wandelen in de Loonse en Drunense duinen patronen in het stuifzand

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen is elke keer weer even mooi. De stuifzandvlaktes, bossen en heidevelden zijn elke keer weer anders en gaan mij nooit vervelen. We ontdekten het gebied toen we een korte tijd in de buurt van Den Bosch woonden, maar nog steeds komen we er regelmatig om te fietsen of te wandelen. Tot mijn verbazing zag ik dat ik er nog nooit iets over geschreven heb. Tijd om daar verandering in te brengen!

Eindeloos fietsen en wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel dikke pakketten zand. Het huidige natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug. Je vindt er één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa.

Het gebied wordt ook weleens de Brabantse Sahara genoemd en heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien! Overal in het stuifzand mag je vrij struinen en dit is één van mijn favoriete bezigheden in het gebied. Daarnaast kun je fietsen door uitgestrekte bossen en langs de heidevelden. Voor de liefhebbers zijn er diverse wandel- en fietsroutes uitgezet.

wandelen in de Loonse en Drunense duinen langs knooppunten

 

Natuurpoorten

In Brabant schieten de natuurpoorten als paddestoelen uit de grond. Brabantse natuurpoorten zijn het startpunt van je wandel of fietstocht in een natuurgebied. Je vind er een handige plattegrond met knooppunten, leuke fiets- en wandelroutes en een horecapunt. Ook is er altijd genoeg parkeerruimte.

Wil je gaan wandelen in de Loonse en Drunense duinen dan kun je terecht bij twee natuurpoorten.

 • 1 -Natuurpoort de Drie Linden, Giersbergen 8 Drunen (Noordkant) met grote parkeerplaats. Herberg de Drie Linden heeft een speeltuin, groot buitenterras en een menukaart met voldoende keuze.
 • 2 -Natuurpoort en Manege van Loon, Kloosterstraat 115-119 Loon op Zand (Zuidkant). Vanaf de manege starten verschillende wandel-, fiets-, MTB-, ruiter- en menroutes. Je kunt er ook overnachten, je paard "stallen" en begeleide paardenritten maken! Er is een gezellig terras en kleine menukaart.
 • 3- Geen officiële natuurpoort maar wel een fijne plek om te starten; Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50 Udenhout. Met brasserie, groot terras en dito parkeerplaats.
 • 4- Of start bij Café de Rustende Jager, Oude Bosschebaan 11  Biezenmortel. Elke dag open van 09.00 uur tot zonsondergang. Met groot terras en fietsverhuur.

NB: Info over alle startpunten vind je op de site die genoemd wordt onderaan het blog (bij Handig om te weten)

wandelen in de Loonse en Drunense duinen op een zonnige dag

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen in de winter

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen heidevelden

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen in het bos

Wandelen en hardlopen

Normaal gesproken ben je van mij gewend dat ik je meeneem op een door mij gelopen route, maar dat doe ik deze keer niet. Wandelen in de Loonse en Drunense duinen kan namelijk op zo veel plekken en via zo veel verschillende routes. Het is enorm makkelijk om zelf je eigen route uit te stippelen aan de hand van de wandelknooppunten en dan ter plekke een beetje te improviseren. Dat doen we eigenlijk het meest. Zo kun je je wandeling net zo lang of kort maken als je zelf wilt. Rondom de grote stuifzand vlakte wandel je door het bos en langs stukken met veel heide.

Natuurlijk is het ook super om gewoon maar wat door het zand te struinen. Zo ontdekten we de laatste keer de prachtige nieuwe kleine stuifduinen en door de wind geschapen patronen in de buurt van wandelknooppunt 37. Magisch om te zien hoe een nieuw stukje natuur ontstaat, echt zo'n "oer" gevoel. Wandelen en hardlopen door het stuifzand is trouwens ook een perfecte training voor de kuiten en enkels en goed voor je conditie!

wandelen in de Loonse en Drunense duinen patronen in het zand

 

wandelen in de Loonse en Drunense struinen door het stuifzand

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen stuifduinen

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen even relaxen in het zonnetje

Heerlijk zo in het winterse zonnetje!

Handig om te weten over wandelen in de Loonse en Drunense duinen

 • Wandelen doe je vrij via een route die je zelf uitstippelt met de wandelknooppunten. Je vind de informatieborden bij de natuurpoorten.
 • Thuis je route uitstippelen kan ook. Ik gebruik hievoor graag de site van Visit Brabant. Zij hebben een handige knooppunten routeplanner!
 • Naast wandelen kun je in het gebied perfect fietsen (zowel gewoon als met de mountainbike) en paardrijden op ruiterpaden.
 • Honden mogen loslopen in het losloopgebied bij parkeerplaats van Bosch en Duin. In andere delen van het natuurgebied moeten honden aangelijnd zijn.
 • Achter Restaurant De Rustende Jager begint een speciale hondenloslooproute naar Herberg De Drie Linden (5 km heen en terug). De route staat duidelijk aangegeven met bordjes.
 • De verharde wegen en fietspaden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Vanaf Bosch en Duin loopt er een verhard rolstoelpad naar een fraai uitkijkpunt.
 • Meer informatie over het nationaal park vind je op deze site.

wandelen in de Loonse en Drunense duinen het bosgedeelte

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen op de rand van het stuifzand

Nog meer wandeltips:

Wandelen in Brabant, de mooiste gebieden

Klik hier door met al mijn tips voor wandelen in Brabant.

 

Wat is jouw favoriete gebied om in Brabant te wandelen?

 

 

Detailfoto Twisk

Wandeling in en rondom lintdorp Twisk

Met haar oude stolpboerderijen, kerkjes en langgerekte dorpsstraat vol klinkers is Twisk één van de mooiste dorpjes in de regio Holland boven Amsterdam. Tijdens open Monumentendag ging ik op pad met gids Tineke die mij alles vertelde over dit bijzondere dorp. Daarna maakte ik nog een fijne wandeling in het vogelrijke buitengebied én bekeek ik een aantal panden van binnen.

Waterberging bij Twisk

 

Twisk

Twisk is een klein dorp in de gemeente Medemblik. Rond de 2000 jaar geleden gebouwd op een hoger gelegen zandkreek, midden in een waterrijk gebied vol veen. Hierdoor ontstond een langgerekt, of lintdorp vol prachtige historische panden, waaronder een grote concentratie stolpboerderijen. Inmiddels heeft Twisk een beschermd dorpsgezicht, zijn er een paar kleinere nieuwbouwwijken bijgekomen en is een groot deel van de regio drooggelegd.

In de dorpsstraat vind je prachtig versierde boerderijen, twee kerkjes met oude pastorie én, net buiten het dorp, het fraaie treinstation aan de lijn Hoorn-Medemblik. (Tegenwoordig een museum). Het dorp telt maar liefst vijftig rijksmonumenten en wordt gezien als het mooiste dorp uit de regio.

 Hoofdstraat Twisk, gemeente Medemblik

 

Dorpsstraat Twisk

Op stap met Tineke

We hebben afgesproken bij het treinstation en wandelen vanaf daar de hoofdstraat in. Tineke is één van de gidsen van Nut Twisk en begint gelijk vol enthousiasme te vertellen over "haar" Twisk. Met stralende ogen en een brede glimlach, hier is duidelijk sprake van een "gevalletje ware liefde".

Treinstation Twisk traject stoomtrein Hoorn Enkhuizen

 

Mooi huis in Twisk

 

Detail boerderij in Twisk

Verhalen en details

In een rustig tempo wandelen we naar de andere kant van het dorp waarbij we regelmatig even stil staan voor een verhaal of om foto's te maken. Twisk kende in de 18e, einde 19e en begin 20e eeuw een goede tijd en dit is terug te zien aan de sterk versierde boerderijen en woningen.

Bij praktisch ieder pand is er wel wat moois te zien of te vertellen. Zo zijn er de prachtige klokjes in de raamdecoratie en is er een speciale "rouw en trouwdeur". Deze deur begint een stuk hoger dan het straatniveau en werd alleen gebruikt voor bruiloften en begrafenissen. De bruid over de drempel naar binnen en de overledene in de kist eruit.

Eén van die mooie dingen die nog bewaard zijn gebleven in veel van de panden. Veel details waar je normaal gesproken aan voorbij gaat gaan leven door de verhalen van Tineke.

detail met klokjes raam Twisk

 

Detailopname gevelornament Twisk
fraaie dakkapel in Twisk
Karakteristieke krullen dak in Twisk
Ronde schoorsteen. Hypotheek op huis afgelost Twisk

Ronde schoorsteen op het dak? Dan was de hypotheek op het huis afgelost. Vierkant? Nog even sparen!

Vrouwen van Nu

Het verenigingsleven speelt een grote rol in kleine gemeenschappen als die in Twisk. en veel dames zijn lid van "Vrouwen van Nu". Een landelijke vereniging, opgericht in 1930 als "Plattelandsvrouwen" met als doel om begrip te krijgen voor het plattelandsleven en omstandigheden te verbeteren. Vakonderwijs voor vrouwen was één van de speerpunten. Tegenwoordig is er veel aandacht voor maatschappelijke, culturele en sportieve activiteiten en leveren de vrouwen een actieve bijdrage aan vrouwenrechten wereldwijd. De vereniging telt zo'n 40.000 leden en heeft prinses Beatrix als beschermvrouwe.

Dorpsweg Twisk

De paden op

En dan is het tijd om afscheid te nemen. Tineke wandelt met me mee tot het monument ter herinnering aan het neergestorte vliegtuig ui de 2e wereldoorlog. "Als je tijd hebt kom dan vanmiddag nog even terug" zegt ze ter afscheid. "Je kunt vandaag op veel plekken binnen kijken in verband met de Open Monumentendag". Daarna wandel ik verder over goede paden door de polders en langs het vogelrijke gebied van de Waterberging Twisk. Aan het eind van het rondje ben ik weer terug bij het treinstation. Snel stap ik in de auto voor mijn volgende afspraak.

wandeling bij Twisk

 

herinnerings monument neergestort vliegtuig WO 2 Twisk

 

schaap bij Twisk

 

Kwetsbaar gebied rondom Twisk

 

Waterberging Twisk hotspot voor vogelaars

 

vogels bij waterberging Twisk

 

Open Monumentendag in Twisk

Gelukkig vind ik eind van de middag nog even een gaatje voordat ik terug naar huis rijd. Het treinstation is mijn eerste stop en daarna bezoek ik nog een paar panden. "Natuurlijk" kom ik ook Tineke weer tegen als ik het prachtige orgel bekijk in de Doopsgezinde kerk. "Heb je de oude pastorie al bekeken? Kom dan gaan we samen even" ! Met moeite luk ik me een half uur later los van al die mooie plekjes en stap tevreden in de auto.

Twisk open monumentendag

 

Prachtige graftegels in de kerk van Twisk

 

orgel Doopsgezinde kerk Twisk

 

Oude Pastorie Twisk open munumentendag

Nieuwsgierig geworden naar dit mooie plekje?

Gidsengroep Twisk  (Nut Twisk) verzorgt regelmatig wandelingen met gids. Zo zijn er in de zomer een aantal zondagmiddag wandelingen.

Helemaal speciaal is de zomeravond wandeling (in samenwerking met het West Fries genootschap). Tijdens deze avond, die rond de eerste dag van de zomer valt, komen in kostuum geklede personages uit "de oude tijd" tot leven. Zij nemen je, samen met een ervaren gids, mee naar het Twisk van weleer. Er is een optreden van het koor, een toneelstuk en de avond heeft elk jaar een eigen thema.

Wil je liever met je eigen gezelschap op pad? Ook dat is mogelijk bij Nut Twisk. Neem contact op via deze site voor de mogelijkheden en prijzen.

boerderij in Twisk

Ik maakte deze wandeling op uitnodiging van Visit Medemblik. Met dank aan Nut Twisk  en Tineke Voswijk voor de uitleg en enthousiaste ontvangst.

wandelen rond de Peelse heide

Wandelen rond de Peelse heide bij Reusel

Herinner je je die enorme droogte van de zomer nog? Op één van de eerste natte dagen van 2018 ging ik samen met Diana wandelen rond de Peelse heide in de buurt van Reusel. Een mooie afwisselende route van nét geen 10 kilometer. We werden behoorlijk nat maar genoten ook van het zonnetje.  Wandel je mee? 

Het startpunt van de route

We hebben afgesproken bij natuurpoort De Brandtoren bij Reusel. Vanaf hier kun je eindeloos wandelen rond de Peelse heide en door de bossen bij het Kroonven. De weersvoorspellingen zijn niet zo gunstig. Het zal een paar uur droog zijn en daarna gaat het behoorlijk regenen. Daarom besluiten we gelijk op pad te gaan om zo de buien voor te blijven. De wandeling die we hebben uitgekozen is te volgen via de wandelknooppunten. Zo kunnen we lekker kletsen en om ons heen kijken zonder al te veel op de route te hoeven letten.

wandelen rond de Peelse heide natuurpoort De Brandtoren

Het bos in

Vanaf De Brandtoren lopen we direct het bos in. We hebben elkaar genoeg te vertellen en stappen lekker door. Helaas worden we al na een half uur door de eerste bui overvallen en besluiten we even te schuilen. Terwijl ik zuchtend mijn fotocamera opberg roept Diana vrolijk "Ha, nu kan ik tenminste mijn nieuwe regenjas uitproberen". Als het weer wat droger wordt gaan we verder. Gelukkig hebben we goede wandelschoenen aan want er staan inmiddels aardig wat plassen op de paden. De regenjas laten we maar aan want er hangen dikke grijze regenwolken boven ons.

wandelen rond de Peelse heide door het bos bij Reusel

 

Droog

Als we het bos uitkomen en verder wandelen rond de Peelse heide breekt zowaar het zonnetje weer door de wolken heen. Gelukkig maar, want het is een stuk leuker als de zon schijnt! Ondanks de droogte staat de heide er best goed bij maar als we even later het Kroonven passeren is het een ander verhaal. Het ven is bijna helemaal drooggevallen. Je ziet zelfs de resten van de oude bomen, die normaal gesproken op de bodem verstopt zitten, boven het water uitsteken.

wandelen rond de Peelse heide

 

wandelen rond de Peelse heide en langs het Kroonven

 

Kroonven bij Reusel tijdens de droge zomer van 2018

Niet veel water meer te bekennen in het Kroonven

 

Genieten

De wandeling rond de Peelse Heide slingert naar de andere kant van het Kroonven waar er een paar prachtige houtsnijwerken te vinden zijn. Tijd voor een korte  pauze om foto's te nemen en gewoon even te genieten. Daarna gaat het verder langs de rand van het bos en een aantal akkers.We passeren een oude grenspaal en gaan het bos weer in.

De grond ligt bezaaid met hele kleine eikels die de bomen veel te vroeg al hebben laten vallen. Wat ons ook opvalt is de grote hoeveelheid mierenhopen die we in het bos zien. In mijn jeugd zag ik ze volop maar de laatste jaren leken ze bijna verdwenen. Zou dat ook iets te maken hebben met de warme en droge zomer van dit jaar?

wandelen rond de Peelse heide mooi houtsnijwerk bij het Kroonven

 

Houtsnijwerk bij het Kroonven bij Reusel

 

wandelen rond de Peelse heide kleine eikels door de droogte

 

e lange beukenlaan langs de bosrand

 

wandelen rond de Peelse heide grenspaal

 

wandelen rond de Peelse heide mierenhoop

 

wandelen rond de Peelse heide

 

 

De grote en de kleine cirkel

Op het laatste deel van de wandeling komen we langs de grote en kleine cirkel. Een natuurlijk ontwerp dat is gemaakt met de Parijse Place de l'Ėtoile en de Place de la Concorde in gedachten. Hier vind je ook de Stenen der Zaligheden. Natuurlijk moet ik even de steen van mijn eigen woonplaats Eersel van dichtbij bekijken. Terwijl we hier staan komt de zware bui die we eigenlijk voor hadden willen blijven er dan toch aan.

We vervolgen onze tocht in de stromende regen. Samen met Frank liep ik hier al eerder op een zonnige winterdag, wat jammer dat we nu diep in onze jas gedoken door het gebied heen snellen. Uiteindelijk komen we kletsnat weer aan bij De Brandtoren waar we het restaurant in duiken. Na een lekkere lunch en kopje koffie zijn we weer droog en warm en gaan we tevreden en helemaal bijgekletst naar huis.

Wandelen in Brabant de grote en kleine cirkel bij Reusel

Deze foto nam ik eerder en het is nog steeds één van mijn favorieten!

 

Handig om te weten over Wandelen rond de Peelse heide

 • Startpunt van de wandeling is natuurpoort De Brandtoren, Burgemeester Willikenslaan 2, Reusel.
 • De wandeling die wij maakten is goed te volgen via de wandelknooppunten. Indien gewenst is hij zo ook makkelijk in te korten of uit te breiden
 • Wij volgden knooppunten; 2-11-12-13-14-47-45-44-43-42-46-2
 • Onze totale route was net geen 10 kilometer en bijna geheel vlak
 • Draag comfortabele wandelschoenen of gympen. Bij mooi weer kunnen (wandel) sandalen ook prima
 • Horeca; bij de natuurpoort vind je Taverne d'n Ouwe Brandtoren.

wandelen rond de Peelse heide knooppunten kaartje

 

Ben je op zoek naar nog meer fijne wandeltips in mijn eigen Brabant? Klik dan hier even door naar de speciale pagina met alle tips en routes!

 

Wat is jouw favoriete gebied voor een wandeling in Brabant?

 

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka kampvuur

Wandelen in Finland; Nationaal Park Oulanka.

Tijdens onze week in Fins Lapland waren we bijna continu buiten. We trokken er op uit met de kano, reden op een e-fatbike en gingen heel veel wandelen. Wandelen in Finland is staat garant voor veel ongerepte natuur, rust en ruimte. Eén van de plekken waar je je als wandelliefhebber helemaal uit kunt leven is het Nationaal Park Oulanka, in de buurt van de plaatsjes Ruka en Salla. Wij gingen er op uit en ontdekten verschillende delen van dit mooie gebied.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail rivier

Nationaal Park Oulanka

Nationaal Park Oulanka ligt in het uiterste oosten van Finland, tegen de grens met Rusland aan. Er wordt nauw samengewerkt met de Russen. Zo vormen het net over de grens gelegen Paanajärvi National Park en Oulanka één groot uitgestrekt natuurgebied. In het ruige landschap vind je diverse van de mooiste watervallen van Finland, rivieroevers vol grote bemoste rotsen, bossen en de Oulanka Canyon.

Oulanka werd oorspronkelijk bewoond door de Saami (nomaden) en later door de Finnen. Jacht en visserij waren de voornaamste middelen van bestaan. De natuurlijke weides langs de rivieren en graslanden waren in gebruik als voer voor het vee. Tegenwoordig mag er niet meer gejaagd en gevist worden in het park. Je kunt er diverse dieren tegenkomen waaronder, met enig geluk, de beer. Er zijn jaarlijks rond de 100 mens-beer ontmoetingen in het park en je kunt (tegen betaling) deelnemen aan speciale "bearwatch" tochten.

Wandelen in Finland trap in Nationaal Park Oulanka

 

Een vroege start

Na een nacht slapen bij het vliegveld van Rotterdam vertrok om half 8 de vlucht van Voigt Travel naar Rovaniemi waar we onze huurauto oppikten. Na een kort bezoekje aan de poolcirkel was het nog een paar uur rijden naar Ruka. Het zonnetje scheen volop op deze fijne (herfst) dag in augustus.

Wandelen in Finland rendier langs de weg

Onderweg maakten we meerdere stops bij één van de vele meren en stonden we oog in oog met diverse rendieren. Aan het eind van de middag kwamen we bij ons eerste onderkomen; de appartementen van Papin Talo Lodge in Iisakki Village. Een geweldige plek midden in de natuur en direct aan een meer gelegen. Wat een goed begin van onze vakantie in Fins Lapland!

Wandelen in Finland Papin Talo Lodge

Wandelen in Finland, onze routes

Op onze eerste dag in het Oulanka Nationaal Park liepen we de kleine beren route, ofwel de Pienie Karhunkierros. Deze 12 kilometer lange wandeling brengt je langs de mooiste plekken en is geheel bewegwijzerd. Officieel begint de wandeling in het plaatsje Juuma, maar wij liepen hem vanaf het nabijgelegen "basecamp". Zo vermeden we de kilometer lange aanlooproute (die je dan ook weer terug moet lopen). Bij het bezoekerscentrum kun je de auto parkeren, informatie krijgen, gebruik maken van het toilet en wat eten en drinken.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka

 

De wandeling is in 2 richtingen te lopen. Onderweg kom je langs de rivier de Kitkajokki, de stroomversnelling Myllykoski en de 9 meter hoge Jyrävä-waterval. Ook zie je de imposante Aallokkokoski stroomversnelling van bovenaf. Je passeert meerdere hangbruggen. en wandelt over diverse trappen. Helaas hadden wij redelijk wat regen, maar zelfs op deze regenachtige dag was het een indrukwekkende wandeling!

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka de Jyrävä-waterval

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka hangbrug

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka

De berenroute (Karhunkierros)

Eén van de meest bekende routes die je kunt wandelen in Finland is de 80 kilometer lange berenroute (Karhunkierros). Je kunt deze route als geheel lopen of in etappes. Onderweg slaap je in één van de gratis blokhutten of in je eigen tent. Als het regent vind je onderweg beschutting in één van de schuilplaatsen en als het fris is word je warm bij het kampvuur.

De kleine berenroute volgt een deel van de grote. Je komt er regelmatig mensen tegen met een grote rugzak op of zittend aan de tafels bij de blokhutten. Wij hadden graag deze route als geheel gelopen, maar helaas was de tijd er nu niet voor. Een mooie uitdagende route langs de hoogtepunten van het park.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka kampvuur

De Hidden Hurmos Trail

Na het wandelen van de kleine berenroute hadden we nog een paar uur over. We besloten naar het noordelijk gelegen bezoekerscentrum te rijden en daar een ander deel van het park te verkennen. Het werd de 5 kilometer lange Hidden Hurmos Trail.  Een mooie route langs de Kiutaköngäs stroomversnelling en door het bos. Wandel langs meren en via houten vlonderpaden door kleine stukjes moerasgebied.Ook hier pak je weer een klein stukje van de grote berentrail mee!

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail Kiutaköngäs stroomversnelling

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail

 

Voor de liefhebbers van cultuur staan er diverse borden met verhalen uit de regio. Ook is er een oude rendier verzamel plaats te vinden. NB: In de winter kun je deze route als sneeuwschoen-wandeling doen. Weer een heel andere ervaring!

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail infobordje

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail rendier verzamelplek

 

Wandelen in Finland praktisch

 • Oulanka Nationaal Park heeft een schat aan gevarieerde en goed uitgezette routes.
 • Wandelen in Oulanka is goed te doen ook als je geen super fitte of ervaren wandelaar bent.
 • Goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk evenals waterdichte kleding en iets voor als het koud is.
 • De beste tijd om te wandelen is tussen 1 juni en half oktober. Daarbuiten kan er nog/al sneeuw liggen en zijn diverse paden niet of nauwelijks meer te bewandelen.
 • Een eigen (huur) auto is wat ons betreft een echte must om het gebied het best te kunnen verkennen.
 • Ben je nieuwsgierig naar de grote berenroute (Karhunkierros)? klik dan even door naar deze link met alle info
 • Naast wandelen kun je in Oulanka ook kanovaren op de Oulankajoki rivier. In de winter zijn er sneeuwschoen-wandeltochten.
 • Informatie over het park vind je op de eigen site en bij de informatiecentra.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka vlonderpad langs meer

 

Wil je zelf ook wandelen in Finland?

Wij kregen geen genoeg van het wandelen in Finland. Er zijn zo ontzettend veel mooie paden uitgezet in dit deel van Lapland. De natuur is fris en schoon, er is geen industrie of drukke stad en je komt tijdens het wandelen weinig mensen tegen. Onze reis door Fins Lapland was geregeld via Voigt Travel. Zij boekten ook onze onderkomens. Echt een trip die ik iedere wandelaar en natuurliefhebber kan aanbevelen!

*NB: wij maakten deze reis op uitnodiging van Voigt Travel. In mijn blogs schrijf ik altijd mijn eerlijke mening.

 

Op zoek naar nog meer wandelinspiratie?

Klik dan zeker even door naar mijn speciale wandelpagina. Hier vind je alle tips en routes voor de mooiste wandelingen in Europa.

 

Ben jij al eens in Finland geweest en wat is jouw favoriete plek in het land?

 

 

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen hangbrug over de Tiroler Achen

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen, hiken in Duitsland

Tijdens onze week in Chiemgau in het zuiden van Duitsland liepen wij een smokkelaarsroute in de Beierse Alpen. Een grensoverschrijdende, middelzware bergwandeling door de bossen, langs het water van de Tiroler Achen en door de Entenlochklamm. Met een venijnige klim op de tweede helft. Wandel je weer met ons mee?

Het startpunt van de route

Vanuit onze camping is het een minuut of 20 rijden naar het startpunt van de route in Ettenhausen. Als we aan het begin van de lange weg naar de parkeerplaats van de kabelbaan komen staat er ineens een kaartjesautomaat. Nederlands als we zijn besluiten we iets terug te rijden door het dorp, de 307 richting Kössen te nemen en te parkeren langs de Tiroler Achen op een kleine landweg onder de eerste brug. Een plek die we al op de kaart gespot hadden. Hier staan diverse auto's van vissers en wandelaars en het ligt op een 100 meter van de route af. Veilig én gratis dus.

We steken de 307 over, wandelen 100 meter tegen het verkeer in en gaan dan links de weg af. Daar pikken we de route op. Het begint al goed met een prachtig uitzicht op de hoge bergtoppen die deze vallei omringen.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

Verstopt in de bossen

Als we aan het eind van de grasvlakte zijn lopen we de bossen in. En dan staan we midden in het bos ineens voor een mooi meer. Het blauwe water van de Rundesburgersee glinstert aanlokkelijk in het zonnetje. Nieuwsgierig als we zijn  besluiten we even van de route af te lopen en het blijkt een viskwekerij te zijn in privé eigendom. Overal staan bordjes dat je het water niet in mag. Geen meer om in te zwemmen dus, maar wel erg mooi om te zien.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Naturschutzgebiet

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Rudersburger See

Makkelijk te volgen

Weer terug op de route wandelen we om het meer heen. Het pad stijgt in een langzaam tempo en al redelijk snel zitten we ruim boven de vallei. De route gaat nu over een redelijk breed pad, soms in de volle zon, soms door het bos. Dit eerste deel van de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is bewegwijzerd via bordjes met het logo van de Smugglerweg, handig want zo hoeven we niet veel op de telefoon of kaart te kijken.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen routebordje

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen bos

Grensoverschreidend

Het leuke aan de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is dat hij grensoverschrijdend is. Zo komen we al wandelend vanzelf in Oostenrijk terecht, dat is al de tweede keer tijdens deze vakantie. De Beierse Alpen lopen hier naadloos over in Tirol. Grappig om te bedenken dat ik al diverse malen aan de andere kant van deze bergen heb rondgewandeld tijdens eerdere zomervakanties.

Als we bij de Wallfahrtskirche Maria Klobenstein in de buurt zijn verlaten we de officiële smokkelaarsroute. Deze loopt verder via het hoger gelegen pad. Wij dalen af en gaan vanaf nu de Samerrundweg volgen. Deze zal ons uiteindelijk naar de parkeerplaats terug brengen.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen routebord

Genieten

Beneden aangekomen steken we met een hangbrug de Entenlochklamm over. We wandelen langs de oever en koelen onze voeten in het frisse water. De picknickbankjes aan de oever zijn allemaal bezet met mensen die net als wij genieten van deze prachtige omgeving.

Wij hebben zin in koffie en lopen daarom door naar het iets hoger gelegen Gasthaus Klobenstein. Het terras zit flink vol en we schuiven aan bij een echtpaar aan één van de tafels. Onze buren zitten aan brood met uitgebakken spekvet, jaiks denk ik maar ze vertellen ons dat het erg lekker is. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen. De koffie laat even op zich wachten, maar we hebben de tijd.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen hangbrug over de Tiroler Achen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen de Entenlochklamm

 

Weer omhoog

Na de koffie bekijken we het kleine kerkje en vervolgen onze weg. We klimmen de kloof uit en dan gaat het over een doorgaande weg met weinig ruimte om uit te wijken. Iets waar ik persoonlijk nooit blij van word. Gelukkig steken we na een kleine 300 meter de weg over en slaan een pad naar boven in. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de lager gelegen kloof.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Wallfahrtskirche Maria Klobenstein

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen uitzicht over de Tiroler Achen

Pijn

Het pad is breed en stijl en blijft maar doorgaan. Na alle zware wandelingen van de afgelopen dagen speelt mijn knie een beetje op. We kozen deze smokkelaarsroute in de Beierse Alpen omdat hij, volgens de campingbaas, redelijk vlak was. Mijn knie doet steeds meer pijn en na een tijd staat het huilen me nader dan het lachen. Hoezo redelijk vlak?

Gelukkig komt er aan alle ellende een eind en komen we uiteindelijk bij een alpenweide. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Bovendien is er geen mens te bekennen omdat iedereen de route via het dal terugloopt, iets wat ik ook wel weer snap. "Maar dan hebben we wel dit" zeggen we tegen elkaar als we even later op een paar grote rotsen in de stilte onze broodjes opeten.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen weg omhoog

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen alpenwei

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen alpenweide uitzicht op de Geigelstein

De laatste loodjes

Mijn knie schreeuwt om rust, maar we zijn er nog niet. De laatste kilometers gaan langs alpenweides en via het bos langzaam aan omlaag. We verlaten Oostenrijk en passeren ongemerkt de grens met  Duitsland. En dan zijn we er. Een prachtige route, maar voor mij eigenlijk iets te veel na alle eerdere wandelingen. Tijd om te gaan relaxen en genieten van al het moois dat we zagen op onze eerste kennismaking met Beieren.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen weg langs bos

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen afdaling door het bos

Handig om te weten over de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 • De totale afstand van de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is ruim 13 kilometer.
 • Officiële start en eindpuntpunt van deze middelzware rondwandeling; Parkplatz Geigelstein in Ettenhausen. Hier moet je betaald parkeren.
 • NB: Wij begonnen zelf iets verderop bij de gratis parkeerplaats onder de brug waar de weg 307 de Tiroler Aachen over gaat. Daarna steek je de  de weg over, wandelt 100 meter richting Ettenhausen en pikt daar de route op in de vallei. Je passeert de Parkplatz Geigelstein dan wat later op de route.
 • Goede wandelschoenen zijn aanbevolen.
 • Na het passeren van de Wallfahrtskirche Maria Klobenstein volgt een pittige stijging naar de hoger gelegen alpenweides.
 • Op warme dagen kun je je heerlijk opfrissen in het water van de Tiroler Ache bij de Wallfahrtskirche
 • Het eerste deel van de route is goed aangegeven via gele wegwijzers met de tekst Schmugglerweg.
 • Bij de lokale VVV kun je de wanderkarte Chiemse krijgen waarop de route aangegeven staat.
 • Horeca; bij de Wallfahrtskirche vind je Gasthaus Klobenstein voor een drankje of eenvoudige hap. Verderop op de Peterer Alm
 • Meer informatie over de route vind je op de site van de regio Chiemgau.

 

Vond je deze  smokkelaarsroute in de Beierse Alpen leuk? Dan vind je deze wandelingen vast ook interessant!

Overnachten langs de Walk of Wisdom Bed and Breakfast de Botterpot, Groesbeek

Overnachten langs de Walk of Wisdom; mijn tips

In de zomer van 2018 liep ik samen met mijn man Frank de 136 kilometer lange pelgrimsroute de Walk of Wisdom. Er zijn mensen die deze route in delen lopen maar wij wandelden hem in één vakantieweek. Als je dat doet dan moet je natuurlijk ook overnachten langs de Walk of Wisdom. Aan de hand van onze route ontdekte ik 7 fijne overnachtingsmogelijkheden en vandaag deel ik die graag met jullie.

Overnachten langs de Walk of Wisdom

Wanneer je op zoek gaat gaat naar een plek om te overnachten langs de Walk of Wisdom is er enorm veel keus. Gek genoeg hadden wij toch moeite om één van de dagen onderdak te vinden. Een zaterdag in juli, zeker in de fijne zomer van 2018, is snel vol. Zo kwam het dat wij in plaats van in Winssen in Weurt sliepen en met de bus heen en terug reisden naar de route. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat we laat begonnen met het reserveren van de overnachtingen, dus wees er op tijd bij.

De plekjes waar wij sliepen zijn stuk voor stuk heerlijk, met super enthousiaste eigenaars die je graag in de watten leggen. Elke ochtend zaten we aan een uitgebreid ontbijt en bijna elke keer stond er een leenfiets voor ons klaar. In overleg konden we naar de route gebracht of er opgehaald worden of soms zelfs mee-eten. Zo werd onze wandelweek een echte vakantie.

Ook voor hen die liever kamperen zijn er genoeg campings langs de route. Ga jij ook kamperen? Lees dan zeker het stuk over Minicamping Zus&Zus in Hernen even!

 

Walk of Wisdom Bed and Breakfast de Botterpot, Groesbeek

Bed & Breakfast Botterpot, Groesbeek

Vorig jaar verkende ik met 2 vriendinnen een weekend lang de omgeving van Bed & Breakfast Botterpot. Een heerlijke plek voor een vakantie in eigen land en om te overnachten langs de Walk of Wisdom. Voor ons was het de perfecte plek om onze wandelweek te starten.

Het bijzondere is dat je het huis helemaal voor jezelf hebt als je bij de B&B boekt. Geen kamer dus in de grote boerderij erachter, maar een geheel eigen plek. Op het terrein lopen diverse boerderijdieren, wel zo gezellig!

Het huis heeft een vrij gelegen terras waar je heerlijk kunt ontbijten of lekker uitrusten na een dag wandelen.  Paula helpt je graag aan meer informatie over de route en de omgeving.

 • Adresgegevens: Heiland 8, Groesbeek. Tel: 024-3975648 of 06-10682616
 • Prijsindicatie: Gebruik 1 persoon €70, 2 personen €90. Dit is inclusief een uitgebreid ontbijt, toeristenbelasting en gebruik van 2 fietsen. (prijzen 2018)

Lees meer over mijn eerder ervaring bij Bed & Breakfast Botterpot.

 

 

Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat ingang
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat kamer Renée
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat dropjes
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat Boeddha1
Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat ontbijt

B&B Aan de Bagijnstraat, Malden

B&B Aan de Bagijnstraat wordt gerund door Leon. Een enthousiaste go-getter die je graag helpt om je verblijf zo plezierig mogelijk te maken. Wij hebben prima geslapen in kamer Renée.Een mooie kamer, voorzien van alle gemakken met een eigen opgang en buitenzitje. Met de tropische hitte kwam de airconditioning goed van pas.

Als je 1 kamer boekt dan heb je de hele verdieping voor jezelf. Ben je met meer mensen dan staat er nog een tweede kamer tot je beschikking. We konden twee fietsen meenemen en zo na het wandelen nog even zwemmen en afkoelen in de Mookerplas en daarna een hapje eten. Prima geregeld.

Na een rustige nacht start je goed met het zeer uitgebreide en luxe ontbijt. Indien je het wenst kan Leon je, in overleg, oppikken of afzetten bij de route. Tegen betaling kun je ook een lunchpakket meekrijgen.

 • Adresgegevens: Rijksweg 221, Heumen. Tel:06-53381172. Email:info@aandebagijnstraat.nl
 • Prijsindicatie: 1 persoon vanaf €63 en 2 personen vanaf €77,50, dit is inclusief toeristenbelasting en een uitgebreid ontbijt. (Prijzen 2018)

Klik voor alle informatie even door naar de eigen site van B&B Aan de Bagijnstraat.

 

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen Zus en Zus minicamping
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen minicamping Zus en Zus pipowagen
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus ontbijt
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus pipowagen
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus
Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, minicamping Zus en Zus

Minicamping Zus en Zus, Hernen

Na jaren dromen sliep ik eindelijk een nacht in in een pipowagen op Minicamping Zus & Zus. Wat ooit een gezellige plek was om met vrienden te kamperen groeide uit tot een sfeervolle, kleine camping midden in de natuur. Vol enthousiasme gerund door tweelingzussen Karen en Marlene.

De pipowagen staat aan het eind van de camping tegen de bosrand aan en heeft een vrij uitzicht. Er is een koelkast, een binnen en buitenzitje en een elektrische kachel voor als het wat frisser is. Zus en Zus richt zich alleen op volwassenen en is voorzien van diverse gezellige zitjes, luxe sanitair en goede wifi.

Er zijn 2 fietsen die je mee kunt nemen om even een boodschap te doen of uit eten te gaan. Indien gewenst kan er na overleg (tegen betaling) een ontbijt geregeld worden.

 • Adresgegevens: Dassenloop 9, Hernen. Tel: 06-22017485, Email; info@minicampingzusenzus.nl
 • Prijsindicatie voor de pipowagen: Gebruik 1 of 2 personen €50. Dit is inclusief bedlinnen, handdoeken, toeristenbelasting, schoonmaakkosten en gebruik van 2 fietsen. (prijzen 2018)
 • NB: de camping is open van half april tot 1 oktober.

Lees alles over deze fijne camping op de eigen site.

 

Walk of Wisdom van Malden naar Grave B&B Gustav Interiors Grave

Gustav Gueshouse, Grave

Midden in het centrum van het oude vestingsstadje Grave ligt het guesthouse van Gustav Interiors. Een perfecte plek om te overnachten langs de Walk of Wisdom, pal aan de route. Boven de interieurwinkel heb je een hele zolderetage voor jezelf, inclusief een klein buitenterras.

Het guesthouse is door Myriam helemaal ingericht in landelijke, Scandinavische stijl en voorzien van alle gemakken. Eventueel kun je zelf koken. Er is een koelkast, de winkels zijn vlakbij. Wat een bijzondere plek om te slapen.

Vanuit de B&B zit je zo op de leukste terrasjes aan de Maas of bij één van de restaurantjes. Je uitgebreide ontbijt wordt 's morgens op een afgesproken tijd klaargemaakt.

 • Adresgegevens: Rogstraat 17, Grave. Tel: 0486-421 310 Email gustav.interiors@live.nl
 • Prijsindicatie: €129 voor 2 personen. Dit is inclusief een uitgebreid ontbijt en toeristenbelasting. Zonder ontbijt ook mogelijk dan is het €109. (prijzen 2018)

 

 

Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin luie stoelen
Bed and Breakfast Down Tuin tas met warme broodjes
Bed and Breakfast Down Tuin kat

Bed & Breakfast Down Tuin, Nijmegen

Bed & Breakfast Down Tuin ligt aan de rand van Nijmegen in een groene omgeving. De perfecte plek om na een lange dag vol indrukken even heerlijk te relaxen. Het huisje staat in de grote achtertuin van Stef en Juul en is voorzien van een eigen keuken en goede wifi. Wil je niet zelf koken? Op een kilometer afstand vind je een fijn eetcafé.

Het Bed & Breakfastligt niet direct aan de route maar is met de bus vanuit het centrum makkelijk en snel te bereiken.Op een zwoele zomeravond zit je heerlijk aan de picknicktafel in de tuin en geniet van de stilte en de nachtelijke geluiden.  Down Tuin ligt niet alleen vlakbij de Walk of Wisdom, maar ook vlak langs de N70. Lees hier meer over deze prachtige route die ik vorig jaar liep.

Na een rustige nacht kun je zelf kiezen wanneer je gaat ontbijten. Alle spullen worden in de koelkast gezet en de warme broodjes worden volgens afspraak aan de deurknop gehangen.

 • Adresgegevens: Luciaweg 31, Nijmegen. Tel: 024-3601217 of: 06-20240889. Email S.Olsthoorn@science.ru.nl
 • Prijsindicatie: 1 persoon vanaf €45 en 2 personen vanaf €70, dit is inclusief toeristenbelasting en een uitgebreid ontbijt. (Prijzen 2018)

Meer informatie over dit fijne plekje vind je op de eigen site.

 

 

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek

Bed and Breakfast d'n Hoaf, Groesbeek

Bed and Breakfast D'n Hoaf ligt midden tussen de velden aan de noordkant van Groesbeek en direct aan de route. Een handige plek om te overnachten langs de Walk of Wisdom, zeker als je van de rust van het platteland houdt. Aan de ene kant scharrelen de koeien van de buurman, aan de andere kant kijk je uit op de bossen rond de Duivelsberg. Echt een plek om even helemaal tot rust te komen.

Je kamer bevindt zich op de bovenste etage van de villa. Een hele grote ruimte, van alle gemakken voorzien. Indien gewenst kun je (tegen betaling) een warme maaltijd mee-eten maar je kunt ook zelf koken. Haal dan je boodschappen in Berg en Dal tijdens het wandelen. Buiten zijn diverse plekjes om te zitten en bij warm weer kun je 's morgens in de tuin ontbijten.

 • Adresgegevens: Waldgraaf 3, Groesbeek. Tel: 06-23509736 of 024 696 3401  Email: kmcommunicatie@wxs.nl
 • Prijsindicatie: Gebruik door 1 of 2 personen €55. Dit is inclusief ontbijt, linnengoed, handdoeken, toeristenbelasting en gebruik van 2 fietsen (prijzen 2018)

Meer informatie over de B&B vind je op deze site.

 

 

Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek

Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek, Balgoy

Vorig jaar sliep ik in de herfst een paar nachten bij de sfeervolle Bed & Breakfast van Rudy en Yvon. Deze B&B is gevestigd in een oude boerderij. Sfeervol opgeknapt met behoud van de authentieke stijl en voorzien van alle moderne gemakken. Het is alsof je in een mooi, historisch museum slaapt.

Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek ligt bijna aan de route van de Walk of Wisdom en is te voet te bereiken. Je slaapt in het voorhuis of in het appartement "onder de hooiberg".

Na een rustige nacht start je goed met het uitgebreide ontbijt. Indien je het wenst kunnen Rudy en Yvon je, in overleg,  oppikken of afzetten bij de route.

 • Adresgegevens: Houtsestraat 12, Balgoy. Tel:06-22378368. Email:info@bbbalgoy.nl.
 • Prijsindicatie: 1 persoon vanaf €40 en 2 personen vanaf €50, dit is inclusief toeristenbelasting en een uitgebreid ontbijt. (Prijzen 2018)

Lees hier meer over mijn eerdere ervaring in Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek.

Alle adressen van overnachten langs de Walk of Wisdom zijn gebaseerd op onze route. Wil je meer weten over de route, de etappes van de Walk of Wisdom en andere wandeltips klik dan hier door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute!

Op zoek naar nog meer overnachtingstips? Je vind ze allemaal op de pagina overnachten.

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek pad met grote varens

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek

Op onze laatste etappe van de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek moesten we 2 keer omlopen. Een dag wandelen tussen de velden en door schaduwrijke bossen. Eindpunt van een bijzondere (wandel) vakantieweek in eigen land.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek, routegegevens.

 • Totale afstand: 22 kilometer
 • Horeca: in Kranenburg en bij het Koningsven.
 • Startpunt: Bed and Breakfast d'n Hoaf, Waldgraaf Groesbeek (direct aan de route)
 • Eindpunt: de Sint Jansberg (Groesbeek), of bij B&B Botterpot (Heiland 8 Groesbeek)

Rustig wakker worden

Na een goede nachtrust worden we wakker van onze wekker. Het is heerlijk rustig bij B&B D'n Hoaf, zo midden tussen de velden. Als we alles hebben ingepakt gaan we naar beneden waar Annet de ontbijttafel al heeft gedekt. Terwijl de koeien in de verte scharrelen zitten wij heerlijk onder de grote bomen en maken ons op voor de laatste wandeldag. Vandaag lopen we de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek. Een route tussen de velden en door de bossen.

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek ontbijt in de tuin

Wie wil er nu niet zo de dag beginnen?

 

Tussen de akkers

Het eerste deel van onze route van de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek gaat tussen de akkers door. Naast een eenzame wandelaar met hond die ons tegemoet komt en de koeien met hun kalfjes zien we niemand. Je voelt hier echt dat je in het buitengebied zit.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek velden bij Groesbeek

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek wandelbankje

 

 

Kranenburg

Even later passeren we de grens met Duitsland. Het gaat verder langs de oude spoorbaan richting Kranenburg dat sinds de 14e eeuw een bedevaartsplaats is. Officieel gaat de route alleen langs het station maar wij lopen even het dorp in. Via een poort door de oude stadsmuur gaat het naar het centrum. Hier gaan we even lekker zitten voor een kopje koffie met Duitse küchen bij Bäckerei Derks. Omringd door voornamelijk Nederlanders, geen wonder want we zitten hier op slechts een paar kilometer van Groesbeek.

Nog even een stop bij de supermarkt voor wat broodbeleg en fruit en dan gaan we weer verder. Een kort stuk door de velden en dan duiken we het Reichswald in.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek langs het oude spoor naar Kranenburg

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek stadsmuur Krananburg

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek langs de maisvelden

Oude pelgrimsroutes in het Reichswald

Aangekomen bij het Reichswald zijn er geen bordjes meer van de Walk of Wisdom. Voor het eerste deel kunnen we de routeaanduidingen en bordjes van de X7, of Pilgerweg volgen. We wandelen langs de rand van het woud en hebben een mooi uitzicht op de omgeving. Bij een groot hek verlaten we de Pilgerweg, slaan rechtsaf en volgen het hek tot bovenaan. Daar gaan we linksaf door een klaphek en houden rechts aan.

Het uitzichtpunt op de Mookerheide en de Sint Jansberg is aardig dichtgegroeid en valt een beetje tegen. Snel maar weer verder. Een grote specht roffelt op de takken en vliegt een tijd voor ons uit.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek genoeg routes door het Reichswald!

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek doorkijkje Reichswald

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek door het Duitse Reichswald

Wat ruist daar in het struikgewas?

Met de aanwijzing van Paula slaan we iets later tussen de 2 herdenkingsbomen van Fisher en Schoenmakers linksaf. Het pad wordt een mini paadje en gaat door het dichte struikgewas. We moeten oppassen om ons niet open te halen aan de bramen of te branden aan de brandnetels. Frank loopt voor me en is ineens heel enthousiast. Voor hem kwam uit het struikgewas een beest gesneld om vervolgens aan de andere kant weer in de varens te verdwijnen. Helaas ging het te snel voor een echte goede blik maar het leek verdacht veel op een zwijn, een dier dat we nog steeds een keer in daglicht willen zien.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek door het Duitse Reichswald struinpad

 

 

 

Hindernissen en omleidingen

De laatste kilometers van de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek zijn vol hindernissen. Eerst moeten we een stuk omlopen en een nieuwe route bepalen in het bos. Het pad ligt vol met omgewaaide bomen van de januaristorm. Men is druk aan het zagen en opruimen, maar wij kunnen er niet door. Verderop komen we het bos uit en moeten bij het Kroonven nogmaals omlopen. Hier is via een nieuwe sticker en korte officiële omleiding het pad goed te volgen. We komen in de buurt van ons startpunt en met een korte route door de bossen van de Sint Jansberg eindigt voor ons de Walk of Wisdom.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek pad met grote varens

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek nieuwe route zoekenNieuwe route bepalen

 

 

Groesbeek bij het Koningsven

 

routebordje Walk of Wisdom routewijziging bij het Kroonven

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek op de Sint Jansberg

 

Kersenlimonade

Het is nog een kleine 2 kilometer wandelen naar de B&B van Paula en Wim, waar onze tocht een week geleden begon. Paula is er helaas niet, maar Wim heeft voor ons een heerlijke zelf gemaakte kersenlimonade koel staan.

Wat het meest bijzondere van de week was vraagt hij. Pffff, lastig om te zeggen. Zoveel dagen, zoveel indrukken. Vreemd dat het nu ineens voorbij is, de week is omgevlogen. Dan is het tijd om afscheid te nemen van Wim, van Gelderland en van al die mooie dingen die we zagen. Tijd om alle indrukken rustig op ons in laten werken.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek

Struin langs de Waal, wandel door de Ooijpolder, de Bisonbaai en in de bossen rondom de Duivelsberg. Etappe zes van de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek is er één vol variatie en prachtige natuur. Wandel je met ons mee?

kaart Walk of Wisdom Nijmegen naar Noord Groesbeek

De Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek, routegegevens.

 • Totale afstand: 23 kilometer
 • Horeca: restaurant Ooortjeshekken (na de Bisonbaai), in Beek-Ubbergen en Pannenkoekenhuis de Duivelsberg
 • NB: bij het eerste deel in Nijmegen zijn de routebordjes verdwenen (aug 2018). Volg daar de geel-rode markering van het Streekpad Nijmegen tot aan de Ooijpolder!
 • Startpunt: de Stevenskerk in Nijmegen
 • Eindpunt: Bed and Breakfast d'n Hoaf, Waldgraaf Groesbeek (direct aan de route)

Een stralende dag

Als we wakker worden hangt de tas met verse broodjes al aan de deur. Na een lekker rustig ontbijt in de tuin van B&B Down Tuin lopen we richting de bushalte voor de korte rit naar het centrum. Vanaf de Waalkade gaat het naar de Stevenskerk waar onze Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek begint. Het zonnetje schijnt al volop en het belooft opnieuw een warme, maar stralende wandeldag te worden. Het voordeel is dat we in de warme middaguren door de bossen van de Duivelsberg zullen lopen, dus dat komt helemaal goed.

Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin ontbijt

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek streetart Imker

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Stevenskerk Nijmegen

Routebordjes verdwenen

Als we bij de Stevenskerk weg willen lopen kunnen we geen enkel routebordje vinden. Wel een plek op een paal waar één van de stickers gezeten heeft. Omdat we weten dat de Walk of Wisdom grotendeels de route van het Nijmeegs Streekpad volgt besluiten we deze bordjes te volgen. Hopend dat we ergens de bordjes met de engel weer tegenkomen. Via een paar mooie oude straten zijn we al snel bij de Valkenhof waar we schuin links aanhouden en het park inlopen.

We bewonderen het uitzicht bij de kleine kapel en daarna lopen we richting de Waal. Hier steken we de weg over en gaan vrijwel direct met een trap naar beneden. Eindelijk komen we het eerste routebordje tegen, we zitten op de goede weg.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek sticker weg volg Streekpad Nijmegen

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek streetart

Leuk om af en toe wat Streetart tegen te komen.

Wandelen in de Ooijpolder

De Ooijpolder ligt ten oosten van Nijmegen. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur. Lange tijd werd het gebied gebruikt als overloop bij hoge waterstanden. Tegenwoordig is het deels verdroogd en groeien er steeds meer bomen. Het geheel wordt beheerd door Staatsbosbeheer en kent een enorm gevarieerde vegetatie en een uitgebreid dierenleven. Naast Konikpaarden kun je tijdens het wandelen ook Gallowayrunderen tegenkomen.

Via een kleine voetgangersbrug lopen we de Ooijpolder in. Onder ons liggen de woonboten, bijna drooggevallen door de lage waterstand. We wandelen verder via de Waalstranden. Al snel bevinden we ons in een bijzondere wereld van wit zand, wilgen, gras en bloeiende bloemen. De contouren van Nijmegen worden steeds kleiner, tot we uiteindelijk de stad bijna helemaal uit het oog verliezen.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeekvoetgangersbrug naar Ooijpolder

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek woonboten Ooijpolder

 

Walk of Wisdom de Waalstranden bij Nijmegen

Natuurlijke blokkade

Na een tijd struinen door het zand langs de waterkant zoeken we het weer iets hogerop en gaan verder over een smal pad. Iets verderop stuiten we op een kleine groep Gallowayrunderen. Onverstoorbaar grazend op het pad en wat we ook doen, ze weten niet van wijken. Uiteindelijk zijn wij degenen die buigen en weer even naar beneden gaan om te passeren.

Vanaf een oud ooievaarsnest op een paal kijkt een kleine valk ons nieuwsgierig aan voor hij weer op jacht gaat. Het gebied leeft volop, geweldig om zo'n mooi stuk natuur zo dicht bij een grote stad aan te kunnen treffen!

Walk of Wisdom Waalstranden Ooijpolder

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek koeien op pad Ooijpolder

 

Gallowayrunderen in de Ooijpolder Walk of Wisdom

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek valk in Ooijpolder

Wie is hier de baas.....

Even later treffen we het nogmaals wanneer een kleine groep Konikpaarden ons pad kruist. Wij staan aan de ene kant van het veerooster, zij aan het ander. Zich niets aantrekkend van de wandelaars en zelfs niet van de auto's die inmiddels aan alle kanten om ze heen staan. Heer en meester van het gebied! Wij genieten van wat we zien op de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek en kunnen ons opnieuw bijna niet losrukken. Hier kunnen we uren naar kijken!

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Konikpaarden in de Ooijpolder

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek vechtende Konikpaarden in Ooijpolder

 

Auto versus Konikpaarden Ooijpolder

Afrikaanse steppes op de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek

In dit deel van de polder is veel boerenland teruggegeven aan de natuur. Iets wat ze in Brabant ook wel meer mogen doen wat ons betreft. In een kleine plas zien we een aantal ooievaars. Rustig stappend, speurend naar een lekker maaltje. We wandelen verder langs oude fruitbomen, verstopt tussen hoge grassen en struikgewas.

Vanaf de verderop gelegen uitkijktoren hebben we een mooi uitzicht op het gebied. Niet veel later wanen we ons even in Afrika met al dat geel en rood. Hier heeft de droogte een duidelijke impact gehad en snakt de natuur naar een beetje regen.

Walk of Wisdom ooievaars in de Ooijpolder

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Ooievaar in Ooijpolder

 

Walk of Wisdom uitkijktoren Ooijpolder

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek droogte zomer 2018

De Bisonbaai

Al snel komt een volgend hoogtepunt van de route van de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek in zicht. De Bisonbaai is een voormalig zandwingat dat geheel terug gegeven is aan de natuur. In de winter stikt het hier van de ganzen en eenden. Op deze hete zomerdag zijn er diverse badgasten. Helaas kunnen zij het water niet in omdat er blauwalg geconstateerd is. Wij wandelen een rondje om de baai en strijken dan even neer voor een welverdiend kopje koffie mét gebak bij Restaurant Oortjeshekken.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Bisonbaai Nijmegen

Het toppunt van zomer.

Bijgetankt stappen we weer op en vervolgen onze weg. Opnieuw komen we op een kruising bij een picknickbankje zonder routeaanduiding. Het helpt dat we weten welke richting we uit gaan en we gokken er op dat we rechtsaf moeten. Gelukkig zien we even later weer een paaltje met aanwijzing, dat loopt toch wat relaxter.

Een boerenlandpad brengt ons tussen de velden door naar het kerkje van Persingen. En dan ineens een mooie verassing; een groot veld vol zonnebloemen. Terwijl ik tussen de bloemen staan sluit een 2-tal fietsers zich bij mij aan. "Wat is het prachtig hè" zegt de één. "Er zijn meer velden in de Ooijpolder, maar geen die zo mooi langs de weg staan". Het toppunt van zomer, met de Waalbrug op de achtergrond.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Boerenlandpad

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek door de velden

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek zonnebloemen in de Ooijpolder

Aan het werk!

Niet veel later staan we voor het Persingse Veer, dat we met de hand moeten bedienen. Het lijkt makkelijk, maar valt behoorlijk tegen. Bij toerbeurt draaien we aan het grote wiel en zo komt het veer onze kant uit en steken we het water over. Verder door een mooi stuk nieuwe natuur waarna we de Rijksstraatweg oversteken. Nog een laatste blik op de Ooijpolder voordat we de bossen bij Beek in duiken.

Walk of Wisdom handveer Persingen

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek overzicht uiterwaarden Waal en Ooijpolder

De bossen en heuvels van de Duivelsberg

Het laatste deel van de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek gaat door de bossen rondom de Duivelsberg. Het pad slingert regelmatig langs de rand van het bos. Ook tippen we de rand van Beek-Ubbergen aan waar we even stoppen voor een cola en de flesjes bijvullen. Dat gaat er wel in op deze hete dag.

We kennen dit stukje van de route al van vorig jaar, toen we hier de N70 wandelroute liepen. Opnieuw valt het op hoe droog het is. Het gras is nu, in juli, al geler dan vorig jaar in oktober. Bomen laten hun (te kleine) kastanjes en eikels al vallen. We zijn benieuwd welke gevolgen dat voor de herfst heeft. Als we bijna in Groesbeek zijn stoppen we om wat te eten bij Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg. Vanaf daar is het nog een klein stuk naar Bed and Breakfast D''n Hoaf, dat pal aan de route ligt.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek door Beek-Ubbergen

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Breakfast D'n Hoaf Groesbeek

 

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek

 

Tussen de velden

Bed and Breakfast D'n Hoaf ligt midden tussen de velden aan de noordkant van Groesbeek. Aan de ene kant scharrelen de koeien van de buurman, nog bijna allemaal met een kalf. Aan de andere kant kijk je uit op het bos. Wat een heerlijk plekje! Onze kamer bevind zich op de bovenste etage van de boerderij. Een hele grote ruimte, van alle gemakken voorzien. Na een lekkere douche gaat Frank even uithangen op de bank terwijl ik een rondje door de tuin wandel.  Niet lang daarna zit ik heerlijk in de schaduw en geniet samen met Annet en haar man van de zwoele avond. Na een uur is voor mij de pijp leeg en verdwijn ook ik naar boven. Eind aan een prachtige dag in het Rijk van Nijmegen!

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek omringd door de velden
Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek bel
Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek zitje buiten
Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek de kachel houdt je lekker warm

Klik op de foto's om ze groter te zien

 

Wil je zelf de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek lopen?

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen Koninkspaarden langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen

Struin met ons mee langs de Waal op de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen. Geniet van nieuwe natuur en het dierenleven langs de oevers op een route die eindigt in het centrum van gezellig Nijmegen. Onze 5e etappe van deze Nederlandse pelgrimstocht is weer een hele mooie.

kaart Walk of Wisdom Winssen naar Nijmegen

De Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen, routegegevens.

 • Totale afstand: 18 kilometer
 • Horeca: klein café bij Het Dijkmagazijn bij Beuningen, langs de Waalkade (Nijmegen) en in het centrum van de stad.
 • NB: bij hoog water is het soms niet mogelijk om dicht langs de oevers te struinen. Kies dan voor het dijkje.
 • Startpunt: de kapel van Huub en Adelheid Kortekaas op de dijk in Winssen
 • Eindpunt: de Stevenskerk in Nijmegen

Terug naar Winssen

Na het ontbijt vertrekken we richting Winssen waar we starten bij de dijktempel. Gelukkig wordt er op dit deel van de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen niet meer gewerkt zodat we hier de struinroute kunnen oppikken. We wandelen een klein stukje terug over het asfaltpad waar we gisteren liepen en steken via een hekje door richting de Waal. De struinroute; vrij wandelen langs de oevers en in het spoor van de koeien en paarden en de door hen uitgesleten paden door de begroeiing.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen struinroute langs de Waal

 

Struinen

Het is vooral het struinen dat de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen voor ons zo bijzonder maakt. Er waait een licht briesje en het zonnetje doet al aardig haar best. We lopen door het witte zand en over de kleigrond aan de oevers van de Waal. De klei doet denken aan die uit onze jeugd. We kunnen het niet laten om er een beetje mee te spelen en maken mooie kleibeestjes met de krabbenpootjes die we hier ook veel zien liggen. Afwisselend lopen we vlak langs het water en iets verder van de waterkant af, waar het meer begroeid is. Ook vandaag zoeken de dieren weer massaal het water op.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen spelen met rivierklei

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen koeien langs de Waal

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen struinen langs de Waal

Een bijzondere wereld

Wat is het fijn dat de laatste jaren dit soort plekjes toegankelijk zijn gemaakt en dat we zo kunnen genieten, natuurbeleving ten top. Op het water is het een drukte van jewelste, schepen vol met vracht varen in een rustig tempo voorbij. Nooit beseft dat er zo ontzettend veel boten gebruik maken van deze route, zo leer je nog eens wat.

In de verte zien we een voor ons bekende brug liggen. Hier gaat de A50, waar ik elke week minstens 1 keer over rijd op weg naar mijn ouders, het water over. Grappig om die nu eens van de andere kant te bekijken. Van onderaf ziet hij er nog indrukwekkender uit dan wanneer je hem vanaf de weg bekijkt.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen brug A50 op struinroute langs de Waal

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen struinen langs de Waal

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen hekje

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de A 50 door

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de A 50 door

Een dag vol ontmoetingen

Naarmate de dag vordert wordt het steeds warmer. De runderen en konikpaarden hebben de beschutting van de wilgen opgezocht en doen het rustig aan. We kunnen ze tot op een kleine afstand naderen en rustig observeren, zo bijzonder. Het lijkt wel op elke etappe van deze route beter wordt, wat is het weer fijn vandaag!

We buigen af richting de dijk op zoek naar een kopje koffie met wat lekkers. Helaas is de appeltaart nog niet ontdooit maar wel wacht ons een andere verrassing. "Hallo Ivonne", hoor ik als ik binnenloop in het café van bezoekerscentrum Het Dijkmagazijn. Tot mijn verbazing staat daar Rob Wolfs met zijn vrouw, die samen ook weer eens aan de wandel zijn. Ik ken Rob al lang "virtueel" maar nu staan we ineens oog in oog. Tijdens de koffie kletsen we over wandelen en hoe mooi deze regio is. De tijd vliegt vandaag voorbij en we moeten echt weer verder.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen koeien langs de Waal

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegendicht struikgeas op struinroute langs Waal

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen Koninkspaarden langs de Waal

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de omgevallen boom langs

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen langs de Waal

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen ontmoeting met Rob Wolfs

 

Oude fabrieksterreinen en een stukje geschiedenis.

Na een kort stukje over de dijk gaat het verder onderlangs. Waar vroeger fabrieken stonden is het land terug gegeven aan de natuur. Helemaal goed is het er nog niet, maar het begin is gemaakt. Dan gaat het verder naar Lent. We passeren een klein stukje oude industrie waarna we via een bijzondere brug de rivier oversteken. "De Oversteek", of de Handtas, is een eerbetoon aan de 48 geallieerde soldaten die hier in 1944 de dood vonden. De contouren van Nijmegen komen in zicht.

Via de eerste trap gaan we naar beneden en lopen via het eiland door naar de spoorbrug. Langs de waterkant vinden we deze keer geen dieren maar de inwoners van Nijmegen, op zoek naar een beetje verkoeling. Er is zelfs een speciaal strand. We beklimmen de trap en steken over richting de stad. Eenmaal aan de overkant wandelen we richting de Waalkade en gaan even wat drinken.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de dijk langs

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen hekje

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen lights crossing

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen brug over eiland in Waal bij Nijmegen

 

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen brug over de Waal

De Stevenskerk

De Stevenskerk is het officiële start en eindpunt van de route. Omdat wij in Groesbeek begonnen zijn is de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen nog niet onze laatste etappe. Nadat we de kerk even hebben bekeken gaan we nog een hapje eten in de stad. Keuze genoeg.

Daarna wandelen we terug richting de Waalkade waar we de bus richting ons overnachtingsadres van deze nacht pakken. Bed en Breakfast Down Tuin ligt aan de rand van de stad, op nog geen 3 kilometer van het centrum, heerlijk rustig in het groen. Precies waar we zin in hebben na zo'n dag vol indrukken.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen Stevenskerk

 

Een zwoel einde aan een zomerse dag.

Juul wijst ons waar alles is, "sorry dat het gras zo geel is, er is niet tegenaan te sproeien dit jaar" zegt ze, en daarna gaan we lekker douchen. Op deze zwoele zomeravond  zitten we prima aan de picknicktafel bij het licht van een lantaarn die Juul ons kwam brengen. Genietend van de vogels die de tuin bevolken, het kleine muisje dat in de struiken scharrelt en de lekkere temperatuur. En zo tikken de laatste uurtjes weg van alweer een prima dag van onze wandelvakantie in eigen land.

 

Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin
Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin luie stoelen
Bed and Breakfast Down Tuin tas met warme broodjes
Bed and Breakfast Down Tuin kat

Klik op de foto's om ze groter te zien.

Wil je zelf de walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen lopen?

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brug

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, etappe 4

Wandel mee door bos en langs kleine stroompjes. Een mooie en gevarieerde route langs kasteel Hernen en over dijkjes tot aan de Waal. Op De Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen kun je in de droge tijd langs de oevers struinen op een speciale struinroute.

kaart Walk of Wisdom Hernen naar Winssen

De Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, routegegevens.

 • Totale afstand: ruim 23 kilometer
 • Horeca; in Bergharen, net na Afferden ligt Café restaurant Tabaksplant direct aan de route en in Deest.
 • NB wegens werkzaamheden kun je op dit deel van de route helaas even niet struinen langs het water maar loop je iets verder weg over een fietspad
 • Startpunt: bij de molen in het Hernensche Bos, net na de Molenhoekweg
 • Eindpunt: de kapel van Huub en Adelheid Kortekaas op de dijk in Winssen

Buiten ontbijten

Op deze zomerse, maar nog wat bewolkte, ochtend ontbijten we alweer buiten. Terwijl onze buren nog liggen te slapen fluiten de vogels al volop om de nieuwe dag te begroeten. Karen en Marlene brengen een blad vol lekkernijen naar de pipowagen en dan is het tijd om afscheid te nemen van deze fijne plek. Het is een klein stukje lopen van Camping Zus en Zus naar het startpunt van de route waar we bij de molen het gebied van het Gelders Landschap induiken. Via een waterrijk gebied en het bos wandelen we richting Hernen waar we via een tunnel onder de A50 door piepen.

ontbijt camping zus en zus Hernen, Walk of Wisdom overnachten

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen startpunt

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

Het kasteel en landgoed van Hernen

Langs de kerk wandelen we door Hernen om daarna de oprijlaan van het kasteel op te lopen. Kasteel Hernen werd nooit verwoest of belegerd en is niet verbouwd of gemoderniseerd. Daardoor krijg je er een goede indruk hoe een middeleeuws kasteel er uitzag. Ook heeft het een belangrijke rol gespeeld in één van mijn favoriete series uit mijn kindertijd; Floris!

Het kasteel bezoeken is mogelijk, maar als wij er zijn is het gesloten. Geeft niks, van buiten ziet het er ook al heel mooi uit! Na een rondje om het kasteel lopen we via een beukenlaan verder het landgoed op.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen kasteel Hernen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen beukenlaan

Bruggen en kikkers

Het volgende deel van de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen gaat door een waterrijk stuk met daarin de Leurse Leigraaf en de Nieuwe Wetering. Terwijl we langs de oevers lopen springen er overal kleine kikkertjes voor onze voeten het pad over. We passeren een tweetal bruggen en genieten volop van de mooie natuur. Het is fijn om tussen al die droge stukken zo'n mooi nat gebied tegen te komen. Het riet fluistert in de wind en wij staan een tijd stil om naar de geluiden van moeder natuur te luisteren. Even helemaal alleen op de wereld....

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brug

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen zonnebloem

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen bloemen

Nieuwe natuur

De route Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brengt ons via de velden naar het kleine dorp Bergharen waar we al vrij snel natuurgebied 't Elzend inlopen. Landgoed 't Elzend was tot voor kort nog een boerenbedrijf en bestaat nu uit een bos, een landhuis en natuurterrein. Mooi om te zien hoe dit soort gebieden langzaam aan terug gegeven worden aan de natuur. Op het bord bij de ingang lezen we dat hier dassen leven, hoe gaaf zou het zijn om die tegen te komen? Onze kansen zijn klein zo midden op de dag, maar het blijft altijd spannend.

We wandelen door het bos en schuilen even onder de bomen voor een kleine bui. Tijd om een broodje te eten. Gelukkig is het snel weer droog en kunnen we weer verder. Een kort stukje op de doorgaande weg naar Afferden en dan slaan we weer linksaf bij een schattige boerderij. Zoals altijd fantaseer ik even hoe het zou zijn om hier te wonen, zo van het gebaande pad.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen geiten in weide

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brievenbus

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen boerderij

Wielen langs de Waalbandijk

Via het plaatsje Afferden komen we op de Waalbandijk. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de diverse Wielen (of Waaien). Hier is het water ooit door de dijk gebroken en door de stroming ontstonden er diepe gaten. Tegenwoordig zijn het grote plassen met ongerepte, nieuwe natuur. Inmiddels breekt de zon ook weer door en wordt het zo stiekem toch weer erg warm.

We verbazen ons over het feit dat er nergens een bankje staat om even rustig te zitten en het uitzicht in je op te nemen. Frank heeft wat last van zijn knie en wil even zitten om die te ontlasten. Waar zijn de bankjes als je ze nodig hebt? Uiteindelijk kiezen we er maar voor om op een paal te gaan hangen. Als we na deze pauze verder lopen komen we een minuut of 5 later, aan het eind van de dijk, een bankje tegen. Ja hoor.....te laat.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen even uitrusten op de Waalbandijk

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen Waalbandijk

 

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen dijk

Teleurstelling

Inmiddels hebben we toch wel veel zin gekregen in een lekker kopje koffie. Helaas is er in Deest alleen een snackbar en kopen we bij de winkel maar wat fruit. Ook lekker, maar het is geen koffie. Daarna gaat het verder richting de Waal. Van te voren had ik me heel erg verheugd op het struinen langs de rivier maar helaas ligt dit eerste deel van de oevers en de struinroute op de schop. We moeten ons dus tevreden stellen met een verhard pad iets verder van de rivier af. Ook mooi, maar niet wat ik wilde.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, onweer op komst langs de Waal

 

Terwijl we lopen komen er van alle kanten donkere wolken aan. In de verte zien we bliksem en het gaat steeds harder waaien. Gelukkig blijft het alleen bij dreigen en trekken de wolken weer over. We eindigen bij het dorpje Winssen. Door de late planning was er voor ons geen enkele slaapplek langs dit deel van de route en daarom pakken we de bus naar Weurt. Hier vond ik een B&B die wel aan de route ligt, maar voor ons eigenlijk niet ideaal. Eind aan een prima dag wandelen op de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen. Slapen, lekker hapje eten en op tijd naar bed.

Wil je zelf de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen lopen?

Download hier het GPX bestand.

Druk hier de route af

Heb je na het lezen van Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen zin gekregen om zelf op pad te gaan?

Lees hier ook de vorige delen van onze route;

 1. de etappe van de Sint Jansberg (Groesbeek) naar Malden

 2. de etappe van Malden naar Grave

 3. de etappe van Grave naar Hernen

Of klik voor alle wandeltips en etappes van de Walk of Wisdom door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute.