Agua azul Mexico

Route door Mexico; 4 weken met het O.V. en huurauto

Samen met Frank maakte ik een prachtige reis langs de hoogtepunten van Mexico. Een trip waar ik nog niet veel over schreef, maar die ik echt iedereen kan aanbevelen. Onze route door Mexico ging deels met het O.V. en deels met een huurauto. Een afwisselende reis waarbij we de ene mooie plek na de andere zagen en ook kennis maakten met het leven van alle dag. Een trip om op je bucketlist te zetten!

De route door Mexico

Omdat ik zelf al een aantal jaar geleden in Yucatan was wilde ik graag tijdens deze reis ook andere delen van het land bekijken. Natuurlijk gingen we ook naar Yucatan want een (eerste) bezoek aan Mexico is niet compleet zonder. We kozen voor een start in Mexico City, waarbij we het eerste deel met de bus reisden. Vanaf Palenque hadden we een huurauto waarmee we door Chiapas en Yucatan reden om te eindigen in Playa del Carmen. Een prachtige route door Mexico met slechts 1 nadeel. Omdat we heen op Mexico City gevlogen hadden moesten we ook via Mexico City terug naar Amsterdam. Niet onoverkomelijk, maar wel omslachtig.

Zelf een auto huren in Mexico? Wij zijn fan van de Sunnycars. Lees hier alles over de All-in autohuur volgens Sunny Cars. Met deze formule kom je nooit voor verrassingen te staan, wel zo fijn!

Route door Mexico, Yucatan met de auto

Met de bus van Mexico City richting Yucatan.

Het eerste deel van onze route door Mexico leggen we met de bus af. reizen met de bus in Mexico is makkelijk want de Mexicaanse bussen zijn prima en rijden goed op tijd. Je kaartje koop je bij het busstation en het is mogelijk meerdere kaartjes in één keer te kopen. Zo hoef je niet elke keer opnieuw naar het station, maar daarmee leg je wel de route al vast.

De rit die wij maken gaat over dezelfde wegen die je normaal gesproken met de auto aflegt en zo kunnen we allebei lekker om ons heen kijken. Win-win!

route door Mexico met de bus

Klik op de kaart om hem groter te zien!

Mexico City en Teothuacan

We beginnen onze route door Mexico in wereldstad Mexico City. De eerste dag slenteren we zelf door het centrum en bekijken o.a. het Palacio de Bellas Artes en de grote Kathedraal.

Als we in Midden-Amerika zijn genieten we altijd enorm van het straatleven. Mensjes kijken, kleurrijke gebouwen en af en toe een lekker hapje eten, het kan zeker ook in Mexico City. Een prima manier om te wennen aan het tijdsverschil en ons op te maken voor de rest van de reis door indrukwekkend Mexico

Mexico Citt

Mexico

De mooiste tempel bij Mexico City

Op de tweede dag bezoeken we met een tour het geweldige Teotihuacan, of de stad van de goden. Teotihuacan was ooit één van de meest machtige steden uit het Pré Colombiaanse tijdperk en ligt op 50 kilometer van Mexico City. We genieten van de "avenue of the death", de tempel van Quetzalcoatl en de indrukwekkende piramides van de zon en de maan.

Onderweg is het wel even slikken bij het zien van de grote wijken vol zelfgefabriceerde huizen die we aan de rand van Mexico City zien staan. Vol met mensen die hun geluk beproeven op zoek naar werk en een beter leven.

Teotihuacan Mexico
Het wat onbekendere Mexico: Puebla, Oaxaca en Monte Albán

Met de bus reizen we verder naar prachtig koloniaal Puebla. We slenteren door de kleurrijke straatjes en genieten van de prachtige gebouwen, het alledaagse leven en de drukte op de Zócalo (centraal plein). Er zijn niet veel andere toeristen en dat maakt deze stad voor ons juist een beetje leuker. Mexico van het gebaande pad.....

Puebla, Mexico

Puebla Mexico

Oaxaca, Mexico

Nadat we Puebla goed hebbeen bekeken stappen we weer op de bus en rijden naar Oaxaca, nog zo'n pareltje. Hier bezoeken we de indrukwekkende Templo de Santo Domingo kerk. Natuurlijk genieten we ook hier volop van de sfeer en de gezellige terrasjes op de Zócalo.

Oaxaca Mexico

Oaxaca Mexico

Monte Alban

Op de tweede dag huren we een fiets en rijden naar het iets verder gelegen Monte Albán. Een op een grote heuvel gelegen oude stad van de Zapoteken met een prachtig uitzicht op de omringende vallei.  Het leuke is dat ook hier weinig toeristen komen, dit in tegenstelling tot veel tempels in Yucatan. Dubbel genieten dus!

Monte Alban Mexico

San Christobal de las Casas en San Juan de Chamula

Een lange busrit brengt ons in San Cristobal de las Casas.  Een stad vol prachtige koloniale gebouwen en sfeervolle klinkerstraatjes. Wat het gebied extra bijzonder maakt is de aanwezigheid van vele lokale indianen stammen. Daardoor heeft de stad een geheel unieke sfeer die je nergens anders ziet.

Vanuit San Cristobal brengenen we een bezoek aan het kleine dorpje San Juan de Chamula met haar grote lokale markt en de bijzondere kerk die een mengeling is van diverse geloofsovertuigingen. Een indrukwekkende plek die je zeker in je rondreis door Mexico op met nemen!

san cristobal de las casas Mexico

san cristobal de las casas Mexico

San Juan de Chamula

market San Juan de Chamula Mexico

San Juan de Chamula route door Mexico

De meest bijzondere kerk die ik ooit heb  gezien!

Eén van onze favoriete tempels in Mexico: Palenque

Onze laatste busrit brengt ons via een slinger route door de bergen naar Palenque, dat midden in de jungle van Mexico ligt. Natuurlijk mag een bezoek aan de prachtig gelegen Mayatempels van Palenque niet ontbreken op je reis door Mexico. Door de bijzondere ligging midden tussen het groen en het vele dierenleven is Palenque nog steeds één van mijn favoriete tempels in Mexico!

Palenque

leguaan Palenque

Deel twee van onze route door Mexico, met de huurauto.

De mooiste watervallen van Mexico

Hoe ontspannen de rit met de bus ook is, het rijden met een auto geeft natuurlijk een stuk meer vrijheid. Zo kunnen we op weg naar Palenque niet stoppen bij de prachtige watervallen van Agua Azaul. Daarom rijden we, na een bezoek aan de Maya tempels, een klein stuk terug door de jungle. Bij de watervallen wandelen we naar boven en zwemmen op diverse plekken in het prachtige blauwe water midden in de jungle.

Daarna is het tijd om Yucatan te gaan verkennen. Onze auto leveren we aan het eind van de rit weer in Playa del carmen in.

Agua azul Mexico

Agua azul praying mantis

Campeche en Uxmal

Een lange rit brengt ons in Campeche. Onderweg nemen we de tijd om een paar keer te stoppen aan de westkust van Yucatan om ook daar wat van mee te krijgen. We slapen er 2 nachten en slenteren een dagje door de stad.

Onze volgende stop is het tempelcomplex van Uxmal. Dit complex ligt vlakbij de stad Merida, wordt als één van de belangrijkste opgravingen van de regio beschouwd. Na een dag dwalen rijden we door naar Merida waar we een hotel zoeken.

Uxmal

Merida en Izamal

Merida is de levendige hoofdstad van Yucatan. Een perfecte  plek om even te stoppen tijdens het rijden en een mooie uitvalsbasis om de regio te verkennen. Wij slapen er  één nacht en rijden daarna door naar het volgende hoogtepunt op onze route door Mexico. Onderweg stoppen we diverse malen om bijvoorbeeld een typisch kerkhof te bekijken. De gekleurde huisjes op de graven zijn bijzonder om te zien.

Merida

vuilnisbelt Mexico

kerkhof Mexico

Het meest sfeervolle dorp van Yucatan, Mexico

Izamal is één van de meest sfeervolle stadjes die Yucatan rijk is. Met haar gele huisjes en grote gele klooster in het centrum van de stad is het wat mij betreft echt een plek waar je minstens een dag rond moet kijken. Een mooie mengelmoes van Mexicaanse en Spaanse (Katholieke) invloeden.

Izamal Mexico

Mayatempels in Mexico: Coba, Chichen Itza en Tulum.

Wie aan Mexico denkt ziet meestal twee dingen voor zich; prachtige stranden en Mayatempels. Op het laatste deel van de rondreis bezochten we maar liefst drie prachtige tempels én het strand van Playa del Carmen. Als eerste stoppen we bij de meest bezochte van alle tempels; Chichen itza. Druk, maar absoluut de moeite van het bezoeken waard.

#Tip; Bezoek Chichen Itza aan het eind van de dag, of in de vroege ochtend wanneer het minder druk is en je de sfeer van het complex beter voelt.

Daarna staat het wat minder bezochte, kleine complex Coba op het programma. Aan de ingang huren we een fiets, wat ons betreft het beste vervoersmiddel om het gebied te bekijken.  Het meest bijzondere aan Coba is de ligging in de uitgestrekte jungle.

Chitzen Itza Mexico

Coba Mexico

Zwemmen in een cenote

Als laatste bezoeken we één van de fraaist gelegen tempelcomplexen in Yucatan en bekijken de tempels van Tulum. Dit complex ligt direct aan de golf van Mexico geeft het complex een heel eigen sfeer.

O ja, en we zwemmen ook in een Cenote. Dit is een soort half ondergronds meer met fris water waarvan je er diverse aantreft in Yucatan. Helaas zijn de foto's die we er maakten mislukt, maar het is geweldig. Google het anders maar eens! het is echt de moeite waard.

Playa del Carmen

Onze reis eindigt in Playa del Carmen. Dit voormalig vissersdorpje is uitgegroeid tot een ware toeristenplaats waar je alles vindt wat je hartje begeerd. We leveren onze auto in en geven ons over aan de geneugten van een paar dagen eten, flaneren, strand en het onderwaterleven.

Daarna is het tijd om naar huis terug te keren. Een schat aan ervaringen rijker en een met een eeuwig durende liefde voor veelzijdig Mexico.

Playa del Carmen

Een eerste kennismaking met Mexico

Natuurlijk is deze route door Mexico nog lang niet compleet en uit te breiden met heel veel andere mooie plekjes. Het is een eerste kennismaking met het land waarbij je een aantal hoogtepunten aandoet op het gebied van stadjes, bevolkingsgroepen, tempels en natuur. Met genoeg tijd om te genieten van de sfeer van het land.

Lees zeker ook even mijn blog over de zes mooiste tempels van Mexico nog even!

Mexico is een heerlijk gevarieerd land, waar ik zeker nog een keer terug kom. Wat is jouw favoriete plek die je zelf hebt bezocht?

Geplaatst in Mexico, Midden-Amerika, Roadtrips.

6 reacties

  1. Wij hebben dit ook op onze planning staan. En we kunnen niet wachten om te vertrekken als we dit allemaal zien! We hebben ook een paar leuke tips opgeschreven van dingen die nog niet op onze planning stonden. Zoals de watervallen van Agua Azaul lijken ons heel leuk. Leuk bericht!

  2. Hoi, hebben jullie de naam van het bedrijf in palenque waar jullie de huurauto hadden gehuurd? ik wil graag vanaf cancun een huurauto huren en inleveren in palenque maar kan nog geen geschikte organisatie vinden die dat doet.

  3. Ivonne,
    Voor als je ooit nog eens naar Mexico gaat, kan ik je de Barrancas del cobre aanraden. Deze ontdek je het best met ‘El Chepe’, een treinreis van 650km, die je van de kust naar Chihuahua (of omgekeerd) brengt.

    Groetjes en veel plezier,
    Ronny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *