Palenque

Palenque, bijzondere Maya stad in de jungle

Er zijn van die plaatsen waar je jaren van kunt dromen en die je maar niet uit je hoofd kunt krijgen, zelfs niet als je er eenmaal geweest bent en ze met eigen ogen hebt kunnen aanschouwen. Zo is dat voor mij met de Mayastad Palenque. In de zuidoostelijke deelstaat Chiapas vlakbij het kleine dorp Palenque liggen de gelijknamige Maya opgravingen. Ik heb het geluk gehad de plek al twee keer te kunnen bezoeken en wat mij betreft is het één van de meest bijzondere Mayasteden binnen Mexico, voornamelijk te danken aan de ligging in de jungle.

 

Klein maar bijzonder

 

Palenque is in vergelijking met een aantal andere  vindplaatsen in de regio niet echt groot. Voor archeologen is het gebied wel bijzonder omdat er veel  bijzondere architectuur, beeldhouwwerk en stucreliëfs gevonden worden. Er zijn veel bronnen en riviertjes ontspringen. Aan dit feit dankt Palenque zijn oorspronkelijke naam “Lakam Ha”, dat “groot water” betekent.

In eerste instantie begonnen als klein dorp met veel landbouw groeide Palenque uit tot een stad van formaat. Later werd Palenque een belangrijk centrum van de Maya beschaving. Satellietbeelden van het gebied hebben uitgewezen dat er op dit moment ongeveer  10 procent van de hele stad is blootgelegd en dat de rest nog verstopt ligt tussen het groen.

 

Als we de auto op de kleine parkeerplaats neerzetten is het rustig. We lopen verder via een smal paadje en dan krijgen we langzamerhand een steeds betere kijk op het centrum van deze bijzondere plaats. Nog even geleden had ik niet kunnen verwachten hoe indrukwekkend de gebouwen tussen het groen verstopt liggen. Het gevoel is overweldigend en ik krijg zin om te rennen, mijn ogen zijn groter dan mijn benen aankunnen…..

 

palenque2

 

Overal is het groen.....

Als we verder lopen en alle prachtige gebouwen bekijken word ik steeds rustiger. Ik voel me hier helemaal op mijn plek tussen al dat groen. Zwaluwen hebben hun nesten gemaakt in de kieren en gaten van de overkappingen in de gebouwen. Grote leguanen lopen over het terrein en zitten op de rotsen om de warmte van de zon te absorberen. Zij vormen de huidige bewoners van de stad. Het mooiste gebouw vind ik persoonlijk het paleis, het centrale complex en tevens het grootste gebouw van de site. Vanaf diverse andere, hoger gelegen, plekken kun je ver weg kijken en overal is het groen om ons heen.

palenque3

leguaan Palenque

palenque4

palenque

Als we na een paar uur uitgeslenterd zijn besluiten we een stukje door de omringende jungle te lopen. We zijn het gebladerte nog  amper in als er boven ons geritsel klinkt. En viertal brulapen bekijkt ons nieuwsgierig en lijkt zich niet te storen aan onze aanwezigheid.

Tussen de bomen vinden we nog veel heuvels en af en toe wat losse stenen. Wat zou ik graag ontdekken wat er hier nog allemaal te vinden is. Op eigen gelegenheid verder het gebied in dwalen is niet zo verstandig, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt!  Als we even later weer teruglopen naar de auto roepen de apen ons bij wijze van afscheidsgroet na, wat een herrie maken die beesten zeg. Tot de volgende keer!

Ben jij ook zo onder de indruk van de tempels van Palenque?

Ben je op zoek naar nog meer bijzondere tempels in Mexico? Lees dan mijn bericht over de zes mooiste tempels van Mexico!

Meer zien? Klik hier door voor een mooie video van de roadtrip door Yucatan van Marcella en Jan.

Wil je weten hoe het is om in Mexico te wonen? Lees dan het verhaal van Pauline in over haar emigratie naar Mexico.

 

Geplaatst in backpacken, Mexico, Midden-Amerika, tempels, UNESCO Werelderfgoed.

2 reacties

    • Palenque is zo mooi en die leguanen zie je volop bij de diverse Maya sites in Mexico. Ik vind het wel wat hebben dat er zoveel dieren leven op deze plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *