mammoetpad bij Borger, start etappe 15 Hondsrugpad

Wandelroute Drenthe, het Hondsrugpad etappe 14 en 15

Zoek je nog een mooie, meerdaagse, wandelroute in Drenthe? Wij wandelden 2 etappes van het Hondsrugpad vanuit ons natuurhuisje in de buurt van Exloo. Een mooie eerste kennismaking met deze wandeling die werd gekozen als wandelroute van het jaar 2022. In dit wandelblog lees je meer over het Hondsrugpad en onze ervaring.

Het Hondsrugpad

Het Hondsrugpad maakt deel uit van de Hünenweg. Deze lange-afstandwandelroute is 325 kilometer en loopt van het Duitse Osnabrück naar Groningen. De wandelroute verbindt twee bijzondere gebieden met elkaar te weten de Hondsrug in Nederland en TERRA.Vita in Duitsland. Het Nederlandse deel van de Hünenweg start in Emmen en heeft als toevoeging het Hondsrugpad gekregen.

De wandeling neemt je mee over eeuwenoude paden en Middeleeuwse karrensporen en tijdens het wandelen passeer je diverse hunebedden en typisch Drentse dorpjes. Het landschap is afwisselend. Al wandelend kom je door uitgestrekte bossen, heidevelden en veengebieden, beekdalen, akkerland en zandverstuivingen. De mooiste bezienswaardigheden van Drenthe aan elkaar geknoopt met één lange wandelroute.

→Ook mooi om te wandelen in Drenthe: de Trage Tocht Gees en de Trage Tocht Spier.

Bewegwijzering en etappes van het Hondsrugpad

Het Hünenweg- Hondsrugpad bestaat uit 20 etappes waarvan 9 in Nederland en 11 in Duitsland. Het Nederlandse Hondsrugpad omvat etappes 14 t/m 20. De lengte van de etappes is tussen de 13 en 25 kilometer. Elk van deze etappes start bij een informatiepaneel met gedetailleerde kaart en bezienswaardigheden.

De route is goed bewegwijzerd met gele bordjes met blauwe H en/of de tekst Hünenweg. Daarnaast kun je het Hondsrugpad ook met de gps wandelen maar dit is naar onze mening niet nodig (of slechts als back-up voor het geval je tóch fout loopt). Voor de liefhebbers is er ook een mooie wandelgids van het Hondsrugpad.

Informatiebord Hünenweg Hondsrugpad Drenthe

Informatiebord Hünenweg Hondsrugpad bij Borger

Bewegwijzering Hünenweg Hondsrugpad wandelroute Drenthe

De route is duidelijk en goed bewegwijzerd

Onze ervaring op het Hondsrugpad

Tijdens ons verblijf in een natuurhuisje bij Exloo was ik op zoek naar mooie wandelroutes. Als huidig jurylid van de Wandelroute van het jaar werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld door het Hondsrugpad (winnaar mooiste wandelroute van 2022). Een mooie missie om daar een deel van te wandelen.

Omdat het heel warm was wilden we liever niet al te lange wandelingen maken of ver reizen. Etappes 14 en 15 van het Hondsrugpad zijn beiden vanuit Exloo binnen korte tijd met de bus te bereiken waarna je terug wandelt. Ideaal voor 2 wandeldagen vanuit het natuurhuisje. Via de website downloadde ik de gps tracks, we bekeken de busroutes en na het ontbijt gingen we op pad.

Hondsrugpad etappe 14 Emmen - Exloo

 • Aantal kilometers: 18,2 km. 25 m stijgen, 30 m dalen.
 • Startpunt: Station Emmen, eindpunt Exloo (wij wandelden hem andersom)
 • Wandeltijd; 4 a 5 uur.
 • Bereikbaarheid: Treinstation Emmen, bus 76 Hoofdstraat Exloo- Emmen. (prijs nog geen €3, reistijd 20 minuten)
 • Horeca en supermarkt: in Emmen én Exloo.
 • Overnachten: Natuurhuisje Boermastreek 21.

Van de stadse drukte naar het stille Valtherbos

Etappe 14 van het Hondsrugpad is de start van het Nederlandse traject van de Hünenweg. Nadat je de stadse drukte van Emmen achter je hebt gelaten wandel je via akkerland richting het Valtherbos. Hier tref je direct het eerste van meerdere hunebedden, het Langgraf hunebed D43.

Bos met een historie

Het bosgebied ten noorden Emmen is er één met een verhaal. Naast Hunebedden vind je grafheuvels en wandel je over middeleeuwse karrensporen. In het stille bosgebied ligt een onderduikershol waar Joden zich tijdens de tweede wereldoorlog verstopten. Op een warme zomerdag loop je hier lekker beschut onder het gebladerte van de bomen.

Wandelroute Valtherbos Emmen

Wandelen door het Valtherbos bij Emmen

Onderduikershol Valtherbos Hondsrugpad

Monument bij het onderduikershol in het Valtherbos

Akkerland en esdorpen

Een tijd lang wandel je op de rand van bos en akkerland richting het kleine Odoorn. Het laatste deel van het Hondsrugpad brengt je naar Exloo. Onderweg passeer je (hoe kan het ook anders) enkele hunebedden en wandel je door het Molenveld. Dit heidegebied wordt tegenwoordig begraasd door de schaapskudde uit Exloo.

Ben je de schaapskudde niet tegengekomen? Neem dan even een kijkje bij de schaapskooi voordat je neerstrijkt op één van de gezellige terrasjes in het centrum van Exloo. Proost, op het Hondsrugpad!

Hondsrugpad bij Odoorn

Hondsrugpad bij Odoorn

Wandelen op rand van bos en heide Hondsrugpad Drenthe

Wandelen op rand van bos en heide

Hondsrugpad etappe 15: Exloo - Borger

 • Aantal kilometers: 13,1 km. 30 m stijgen, 30 m dalen.
 • Startpunt: Exloo, eindpunt Hunebedcentrum Borger (wij wandelden hem andersom)
 • Wandeltijd; 3 a 4 uur.
 • Bereikbaarheid: bus 59 (Gieten via Borger). (prijs rond de €3, reistijd 15 minuten)
 • Horeca en supermarkt: in Exloo én Borger.
 • Overnachten: Natuurhuisje Boermastreek 21.

Over lommerrijke bospaden en heide

Vanuit Exloo wandel je vrijwel direct Boswachterij Exloo binnen. Hier is het heerlijk wandelen over rustige, lommerrijke bospaadjes die afgewisseld worden met kleine stukjes heide met oude pingoruïnes uit de ijstijd. Door de afwisseling van bos en heide is deze etappe uitermate geschikt voor de (late) zomer of herfst. Onderweg passeer je meerdere hunebedden.

Lommerrijk pbospad in Boswachterij Exloo

Lommerrijk bospad in Boswachterij Exloo

Eeuwenoude pingoruïne langs etappe 15 Hondsrugpad

Eeuwenoude pingoruïne op de heide

Nieuwe natuur en het mammoetpad

De laatste kilometers van je wandeling gaan door de nieuwe natuur en kleinschalig akkerland langs kanaal Buinen Schoonoord en het kleine dorpje Buinen. Vanuit daar wandel je via het mammoetpad naar Borger.

Wandelen op het Hondsrugpad etappe 15 Borger Exloo

Nieuwe natuur langs kanaal Buinen Schoonoord

Buinen Drenthe Hondsrugpad etappe 15

Typisch Drents straatje in Buinen

mammoetpad bij Borger, start etappe 15 Hondsrugpad

Het mammoetpad bij Borger aan de start  van etappe 15 van het Hondsrugpad

Het grootste hunebed van Drenthe

De 15e etappe van het Hondsrugpad eindigt bij het Hunebedcentrum in Borger (toegangsprijs). Hier leer je meer over de geschiedenis van de ijstijden en de hunebedbouwers.. Vlak naast het centrum vind je ook het grootste hunebed van Drenthe. Een plek die ik al diverse keren bezocht maar die blijft boeien.

Grootste hunebed Drenthe bij Borger

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf (een deel van) het Hondsrugpad wandelen? Meer informatie over het Hünenweg-Hondsrugpad, de etappes én gps en kml tracks vind je op deze website.

Fijne (wandel) boekjes voor je vakantie in Drenthe:

Geplaatst in Europa, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, wandelen in Drenthe, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *