Van het gebaande pad in Guatemala Nebaj

Van het gebaande pad in Guatemala, onze route

Een bezoek aan Guatemala is niet compleet zonder hoogtepunten als Mayastad Tikal, het meer van Atitlan, Semuc Champey en Antigua. Heb je meer tijd ga dan, net als wij, zéker ook wat meer van het gebaande pad in Guatemala. In een kleine anderhalve week krijg je een heel andere indruk van het land en haar inwoners. Het kost je wat meer moeite om er te komen, maar is het de moeite helemaal waard. In dit blog geef ik je onze route en tips.

Van het gebaande pad in Guatemala local girs at Nebaj

1- Guetzaltenango (Xela)

Je route van het gebaande pad in Guatemala begint in grote stad Quetzaltenango, door de lokalen meestal Xela (spreek uit als Tsjela) genoemd. Je bereikt de stad met de lokale chickenbus vanaf het meer van Atitlan. Vertrek vanuit Panajachel óf het aan de andere oever gelegen San Pedro La Laguna.

Een shuttle nemen kan ook, maar wij vinden het reizen met de chickenbus een perfecte manier om meer van het dagelijks leven en de bevolking te zien. Vanaf beide plaatsen kun je een paar keer per dag een bus pakken, de meesten vertrekken in de (vroege) ochtenduren. Vraag ter plekke na wat de exacte tijden en locaties zijn, want die kunnen wisselen!

Wij maakten de rit vanaf San Pedro La Laguna. (Kosten van de busrit; 25 Quetzal, een kleine 3 Euro). Eenmaal in Xela kom je aan bij het centrale busstation (Minerva) bij de markt. Steek die door en pak aan de andere kant de gedeelde minibus naar het centrale plein (2 Q) Totale reistijd van deze rit ongeveer 4 uur. Bij twijfel vraag het, iedereen kan en wil je graag helpen!

→Lees hier onze tips voor de leukste hostels en hotels in Guatemala.

Van het gebaande pad in Guatemala Xela

Zien en doen in Quetzaltenango.

Quetzaltenango is een stad waar weinig toeristen komen en is daardoor een stuk authentieker dan Antigua. De meeste buitenlanders die je er aantreft komen er om Spaanse les te volgen en daardoor is het de perfecte plek om in de Guatemalteekse cultuur te duiken.

Tip 1;

Pak een minibus naar de enorme markt bij het centrale busstation. Slenter een paar uur over de markt en kijk je ogen uit. Geniet van vers gesneden fruit, koop je souvenirs en rijd dan weer terug naar het centrum. In het centrum bewonder je de mooie gebouwen op het centrale plein (Parque Centro América) en sluit af met een hapje in een lokaal restaurant. Voor (dure) maar goede koffie; Baristo op het centrale plein.

Van het gebaande pad in Guatemala Parque Centro América Xela

 

Tip 2;

Ga met de chickenbus naar de warme zwavelbronnen van Las Fuentas Georginas. De bus brengt je tot aan het dorpje Zunil waar je verder de bergen in gaat met een gedeelde pick-up of taxi (onderhandelen!) Na een geweldige rit tussen de velden door kom je bij de bronnen die prachtig liggen en heerlijk warm zijn.

Van het gebaande pad in Guatemala Zunil

 

van het gebaande pad in Guatemala Las Fuentas Georginas

 

Tip 3;

Beklim één van de vulkanen in de omgeving. Wij boekten onze trekking bij Quetzaltrekkers en beklommen de 3700 meter hoge Santa Maria. Een pittige tocht, maar met een geweldig uitzicht vanaf de top. Quetzaltrekkers werkt voor 100 % met vrijwilligers en doneert alle winst aan scholing en opvang van kinderen. Een goede organisatie met een hart, klik hier door naar hun eigen pagina!

Van het gebaande pad in Guatemala hike Santa Maria Vulcano

 

Tip 4;

Je bezoek aan de regio is niet compleet zonder een trip naar de vrijdagmarkt van San Francisco el Alto. Deze markt is één van de de meest authentieke van het land en echt een mooie stop op je route van het gebaande pad in Guatemala. Wij zagen er slechts 2 toeristen  en natuurlijk waren het ook Nederlanders ;). Je bereikt de markt met de chickenbus richting Huehuetenango.

Van het gebaande pad in Guatemala markt van San Francisco el Alto

2- Huehuetenango

Na een paar dagen in Xela reisden we met de bus door naar het noorden en sliepen één nacht in Huehuetenango. Je kunt de rit in één keer doen, maar dan moet je vroeg op en is het een hele lange zit in de bus. Hoewel wij fan zijn van de bus is het soms ook best zwaar, lees dit eerdere blog maar eens over onze ervaring op deze rit.

In Huehuetenango zijn er wederom bijna geen toeristen te bekennen. Het is een mooie plek voor een korte stop op de route van het gebaande pad in Guatemala. Slenter zeker even over de markt en eet 's avonds een hapje bij één van de stalletjes aan het centrale plein. De volgende ochtend begin je dan weer fris aan het volgende deel van je rit; de bus naar Todos Santos. Wil je nog wat meer doen? Vraag dan iemand om je naar de nabijgelegen Maya ruïnes te brengen.

Van het gebaande pad in Guatemala tortilla maken in Huehuetenango

Nog een stukje verder van het gebaande pad in Guatemala:

3- Todos Santos Cuchumatán

Een rit van ongeveer anderhalf uur brengt ons via een bergtop naar Todos Santos. Een klein dorp waar de mensen nog in typische klederdracht lopen en van het land leven. Verder van het gebaande pad in Guatemala dan dit kom je bijna niet!

Het is bijzonder om het leven van alle dag te aanschouwen en een stap terug in de tijd te maken. Slenter door de straten en hoor het vrolijke gekwetter van de schoolkinderen. Zie de mannen met de typische rood-witte broeken langslopen of een biertje drinken in de lokale bar. Eet een eenvoudig hapje bij één van de kleine restaurants en ga op tijd naar bed. Het dagelijks leven is waar je hier voor komt.

Dag 2; trekken in de bergen rondom Todos Santos

Op de tweede dag maken wij een mooie trekking naar El Torro, het hoogste non vulkanische punt van Guatemala. Onze lokale gids Roberto weet ons, ondanks de taalbarrière, veel te vertellen over de omgeving en de cultuur.

Na de wandeling neemt hij ons mee naar zijn kleine weverij. Hier weeft hij handmatig de stoffen die gebruikt worden voor de klederdracht. We krijgen een kopje thee en ontmoeten zijn vrouw en dochter. Het is bijzonder om op deze manier een kijkje achter de schermen te krijgen.

Wil je graag een bijzondere en authentieke ervaring? Kies er dan voor om bij een local te slapen en zo deel uit te maken van het gezin. Daisy geeft je 10 redenen waarom je beslist een keer bij locals moet slapen.

an het gebaande pad in Guatemala Todos Santos Cuchumatán

 

an het gebaande pad in Guatemala Todos Santos Cuchumatán

 

Van het gebaande pad in Guatemala Todos Santos Cuchumatán hike El Torro

Van het gebaande pad in Guatemala; Nebaj

De rit van Todos Santos naar Nebaj is er één met een paar stops. Je reist terug naar Huehuetenango, daarna stap je over op de minibus naar Sacapulas om als laatste de bus naar Nebaj te nemen. (Totale reistijd ongeveer 4 uur, 55 Quetzal.)

Nebaj is een inheems dorp in de Ixil driehoek, het gebied dat zwaar geleden heeft in de 36-jarige burgeroorlog van Guatemala. De laatste jaren richt men zich er op het community tourism. De (meeste) mensen dragen er klederdracht en leven nog volgens oude tradities. Het centrale plein, de markt en de kerk zijn de plekken waar het allemaal gebeurt. Zo zijn wij getuige van een begrafenis waarbij het hele dorp uitloopt om de dode de laatste eer te bewijzen. Een indrukwekkende gebeurtenis en mooie gelegenheid om de prachtige klederdracht eens goed te bekijken.

Dag 2: wandelen rondom Nebaj:

De volgende dag gaan we met een gids op pad om het platteland rondom het dorp te bekijken. Een wandeling dwars door de akkers en door de bergen, langs een rivier en door een kleine lokale gemeenschap. We besluiten er nog een dag aan vast te plakken en maken nog een wandeling naar twee kleinere watervallen. Ook hier maken we weer gebruik van een gids van Guias Ixilas, een kleinschalige lokale organisatie.

NB;  de dagen in Todos Santos en Nebaj werden voor ons geregeld door Petra, de lokale reisexpert van Better Places. Zij maakte voor ons een mooi programma zodat we nog meer konden genieten van onze tijd in deze bijzondere dorpjes. Better Places is gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat en helpt je graag bij het uitstippelen van (een deel van) je reis.

Van het gebaande pad in Guatemala Nebaj

 

Van het gebaande pad in Guatemala Nebaj

 

Van het gebaande pad in Guatemala Nebaj

 

Van het gebaande pad in Guatemala Nebaj

Door naar Lanquin en Semuc Champey

Van het gebaande pad in Guatemala weer naar de "bewoonde wereld". Van een handjevol toeristen naar busladingen vol..... Een héle lange dag in de bus, of met een tussenstop in Cobán. Wij kozen voor het laatste en sliepen er ook een tweede nacht. Helaas viel dat tegen dus die extra nacht kan ik je niet aanbevelen.

Met een stop in de plaats Lanquin en bij de prachtige kalkstenen poelen van Semuc Champey komt dit deel van de route aan haar eind. Wil je het land echt ervaren ga dit avontuur dan zeker aan! Zelfs als je net als wij slechts een klein beetje Spaans spreekt is het prima te doen. De mensen helpen je graag op weg.

Semuc Champey Guatemala

Meer over Semuc Champey lees je in het uitgebreide blog.

Wil je nog meer lezen over onze reis door Guatemala? Op deze pagina vind je alle blogs.

 

Geplaatst in backpacken, Guatemala, Midden-Amerika.

4 reacties

    • Hoi Nelleke fijn vooruitzicht! In de ochtend en avond kan het fris zijn. Wij hadden verschillende laagjes kleding aan.’s Avonds was een spijkerbroek met sweater heerlijk, maar overdag liepen we in de korte broek en T-shirt. Dit was vooral zo in Xela en Todos Santos, daar was het het koudst. Je voelde echt een verschil als de zon wegging in de avond. Wij reisden natuurlijk wel in onze winter en het weer is iets anders in de (Nederlandse) zomermaanden. Qua temperatuur is het volgens mij niet zo verschillend, maar in de zomer is het natter.

  1. Ik woon inmiddels ruim vier jaar in Guatemala en heb al veel van het land kunnen zien.Andere interessante plekken in Guatemala waar niet veel (buitenlandse) toeristen komen, zijn andere meren/parken in Alta Verapaz (zoals Hun Nal Ye) en San Marcos, of het zuiden van het land (Jutiapa, Jalapa, Zacapa en Chiquimula met de basiliek van Esquipulas). Zijn jullie daar ook geweest?

    • Hoi Theo, dank voor je aanvullende tips. Wij hebben deze plekken niet bezocht tijdens onze reis. Voor een eventueel volgend bezoek zullen we ze zeker onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *