Hike op de vulkaan Concepcion

Hike op de vulkaan Concepcion op Ometepe

Eén van de mooiste plekken van onze reis door Nicaragua was Ometepe. Dit eiland in het meer van Nicaragua bestaat uit twee delen die beiden worden beheerst door een grote vulkaan in het centrum. De inactieve vulkaan Maderas vind je in het oosten en de actieve vulkaan Concepcion op het westelijk deel. Als je naar Ometepe gaat mag een hike op één van deze, of beter nog beide, indrukwekkende jongens zeker niet op het programma ontbreken. Naast een goede workout geniet je van prachtige natuur en fenomenale vergezichten. Wij maakten een hike op de vulkaan Concepcion, loop je met ons mee?

Hike op de vulkaan Concepcion, Ometepe

Het startpunt van de hike

Onze hike op de vulkaan Concepcion start bij het bord langs de doorgaande weg.  Vanuit Moyagalpa laten we ons afzetten door een tuck-tuck. In onze backpacks zit veel water en wat te eten. Daarnaast hebben we nog wat extra kleding mee voor als we straks wat hoger komen. Vanaf de weg is er een kleine aanloop route. Het eerste deel van de route is vlak, daarna begint een breder pad dat langzaam stijgt.

We passeren een enkel huis en wandelen tussen diverse akkers met bananenplantages en gras. Er grazen loslopende paarden en in de bomen roept een enkele brulaap naar een ander. Even moeten we aan de kant als een boer met zijn koeien ons tegemoetkomt, maar verder komen we niemand tegen. Bij de officiële ingang van het park, waar de vulkaan in ligt, staat een hutje. Op een bord lezen we dat we 3 USD toegang moeten betalen maar aangezien er niemand is besluiten we door te lopen.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

 

Volop leven

Het pad wijst zichzelf en terwijl we lopen genieten we van de natuur en de stilte om ons heen. Naarmate we hoger komen wordt het pad steeds steiler. Af en toe heb je een doorkijkje naar beneden. We zien het kleine vliegveld liggen, het dorp Moyagalpa,waar we gestart zijn met onze hike op de vulkaan Concepcion, en het meer. Halverwege de klim komen we een koppeltje brulapen tegen. Lui liggend op een tak kijken ze van boven op ons neer. Ze zijn niet echt onder de indruk van die 2 mensjes daar beneden zich. In de verte horen we het gebrul van nog meer apen. Wat leuk dat er zo veel leven is op de vulkaar, dat hadden we niet verwacht.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Omvallen, opstaan en weer doorgaan

We moeten oppassen waar we onze voeten neerzetten. De grond stikt van de bladmieren. In een keurige rij worstelen zij zich overijverig met stukjes blad van de ene naar de andere kant van het pad. Omvallen, opstaan en weer doorgaan, wat een harde werkers! Ook zie ik diverse keren een felgekleurde, harige rups die zich tegoed doet aan een blad. Welke vlinder zal daar uit gaan komen?

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hijgen en puffen

Het volgende deel van de hike op de vulkaan Concepcion is een stuk zwaarder. We hijgen en puffen wat af terwijl we ons langzaam aan naar boven werken op de soms best wel steile paden. Gelukkig is de grond droog zodat het niet glibberig is en zijn er af en toe wat traptreden. Na een korte pauze op een paar uitgehakte stoeltjes klimmen we weer verder.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Niet veel later komen we een groep wandelaars met gids tegen. Zij vertellen ons dat zij het laatste deel op de top in de complete mist liepen. "No view but we ticked the box" zegt één van hen. De gids waarschuwt ons niet verder te lopen dan waar de mist begint en we stellen hem gerust. Dat zijn we niet van plan. Eenmaal in de mist kun je makkelijk verdwalen en wij hoeven ook niet persé naar de top als er toch niets te zien is.

Pittige wind en mistflarden

En dan ineens komen we uit het begroeide deel en staan we op een open vlakte. Er steekt er een flinke wind op en onze meegenomen windjacks en trui komen nu goed van pas. We wandelen door mistflarden en open stukken met een geweldig uitzicht op het laaggelegen landschap. De helling is ruig; zwart/bruin en groentinten wisselen elkaar af. We banen ons een weg door het pad met losse stenen. Kleine struikjes staan ferm in de straffe wind. Wat een bijzonder landschap is het hier. We genieten volop.

Voor we op pad gingen hadden we bedacht dat we gingen stoppen met onze hike op de vulkaan Concepcion als de mist te dicht werd en dat moment is nu aangebroken. Een capucijneraapje komt in alle stilte tevoorschijn. Voor we het goed en wel in de gaten hebben wordt hij iets verderop alweer opgeslokt. Als een klein spookje in een grote wolk van nevel.

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

Schuilen voor de lunch en de afdaling

Voor onze meegebrachte lunch zoeken we een plekje achter een paar struiken zodat we uit de wind ziten. Terwijl we aan het eten zijn passeren ons twee wat grotere groepen met gids, op weg naar beneden. De grote rotsblokken die ik wilde zien liggen iets hoger, zo vertelt iemand me, maar alles is in dikke mist gehuld. Na een laatste blik op het meer beginnen we aan de afdaling. Een pittige aanslag voor mijn kniëen, maar we leggen het in een vlot tempo af.

Ook nu weer treffen we brulapen, een grotere groep deze keer, en ook nog een capucijneraap. Na een kleine 6 uur staan we weer bij het beginpunt. Moe maar tevreden. Wat een mooie hike was dit!

Hike op de vulkaan Concepcion

 

Hike op de vulkaan Concepcion

Busje komt zo

We passeren het hokje en zwaaien vriendelijk naar de man die er inmiddels in heeft plaatsgenomen. Daarna lopen we naar de weg op zoek naar de bushalte. De lokale bus komt wel, maar het is een beetje onduidelijk wanneer. We besluiten een klein stukje richting Moyagalpa te komen tot we op een halte stuiten waar wat mensen staan te wachten. Voor een kwartje per persoon reizen we terug naar het dorp en strijken we voldaan op een terrasje neer. Een heerlijke dag op een heerlijk eiland!

Handig om te weten over de Hike op de vulkaan Concepcion

  • Deze prachtige hike kun je alleen maken, maar ook met een gids.
  • Wil je met een gids lopen probeer dan één van de kleine reisbureautjes in het dorp of vraag na bij een hostel. Als je met meer mensen op pad gaat scheelt dat aanzienlijk in de prijs.
  • Loop je graag zonder gids ga dan niet hoger dan verantwoord is. In de nevel kun je snel verkeerd lopen en je kunt gemakkelijk (naar beneden) vallen op het ruige terrein.
  • Vanuit Moyagalpa kun je tot het eindpunt en terug met de lokale bus. Stap dan uit bij een groot bruin bord aan de rechterzijde van de weg (zie foto eerder in het blog)
  • Goede wandelschoenen en laagjes kleding zijn aanbevolen.
  • Voor zover we konden vinden is er geen entree tot het park verschuldigd.
  • De hike is pittig, maar goed te doen als je (berg) wandelconditie hebt en het landschap is ongeëvenaard.
  • De totale afstand van de hike is ongeveer 9 kilometer en de hoogte die je bereikt ongeveer 1600 meter. De stijging en het type landschap maken het een pittige trek.

 

 

Wij zijn gek op wandelen en mooie natuur! Ben jij ook zo'n fan, klik dan eens door naar mijn pagina met de mooiste wandelingen in Nederland en wat verder weg.

Heb jij al eens een hike op een vulkaan gemaakt?

 

 

 

 

Geplaatst in bucketlist, Midden-Amerika, Nicaragua, wandelen, Wandelen buiten Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *