verslag Pieterpad etappe Gennep Groesbeek

Pieterpad Groesbeek Gennep, wandelverslag etappe 18

Pieterpad Groesbeek Gennep. Etappe 18 van het Pieterpad begint met hoogteverschil rond Groesbeek. Hier wandelen we over oude stuwwallen en door smeltwaterdalen bij de Sint-Jansberg. Wandel verder door het brede dal tussen de Maas en Niers richting Gennep. Het is de kortste etappe van ons Pieterpad avontuur maar weer een hele mooie.

Pieterpad Groesbeek Gennep, routegegevens

  • Totale afstand van deze etappe: 14 kilometer, gemarkeerd in 2 richtingen.
  • OV: tussen beide plaatsen met de bus, eventueel met de Regiotaxi
  • Parkeren: Melkstraatje Gennep of Houtlaan Groesbeek.
  • Voornamelijk onverharde paden.
  • Horeca: in Gennep, Milsbeek en Groesbeek.
  • Startpunt: Markt 1 Gennep of Dorpsstraat 32 Groesbeek.
  • Eindpunt: Dorpsstraat 32 Groesbeek of Markt 1 Gennep.
  • Overnachten: Bed & Breakfast Botterpot, Groesbeek of Hotel de Kroon Gennep

Het Pieterpadboekje

Wil je zelf het Pieterpad wandelen? Als voorbereiding op het Pieterpad adviseer ik je om de Pieterpadboekjes van Nivon te bestellen (hiermee steun je ook het Pieterpad):

Je vindt deze etappe van het Pieterpad in het tweede deel van het Pieterpadboekje: Pieterpad zuid, Vorden Maastricht

Wat een fijne plek om wakker te worden!

Als ik 's morgens vroeg het gordijn open doe hebben we gelijk goede zin. Alleen het uitzicht vanuit onze kamer bij Hotel de Kroon in Gennep is al om blij van te worden, daarnaast is de lucht blauw en de zon schijnt. Wat wil een wandelaar nog meer?

Nadat we ons opgefrist en aangekleed hebben beginnen we de dag met een fijn ontbijtbuffet. Lekker bakje koffie erbij, rustig aan wakker worden in de mooie ontbijtzaal en dan zijn we er weer klaar voor. De laatste kilometers van ons Pieterpad gaan beginnen. We nemen afscheid van Britt en ons fijne overnachtingsadres. Let's go!

Meer fijne tips voor overnachten aan het Pieterpad vind je hier.

Ontbijt Hotel de Kroon Gennep

4 dagen wandelen op het Pieterpad

Samen met Paula wandel ik 4 etappes van het Pieterpad. De etappe Groesbeek Gennep is voor ons de laatste etappe. We begonnen 3 dagen geleden in Venlo en wandelen ook deze 18e etappe van het Pieterpad in omgekeerde volgorde. Omdat het Pieterpad in beide richtingen bewegwijzerd is kan dit prima en zo hebben we lekker de zon in de rug.

Vandaag wordt een warme dag maar juist omdat we de Pieterpad etappe Groesbeek Gennep andersom wandelen is het prima. Zo wandelen we namelijk de laatste kilometers in de schaduwrijke bossen rond de Sint-Jansberg en dat is achteraf bekeken een prima zet. Geen gehaast in de ochtend om de warmte voor te zijn, echt vakantie!

Wandelen langs Niers en Maas

Tijdens het eerste deel van deze Pieterpad etappe volgen we het water. Gennep is niet groot en al snel laten de bebouwing achter ons. De eerste kilometers van vandaag gaan over een dijkje langs de Niers waarna we, net buiten het dorp,via een tunnel onder de provinciale weg door lopen. Daarna wandelen we over een breed, met knotwilgen omzoomd pad door de uiterwaarden van de Maas.

Pieterpad Groesbeek Gennep; een etappe vol historie

Het kleine Norbertuspad is één van diverse historische plekken in de uiterwaarden van de Maas rond Gennep. Net als op veel plekken in het rivierengebied van Limburg, Gelderland en Brabant zijn ook hier aanwijzingen van bebouwing die teruggaan tot in de Romeinse tijd.

Wanneer we het bord bij het Genneperhuis lezen moeten we er onze verbeelding bij laten spreken. In het gebied rondom de ruïne zijn delen van de grachten hersteld. Ook zijn er bruggetjes aangelegd en is er een nieuw uitzichtpunt gebouwd op de hoogste top van de ruïne.

Norbertuspad Pieterpad Groesbeek Gennep etappe 18

Wandelen langs de Niers Pieterpad Groesbeek Gennep etappe 18verslag etappe Pieterpad Groesbeek Gennep

Brug over de Niers Pieterpad etappe 18
Richting Milsbeek en de Sint-Jansberg

Op weg richting Milsbeek wordt het steeds drukker en moeten we rekening houden met fietsers op ons pad. Theehuisje Milsbeek is helaas nog gesloten, jammer het zou een leuke stop zijn geweest voor ons tweede bakje koffie mét uitzicht op het water.

In Milsbeek wandelen we langs het Milsbeek war Cemetery. Nog een herinnering aan het roerige verleden van deze regio, dit keer uit de tweede wereldoorlog. Daarna gaat de etappe via het buitengebied richting de Sint-Jansberg waarvan een deel langs de drukke Zwarteweg.

En tip van een local voor het Pieterpad Groesbeek Gennep

"Ik heb nog een mooi alternatief voor de drukke weg als je zin hebt om iets extra te lopen" zegt Paula. "Deze etappe van Gennep naar Groesbeek is toch niet lang dus we hebben tijd". Omdat ik graag inga op tips van een local slaan we niet veel later niet rechtsaf maar volgen we de Teelebeekstraat tot het eind. Daar gaan we linksaf het verloren Land op waar we niet veel later een wandelpad richting De Diepen bereiken.

"Veel leuker toch?" vraagt Paula. Ik knik terwijl ik geniet van het natte gebied en de vele watervogels om ons heen. Achter De Diepen komen de stuwwal en het bos van de Sint-Jansberg al in beeld. Na het verlaten van het pad steken we even over om bij Eethuis de Diepen een lekker bakkie te doen op het terras. "Ze hebben hier ook een hele leuke camperplaats" zegt Paula. "Vanaf daar wandel je zo het bos in". Dat het een mooi gebied is bewijzen de rood-wit gestreepte LAW wandelbordjes wel. Hier komen zowel het Pieterpad als het Noaberpad langs.

Alternatief wandelpad etappe 18 Pieterpad Groesbeek Gennep

Veel leuker toch dan langs een drukke weg?

De Diepen met uitzicht op stuwwal Sint -Jansberg Groesbeek

De Diepen met uitzicht op de Sint-Jansberg

Hoogtepunt van deze Pieterpad etappe: wandelen over de Sint-Jansberg

Het laatste stuk van de Pieterpad etappe tussen Groesbeek en Gennep is ons beiden welbekend. Paula woont in Groesbeek en naast wandelingen die ik met haar liep wandelde ik ook met Frank door deze heuvelachtige bossen tijdens onze wandelvakantie op de Walk Of Wisdom. Echt een gebied om verliefd op te worden en elke keer weer een genot om er te wandelen.

Net als altijd genieten we van het groen, de sprengen en het uitzicht vanaf de hogere delen van het wandelpad. De verkoeling van de grote beuken en eiken langs de bospaden is ook wel lekker want het is inmiddels best warm geworden en ongemerkt overbruggen we best wat hoogteverschil.

Langs mijn favoriete boom

De etappe gaat verder langs mijn favoriete boom en door het Groesbeekse Bos naar het centrum van Groesbeek. Wij kiezen voor een alternatief pad en slaan ergens in het bos af om via diverse plattelands paden naar B&B de Botterpot terug te wandelen. Hier wacht vriend Wim met een lekker soepje van eigen maak. De perfecte afsluiting van onze vriendinnen wandelvakantie op het Pieterpad. Dat smaakt zeker naar meer!

→De GPS van de route en meer info over deze Pieterpad etappe vind je op deze pagina van het Pieterpad.

Pieterpad Groesbeek Gennep

Wandelpad Sint-Jansberg Groesbeek

oude gestutte boom langs Pieterpad bij Groesbeek

Met wat stutwerk...Verliefd op deze boom!

Wandelen rond Groesbeek

Meer etappes en ervaringen op het Pieterpad:

Geplaatst in meerdaagse wandelroute, Nederland, Pieterpad, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *