emigreren naar Mexico

Daniëlle over emigreren naar Mexico.

Wie heeft er stiekem niet gedroomd van emigreren naar Mexico? Van een leven vol zon, Mayatempels, jungle en bountystrandjes. Danielle liet het niet bij dromen. Zij emigreerde bijna 26! jaar geleden naar Mexico en woont, na wat omzwervingen, inmiddels in Cancun, Quintana Roo.

Emigreren naar Mexico

Ik ben Danielle van der Kwartel, 47 jaar oud en vanaf 2 augustus 1991 woon ik in Mexico. Ik heb hotelschool in Heerlen gedaan en kreeg een management contract voor een jaar bij Hyatt Hotels in Puerto Vallarta. In eerste instantie was ik van plan om voor een jaar te emigreren naar Mexico, maar uiteindelijk werd het veel langer en inmiddels woon ik in Cancun.

Ik denk dat ik aan niet veel mensen hoef te vertellen waar Cancun ligt. Het is één van de meest bekende badplaatsen op het Yucatán schiereiland. Op Yucatán vind je de meest prachtige stranden en diverse geweldige Maya tempels en ruïnes.

Mijn vertrek naar Mexico

Na een jaar zou ik terug gaan om te trouwen met mijn vriend van de hotelschool die ook bij Hyatt werkte. Maar dat ging even anders. Na ongeveer 3 maanden in Mexico te wonen en werken, bleek dat ik dat heel goed kon. Mijn vriend kwam me opzoeken. Ik kreeg even te horen dat  ik toch niet echt aan een carrière hoefde te denken, want ik zou zijn vrouw worden en dus achter hem en zijn carrière staan. Ik moest dan wel leren tennissen en golfen en voor het huishouden zorgen, en de ‘bediening’ overzien. Dat viel niet goed bij mij en heb er een punt achter gezet.

Mijn ouders waren helemaal overstuur. Die moesten de bruiloft afzeggen, jurk terug brengen, enzovoorts. Ze hebben een half jaar niet tegen me gepraat. Tot ik ze een brief schreef om het een beetje beter uit te leggen. Daarna belden ze me op mijn verjaardag. Vanaf dat moment was het weer goed en konden ze er een beetje begrip voor op brengen. Dat ik mezelf toch ook moest bewijzen tegen over mezelf. Ik had niet voor niets zo lang gestudeerd!

Daarna ging het goed met mijn carrière. Binnen een jaar was ik Sales en Marketing directeur van het hotel. Emigreren naar Mexico bleek een goede beslissing.

Leestip: reis naar het wetteloze hart van Mexico

Van Puero Vallarta naar Acapulco naar Mexico City.....

Na 3 jaar Puerto Vallarta, heb ik 3 jaar in Acapulco gewoond en daar mijn (Mexicaanse) ex leren kennen. Met hem ben ik naar Mexico Stad verhuisd en heb daar 19 jaar gewoond. Sinds vorig jaar zijn we uit elkaar en woon ik met 3 van mijn 4 kinderen in Cancun. Mijn dochter van 16 en de tweeling van 12. Mijn oudste zoon van 19 woont bij zijn vader in Mexico stad vanwege zijn studie. God wat ben ik blij dat ik weg ben uit Mexico Stad! Ik kan nog steeds niet geloven dat ik daar 19 jaar gewoond heb. Het is heel Cosmopolitan, maar toch die vervuiling, regentijd en criminaliteit is minder leuk. Je raakt er aan gewend en kan er goed mee leven, maar nu we in Cancun zitten merk ik pas hoe veel ik dit klimaat en de natuur gemist heb.

emigreren naar Mexico tips en bezienswaardigheden

De prachtige watervallen van Agua Azul.

Omdat ik in Amsterdam ben opgegroeid  ben ik toch altijd alert voor dieven en criminaliteit. Ik ben wel een paar keer overvallen, maar gelukkig is dat altijd goed afgelopen. Nu denk ik wel dat je dat ook wel in alle groten steden ter wereld vind. In Mexico Stad is het toch wel een beetje erger want dat wordt dan met pistool gedaan. Normaal gesproken is dat niet in de toeristen gebieden!

(Note van Ivonne. Ik was met Frank een aantal dagen in Mexico City en we voelden ons er veilig We bleven redelijk in het centrum en gingen ook 's avonds op pad)

Het leven in Mexico

Vanaf dag één vond ik Mexico echt geweldig. De natuur, de zon, het eten en vooral de mensen. Zo aardig! Je wordt voor echt alles  uitgenodigd. Verjaardagen, bruiloften, 15-jarige feesten, noem maar op. En als er niks is, word er snel wat georganiseerd op een zaterdag avond. Je hoeft hier geen speciale reden te hebben voor een feestje.

Mexico is goed voor mij geweest. Als dochter van een winkelier in Amsterdam, kreeg ik met de paplepel binnen dat hard werken prioriteit was in het leven. Ja en dan heb je toch een streepje voor in Mexico. De gemiddelde Mexicaan werkt hier om te leven. Leeft niet om te werken.

Mexico is een fantastisch land en door de jaren heen, leer je vanzelf om om te gaan met corruptie, afspraken niet nakomen of dat mensen te laat zijn. Verkeersregels worden met een korreltje zout genomen en iedereen kan zijn rijbewijs ook krijgen zonder rijexamen. Ja dat is wel even anders in Nederland. Er zijn wel veel regels, maar het is toch anders.

Wonen in Mexico voor mij is echt geweldig. Nu heb ik een goede baan, dus dan gaat dat waarschijnlijk makkelijker. We hebben een maid en allerlei andere hulpjes, dus dat is heerlijk. Ik heb ook moeilijkere perioden meegemaakt en als je al die hulp niet hebt, ja dan is het minder. Toch heb ik er nooit serieus over gedacht om terug te gaan. Mijn leven heb ik hier opgebouwd. Liefdes problemen en geld problemen heb je over heel de wereld. Dat maakt niet echt de beslissing om ergens anders te wonen voor mij.  Emigreren naar Mexico  was een goede zet. Voor mij staat veel in het kader van mijn baan denk ik nu achteraf.

Wat maakt Mexico zo bijzonder?

Mexico is een geweldig land. Er zijn zo veel mooie plekken, je raakt nooit uitkeken. Of het nu de bergen zijn in Chihuahua of de woestijn. De stranden, cenotes, piramiden of de dorpjes, het is heerlijk. Heel mooi en voor iedereen is er wel wat te doen of zien. Het eten is ook heel lekker en gevarieerd en de mensen zijn heel gastvrij.

Een goed voorbeeld van de Mexicaanse gastvrijheid.

Zo zouden we een keer naar Tequila gaan. Dit is het dorp waar dat drankje officieel gemaakt wordt. Onderweg zagen we in de bergen een klein vliegveldje, Ixtlan del Rio heette dat. We vroegen aan iemand die frisdrank in zijn garage verkocht, waarom dat dorp een vliegveld had. Men bleek vanaf daar producten naar de verafgelegen dorpjes te brengen, naar de “Huilchol” tribes. WOW, dat zijn nog echte indianen zei ik toen.

Binnen no time hadden we geregeld dat we de dag erna met zo´n klein vliegtuigje er naartoe konden. Die nacht sliepen we op de bank van de frisdrank familie. Zo gastvrij! Ja dat zijn echt dingen die je niet zomaar mee maakt. En zo heb ik wel meer verhalen!

Prachtige Cenotes

Wat we nu veel doen is CENOTES opzoeken. Dat zijn ondergrondse bronnen die boven komen. Je vindt ze in een grot of half overdekt en met een beetje buitenlucht, echt geweldig. Kristal helder water, ondergrondse rivieren, snorkelen en veel natuur. Echt heel mooi. Yucatan, de staat naast Quintana Roo, waar Cancun ligt, heeft de meest mooie cenotes. Dat is echt genieten voor allemaal.

Mis je Nederland?

Het enige wat ik hier mis is haring. Alle andere lekkere dingen worden toch door familie meegenomen of leer je zelf klaar te maken, zoals bitterballen of draadjesvlees. Wat ik absoluut niet mis is dat grijze kille regen weer. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Wat ik ook gemerkt heb door de jaren is dat Nederlanders altijd over alles een mening hebben die dan volgens hun ‘de waarheid’ is, zonder eigenlijk de feiten te weten. Maar ach, dat kan ook alleen mijn familie zijn. Ik denk doordat ik zoveel gereisd heb en zoveel landen en culturen heb mogen leren kennen, toch veel toleranter ben en open sta voor alles wat anders is, zonder daarover te oordelen.

Naar Nederland terug? Nee, denk ik niet. Ik heb toch hier mijn leven opgebouwd. Mijn kinderen wonen hier en voelen zich meer Mexicaans dan Nederlands. Daarnaast heb ik fijn werk bij een Tax Free Shopping bedrijf voor toeristen in Mexico. Nu ik in Cancun woon krijg ik bovendien meer bezoek uit Nederland dan toen ik in Mexico City woonde. Deze plek is blijkbaar aantrekkelijker voor Nederlanders.

Emigreren naar Mexico was een prima beslissing. Maar ja, je weet nooit hoe het loopt. 25 jaar geleden, zou ik maar voor 1 jaartje komen.......

Mijn tips voor mensen die (ook) willen gaan emigreren naar Mexico.

Tips voor emigreren naar Mexico of een ander land? Het enige dat ik kan zeggen is dat niet alles zo uitgekookt en geregeld hoeft te zijn. Relax. Gewoon wonen waar je blij bent en je ziet vanzelf wel of dat langer of korter wordt. Wel goed de taal leren van het land en je aanpassen natuurlijk. Ik denk dat dat belangrijk is. En ook dat je niet te hoge verwachtingen moet stellen, dan valt het altijd mee.

emigreren naar Mexico

Ik begrijp het gevoel van Danielle helemaal. Ik was zelf 2 keer in Mexico en reisde van Mexico City naar Playa del Carmen. Mexico is een heerlijk, gevarieerd land met vriendelijke mensen.

Zou jij na het lezen van dit verhaal ook willen emigreren naar Mexico?

 

Dank je wel voor je uitgebreide verhaal Danielle! Ik vond het super om jouw ervaringen te lezen. Zelf was ik al twee keer in Mexico en vind het net als jij een geweldig land. Wie weet kom ik je nog wel een keer opzoeken in Cancun!

Wil je weten wat je nog meer kunt zien in Mexico? Klik dan eens door naar mijn bericht over de 6 mooiste tempels van het land!

Geplaatst in emigreren, Mexico, Midden-Amerika.

39 reacties

  • Ik ook hahaha. Heb vanmiddag alweer mijn foto’s van Mexico bekeken. Dank je wel. Toen ik de serie bedacht had ik wel de hoop dat het mooi zou worden, maar het zijn de dames die het maken in dit geval. Samen vertellen we hun verhalen en die zijn super! Ik heb al een paar mooie verhalen op de plank liggen! Wordt vervolgd!

 1. Wat een leuk verhaal! Volgens mij komt de Mexicaanse cultuur aardig overeen met de Colombiaanse. Ik begin nu aardig te wennen aan al die dingen die anders zijn, zoals afspraken niet na komen en corruptie. Al kan ik me heel soms nog wel eens flink frustreren over die dingen. Te laat komen is een eigenschap die ik al snel heb overgenomen, bizar want ik was altijd mega punctueel haha.

   • Ik ben al 30 jaar met een mexicaanse getrouwd.
    Kom al jaren in Mexico Stad.Prachtige Stad,alleen soms wel een moeie met de hoogte(2300 meter)
    Inderdaad,zon,lekker eten en super aardige mensen.
    Ben blond met blauwe ogen maar nog nooit last gehad.Laatste 5 jaar ben ik dasr gemiddeld 6 maanden per jaar.Ben ook regelmatig inn Acapulco.
    Zou eigenlijk wel willen emigreren naar Mexico.
    Het enige wat me nu nog tegen houd is de mogelijkheid van verzekering tegen ziektekosten.
    Dat is daar veel duurder als in Nederland.Zou graag willen weten hoe nederlanders die daar wonen dat hebben gedaan bv Danielle of anderen.Bij voorbaat dank.

 2. Ik ben nu vier maanden in Mexico en toevallig op dit moment al een tijdje in CDMX ofwel Mexico City. Wat een stad is dat. Echt immens groot. Of ik mijzelf in Mexico zie wonen? Ja, dat zou wel een optie zijn. Wel lastig om.te kiezen waar. Aangezien er zoveel mooie plekken zijn. Maar hier in Mexico City ben ik wel verliefd op Roma Norte.

  Leuk om te lezen dat je de stap hebt gewaagd. En dat je destijds achter je eigen beslissing en gevoel hebt gestaan. Blijf Cancun de komende jaren je thuishaven?

  • Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik zie dit net pas. Inderdaad denk ik dat ik hier nog wel even blijf. Maar je weet het nooit. Deze regio is prachtig. Maar als er een nieuwe uitdaging komt, kan ik zo weer weg zijn. hahaha

 3. Hallo Allemaal, leuk jullie reacties op het verhaal. En als antwoord op de vraag van Emma, Ja ik hoop hier nog een tijd te kunnen blijven, maar we zien wel weer hoe het leven loopt. Welkom ook in Mexico! Groetkes,

 4. Mooi verhaal! Ik ben zelf sinds kort geemigreerd en merk dat het vooral in het begin best moeilijk is. Dat terwijl je van te voren denkt dat de stap helemaal niet groot is. Veel respect dus voor mensen die al zo lang in het buitenland wonen. Ik zou het niet kunnen!

  • Wij woonen een klein jaar in de USA. Hoe langer we er waren, hoe makkelijker en leuker het werd. In het begin had ik het er best moeilijk. Vooral het opbouwen van een nieuw leven en bijbehorende sociale contacten duurt een tijd. Waar woon je nu Leoni?

 5. Mooi verhaal, Danielle. Ben nog maar 1x in Mexico geweest maar ken daar wat mensen in o.a. Chihuahua en Mexico City. Door mijn 5 dieren kan ik niet meer reizen dus geniet des te meer van verhalen als het jouwe. Je bent mijn opvolgster op Ivonne’s footprints !
  Ciao uit Italië, Elizabeth

 6. Wat een fijn verhaal! Ik kan begrijpen dat je wilt vertrekken 🙂 Als je je hart volgt, dan komt het altijd goed! Ik moet wel zeggen dat als ik dit lees, het ook kriebelt. Maar ik moet niet zeuren 😛 Ik woon net pas weer in Nederland, na een half jaar Zweden.

 7. Wat een mooi verhaal! En wat stoer eigenlijk dat je gewoon echt je leven daar hebt, niet alleen om een geliefde, maar ook met je kids. Grappig dat je er ook zelf verrassend op terug kijkt, dat je het bijvoorbeeld 19 jaar in Mexico stad hebt uitgehouden.

 8. Hallo Ivonne,

  Ik zag opeens jouw blog toen ik aan het zoeken was over emigreren naar Mexico. Ik ben Venezolaans en mijn man is een Nederlander. We hebben 2 kinderen één meisje van 11 en een jongen van 8 jaar. We willen graag in Zuid-Amerika wonen, dichtbij één van mijn familieleden. Helaas, terug naar Venezuela het is nu geen optie. Daarom, denken we misschien in Mexico.

  Ik heb een broer die woont in Cuernavaca. Ik heb aan mijn broer verteld dat we aan het kijken zijn om te gaan emigreren, maar ik vind het moeilijk voor mijn man en kinderen. Mijn man is een echte Nederlander van 1.85 met rood haar en blauwe ogen. Hij zal zeker opvallen.

  Mijn broer vertelde me dat Mexico veilig is om te wonen zolang je normaal doet, maar hij is een Venezolaans, klein, donker haar en donker ogen. Hij valt niet echt op, maar als buitenlander ligt het anders, denk ik.

  Zou je graag aan ons willen vertellen over hoe het leven voor Europeanen daar is?

  Met vriendelijke groeten,
  Betsy

  • Hoi Betsy, ik zal je vraag doorsturen naar Danielle. Zij woont al jaren (Als Nederlandse met gezin) in Mexico en kan je vast meer vertellen. Veel succes met het maken van een beslissing!

   • hallo danielie,

    ik ben jo en woon in belgie en wil volgend jaar naar mexico op vakantie gaan en ik wil naar mexico city gaan maar is dit veilig voor een buitenlander en zou ik je eens kunnen contacteren en je persoonlijke vragen stellen,niet over je leven maar over leven in mexico.
    ik heb een bedragje gespaard en wil een eigen klein zaakje openen want in ben de europese levenswijze beu.
    ik wil ergens wonen waar veel te zien is:
    ik hou van natuur en steden en hou ook van de cultuur,geschiedenis en de kerken en de oude dorpen en vooral de vriendelijkheid van de mexicaanse bevolking.ik ben spaans aan het leren via een cursus en tv.
    als je wil mag je me altijd contacteren via mijn email:hoevenjo@gmail.com of whatsapp:+32475218496.ik wil ook wel nieuwe mensen leren kennen en vooral in mexico.dank je voor dit te lezen en misschien tot hoors.ik meen dit echt.

 9. Hallo Ivonne,

  Ik zag dat Sabine uit Colombia, contact met jouw ook gehad hebt. Ik heb ook toevallig met Sabine gepraat en mijn man leest altijd de blogs van Sabine. We dachten ook om naar Colombia te gaan maar daar heb ik namelijk geen familie. Daarom, zijn we nu aan het overwegen om naar Mexico te gaan.

  Groeten,
  Betsy

 10. Hallo Danielle,

  Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik zie jouw bericht net pas. We zijn inderdaad aan het kijken om te gaan emigreren, maar het blijft een moeilijke beslissing vanwege de kinderen.

  Hoe lang woon je in Mexico? heb je ook kinderen? Is het veilig genoeg?
  Als je kinderen hebt, gaan jouw kinderen naar de reguliere school?

  We hebben zo veel vragen… zou je graag ons willen helpen? wij weten zo weinig over Nederlanders in Mexico en hun ervaringen.
  Is het mogelijk dat we je gaan mailen? zodat we de blog van Ivonne niet meer gaan gebruiken…het voelt zo raar dat iedereen onze verhaal kunnen lezen.

  Ik wens je een prettige dag en tot een volgende keer.
  Alvast bedankt,
  Betsy

 11. kun je als nederlander makkelijk een huis kopen daar?
  of zitten er regels aan zoals huis kopen mag maar de grond niet enz?
  is het makkelijk om daar visum te verkrijgen zodat je daar makkelijk kan wonen en of werken?

 12. Kun je in Mexico leven zonder de dodelijk vermoeiende dagelijkse mondkapjes terreur en de overheidsdwang van levensbedreigende injecties voor iets waar een gezond mens onder de 80 jaar niet dood aan gaat?

 13. hallo Danielle super tof verhaal! zelf ben ik van plan om januari ook te verhuizen naar play del Carmen waar mijn vriendin (Mexicaanse) woont. echter ben ik nog aan het uitvogelen wat ik allemaal moet regelen mbt een verblijfsvergunning. ik zit even te twijfelen wat wijsheid is. alles van te voren regelen met de ambassade en Den Haag, of gaan op een toeristen visum van 180 dagen. ik heb mij de laatste keer dat ik in playa del Carmen was een aantal maanden terug laten vertellen, dat je je toeristen visum van 180 dagen kan laten verlengen op het vliegveld van Cancun tegen een kleine betaling. of door simpelweg een kopje koffie te gaan drinken in Belize … zou je mij hier meer info over kunnen geven hoe jij dit hebt aangepakt en wat het verstandigste is? ik ben van plan minimaal 2 jaar in Mexico te blijven, en als het bevalt wie weet veel langer.

  mvg nick

 14. Hi Danielle,
  Ik en mijn man hebben serieuze twijfels om te verhuizen naar Mexico hier een hoop vragen rondom. We zouden graag met je in contact willen komen.

  Groetjes,
  Samir en Sarana

 15. Ik heb zo veel vragen over Mexico visums,zorgverzekering noem maar op,omdat wij als gezin serieuse plannen hebben om in Mexico te willen gaan wonen.Bijvoorbaat onze dank John
  P.s.

  • Hoi John, je kunt je vragen stellen aan Jeannette, Zij woont op dit moment in Mexico en heeft veel informatie. Zij kan je vast wat meer op weg helpen. Je kunt het makkelijkst via de mail in contact komen met Jeanette via haar website leavingholland.com.

   Groetjes en veel succes met je emigratieplannen! Ivonne

 16. Hoi Danielle, ik loop al langer met het idee om naar Mexico te verhuizen, mijn eerst plan was om naar Thailand te gaan maar dat is bijna niet te doen in verband met grondbezit, ik ga over een paar maandjes met pensioen en wil in een lekker warm land van mijn pensioen gaan genieten, waar vind ik informatie, of ik daar land kan kopen/ huren, mijn plan was om 2 40voets containers aan te schaffen om mijn spullen te vervoeren en daar van die 2 containers mijn woning van te maker, liefst ergens bij Cancun, groetjes

  • Hoi Ger, je kunt je vragen stellen aan Jeannette, Zij woont op dit moment in Mexico en heeft veel informatie. Zij kan je vast wat meer op weg helpen. Je kunt het makkelijkst via de mail in contact komen met Jeanette via haar website leavingholland.com.

   Groetjes en veel succes met je emigratieplannen! Ivonne

 17. Mijn broertje ging trouwen in Mexico via Washington naar Mexico City waar je wakker wordt van de vuilniswagens en de kraampjes op straat al vroeg levendig wordt nog 8 uur in de bus naar het noorden moesten , een koloniaal stadje waar zijn huis bovenaan een berg stond zelfs een binnenpleintje had , met een fontein voor de nodige rust zorgde. In de wc stond een “lucifer doosje met een skelet erin , deze overal op de markt aantreft ” het erop lijkt dat de dag van de doden elke dag gevierd wordt , de inwoners erg vriendelijk zijn ( geen woord Engels spreken , Spaans echt een must is ) Taco’s thuis beter smaken liever een gegrilde kip haalde , om vervolgens met Mariach’s en een ezel met bepakking ( Taquila) door de straten liepen het einde van de dag mochten beleven “de ondergaande zon is schitterend ” maar raad U niet aan alleen terug te lopen naar het appartement ( zeker niet als je dronken of aangeschoten ben ) overal spiedende ogen zag , het niet mee viel de juiste route te vinden ( donker ) Het wel een mooie ervaring was , zeker de moeite waard is .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *