Zuiderwaterlinie wandelpad

Het Zuiderwaterlinie wandelpad door Noord Brabant

Tijdens een weekend in het najaar liepen we twee etappes van het Zuiderwaterlinie wandelpad. Vanuit vestingstad Bergen op Zoom wandelden we langs diverse forten, waterrijke natuurgebieden en over dijkwegen door de polders. Wandel je met ons mee?

Zuiderwaterlinie wandelpad bij de Steenbergsche Vliet

Het Zuiderwaterlinie wandelpad.

Al sinds de Tachtigjarige oorlog, ruim 450 jaar geleden, zette men in Brabant het water in als verdedigingsmiddel. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies en loopt van Bergen op Zoom tot aan Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun omgeving, verbonden door het typische Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.

*bron; Visit Brabant en de Zuiderwaterlinie

 

Het Zuiderwaterlinie wandelpad is 290 kilometer lang en uitgezet over het Brabantse wandelknooppuntensysteem. De route is te volgen via de groen-met-gele bewegwijzering met het Zuiderwaterlinie-symbool. Het is geweldig om de route in één keer te lopen, maar hij is ook in etappes op te splitsen. Wij wandelden twee etappes vanuit Bergen op Zoom, een prima eerste kennismaking met dit lange afstands wandelpad waar historie en natuur elkaar ontmoeten.

Zuiderwaterliniepad markering

Een mistige start in Bergen op Zoom

Als we richting het westen rijden hangt er een stevige mist die slechts langzaam aan optrekt. Voordat we aan de route beginnen kunnen we onze spullen al afgeven bij B&B Aan huisje 49, waar we een nacht zullen slapen. We worden verwend met een lekker kopje koffie en appelkoek en kletsen even. Daarna zijn we helemaal bijgetankt en klaar om te gaan wandelen.

We beginnen met een rondje door Bergen op Zoom. We wandelen door het oude centrum en bekijken het Markiezenhof en de oude Gevangenispoort en genieten van de kleine details die we tijdens het wandelen zien. Het is nog stil in de straten op deze vrijdagochtend.

centrum Bergen op Zoom

Daarna is het tijd om op stap te gaan. Via een aantal brede straten wandelen we naar de rand van de stad. Onderweg passeren we het 18e-eeuwse verdedigingswerk van Ravelijn op den Zoom van waaruit de stad bewaakt werd. Het lijkt ons leuk om even binnen rond te kijken, maar helaas is de poort gesloten. De route brengt ons via een aantal grote parken naar het buitengebied. Het nabijgelegen Fort Prinssen is te voet lastig te bereiken vanaf de route, dus die laten we voor wat het is.

Zuiderwaterlinie wandelpad Ravelijn op den Zoom

 

Over de liniewal richting Fort de Roovere

We steken via een tunnel onder de provinciale weg door en komen bij de West Brabantse Waterlinie. Van deze linie, die al uit 1628 stamt, is slechts een kleine kilometer overgebleven. De route gaat een klein stukje aan de onderkant van de wal langs, maar door de mist zien we te weinig van de omgeving. Mooier is het stuk bovenop de liniewal, zelfs op deze grijze dag. Hier zie je goed hoe Bergen op Zoom beschermd werd tegen een aanval van de Spanjaarden door het water te gebruiken. Een knap staaltje werk.

Zuiderwaterlinie wandelpad op de West Brabantse Liniwal

Als Mozes in Nederland

Niet veel later komen we bij Fort de Roovere en gelukkig kunnen we hier wel in. We klimmen in de grote uitkijktoren Pompejus en wandelen verder over de zogenoemde Mozesbrug. Hier loop je tussen het water door. Helemaal met droge voeten lukt niet, want er staat een klein laagje water in de brug maar gelukkig zijn onze schoenen waterdicht. Daarna slingert de route verder door het bos rondom het fort en zie je goed hoe het gebied met wallen en water verdedigd werd.

Onze etappe stopt hier en via het bos en de buitenwijken van Bergen op Zoom wandelen we terug naar het centrum waar we een hapje eten in restaurant de Bourgondiër. Daarna gaan we richting Aan huisje 49 om lekker te relaxen.

Zuiderwaterlinie wandelpad Mozesbrug Fort de Roovere

 
Aan huisje 49

Ons logeeradres is een knus en sfeervol ingericht huisje achter het grote huis van Angèle aan de rand van Bergen op Zoom. Op de site hadden we alleen maar enthousiaste verhalen gelezen over deze luxe Bed and Breakfast en het klopt helemaal. We voelen ons gelijk thuis en er is werkelijk overal aan gedacht. Er staat zelfs een verwenpakket voor ons klaar dat elk seizoen anders is en de chocolade sneuvelt als eerste ;). Het is vandaag onze trouwdag en we hadden geen fijnere plek kunnen bedenken om het te vieren.

Als we de volgende ochtend wakker worden wordt het ontbijt voor ons op tafel gezet. Het ziet er niet alleen feestelijk uit maar is enorm uitgebreid. Een lekker vers ei van de eigen kippen, klaargemaakt zoals wij het willen, streekproducten en verse broodjes van de bakker. "Moeten we het straks terugzetten op de trolley"? vraag ik. "Nee nee, laat alles lekker staan. Jullie komen om te relaxen en opruimen doe ik voor jullie". Na het eten is het helaas al weer tijd om op te stappen. Er staat ons nog een tweede wandeletappe te wachten en terwijl we inpakken denken we hier moeten we echt nog eens terug komen om wat langer te blijven!

Helaas is deze fijne B&B inmiddels gesloten.

Bed and Breakfast Aan huisje 49 Bergen op Zoom

 

Even puzzelen

Op dag twee van ons wandelweekend op het Zuiderwaterlinie wandelpad schijnt de zon volop. Wel staat er regelmatig een frisse wind dus de dassen en handschoenen gaan aan, weer uit en dan weer aan. Vandaag wandelen we etappe drie van het pad en het is een beetje puzzelen hoe we het gaan doen. Wij hebben onze fietsen mee en droppen die aan het eind van de route om daarna met de auto naar het startpunt te rijden. Zo fietsen we 8 kilometer extra in plaats van 6 te wandelen om de bus te pakken.  Nu is het 16 kilometer wandelen en 8 km fietsen in plaats van 24 kilometer wandelen.

Een paradijs

We beginnen bij Fort Henricus waar we even de toren beklimmen. Daarna wandelen we over een onverhard pad langs het water van de Steenbergse Vliet terwijl een kleine valk op jacht is en biddend boven het gras hangt. De ganzen maken zich op voor de naderende winter en vliegen luid gakkend boven onze hoofden. Op het water zien we diverse soorten vogels en een witte reiger vliegt snel weg als we eraan komen. Als we even later bij een bankje komen gaan we even zitten en eten onze boterhammen op, wat een paradijs, zeker voor vogelaars.

Zuiderwaterlinie wandelpad biddende valk

Zuiderwaterlinie wandelpad watervogels in het Steenbergsche Vliet

Zuiderwaterlinie wandelpad uitkijkje over het Steenbergse Vliet

Het mooiste deel van de wandelroute langs de Zuiderwaterlinie

Na het verlaten van de Steenbergse Vliet stappen we stevig door op de polderweg tot we bij het sluizencomplex van Benedensas aankomen. Via een oproepsysteem komt de brug in werking om ons aan de overkant van het water te brengen. We treffen het niet want het restaurant is dicht op deze zaterdag, dus het kopje koffie gaat aan onze neus voorbij. Dan maar gelijk doorsteken naar de Dintelse Gorzen. Een ruig natuurgebied op een klein schiereiland die je via een mooie wandelroute kunt verkennen. Mooi om te zien hoe de natuur hier lekker haar eigen gang kan gaan. In de verte zien we de runderen staan die het gebied begrazen en overal zien we vogels.

Zuiderwaterlinie wandelpad sluizencomplex Benedensas

Zuiderwaterlinie wandelpad Dintelse Gorzen

Zuiderwaterlinie wandelpad blauwe route Dintelse Gorzen

Zuiderwaterlinie wandelpad wandelroute Dintelse Gorzen

 

Het Saspoldertje

Het volgende stuk langs de Steenbergse Vliet brengt ons door het Saspoldertje. Daarna verlaten we het water en de laatste kilometers gaan in stevig tempo over diverse dijkpaden. We passeren enkele kleine, langgerekte dorpjes en heel veel wandelbankjes. Op één van de laatsten eten we een mandarijn en daarna bereiken we al vrij snel onze fietsen. We rijden door naar Steenbergen om koffie te drinken en wat te eten. Daarna is het nog een klein stuk tot de auto waar we de fietsen opladen en tevreden richting huis gaan.

Zuiderwaterlinie wandelpad door het Saspoldertje

Zuiderwaterlinie wandelpad Steenbergse Vliet Saspoldertje

Zuiderwaterlinie wandelpad dijkpad door de polder

Handig om te weten over het Zuiderwaterlinie wandelpad.

 • De totale route van het pad is 290 kilometer en te volgen via groen-met-gele bewegwijzering met het Zuiderwaterlinie-symbool.
 • Het Zuiderwaterlinie wandelpad start vlakbij het centraal station van Bergen op Zoom en eindigt in Grave dat ook met het O.V. te bereiken is.
 • De eerste etappe van Bergen op Zoom naar Fort de Roovere is 8,6 en de derde etappe is 15,9 kilometer lang
 • Wil je alles met het O.V. doen? Denk er dan eens aan om de etappes 1 t/m 3 in twee etappes te lopen om zo steeds in een dorp te kunnen beginnen en eindigen.
 • Horeca genoeg onderweg, maar kijk goed wat er open is, zeker in het voor en naseizoen.
 • Wil je meer achtergrondinformatie over de route? Bestel dan het handige boekje ( dit kan via de site van het Zuiderwaterlinie wandelpad) in handig formaat en/of lees de informatie op de site van het pad.
 • Ik liep het pad op uitnodiging van Visit Brabant. In mijn blog deel ik altijd mijn eigen mening.
 • Meer leuke routes vind je op de site van RoutesinBrabant.nl
 • Of klik hier even door naar mijn eigen favoriete wandelroutes in Brabant!

Zuiderwaterlinie wandelboekje

 

Zuiderwaterlinie wandelpad: winactie! NB: Deze winactie is inmiddels gesloten!

Ben je ook enthousiast geworden over het Zuiderwaterlinie Wandelpad?  Dan heb ik goed nieuws voor jou!

Namens het Route Bureau Brabant mag ik één exemplaar van de wandelgids weggeven. In deze luxe gids vind je alle etappes met handige overzichtskaarten en deelkaarten. Tevens zijn er tips voor de bezienswaardigheden langs de route, worden de afstanden van de etappes aangegeven en krijg je tips voor bereik met het openbaar vervoer of de auto. De gids is uitgegeven in een handig formaat (ongeveer ter grootte van je hand) en is dus makkelijk mee te nemen. Door het 2-rings systeem kun je er bladen uithalen maar ook dingen in toevoegen. Zo maak je zelf een persoonlijk boekje.

Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor deze speciale wandelgids? Het is heel eenvoudig

 • -Laat in een reactie onder dit bericht achter waarom het je zo leuk lijkt om het Zuiderwaterlinie Wandelpad te lopen.
 • -Doe dit voor 1 december aanstaande.
 • -Zorg ervoor dat je een goed emailadres achter laat dan kunnen wij het boekje toesturen.

Na het sluiten van de termijn zal ik loten onder alle inzenders. De winnaar krijgt van mij persoonlijk bericht via de mail.

 

Ben je gek op het lopen van meerdaagse wandelroutes? Lees dan hier alles over mijn ervaring op de Walk of Wisdom!

Geplaatst in Brabant, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

45 reacties

 1. Waarom wij het Zuiderwaterlinie Wandelpad willen lopen?
  ‘Het leven is goed op het Brabantse land’, daarom 😉
  Met de wandelgroetjes
  Ommetje Breukelen Wandelgroep

 2. Het zuiderwaterlinie wandelpad lijkt mij fantastisch om te gaan wandelen. Heerlijk op pad door het mooie Brabant, van vestingstad naar vestingstad.Het water dat bescherming gaf aan de vestingsstadjes. Super om geschiedenis op te snuiven tijdens de mooie natuur. Genietend je hoofd leeg maken tijdens het wandelen en vele plaatjes te schieten, heb altijd mijn camera bij tijdens het wandelen. Op pad met het wandelboekje in je hand mis je niets van de omgeving waar je loopt. Ben bijna klaar met een lange afstandswandeling, het Zuiderwaterlinie wandelpad zou zomaar een opvolger kunnen worden.

 3. enthousiast geworden door het verhaal en de foto,s van Ivonne en Frank lijkt mij het heel leuk om dit deel van Nederland eens te gaan ontdekken.
  En met een gids in de hand is het nog makkelijker om de routte te kiezen en vast wat
  voor te genieten.

 4. Mooi verhaal, Yvonne, en het heeft me enthousiast gemaakt voor een regio waar ik eigenlijk nog nooit gewandeld heb. Sterker nog, ik wist niet eens van het bestaan van deze LAW…. dus dat boekje lijkt me wel besteed. Maar ook zonder ga ik zeker eens het stuk bij Bergen op Zoom verkennen. Dankjewel voor je inspirerende verslag!

 5. Wauw,
  Wat een mooie route heb je gelopen.
  Zou het graag willen winnen. Ik loop heel graag omdat ik geen andere sproten meer mag doen ivm mijn rug.
  Nu ik loop zie je zoveel geweldige routes op soicial media en ben heel erg in mijn nopjes, en wil graag bijna elke route willen lopen.
  En hoe mooi onze Nederland is. Het is geweldig en aangezien wij een hele rijke geschiedenis hebben zou ik trots zijn om deze route te lopen.

 6. Lijkt mij een mooie wandelroute om samen met mijn man te wandelen in combinatie met een weekendje weg. Wandelen door een stukje van de Nederlandse geschiedenis. Vroeger vond ik geschiedenis het stomste vak op school. Al wandelend komt de Nederlandse geschiedenis tot leven. Wij willen de Zuiderwaterlinie graag ontdekken.

 7. Waarom Zuiderwaterlinie pad, omdat deze door mijn woonplaats loopt, lijkt me leuk om daar te beginnen! Een keer wat anders dan eerst reizen naar de startplaats. En natuurlijk ook omdat het mooie law is.

 8. Ik heb nog niet zo lang geleden pas Noord-Brabant als wandelprovincie ontdekt en heb nog heel wat schade in te halen! Bovendien houd ik van wandelingen waarbij je de geschiedenis in het landschap voorbij ziet trekken.

 9. Een deel van de route, Fort Roovere, heb ik al eens gelopen. En tijdens wandelingen in de polder rondom mijn woonplaats loop ik de bordjes ook geregeld tegen het lijf. Hoe leuk zou het zijn om aan de hand van dit boekje de hele route te ontdekken!

 10. Mijn vriend en ik lopen samen graag over LAWpaden. Zo liepen we het Pieterpad, het Grote Rivierenpad en Het Groene Hartpad in Nederland. Dit weekend hadden we het er nog over, we hebben nog maar érg weinig in het gezellige Brabant gelopen. Het lijkt me fantastisch om wat te leren over onze Nederlandse geschiedenis en tegelijkertijd te wandelen en te genieten in het Bourgondische Brabant!

 11. Kom van origine uit Noord Brabant maar woon al 25 jaar in het buitenland. Als ik terug in anederland ben struin ik graag door Noord Brabant. Het lijkt mij geweldig deze route in mijn volgend verlof te lopen en weer een totaal ander stukje Brabantse cultuur en natuur mee te maken!

 12. Tijdens de officiële openingsweek van het pad ism de Mars hebben wij 3 wandeltrajecten (avonden) begeleid als vrijwilliger. De wandelaars hebben daarbij het boekje gekregen maar wij als begeleiders niet. Toch zou ik het erg leuk vinden de rest van de route ook te lopen. Daarom vind ik dat wij recht hebben op een boekje.

 13. Samen met mijn dochter van 7 lopen we heel Brabant plat. Mooi om al die historische bouwwerken in het landschap nog te zien. De geschiedenis komt tot leven en die kan ik weer overdragen op mijn dochter. Het lijkt me een mooie route!

 14. Lijkt mij heel leuk om deze Zuidwaterlinie LAW te doen in etappes van 2 a 3 dagen en dat omdat ik nog zoveel wil zien in Nederland omdat er nog zoveel moois te ontdekken is.

 15. Ivonne, jouw artikel heeft ons nieuwsgierrig gemaakt en geënthousiasmeerd om deze route te gaan wandelen, dus zo een boekje zou handig zijn. Veel succes met je wandelingen!

 16. Wat heb je een leuk verslag geschreven met prachtige foto’s. Dat werkt aanstekelijk! Ik zou het dan ook erg leuk vinden om het boekje te winnen en daarmee lekker op pad te gaan.

 17. Jahaa dit wil ik wel. Wil volgend jaar weer de vierdaagse lopen en moet hier fit voor zijn. Door mijn ongeluk zit ik nu op weinig activiteiten op een dag maar dit zou een mooie opbouw kunnen zijn om mijn conditie weer op een normaal niveau te krijgen en hierbij is de hele grote bonus de mooie geniet momenten in de brabantse natuur.groetjes Susan Tijssen

 18. Had me opgegeven voor 2 routes te lopen echter vanwege vervelende privéomstandigheden uiteindelijk verstek moeten laten gaan. Hoop hiermee op een herkansing .

 19. Ik heb het hele verslag gelezen en de mooie foto’s gezien van het Zuiderwaterlinie Wandelpad, daarom en daardoor ben ik “verliefd” geworden op dit pad, ga hem hoe dan ook wandelen

 20. Hallo,
  Het lijkt me super leuk om deze route in meerdere etappes te lopen. Met dit boekje kun je heerlijk ontspannen lopen. Zou super leuk zijn als wij geloot worden hiervoor. Ben benieuwd!!

 21. Wat een leuke actie! Ik heb in 2017 het pieterpad gelopen en dat hunkerde naar meer LAW! Helaas heeft m’n gezondheid het dit jaar niet toegelaten om nog een LAW te doen maar in 2019 lijkt het wel weer te mogen en na het lezen van Ivonne en Frank hun verhaal heeft het wandelvirus weer te pakken!

 22. Ik ben gaan wandelen om alle behandelingen van kanker vol te kunnen houden. Inmiddels genezen maar wel bevangen door het wandel virus. Loop vele tochten, en nu staat een lange afstand op mijn verlanglijstje. Heb de zuidwater linie beetje gevolgd op Facebook. Wil het graag gaan lopen, in etappes. Kan zo’n boekje dus goed gebruiken

 23. Ik wandel pas sinds augustus 2017 en ben helemaal verslaafd. Het is zelfs zo erg dat ik dinsdags om de week vrij neem van mijn werk om te kunnen gaan wandelen.
  Sinds kort ben ik me aan het verdiepen in het Waterliniepad om deze volgend jaar te gaan wandelen. Mijn voornemen is dan wel om hem in zijn geheel af te leggen in niet al te lange tijd. Dit boekje zou dus een uitkomst zijn.

 24. Ik zou hem graag willen winnen om het pad bij mijn eerdere waterlinie paden op te kunnen nemen.
  In na volging van de stelling van Amsterdam en de nieuwe Hollandse waterlinie, zou het Zuiderwaterlinie pad een zeer welkome aanvulling zijn.

 25. Ik ben wandelgek, maar had nog nooit van deze wandelroute gehoord en ben helemaal enthousiast geworden door je blogbericht! Zou het boekje dus graag winnen.

 26. Het lijkt mij heel leuk om dit pad samen met mijn vriendin Connie de Wit te wandelen. We zijn samen toe aan een nieuw pad in Brabant en nog zoekende welke we willen gaan wandelen. Deze lijkt ons zeer geschikt.

 27. Na het Grenslandpad en het Hertogenpad is dit weer een andere manier om mijn favoriete wandelprovincie te doorkruisen en van een andere kant te bekijken.

 28. Een Zeeuw en een Brabander en een Utrechter gingen op pad….
  Begin van een mop? Nee! Ze hadden een mooi boekje van het waterliniepad bij zich!
  😃 groet Severine

 29. Mijn man en ik hebben het Pieterpad en het Peerkepad al gelopen en de ronde van Nederland gefietst. Deze wandelroute staat ook op ons verlanglijstje. Wij wonen zelf in Noord-Brabant en wandelen en fietsen vinden wij heerlijk als ontspanning.
  De blog was heel leuk om te lezen. Je krijgt meteen zin om te gaan wandelen.
  Als ik het boekje niet win, ga ik het zeker aanschaffen. Eerst maar even afwachten.
  Veel wandelgroetjes, Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *