)

Vanuit het plaatsje Buren kun je geweldig wandelen en fietsen in de Betuwe. Hoewel ik er zelf alleen maar fietste wil ik je deze plek niet onthouden als tip voor de mooiste lentewandelingen in Nederland. In het uitgebreide blog dat ik schreef vind je diverse tips voor mooie wandelroutes.

Wandel je liever georganiseerd dan is de jaarlijkse Rode Kruis bloesemtocht wellicht iets voor jou! Het leuke van deze tocht is dat hij ook over paden gaat die normaal gesproken dicht zijn voor het publiek. Zo kom je nog dichterbij de mooiste bloesem!

 

wandelen in Meijendel

Wandelen in Meijendel (Zuid Holland)

Meijendel maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen en ligt tussen Scheveningen en Katwijk in. Het gebied is heuvelachtig en je kunt er eindeloos wandelen. De duinen in deze regio zijn in gebruik voor de waterwinning en als zeewering. Je mag niet overal in, maar er is genoeg om te ontdekken terwijl je de kostbare natuur in tact laat.

Naast een gevarieerde flora vind je er een overvloed aan vogelsoorten maar ook bijzondere dieren al reetjes en vossen. Eigenlijk is het gebied het hele jaar door prachtig, maar een mooie dag in het voorjaar is nog steeds mijn favoriet voor een bezoek dit gebied.

Wil je meer weten over wandelen door de prachtige duinen en langs de zee? Lees dan zeker even dit uitgebreide bericht.

 

Nywelepad Zaltbommel, klompenpaden

Het Nywelepad (Gelderland)

Net als het Harsloërpad is het Nywelepad een klompenpad. Deze 14 kilometer lange route brengt je door de uiterwaarden van de Waal. Over dijkjes, langs slootjes en bermen vol met bloeiende bloemen en vlinders. Overal heb je een weids uitzicht over het omringende landschap. Het voorjaar of de vroege zomer is de beste tijd voor het maken van deze wandeling. Niet alleen vanwege de natuur, maar ook omdat ze voornamelijk door open landschap gaat en het dus flink heet kan worden.

Meer over deze wandeling vind je in het uitgebreide blog.

 

Poelentocht Sevenum, wandelen in Limburg

De Poelentocht Sevenum (Limburg)

De Poelentocht Sevenum leent zich uitstekend voor een wandeling in het voorjaar. De route gaat langs langs diverse poelen en kleinschalige (nieuwe) natuurgebieden in de buurt van Venlo. Kleine stukjes groen langs weilanden met een enkele sloot of kanaal. Het eerste stuk van de wandeling is wat minder, maar hoe verder je komt hoe mooier het wordt. Meanderende beekjes en ruige stukken natuur vol dierenleven,  en dat op een steenworp afstand van de snelweg. Bizar hoe snel je van de bewoonde wereld in de rust terecht kunt komen. De totale route is 12 kilometer en gaat voornamelijk over onverharde paden.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier dan direct door naar het uitgebreide bericht.

 

de Mortelen, wandelen in Brabant

De Mortelen (Brabant)

Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt. Geen grootschalige ruilverkaveling maar kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Wandelen in de mortelen staat garant voor rust, afwisselend landschap en veel groen. In de loop der jaren is het een favoriet wandelgebied van ons geworden. De lente is de mooiste tijd in dit stukje Brabantse Groene Woud. Een absolute topper in de lijst van de mooiste lentewandelingen.  Je kunt je eigen route uitstippelen via het knooppuntennetwerk.

Wil je liever wandelen met een voorbedachte route? Lees dan dit bericht met onze route van ongeveer 12 kilometer.

 

Dit waren mijn tips voor een aantal van mijn mooiste lentewandelingen. Ik ben benieuwd of je één van deze routes kent en wat jouw favoriet is.

Nog meer wandelinspiratie nodig? Klik dan even door naar mijn speciale wandelpagina!

 

Weet je zelf ook een fijne wandeling om deze lijst met mooiste lentewandelingen uit te breiden? Schrijf het dan onderaan het blog en inspireer ons met jouw tip!

 

Hike op de vulkaan Concepcion

Hike op de vulkaan Concepcion op Ometepe

Eén van de mooiste plekken van onze reis door Nicaragua was Ometepe. Dit eiland in het meer van Nicaragua bestaat uit twee delen die beiden worden beheerst door een grote vulkaan in het centrum. De inactieve vulkaan Maderas vind je in het oosten en de actieve vulkaan Concepcion op het westelijk deel. Als je naar Ometepe gaat mag een hike op één van deze, of beter nog beide, indrukwekkende jongens zeker niet op het programma ontbreken. Naast een goede workout geniet je van prachtige natuur en fenomenale vergezichten. Wij maakten een hike op de vulkaan Concepcion, loop je met ons mee?

Hike op de vulkaan Concepcion, Ometepe

Het startpunt van de hike

Onze hike op de vulkaan Concepcion start bij het bord langs de doorgaande weg.  Vanuit Moyagalpa laten we ons afzetten door een tuck-tuck. In onze backpacks zit veel water en wat te eten. Daarnaast hebben we nog wat extra kleding mee voor als we straks wat hoger komen. Vanaf de weg is er een kleine aanloop route. Het eerste deel van de route is vlak, daarna begint een breder pad dat langzaam stijgt.

We passeren een enkel huis en wandelen tussen diverse akkers met bananenplantages en gras. Er grazen loslopende paarden en in de bomen roept een enkele brulaap naar een ander. Even moeten we aan de kant als een boer met zijn koeien ons tegemoetkomt, maar verder komen we niemand tegen. Bij de officiële ingang van het park, waar de vulkaan in ligt, staat een hutje. Op een bord lezen we dat we 3 USD toegang moeten betalen maar aangezien er niemand is besluiten we door te lopen.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

 

Volop leven

Het pad wijst zichzelf en terwijl we lopen genieten we van de natuur en de stilte om ons heen. Naarmate we hoger komen wordt het pad steeds steiler. Af en toe heb je een doorkijkje naar beneden. We zien het kleine vliegveld liggen, het dorp Moyagalpa,waar we gestart zijn met onze hike op de vulkaan Concepcion, en het meer. Halverwege de klim komen we een koppeltje brulapen tegen. Lui liggend op een tak kijken ze van boven op ons neer. Ze zijn niet echt onder de indruk van die 2 mensjes daar beneden zich. In de verte horen we het gebrul van nog meer apen. Wat leuk dat er zo veel leven is op de vulkaar, dat hadden we niet verwacht.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Omvallen, opstaan en weer doorgaan

We moeten oppassen waar we onze voeten neerzetten. De grond stikt van de bladmieren. In een keurige rij worstelen zij zich overijverig met stukjes blad van de ene naar de andere kant van het pad. Omvallen, opstaan en weer doorgaan, wat een harde werkers! Ook zie ik diverse keren een felgekleurde, harige rups die zich tegoed doet aan een blad. Welke vlinder zal daar uit gaan komen?

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hijgen en puffen

Het volgende deel van de hike op de vulkaan Concepcion is een stuk zwaarder. We hijgen en puffen wat af terwijl we ons langzaam aan naar boven werken op de soms best wel steile paden. Gelukkig is de grond droog zodat het niet glibberig is en zijn er af en toe wat traptreden. Na een korte pauze op een paar uitgehakte stoeltjes klimmen we weer verder.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Niet veel later komen we een groep wandelaars met gids tegen. Zij vertellen ons dat zij het laatste deel op de top in de complete mist liepen. "No view but we ticked the box" zegt één van hen. De gids waarschuwt ons niet verder te lopen dan waar de mist begint en we stellen hem gerust. Dat zijn we niet van plan. Eenmaal in de mist kun je makkelijk verdwalen en wij hoeven ook niet persé naar de top als er toch niets te zien is.

Pittige wind en mistflarden

En dan ineens komen we uit het begroeide deel en staan we op een open vlakte. Er steekt er een flinke wind op en onze meegenomen windjacks en trui komen nu goed van pas. We wandelen door mistflarden en open stukken met een geweldig uitzicht op het laaggelegen landschap. De helling is ruig; zwart/bruin en groentinten wisselen elkaar af. We banen ons een weg door het pad met losse stenen. Kleine struikjes staan ferm in de straffe wind. Wat een bijzonder landschap is het hier. We genieten volop.

Voor we op pad gingen hadden we bedacht dat we gingen stoppen met onze hike op de vulkaan Concepcion als de mist te dicht werd en dat moment is nu aangebroken. Een capucijneraapje komt in alle stilte tevoorschijn. Voor we het goed en wel in de gaten hebben wordt hij iets verderop alweer opgeslokt. Als een klein spookje in een grote wolk van nevel.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

Schuilen voor de lunch en de afdaling

Voor onze meegebrachte lunch zoeken we een plekje achter een paar struiken zodat we uit de wind ziten. Terwijl we aan het eten zijn passeren ons twee wat grotere groepen met gids, op weg naar beneden. De grote rotsblokken die ik wilde zien liggen iets hoger, zo vertelt iemand me, maar alles is in dikke mist gehuld. Na een laatste blik op het meer beginnen we aan de afdaling. Een pittige aanslag voor mijn kniëen, maar we leggen het in een vlot tempo af.

Ook nu weer treffen we brulapen, een grotere groep deze keer, en ook nog een capucijneraap. Na een kleine 6 uur staan we weer bij het beginpunt. Moe maar tevreden. Wat een mooie hike was dit!

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

Busje komt zo

We passeren het hokje en zwaaien vriendelijk naar de man die er inmiddels in heeft plaatsgenomen. Daarna lopen we naar de weg op zoek naar de bushalte. De lokale bus komt wel, maar het is een beetje onduidelijk wanneer. We besluiten een klein stukje richting Moyagalpa te komen tot we op een halte stuiten waar wat mensen staan te wachten. Voor een kwartje per persoon reizen we terug naar het dorp en strijken we voldaan op een terrasje neer. Een heerlijke dag op een heerlijk eiland!

Handig om te weten over de Hike op de vulkaan Concepcion

 • Deze prachtige hike kun je alleen maken, maar ook met een gids.
 • Wil je met een gids lopen probeer dan één van de kleine reisbureautjes in het dorp of vraag na bij een hostel. Als je met meer mensen op pad gaat scheelt dat aanzienlijk in de prijs.
 • Loop je graag zonder gids ga dan niet hoger dan verantwoord is. In de nevel kun je snel verkeerd lopen en je kunt gemakkelijk (naar beneden) vallen op het ruige terrein.
 • Vanuit Moyagalpa kun je tot het eindpunt en terug met de lokale bus. Stap dan uit bij een groot bruin bord aan de rechterzijde van de weg (zie foto eerder in het blog)
 • Goede wandelschoenen en laagjes kleding zijn aanbevolen.
 • Voor zover we konden vinden is er geen entree tot het park verschuldigd.
 • De hike is pittig, maar goed te doen als je (berg) wandelconditie hebt en het landschap is ongeëvenaard.
 • De totale afstand van de hike is ongeveer 9 kilometer en de hoogte die je bereikt ongeveer 1600 meter. De stijging en het type landschap maken het een pittige trek.

 

 

Wij zijn gek op wandelen en mooie natuur! Ben jij ook zo'n fan, klik dan eens door naar mijn pagina met de mooiste wandelingen in Nederland en wat verder weg.

Heb jij al eens een hike op een vulkaan gemaakt?

 

 

 

 

Noardlike Fryske Wâlden

Een nieuw streekpad; Noardlike Fryske Wâlden in Friesland.

In augustus 2017 was ik met een groep bloggers in de Friese Wouden waar we een voorproefje kregen van het streekpad Noardlike Fryske Walden. Samen met de initiatiefnemers en enthousiaste wandelaars Jaap en Anneke Jongejan gingen we op pad. Na jaren wandelen bedachten Jaap en Anneke dat ze meer wilden doen aan het promoten van hun eigen, prachtige, regio. En zo ontstond het plan voor een nieuw lange- afstandswandelpad. In samenwerking met de Agrarische Landschapsvereniging Noardlike Fryske Wâlden en Wandelnet werd gewerkt aan het plan en in februari 2018 werd het pad officieel geopend.

Wandelen door de Noardlike Fryske Wâlden

Ik heb al diverse regio's van Friesland bekeken maar wandelen door de Noardlike Fryske Wâlden is nét een beetje anders. Het prachtige coulisselandschap is omringd door elzensingels, houtwallen en braamstruiken. Kleinschalig boerenland met een bijzondere flora en fauna. Geen ruilverkaveling hier en dat is wat het gebied zo bijzonder maakt. Het gebied is zelfs zo speciaal dat het is aangewezen als Nationaal Landschap. Het nieuwe streekpad brengt je ook door de natte natuurgebieden van het Nationaal Park De Alde Feanen dat ik eerder bezocht.

streekpad Noardlike Fryske Wâlden, coulisselandschap

Op een mooie dag.....

We ontmoeten elkaar in het kleine dorpje Eastermar (Oostermeer) waar een grote picknicktafel staat. Met het neerzetten van de tafel is een plek ontstaan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, even uitrusten en bijpraten. Naast Jaap en Anneke en de mede bloggers is er Albert van de Ploeg, voorzitter van de Agrarische Landschapsvereniging Naordlike Fryske Wâlden. Hij is ondersteuner van dit mooie initiatief. Als iedereen gearriveerd is gaan we op pad. We hebben er zin in en er ontstaan direct al gezellige gesprekken onder al die wandelliefhebbers.

Noardlike Fryske Wâlden, Eastermar

 

streekpad Noardlike Fryske Wâlden

 

wandelroute Noardlike Fryske Wâlden,

Rust en bramen

Als we het dorp uitlopen overvalt me de rust en het besloten gevoel dat het kleinschalige landschap uitstraalt. Jaap, Albert en Anneke vertellen vol liefde over hun Noardlike Fryske Wâlden. Ik ben onder de indruk en geniet van de kleine doorkijkjes, het groen en de onverharde paden. Voor we het weten hebben we zo al een aantal kilometers weggelopen, time flies when you're having fun! Ik krijg zin om het hele pad te wandelen en nog meer te ontdekken van dit mooie gebied, maar dat zal nog even moeten wachten.

Tijdens ons weekend staan de Noardlike Fryske Wâlden in het teken van de bramen die hier veelvuldig groeien. Tijdens het jaarlijkse Brommelfestijn! draait alles om bramen en bramen proeven.

Eerder maakte ik een  Foodwalk waarbij ik nog veel meer proefde dan bramen. Lees alles over deze geweldige wandeling in dit bericht.

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden, eigengemaakte jam

Streekverhalen

Tijdens het wandelen komen we langs veel bijzondere plekjes. Zo is er het kerkhof in Heechsân (Hoogzand) waar we even stilstaan en luisteren naar het oude streekverhaal van Sipke en Liesbet. Al luisterend kijk ik om me heen naar de oude graven en de begroeide kerktoren. Zo komt het gebied nog meer tot leven. (In de uitgebreide wandelgids die uitgebracht is vind je naast dit verhaal nog veel meer oude verhalen. Een mooie aanvulling voor je wandeling.)

Na een paar uur staan we weer bij het picknickbankje en is het tijd om afscheid te nemen. Ik heb me wederom prima vermaakt in Friesland en kom zeker terug voor meer!

Noardlike Fryske Wâlden, kerkhof v

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

 

Noardlike Fryske Wâlden

Handig om te weten over het streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

 • De totale afstand van het pad is ongeveer 150 kilometer.
 • Meer informatie over het pad vind je op deze pagina van Wandelnet.
 • Wil je zelf een keer op pad dan is er een handig wandelboekje. (Dit kun je ook bestellen bij Bol)

 

Ben je op zoek naar nog meer fijne wandelinspiratie? Je vind het op; Wandelen in Nederland