foto van de maand hike Telica vulkaan Nicaragua

Hiken en overnachten op de Telica vulkaan in Nicaragua

Tijdens een reis door Nicaragua moet je als liefhebber minstens één keer een vulkaan beklimmen. Wij maakten een fantastische daghike op de Concepciòn vulkaan op Isla Ometepe. Daarnaast maakten we een tweedaagse hike op de Telica vulkaan bij León. We genoten van een spectaculaire zonsondergang, uitzichten op de omringende omgeving en in de krater. Een bijzondere ervaring die ik je zeker kan aanbevelen.

De Telica vulkaan (Bron Wikipedia)

Telica is een stratovulkaan in het departement León in het westen van Nicaragua. Telica heeft zes kegels, de hoogste daarvan is 1061 meter hoog. Er is een dubbele krater op de top van 700 meter breed en 120 meter diep. Telica is sinds de Spaanse tijd vaak uitgebarsten. De laatste uitbarsting was in 2013. Het is een van Nicaragua's meest actieve vulkanen en door de frequente uitbarstingen met as heeft de vulkaan kale hellingen zonder vegetatie. De berg maakt deel uit van de bergketen Cordillera Los Maribios.

eerste uitzicht op de krater van de Telica vulkaan Nicaragua

 

Een vroege verassing.

In de vroege ochtend zitten we bij ons hotel te wachten om opgepikt te worden door Volcano Day waar we onze tour hebben geboekt. Onze grote backpacks  laten we achter in ons Guesthouse waar we na afloop van de trekking weer een nacht zullen slapen.We rijden naar het kantoor in het centrum om de laatste details rond te maken.

Al snel blijkt dat er een klein misverstand is. We hadden begrepen dat de tent en matjes al boven stonden maar die moeten we zelf vanaf de start meesjouwen. Daarnaast gaat er ook nog vier liter water p.p mee. Op zich prima natuurlijk, maar dat gaat niet in de daypacks passen en terug rijden om onze grote rugzak op te halen is niet echt een fijne optie. "Jullie kunnen wel een grote rugzak van ons lenen" wordt er al snel geroepen. Een prima oplossing waarmee we gelijk instemmen. We zoeken een rugzak uit, proppen de spullen erin en dan gaan we op pad.

The only way is up

Onze groep bestaat uit 6 personen en gids David. We worden met een jeep naar de start van het pad gebracht en daar begint de hike. Na een kort vlak deel beginnen we al snel aan de klim. We genieten van het uitzicht om ons heen dat steeds beter wordt naarmate we hoger komen. Anderhalf uur later is het tijd voor de lunch. We nemen plaats op een bankje in de schaduw en David tovert voor ons een heerlijke baguette uit zijn rugzak en vult die met allerlei lekkers. Als we de lunch op hebben maken we ons op voor een pittige klim omhoog. En dat is, zeker in de hitte van de middag, best even puffen.

In de verte staat een stuk van de helling in brand en daarom maken we een wat grotere bocht om de vulkaan heen dan normaal is. Daarna volgt nog een korte klim, een vlak stuk en weer een klim. We komen aan op een hoge vlakte waar een klein stukje gras is. Het doet ons pijn om te zien dat er, zoals op veel plekken in Nicaragua, ook hier weer plastic ligt. Jammer, daar is nog wel wat werk aan de winkel. In de verte lonkt de krater van de Telica vulkaan naar ons. Snel de tent opzetten en op pad.

hike op de Telica vulkaan Nicaragua

hike op de Telica vulkaan in Nicaragua

brand tijdens de hike op de Telica vulkaan Nicaragua

 

Stoom en gepruttel

Na het opzetten van het kamp klimmen we via een soort trap naar boven om een kijkje te nemen in de krater. Wanneer we bij de rand staan is het een enorm geborrel en horen we het lava pruttelen in de krater beneden ons. Zien doen we het niet.  In de droge tijd hangen er vaak grote stoomwolken die het zonlicht filteren en uitzicht in de krater blokkeren. Hoe bijzonder is het om zo dichtbij dit natuurgeweld te kunnen staan. Wanneer ik even later zelf in de rook terecht kom vind ik het even wat minder want de zwavelgeur hakt er flink in. Ik kan me voorstellen dat je hier niet te lang in moet staan.

Vanaf de kraterrand hebben we een geweldig uitzicht op de omgeving. Nadat we een tijd hebben staan staren komt er via een ander pad een groep naar boven gelopen. Eenmaal boven gaan de meegenomen biertjes open en wordt er geproost op een mooie zonsondergang. Die gaan we daarna vanaf een ander plekje bekijken, en mooi is ie!

camping hike op de Telica vulkaan Nicaragua

gestolde lava op hike op de Telica vulkaan Nicaragua

zonlicht wordt gefilterd bij krater vulkaan Telica Nicaragua

uitzicht vanaf de Telica vulkaan Nicaragua

 

Wind en wildlife.

Met onze zaklantaarns in de hand wandelen we in het laatste licht terug naar het kamp waar David met een paar liefhebbers een eenvoudig maar voedzame pasta op de tafel zet. Het waait behoorlijk zo boven op de vlakte. We moeten regelmatig rennen om één van de plastic borden of bekers te redden voor ze weggewaaid zijn. Daarna wordt het kampvuur aangestoken en zitten we nog een tijd gezellig te kletsen. De rillingen krijgen we niet van de wind, maar wel van een dikke spin die de kring binnensluipt en bij het vuur gaat zitten.

Om een uur of 11 duiken we de tent in. Een plas wordt een snelle plas als ik om me heen schijnend een schorpioen zie lopen. Snel tandenpoetsen ergens een stuk verderop achter een brok lavasteen. De temperatuur is een stuk beter dan we dachten en de wind sust ons snel in slaap.

De wereld aan onze voeten.....

Onze wekker gaat veel te vroeg. Met enigzins duffe hoofden klimmen we in het donker de steile helling achter het kamp op. In alle stilte zien we de zon opkomen en de natuur langzaam aan ontwaken. De krater borrelt en stoomt weer volop. Daarna wandelen we weer naar beneden voor koffie en een bak muesli met melk. Niet echt spetterend, maar het vult. Terwijl we ons kamp opbreken komen twee nieuwsgierige paarden kijken of er wat lekkers is achtergebleven.

Daarna gaat het in behoorlijk tempo naar beneden. Aangezien ik niet echt een fan ben van steile afdalingen is het af en toe wel even slikken met deze snelheid. Waar ik de eerste dag veel voorop liep ben ik nu de hekkensluiter. De gids van de tweede groep blijft achter mij, dus ik voel me prima. En voor we het weten staan we weer beneden en is het wachten op de jeep, die stiekem best lang op zich laat wachten.

We spoelen het stof weg met een gezamenlijk drankje in een leuk restaurant. Dan nemen we afscheid van onze gidsen en besluiten we met 3 Canadezen nog een hapje te eten. Een gezellig einde van een bijzondere hike naar de Telica vulkaan.

zonsopkomst hike op de Telica vulkaan Nicaragua

uitzicht op de Telica vulkaan Nicaragua

campsite hike op de Telica vulkaan Nicaragua

 

 

Zoek je nog een fijne plek om te overnachten in León?

Eén van onze favoriete hotels is het Al Sole Guesthousein León. Dit guesthouse ligt iets buiten het centrum in een leuke wijk. Naast een gezellige binnentuin met zitjes en hangmatten om te relaxen is er een gezamenlijke keuken met koelkast zodat je ook zelf wat kunt koken. De wifi is prima. Onze kamer was 25 USD en echt de beste deal die we de hele reis hadden. Let op; ook dit guesthouse is erg populair en kan lang van te voren al volgeboekt zijn.

Al Sole Guesthouse Nicaragua

Handig om te weten over de hike op de Telica vulkaan:

  • Wij betaalden voor deze 2 daagse trekking is 50 USD per persoon (prijs 2018).
  • Inbegrepen in deze prijs; gids, transport, tent en matjes, water, bier en eenvoudige maaltijden.
  • Wij boekten de trekking 2 dagen van te voren via ons guesthouse (zij belden voor ons).
  • Goede wandelschoenen zijn een must. Het kan erg stoffig zijn tijdens deze hike.
  • De webiste van Volcano Day doet wat raar dus dit zijn gegevens via Tripadvisor. Boeken kan telefonisch, via de mail of ter plekke in het kantoor in het centrum. Neem je paspoort mee.
  • Wij zagen geen lava. Wil je deze zien maak dan de hike in de natte tijd, grofweg tussen mei tot november.
  • Wil je liever niet overnachten bij de vulkaan zelf? Dan kun je ook een sunset tour maken. Je loopt dan minder en komt via een andere route.
  • Ben je niet van het wandelen of wil je meer? Je kunt ook met een sandboard van de Telika vulkaan afgaan.
  • Hoewel je ook zelf de Telica op kunt wandelen kozen wij voor de veiligheid een tour met gids.
  • Deze tour is nooit helemaal zonder risico net als veel andere trips naar vulkanen.

Wat is de mooiste vulkaan die jij bezocht in Midden Amerika?

Geplaatst in meerdaagse wandelroute, Midden-Amerika, Nicaragua, Things to do.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *