Midden Amerika

Reisdagboek Midden-Amerika #1, de plannen

Nog maar enkele dagen en dan is het zover en gaan we terug naar ons geliefde Midden-Amerika. Drie maanden lang zullen we met de backpack en het ov de mooiste dingen in de regio zien. Het maken van langere reizen als deze is heerlijk en we hebben er reuze zin in. De komende maanden zijn we te volgen via mijn social media, maar ook via deze speciale reisdagboeken. Wel zo makkelijk toch?

 

Drie maanden op pad in Midden-Amerika....

Drie maanden is een lange tijd waarin je enorm veel kunt zien en doen. Toch hebben we van onze eerdere lange reizen geleerd dat ze voorbij vliegen. Van te voren bepalen we zeker een route, maar het leuke van zo'n langere (backpack) reis is juist dat je ter plekke nog heel veel kunt beslissen. Daarom boekten wij ook deze keer alleen een vliegticket en de eerste hotelovernachtingen.

Mexico en Costa Rica zagen we al op eerdere reizen en hoewel ze beiden erg mooi zijn kiezen we ervoor om onze tijd te verdelen over het stuk er tussenin. We vliegen heen op Nicaragua en drie maanden later vertrekken we weer vanuit Belize. Verder staat er nog heel veel open en zullen we ook nu weer zeker keuzes moeten maken want er is enorm veel te doen in Midden-Amerika. Wat er in ieder geval op het programma staat is een mengeling van prachtige natuur, mooie koloniale steden en Mayatempels en snorkelen en duiken. Vervelen zullen we ons in ieder geval niet!

 

Nicaragua

Het eerste land dat we aandoen is Nicaragua, een land waar ik al een tijd nieuwsgierig naar ben. Tijdens onze vorige reis door Costa Rica hadden we het op de agenda staan maar Costa Rica bleek gewoon véél te leuk. Daarom kiezen we er nu bewust voor om onze reis door Midden-Amerika te starten in Nicaragua. Qua weer en reisroute is dit trouwens ook de beste optie. Na een lange vlucht komen we 's avonds laat aan in Managua en hebben gelijk een pick-up geregeld die ons naar Granada zal brengen. Daar zullen we lekker bijkomen van de vlucht en wennen aan het tijdsverschil. In deze mooie koloniale stad zullen we ons zeker niet vervelen.

Een plek die we zeker aan zullen doen is het Isla Ometepe, en ook koloniaal Léon en het nabijgelegen strand staan op het programma. Wat meer naar het noorden staat de bergachtige omgeving van Matagalpa op de verlanglijst en, afhankelijk van het weer (kan nat en stormachtig zijn als wij er zijn), de Corn Islands. Op al die mooie plekken zullen we zeker weer wandelen, mooie kanotochten maken, misschien wel een vulkaan beklimmen, en vast ook wel eens de fiets pakken om een gebied te verkennen.

Vanuit Nicaragua hadden we eigenlijk verder willen reizen door Honduras. Helaas is dit toch al woelige land de laatste tijd het toneel geweest van veel onrust rondom de verkiezingen en zullen we het waarschijnlijk toch over slaan. Er zijn diverse mogelijkheden om dit te doen. Via een lange busrit of met een vlucht. Ter plekke zullen we beslissen wat we doen.

Midden Amerika Omtepe

Guatemala

Waarschijnlijk reizen we direct naar Antigua, de mooiste stad van het land. In de omgeving is enorm veel te doen. Vanuit Antigua maken we een mooie ronde die ons in ieder geval  langs het meer van Atitlan brengt. Verder proberen we zeker een bezoek aan de markt van Chichicastenango te brengen. Dé plek om lokale stammen te zien en die elke donderdag en zondag plaats vindt. Een beklimming met overnachting van één van de in de buurt gelegen vulkanen staat ook zeker op onze wensenlijst.

Na dit rondje reizen we richting het noorden. Daar staat in ieder geval het mooie en Caribisch aanvoelende Rio Dulce op het programma waarna we door reizen naar Flores. Vanuit Flores brengen we een bezoek aan het grootste Maya complex van het land; Tikal. Ik was er al eerder tijdens een groepsreis en wil dit indrukwekkende complex dolgraag nog een keer op eigen houtje bekijken.

Guatemala market

 

Belize

Wat we allemaal gaan ondernemen in Belize staat nog niet echt vast want het duurt nog wel even voor we daar zijn. De reis door dit land staat voornamelijk in het teken van natuur, lekker eten, en snorkelen en duiken. Vanaf Flores zullen we de grens oversteken en blijven dan een aantal dagen in het binnenland. De eerste stop wordt het plaatsje San Ignacio; een mooie groene omgeving vol rivieren, watervallen, grotten en jungle. Volgens mij kunnen we alleen hier al een maand zoet zijn. Als het lukt brengen we zeker een bezoek aan één van de Maya Ruïnes van Caracol of Altumn Ha. Wat me ook enorm gaaf lijkt is het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary. In dit mooie reservaat heb je kans om oog in oog te staan met luipaarden!

Eenmaal bij de kust gaan we over op de totale relaxmodus....  Caye Caulker staat vast op onze route. Natuurlijk gaan we zeker duiken (tenminste, Frank dan, ik durf het helaas niet meer) en snorkelen.  Het barrièrerif van Belize is na het Great Barrier Reef het 2e grootste rif op aarde! Een mooie zeiltocht van een paar dagen met overnachtingen op kleine eilandjes of een "live aboard" staat ook hoog op de lijst.  April is daarnaast de juiste tijd voor een ontmoeting met de vriendelijke walvishaai. Deze reus van de zee zagen we al eens in Australië, maar het lijkt ons prachtig om hem nog eens te kunnen zien! Om een lang verhaal kort te maken....iets met zon, strand, visjes en lekker eten en drinken. Klinkt goed toch?

Op de valreep vier ik ook nog mijn verjaardag in Belize. Helaas had ik de tijd van onze vlucht verkeerd begrepen en vliegen we de dag erna om 12 uur 's middags in plaats van 's nachts. Maar goed, een fijn plekje voor een verjaardagsontbijt onder de palmbomen zal zeker wel lukken.

Caye Caulker Midden-Amerika

Nog Tips?

Zoals ik al vertelde vinden we het heerlijk om nog dingen te plannen terwijl we reizen, dus heb je nog  dingen die we echt op onze lijst moeten zetten? Laat het me weten!

Wil je zelf graag een keer die kant op houd ons dan in de gaten. De komende drie maanden lees je regelmatig via de reisdagboeken wat we allemaal beleven in Midden-Amerika. Ik zou zeggen, tot gauw!

#NB: alle foto's bij dit blog komen van Pixabay en zijn rechtenvrij.

 

Op deze pagina vind je alle blogs en verhalen van onze reizen door Midden-Amerika.

Geplaatst in Belize, bucketlist, Guatemala, Midden-Amerika, Nicaragua, reis inspiratie, reis voorbereidingen, reisdagboek Midden-Amerika.

4 reacties

  1. Belize lijkt me zo mooi! Vooral de eilandjes… Zucht…
    In Midden-Amerika ben ik in Cuba, Costa Rica en Mexico geweest. En in Zuid-Amerika in Venezuela. Guatemala en Nicaragua wil ik ook nog wel eens bezoeken.

  2. Lijkt me een hele mooie route! Guatemala en Belize zijn fantastische landen. Ik weet niet of Caye Caulker je gaat bevallen. Erg toeristisch, overdag wel relaxt sfeertje, maar druk en savonds veel dronken jongeren (ik was er destijds een van 😉 ) Misschien is Hopkins een idee, super pittoresk plaatsje met klein strandje en de authentieke sfeer. In ieder geval, waar de reis jullie ook brengt, heel veel plezier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *